Na jesień rodzina wciąż mówi tym cieście. Piekę je dosłownie co weekend
„Wiewiórka” to kombinacja smaków o bardzo jesiennym charakterze. Jabłka łączą się z grzybami w nietypową, ale swojską w smaku kompozycję. Jest to też jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów.
Ciasto z jabłkami i orzechami
Wrzesień to wysyp ostatnich niestety w tym roku świeżych produktów, które łatwo możemy zdobyć nawet za darmo. Oprócz porastających nasze balkony winogron i leśnych grzybów sięgamy o tej porze roku po jabłka oraz orzechy.
Właśnie z tych dwóch ostatnich powstaje ciasto wiewiórka. Do doskonały jesienny deser, na porę roku, kiedy gorąca kawa zastępuje tę mrożoną, a my szukamy bardziej rozgrzewających smaków.
Ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Moja rodzina za tym szalejeCiasto wiewiórka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje. Autorka prezentuje tam ciasto z cukrem pudrem, ale do orzechów świetnie sprawdza się polewa z gorzkiej czekolady.
Składniki
- 1 kg jabłek
- ½ kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 200 ml oleju do ciasta + 30 ml do polewy
- 150 g drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
- Opcjonalnie: garść rodzynek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Z jabłkami, ale nie szarlotka
Jabłka obieramy, wykrawamy ogryzki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do miski, zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
Całość zalewamy olejem. Jeśli dodajemy rodzynki, dorzucamy je do jabłek. Owoce odstawiamy na 1,5-2 godziny, by wypuściły sok.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju i czekolady) i mieszamy z jabłkami. Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, wylewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wiewiórkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, w międzyczasie przygotowując polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy 30 ml oleju i dokładnie mieszamy. Czekoladą polewamy przestudzone ciasto i odstawiamy do zgęstnienia.
Wypróbuj też przepisy na kiszonego pora i naleśniki biszkoptowe.