Tak rosół robiła moja kochana babcia. Oprócz kurczaka dodawała inne mięso, mało kto o nim pamięta
Rosół to zupa, której smak pamięta się naprawdę długo. Moja babcia gotowała wyborny rosół. Zupa ten smak zawdzięczała nie tylko kurczakowi, ale też innemu mięsu, na którym babcia gotowała rosół. Teraz korzystam z jej przepisu i każdemu go polecam. Dzięki niemu rosół wychodzi przepyszny.
Ugotuj rosół nie tylko na niedzielę
Rosół należy do jednych z najbardziej lubianych zup w Polsce. Cenimy jego smak i aromat. Gotujemy go w niedzielę, w święta, ale też bez okazji. Smaku rosołu nie da się porównać z żadną inną zupą.
Każdy, kto zajmuje się gotowaniem, ma swój sposób na ugotowanie rosołu. Ja korzystam z przepisu mojej kochanej babci. Gotowała ona rosół nie tylko na kurczaku. Dodawała też żołądki i wątróbki. Polecam wyjątkowy przepis mojej babci na znakomity rosół.
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, w chwilę znika z talerzyJak ugotować rosół ?
Składniki:
- kurczak zagrodowy
- 4 żołądki
- 4 wątróbki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Kurczaka porcjujemy i wkładamy do garnka. Dodajemy żołądki i wątróbki. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso przekładamy do miski i wylewamy wodę.
Wstawiamy świeżą wodę do gotowania, wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę i kroimy warzywa na większe kawałki. Cebulę opalamy nad gazem. Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Rosół z dodatkiem żołądków i wątróbki zachwyci smakiem
Rosół z warzywami gotujemy jeszcze godzinę. Po tym czasie jest już gotowy do podania. Serwujemy go z makaronem. Pamiętajmy, że rosół zawsze musi być gorący. Taki smakuje najlepiej.
Polecam przepis na rosół z dodatkiem wątróbki i żołądków. To zapomniany sposób na gotowanie tej zupy. Dzięki tym dodatkom rosół wychodzi wyborny i zachwyca smakiem. Pisaliśmy o radach kucharki o gotowaniu rosołu. Polecaliśmy przepis na rosół z ziemniakami.