Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.01.2023 13:41

Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone

Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone
canva/YelenaYemchuk

Musztardowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają smakiem, który zawdzięczają aromatycznej marynacie. Mięso doprawione musztardą, sosem sojowym, octem jabłkowym i świeżym czosnkiem błyskawicznie znikną z talerzy. Musztardowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że posiekasz filety, zetrzesz ser i połączysz z resztą składników. Filety muszą marynować się przez kilka godzin. Będą najsmaczniejsze, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc i usmażysz następnego dnia.

Do musztardowych kotletów z piersi kurczaka nie potrzebujesz jajek i bułki tartej. Przygotowaną masę wykładaj namoczoną w zimnej wodzie łyżką bezpośrednio na patelnię. Masa jest gęsta, więc nie będzie rozwarstwiać się podczas smażenia na rozgrzanym oleju.

Musztardowe kotlety z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki opiekane, ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem i lekką surówkę. Do kotletów świetnie pasuje kapusta kiszona, mizeria, czy surówka z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i ogórków. Taki obiad posmakuje każdemu.

Przepis na kotlety z piersi kurczaka. Sekretem smaku jest aromatyczna marynata

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka octu jabłkowego

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 100 g żółtego sera w kostce

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z kurczaka? Będą smaczniejsze od schabowych i mielonych

Zetrzyj na tarce ser, kurczaka oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę. Składniki przełóż do miski. Wbij jajka, wsyp mąkę. Dodaj musztardę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę.

Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przygotowaną masę wykładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony na zloty kolor, smacznego.

Pomysł na równie szybki i smaczny obiad? Przygotuj smażone filety z kurczaka w miodzie. Doskonale sprawdzą się również placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. Nic w kuchni się nie zmarnuje, a placki zrobisz błyskawicznie.

kotlety z piersi kurczaka
canva/nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: