Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta kapusta jest wypakowana witaminami. Na zimę jak znalazł
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.09.2024 15:31

Ta kapusta jest wypakowana witaminami. Na zimę jak znalazł

kiszona czerwona kapusta
Fot. shutterstock/Anna Shepulova

Kiszona kapusta jest ceniona przez wiele osób. Zdrowa i o charakterystycznym smaku, często przyrządzana jest na zimę. Jednak warto też ukisić kapustę, która zwykle podawana jest w formie surówek lub jako duszone warzywo. Czerwona kapusta na pewno przyda się na zimę. 

Kiszona czerwona kapusta najlepsza

Zwykle kisimy białą kapustę, ale warto w ten sposób przygotować czerwoną kapustę. Taka kiszonka będzie niezwykle wartościowa i zdrowa. Zawiera dużo witaminy C i B. Tym samym wzmacnia odporność, poprawia koncentrację i samopoczucie. Kiszona czerwona kapusta zawiera też błonnik pokarmowy. 

Ten pomaga schudnąć, poprawia pracę układu trawiennego i podkręca metabolizm. Kiszona czerwona kapusta jest naturalnym probiotykiem, który doskonale działa na mikroflorę jelitową. Warto wiedzieć, że podczas kiszenia czerwonej kapusty przyda się cierpliwość. Taka kapusta w słoiku będzie gotowa po około 6 dniach. Śmiało wytrzyma długie tygodnie, a nawet miesiące w chłodnym miejscu. 

czerwona kapusta
Fot. Canva/sayhmog
Układam na karkówce i zapiekam. Wolę te kotlety nawet od schabowych

Jak ukisić czerwoną kapustę?

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • opcjonalnie ziele angielskie, liście laurowe, kminek

Przygotowanie kiszonej czerwonej kapusty zacznij od dokładnego umycia warzywa i sunięcia zewnętrznych liści. Przekrój kapustę na pół i usuń głąb. Główkę drobno posiekaj. Przełóż kapustę do miski, wsyp sól i ugnieć dłońmi. Taka czynność powinna trwać 10 minut.

Gdy kapusta zacznie puszczać sok, to przestań ją ugniatać. Teraz można dodać ulubione przyprawy. Przełóż kapustę do wcześniej wyparzonych słoików. Dociśnij zawartość łyżką. Ważne, by kapusta była zanurzona w soku, który puściła. Inaczej się zepsuje. Słoiki zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na 5-6 dni. 

O tym pamiętaj podczas kiszenia czerwonej kapusty

Istotne jest, by jak najdrobniej poszatkować kapustę. Wówczas dotrze do niej sól, kapusta puści sok i dobrze się ukisi. Warto poczekać na efekt więcej niż 6 dni. Kapusta czerwona zyska bardziej intensywny smak. Powinniśmy wybrać jednorodną główkę kapusty. 

Jeśli soku będzie zbyt mało, należy dodać trochę przegotowanej wody z solą. Sprawdzi się też sok z kiszonych ogórków. Kiszona czerwona kapusta będzie idealna jako surówka do obiadu. Pasuje też do potraw z grilla. Pełna smaku i witamin będzie jak znalazł na zimę. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wyborne kotlety z pieczarkami. Polecaliśmy przepis na rarytas z czerstwego chleba. 

kiszona czerwona kapusta
Fot. Canva/Jiri Hera

Źródło: terazgotuje.pl