Syn Gessler robi niezwykłą surówkę z pora. Postawisz na stole i zadziwisz gości
Syn Magdy Gessler zdecydowanie odziedziczył kulinarny talent po matce. Co i raz zaskakuje swoimi oryginalnymi pomysłami. Tym razem zaprezentował nowatorską surówkę z pora. Jej wyjątkowy charakter kryje się w niecodziennych dodatkach, chrupiącym chruście i aromatycznym sosie.
W wizjonerskiej surówce Tadeusza Mullera znaleźć możemy ugotowaną fasolę Jaś. Przyznać trzeba, że nie na co dzień widuje się takie połączenie. Dodajcie do tego podsmażone kurki i sos z pikantną musztardową nutą. Brzmi obłędnie, a jak smakuje!
Przepis na oryginalną surówkę z pora według Tadeusza Mullera
Składniki:
1 duży por
1 słodkie jabłko
1 liść czerwonej kapusty
1 średniej wielkości marchewka
3 garście ugotowanej fasoli Jaś
Składniki na sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka octu
sól
pieprz
Składniki na grzybowy "chrust"
1/3 kostki masła
2 garście kurek
2 kromki razowego pieczywa
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów włoskich
sól
pieprz
Jak zrobić niezwykłą surówkę z pora godną klanu Gessler?
Przygotuj warzywa i owoce do surówki z pora. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko umyj i pokrój w słupki. Białą część pora pokrój w półtalarki, zostawiając na potem odkrojone i umyte korzonki, a kapustę drobno posiekaj. Składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Przygotuj sos do surówki z pora. Jogurt połącz z majonezem, octem, musztardą i wodą. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Kurki oczyść z ziemi i za pomocą rąk porwij delikatnie na włókna. Na patelni rozgrzej masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzuć na patelnię grzyby i podsmażaj je do momentu, kiedy zrobią się chrupiące. Odłożone wcześniej korzonki z pora drobno poszatkuj. Chleb pokrój w grubą kostkę, a ząbki czosnku oraz orzechy włoskie pokrój w drobne kawałeczki. Tak przygotowane składniki dołóż do podsmażonych kurek. Całość dopraw do smaku. Do miski z warzywami na surówkę dodaj ugotowaną i odsączoną fasolę. Całość wymieszaj z przygotowanym sosem. Na wierzch dania wyłóż podsmażony na patelni chrust grzybowy. Surówka z pora najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Syn Gessler ma także swój niezwykły sposób na sernik. Z udziałem pora możesz przygotować pyszną wytrawną tartę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już dziś kupisz w Biedronce za 6,99 zł i przerobisz na pyszny obiad. Taniej nie znajdziesz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama