Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta weselna sałatka robi furorę na rodzinnych imprezach. Poznajcie „Łabędzi puch”
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.02.2023 22:47

Ta weselna sałatka robi furorę na rodzinnych imprezach. Poznajcie „Łabędzi puch”

sałatka weselna
Canva / Yana Gayvoronskaya

Sałatka "Łabędzi Puch" sprawdzi się przy rozmaitych okazjach. Łączy w sobie soczystego kurczaka, chrupiącą sałatę pekińską, ostrą cebulkę oraz kremowy majonez. Zachwyca gości nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem.

Pomysłowa i estetyczna sałatka pochodzi z Ukrainy. Coraz częściej można jednaj spotkać ją na uroczystych imprezach również w naszym kraju. Ta warstwowa sałatka weselna pasuje tak samo dobrze do sali bankietowej, jak i rodzinnego grilla. Nie sposób jej nie pokochać.

Sałatkę "Łabędzi Puch" możesz podać na różne sposoby. Elegancko prezentować się będzie zaserwowana na indywidualnych talerzykach. Jeśli szykujesz ją na mniej wykwintną okazję, możesz ułożyć całą potrawę w dużej salaterce. Wybór należy do Ciebie.

Aby zachwycać smakiem, sałatka wymaga sporej ilości sosu. Nie szczędź majonezu, aby nie wyszła zbyt sucha. Częściowo majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym bądź śmietaną. Który wariant wybierzesz?

Przepis na sałatkę "Łabędzi Puch"

Składniki:

  • 3-4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości

  • 1 słoik marynowanej cebulki perłowej

  • 200 g ugotowanej lub upieczonej piersi z kurczaka

  • 6 ugotowanych na twardo jajek

  • 1 szklanka tartego sera cheddar

  • 3 garście poszatkowanej kapusty pekińskiej

  • majonez

  • sól i pieprz

Obłędna sałatka weselna krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kurczaka pokrój w paseczki lub kostkę. Z jajek oddziel białka od żółtek, każdą część zetrzyj na tarce do osobnych miseczek.

Spód dużego naczynia o płaskim dnie posmaruj majonezem. Na sos ułóż warstwę ziemniaków. Warzywa ponownie posmaruj majonezem i przykryj perłową cebulką.

Na cebulce wyłóż pokrojoną pierś z kurczaka. Mięso pokryj kolejną warstwą sosu. Posyp go starty białkiem jajka, całość oprósz solą i pieprzem. Następną warstwę znowu stanowi majonez.

Sos posyp z wierzchu tartym cheddarem. Ser posmaruj majonezem i posyp rozdrobnionym żółtkiem. Wierzch udekoruj majonezem oraz poszatkowaną kapustą. Tak ułożona potrawa gotowa jest do podania. Doskonała sałatka meksykańska to poważna konkurencja dla klasycznej jarzynowej. Połączenie mięsa z ananasem wprowadzi gości w osłupienie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: