Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2021 01:00

Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
canva/OlyaSolodenko

Surówka z kapusty pekińskiej i pora to pomysł na szybką i bardzo smaczną surówkę obiadową, która posmakuje wszystkim domownikom. Słodka marchewka, kwaśne jabłko, ostry por i delikatna kapusta to połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak przygotować prostą, ale pyszną surówkę z kapusty pekińskiej i pora.

Surówka z kapusty pekińskiej to pomysł na smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Kapusta pekińska jest bogata w błonnik, białko, a także w witaminy A, C oraz K. Spożywanie kapusty pekińskiej wzmacnia układ odpornościowy, uszczelnia żyły, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, a także wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu próchnicy.

Przed przygotowaniem surówki namocz pora w gorącej wodzie, aby był delikatniejszy w smaku i miękki. Por nadaje surówce lekkiej ostrości, cała surówka jest natomiast lekko słodka z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka. Surówka pasuje doskonale do dań mięsnych i ryb, takich jak pieczona karkówka lub pieczony dorsz.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała kapusta pekińska

  • por

  • marchewka

  • jabłko

  • sól, pieprz

  • łyżeczka cukru

  • 4 łyżki majonezu

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i pora?

Posiekaj por i zalej go wrzątkiem, następnie odstaw na kilka minut.

Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, dodaj cukier, majonez i dokładnie wymieszaj.

Smacznego.