Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Szponder wołowy. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.03.2022 01:00

Szponder wołowy. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Szponder
canva / Ruslan Khmelevsky / Pexels

Szponder wołowy to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi. Mięso czerwone, które zawiera sporą ilość tłuszczu, jest bardzo smaczne i aromatyczne, ponieważ to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Sprawdź, czym dokładnie jest szponder i co zrobić z wołowego szpondru.

Wołowina w dalszym ciągu jest jednym mięs, które Polacy jedzą naprawdę rzadko, a szkoda. Mięso wołowe kojarzy nam się najczęściej z drogą polędwicą lub t- bonem, jednak inne części są równie smaczne i możemy przygotować z nich wiele wyśmienitych dań.

Przykładem niedocenionego mięsa wołowego jest właśnie szponder, który uchodzi za tłuste mięso. Szpoder faktycznie zawiera sporo przerostów, jednak są one niezbędne, żeby przygotować np. pieczeń, czy wyśmienitą zupę. Sprawdź, co dokładnie możesz przygotować z wołowego szpondru.

Szponder wołowy- co to za mięso?

Szponder wołowy to żebra. Mięso ze szpondra jest dość tłuste, dzięki czemu przygotujesz z niego wiele naprawdę smacznych dań. Pamiętaj, że tłuszcz, zwłaszcza w wołowinie, jest doskonałym nośnikiem smaku.

Żebra wołowe mają również sporo włókien, jednak długa obróbka termiczna skutecznie je zmiękcza, a wołowina jest idealnie miękka, delikatna i soczysta.

Szponder najlepiej kupić w większym kawałku, ciemnoczerwony, świeży kolor mięsa oznacza, że wołowina jest najlepszej jakości i przygotujesz z niej pyszną potrawę dla całej rodziny.

Co zrobić ze szpondru wołowego?

Szponder to przede wszystkim rewelacyjny dodatek do rosołu - tu dowiesz się, jak zrobić idealny, rozgrzewający rosół z mięsa drobiowego i wołowiny. Jeśli zostanie Ci trochę rosołu, ugotuj na nim pomidorową, będzie najlepsza, jaką jadłeś.

Ze szpondru przygotujesz również bardzo aromatyczny bulion, który będzie bazą do mięsnych sosów. Bulion możesz spokojnie zamrozić w woreczkach do lodu i tym samym przygotować domowe, aromatyczne kostki rosołowe.

Rosół wołowy

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH Szponder wołowy nadaje się również do pieczenia i grillowania. Mięso po długiej obróbce termicznej jest idealnie miękkie, soczyste i pełne smaku.

Jak zrobić szponder wołowy z grilla?

Szponder pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w papryce słodkiej mielonej, suszonym oregano, tymianku i czosnku granulowanym. Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc.

Grillowany szponder wołowy

Źródło zdjęcia: canva/Krot44 Wyjmij wołowinę z lodówki około pół godziny przed grillowaniem, żeby zagrzała się w temperaturze pokojowej. Mięso oprósz solą, pieprzem i grilluj, będzie pyszny.

Jak zrobić duszony szponder wołowy?

Podobnie jak w przypadku szpondru grillowanego, najważniejsza jest marynata: obtocz kawałki szpondru w papryce mielonej, oregano, tymianku, czosnku granulowanym i również wstaw do lodówki na całą noc, żeby mięso naszło przyprawami.

Wyjmij mięso z lodówki około pół godziny przed obróbką termiczną. Wołowinę oprósz solą, pieprzem i podsmaż na oleju na złoty kolor, następnie przełóż razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego.

Szponder wołowy duszony

Źródło zdjęcia: canva/Lenny Buzz Do naczynia włóż gałązkę rozmarynu i kilka ziaren jałowca, wlej odrobinę wody i piecz pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni C piekarnika, piecz około 2- 2,5 godziny.