Bardzo delikatny i soczysty schab gotowany
Schab jest mięsem, które smakuje genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. do kanapek. Schab marynowany w ziołach i gotowany jest wyjątkowo delikatny, soczysty i doskonały w smaku. Sprawdź, jak przygotować go przygotować.
Schab gotowany jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad i na kolację, kiedy masz ochotę na pyszne mięso do kanapki. Schab wymaga długiego czasu marynowania, natrzyj go więc przyprawami kilka godzin przed gotowaniem, a najlepiej na całą noc, aby mięso naszło wszystkimi przyprawami.
Schab gotowany jest bardzo delikatny i soczysty w środku, posmakuje więc nawet największym niejadkom. Do obiadu przygotuj ulubioną surówkę i ziemniaki, jeśli natomiast masz ochotę na schab na zimno, koniecznie przygotuj do niego sos żurawinowy i chrzanowy, które świetnie komponują się z wieprzowiną.
Do przygotowania schabu gotowanego niezbędna będzie folia spożywcza i rękaw do pieczenia, aby mięso było delikatne, soczyste i pełne smaku. Schab wymaga również długiego gotowania na wolnym ogniu.
Przepis na schab gotowany
Składniki:
1 kg schabu bez kości
łyżka papryki wędzonej
łyżka ziół prowansalskich
łyżka soli i pieprzu
olej do smażenia
Jak przygotować super delikatny i soczysty schab gotowany?
Mięso umyj i dokładnie osusz. Pieprz, sól, zioła i paprykę dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi schab z każdej strony, następnie zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Schab podsmaż z każdej strony na oliwie, następnie zawiń szczelnie folią spożywczą, włóż w rękaw do pieczenia i przełóż do większego garnka z grubym dnem. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę.
Smacznego.