Surówka z pora z majonezem
Surówka z pora z majonezem to świetny pomysł na dodatek do obiadu dla całej rodziny, jest bardzo aromatyczna i ciekawa w smaku i doskonale komponuje się z mięsem, rybami i daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na surówkę z pora z majonezem do obiadu.
Surówka z pora z majonezem jest prostą surówką, która wychodzi za każdym razem. Por, jabłka i marchew wzmacniają odporność, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Surówka doskonale smakuje z rybami, wegetariańskimi kotlecikami i delikatnym mięsem, np. pieczoną karkówką w papilotach.
Surówkę przygotujesz z kilku podstawowych składników, a jej smak zachwyci wszystkich domowników. Surówka jest słodka, lekko kwaśna, orzeźwiająca z wyczuwalną ostrością, jaką daje por. Całość otulona delikatnym majonezem ze śmietaną wprost rozpływa się w ustach.
Jeśli szukasz pomysłu na inne, smaczne surówki obiadowe z pora- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty i pora, doskonałą do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich.
Przepis na surówkę z pora z majonezem
Składniki:
duży por
2 jabłka
marchewka
po 2 łyżki śmietany 18% i majonezu
pół łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z pora z majonezem?
Białą część pora drobno posiekaj, jabłka i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do większej miski, wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sok zapobiega ciemnieniu pokrojonych jabłek, dzięki czemu będą dłużej wyglądać apetycznie.
Do warzyw dodaj majonez, śmietanę, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby lekko się schłodziła. Smacznego.