Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przestałam moczyć schab w mleku z cebulą, zastąpiłam je jednym produktem. Te kotlety smakują obłędnie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.10.2023 10:31

Przestałam moczyć schab w mleku z cebulą, zastąpiłam je jednym produktem. Te kotlety smakują obłędnie

kotlety schabowe
YouTube/@smacznienatalerzu

Tradycyjne polskie schabowe wielu osobom śnią się po nocach. Soczyste mięso, chrupiąca skóra i ten smak, którego nie da się porównać z żadnym innym daniem, to prawdziwy rarytas. Polecamy przepis na schabowe bez moczenia w mleku z cebulą. Za to z innym produktem, który pewnie znajdziesz w swojej kuchni.

Kotlety schabowe na niedzielny obiad

Czy robicie kotlety schabowe na niedzielny obiad? To już kulinarna tradycja w wielu polskich domach. Schabowe cenimy za ich smak i soczystość, ale też za proste przygotowanie. Wystarczy dobrej jakości schab, moczenie mięsa w mleku z cebulą i szybko obiad będzie gotowy.

Jednak my polecamy nieco inny sposób na smaczne schabowe. Nie moczymy schabu w mleku z cebulą. Dajemy za to majonez do jajka i smażymy kotlety schabowe na kaczym smalcu. Ten sposób zapewnia daniu aksamitny smak i soczystość. 

jajko
YouTube/@smacznienatalerzu
Weź kapustę i natnij w ten sposób. Dawno nie zrobiłam tak dobrego obiadu, mąż ciągle mnie o niego prosi

Jak zrobić schabowe z majonezem?

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • kaczy smalec
  • bułka tarta

Plastry schabu delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy sola i pieprzem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Plastry schabu zanurzamy w jajku i majonezie, panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozpuszczamy kaczy smalec i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu schabowe wykładamy na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Podaj soczyste schabowe i zaskocz rodzinę

Dodatek majonezu do jajka sprawia, że schabowe są aksamitne i delikatne w smaku. Taka mieszanka z jajka, majonezu i koperku zastępuje nam moczenie mięsa w mleku z cebulą. Efekt jest naprawdę godny polecenia. Mięso jest wyjątkowe aksamitne i soczyste w smaku.

Ta przyrządzone schabowe będą doskonałą propozycją na niedzielny obiad. Przygotujcie to danie i zaskoczcie jego smakiem swoich bliskich. Gwarantujemy, że każdy będzie pytał o przepis na tak smaczne schabowe. Możemy je podać z ziemniakami i bukietem surówek lub zasmażaną kapustą. Pisaliśmy o patencie na miękkie schabowe. Radziliśmy, jak zrobić schabowe nadziewane smakowitym farszem. 

kotlet schabowy
YouTube/@smacznienatalerzu