Smakosze.pl
Sos chrzanowy do mięsa

canva/bhofack2

Sos chrzanowy do mięsa - przepis krok po kroku

27 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sos chrzanowy do mięsa jest prostym w przygotowaniu sosem, który doskonale smakuje podany z polędwiczkami, pieczonym schabem, eskalopkami i wołowiną. Sos chrzanowy jest bardzo aromatyczny i nadaje daniu wyraźnego smaku. Poznaj przepis na pyszny sos chrzanowy do mięsa.

Sos chrzanowy świetnie łączy się z ciemnym, aromatycznym mięsem, podkreślając jego smak i nadając daniu lekko ostrej nuty. Sos chrzanowy najlepiej smakuje, kiedy doprawisz go białym pieprzem, który wzmocni jego smak, ale go nie zmieni. Sos oprósz solą pod sam koniec gotowania.

Sos chrzanowy jest jednym z moich ulubionych sosów do mięs. Jest prosty w przygotowaniu i pasuje zarówno do szybkiego obiadu, jak i dania na ważniejsze uroczystości. Sosem chrzanowym na ciepło polewam również jajka sadzone lub kaszę. Chłodny sos natomiast doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin i zimnej płyty.

Przepis na sos chrzanowy do mięsa

Składniki:

  • kostka rosołowa warzywna

  • 130 g tartego chrzanu

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 400 ml śmietany 18%

  • łyżka białego pieprzu

  • sól

Jak przygotować sos chrzanowy do mięsa?

W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, dokładnie wymieszaj, następnie wlej 300 ml wody, dodaj kostkę rosołową, pieprz i gotuj, aż kostka się rozpuści, odlej odrobinę wody na zahartowanie śmietany.

Zmniejsz ogień, wlej śmietanę rozrobioną z wodą i gotuj, aż dobrze połączy się z bulionem i odparuje, tworząc aksamitny sos. Na koniec dodaj chrzan i gotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >