Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bardzo delikatny i soczysty schab gotowany
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.11.2021 01:00

Bardzo delikatny i soczysty schab gotowany

Super delikatny i soczysty schab gotowany
canva/niolox

Schab jest mięsem, które smakuje genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. do kanapek. Schab marynowany w ziołach i gotowany jest wyjątkowo delikatny, soczysty i doskonały w smaku. Sprawdź, jak przygotować go przygotować.

Schab gotowany jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad i na kolację, kiedy masz ochotę na pyszne mięso do kanapki. Schab wymaga długiego czasu marynowania, natrzyj go więc przyprawami kilka godzin przed gotowaniem, a najlepiej na całą noc, aby mięso naszło wszystkimi przyprawami.

Schab gotowany jest bardzo delikatny i soczysty w środku, posmakuje więc nawet największym niejadkom. Do obiadu przygotuj ulubioną surówkę i ziemniaki, jeśli natomiast masz ochotę na schab na zimno, koniecznie przygotuj do niego sos żurawinowy i chrzanowy, które świetnie komponują się z wieprzowiną.

Do przygotowania schabu gotowanego niezbędna będzie folia spożywcza i rękaw do pieczenia, aby mięso było delikatne, soczyste i pełne smaku. Schab wymaga również długiego gotowania na wolnym ogniu.

Przepis na schab gotowany

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

  • łyżka papryki wędzonej

  • łyżka ziół prowansalskich

  • łyżka soli i pieprzu

  • olej do smażenia

Jak przygotować super delikatny i soczysty schab gotowany?

Mięso umyj i dokładnie osusz. Pieprz, sól, zioła i paprykę dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi schab z każdej strony, następnie zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Schab podsmaż z każdej strony na oliwie, następnie zawiń szczelnie folią spożywczą, włóż w rękaw do pieczenia i przełóż do większego garnka z grubym dnem. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę.

Smacznego.