Smakosze.pl
Surówka z pora z majonezem

canva/arfo

Surówka z pora z majonezem

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Surówka z pora z majonezem to świetny pomysł na dodatek do obiadu dla całej rodziny, jest bardzo aromatyczna i ciekawa w smaku i doskonale komponuje się z mięsem, rybami i daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na surówkę z pora z majonezem do obiadu.

Surówka z pora z majonezem jest prostą surówką, która wychodzi za każdym razem. Por, jabłka i marchew wzmacniają odporność, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Surówka doskonale smakuje z rybami, wegetariańskimi kotlecikami i delikatnym mięsem, np. pieczoną karkówką w papilotach.

Surówkę przygotujesz z kilku podstawowych składników, a jej smak zachwyci wszystkich domowników. Surówka jest słodka, lekko kwaśna, orzeźwiająca z wyczuwalną ostrością, jaką daje por. Całość otulona delikatnym majonezem ze śmietaną wprost rozpływa się w ustach.

Jeśli szukasz pomysłu na inne, smaczne surówki obiadowe z pora- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty i pora, doskonałą do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich.

Przepis na surówkę z pora z majonezem

Składniki:

  • duży por

  • 2 jabłka

  • marchewka

  • po 2 łyżki śmietany 18% i majonezu

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę z pora z majonezem?

Białą część pora drobno posiekaj, jabłka i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do większej miski, wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sok zapobiega ciemnieniu pokrojonych jabłek, dzięki czemu będą dłużej wyglądać apetycznie.

Składniki na sałatkę z pora

Do warzyw dodaj majonez, śmietanę, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby lekko się schłodziła. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Czernina

Przepisy

Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?

Czytaj więcej >
Kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
surówka z marchewki

Przepisy

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Czytaj więcej >