Sos chrzanowy do mięsa - przepis krok po kroku
Sos chrzanowy do mięsa jest prostym w przygotowaniu sosem, który doskonale smakuje podany z polędwiczkami, pieczonym schabem, eskalopkami i wołowiną. Sos chrzanowy jest bardzo aromatyczny i nadaje daniu wyraźnego smaku. Poznaj przepis na pyszny sos chrzanowy do mięsa.
Sos chrzanowy świetnie łączy się z ciemnym, aromatycznym mięsem, podkreślając jego smak i nadając daniu lekko ostrej nuty. Sos chrzanowy najlepiej smakuje, kiedy doprawisz go białym pieprzem, który wzmocni jego smak, ale go nie zmieni. Sos oprósz solą pod sam koniec gotowania.
Sos chrzanowy jest jednym z moich ulubionych sosów do mięs. Jest prosty w przygotowaniu i pasuje zarówno do szybkiego obiadu, jak i dania na ważniejsze uroczystości. Sosem chrzanowym na ciepło polewam również jajka sadzone lub kaszę. Chłodny sos natomiast doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin i zimnej płyty.
Przepis na sos chrzanowy do mięsa
Składniki:
kostka rosołowa warzywna
130 g tartego chrzanu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml śmietany 18%
łyżka białego pieprzu
sól
Jak przygotować sos chrzanowy do mięsa?
W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, dokładnie wymieszaj, następnie wlej 300 ml wody, dodaj kostkę rosołową, pieprz i gotuj, aż kostka się rozpuści, odlej odrobinę wody na zahartowanie śmietany.
Zmniejsz ogień, wlej śmietanę rozrobioną z wodą i gotuj, aż dobrze połączy się z bulionem i odparuje, tworząc aksamitny sos. Na koniec dodaj chrzan i gotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.