Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej i pora to pomysł na szybką i bardzo smaczną surówkę obiadową, która posmakuje wszystkim domownikom. Słodka marchewka, kwaśne jabłko, ostry por i delikatna kapusta to połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak przygotować prostą, ale pyszną surówkę z kapusty pekińskiej i pora.
Surówka z kapusty pekińskiej to pomysł na smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Kapusta pekińska jest bogata w błonnik, białko, a także w witaminy A, C oraz K. Spożywanie kapusty pekińskiej wzmacnia układ odpornościowy, uszczelnia żyły, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, a także wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu próchnicy.
Przed przygotowaniem surówki namocz pora w gorącej wodzie, aby był delikatniejszy w smaku i miękki. Por nadaje surówce lekkiej ostrości, cała surówka jest natomiast lekko słodka z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka. Surówka pasuje doskonale do dań mięsnych i ryb, takich jak pieczona karkówka lub pieczony dorsz.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora
Składniki na 4-5 porcji:
mała kapusta pekińska
por
marchewka
jabłko
sól, pieprz
łyżeczka cukru
4 łyżki majonezu
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i pora?
Posiekaj por i zalej go wrzątkiem, następnie odstaw na kilka minut.
Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, dodaj cukier, majonez i dokładnie wymieszaj.
Smacznego.