Surówka z marchewki i jabłka z majonezem - przygotujesz ją w chwilę
Surówkę z marchewki z jabłka i majonezem możesz podać do wielu dań mięsnych. Doskonale komponuje się również z rybami. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, jest więc prosta, szybka, ale też wyjątkowo smaczna. Sprawdź przepis na surówkę z marchewki i jabłka z majonezem.
Surówka z marchewki i jabłka to bardzo ciekawe, słodko-kwaśne połączenie. Polana sosem majonezowym, z odrobiną cukru, pieprzu i soli smakuje wprost rewelacyjnie i sprawi, że zniknie z talerza każdego niejadka.
Surówkę możesz podać do każdego rodzaju mięs i ryb, a nawet do gulaszu i gołąbków. Z każdym daniem komponuje się idealnie.
Marchewka i jabłko to klasyczne i zdrowe połączenie. Marchewka pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, trawienny, wzmacnia wzrok.
Jabłko natomiast przyspiesza procesy regeneracyjne, wzmacnia organizm i pomaga pozbyć się toksyn. Warto wspomnieć również, że wprowadzenie małego jabłka do codziennej diety znacząco obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę obiadową - tu znajdziesz pyszną i prostą inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłkiem z chrzanem.
Przepis na surówkę z marchewki i jabłka z majonezem
Składniki na 4 porcje:
2 marchewki
jabłko
łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, cukier
Jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka z majonezem?
Marchewkę i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp delikatnie cukrem i odstaw. Przygotuj sos: śmietanę lub jogurt dokładnie wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem i wlej do surówki. Całość wstaw do lodówki na 20 minut, aby warzywa i sos nabrały odpowiedniej temperatury.
Smacznego.