Surówka z pora, marchewki i jabłka - idealna do każdego obiadu
Surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, ze składników, które na pewno masz w domu. Surówka doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Sprawdź, jak przygotować prostą i sycącą surówkę z pora, marchewki i jabłka.
Surówka z pora, marchewki, jabłka idealnie komponuje się z majonezowo-śmietanowym sosem. Surówka ma charakterystyczny smak, który przypadnie do gustu każdemu. Słodka marchewka, wyrazisty, lekko ostry por, kwaśne jabłko polane aksamitnym, dobrze doprawionym sosem, to połączenie, którego musisz spróbować.
Surówka z pora, marchewki i jabłka jest bogata przede wszystkim w witaminę C, kwas foliowy i beta-karoten. Związki te wzmacniają naszą odporność, odpowiadają za prawidłowy rozwój i opóźniają procesy starzenia. Warzywa i jabłko w surówce są mało kaloryczne, jeśli chcesz obniżyć również kaloryczność sosu, zastąp śmietanę jogurtem naturalnym i dodaj mniej majonezu.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśnimy, jak przygotować wyrazistą surówkę z pora.
Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka
Składniki na 4 porcje:
mały por
średnia marchewka
kwaśne jabłko
1,5 łyżki majonezu
łyżka śmietany do zup i sosów 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
Jak przygotować surówkę z pora, marchewki i jabłka?
Warzywa umyj, obierz. Z pora odetnij górą i dolną część, środek natomiast przekrój wzdłuż i posiekaj na drobne kawałki. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posiekaj natkę pietruszki lub szczypiorek.
Wszystkie warzywa przełóż do miseczki i przygotuj sos majonezowo-śmietanowy: śmietanę wymieszaj z majonezem, dopraw solą, pieprzem do smaku i dodaj do miseczki z pokrojonymi warzywami.
Gotową surówkę wstaw na 15-20 minut do lodówki, aby warzywa się schłodziły, a sos dobrze z nimi połączył. Przed podaniem oprósz delikatnie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.