Smakowita surówka z marchewki i jabłka z chrzanem
Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem jest intensywnym, bardzo aromatycznym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Ze względu na mocny, chrzanowy smak polecana jest w szczególności do wołowiny i wieprzowiny duszonej w ciemnym sosem. Sprawdź, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki i jabłka z chrzanem.
Surówka z marchewki i jabłka jest klasyczną surówką, podawaną niemal do każdego dania. Jest słodka i delikatna. Sos chrzanowy sprawia jednak, że nabiera wyrazistego smaku i aromatu. Intensywna przyprawa doskonale łączy się majonezem, marchewką i jabłkiem. Po przygotowaniu surówki koniecznie wstaw do na kilka minut do lodówki, ponieważ najsmaczniejsza jest podawana na zimno.
Chrzan, zarówno tarty, jak i w korzeniu, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie działa na układ nerwowy, wzmacnia stawy i zapobiega chorobom reumatycznym. Chrzan bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę A, C i wiele niezbędnych pierwiastków, między innymi żelazo, potas, magnez. Warto wspomnieć również, że dzienne spożywanie nawet małej ilości chrzanu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Jeśli szukasz inspiracji na surówkę obiadową - tu znajdziesz przepis na pyszne buraczki z chrzanem.
Przepis na surówkę z marchewki i jabłka z chrzanem
Składniki na 4 porcje:
2 marchewki
2 łyżeczki chrzanu
duże jabłko
sok z cytryny
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka?
Marchewki i jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Przygotuj sos chrzanowy: chrzan wymieszaj z majonezem, jogurtem, dopraw solą i pieprzem, następnie połącz z marchewką, jabłkiem, ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 20 minut.
Smacznego.