Smakosze.pl

YouTube/@ricettefresche

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku

26 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Gotujemy je do obiadu, robimy frytki i placki ziemniaczane. Odkąd odkryłam przepis na to pyszne danie z ziemniakami, często je przyrządzam. Ten dodatek pysznie podkręca ich smak. Polecam smaczny sposób na ziemniaki.

Ziemniaki, czyli pysznie i zdrowo

Z ziemniaków możemy przygotować naprawdę wiele potraw. Zwykle mamy je w swoim domu i gotujemy je do dań obiadowych. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Do tego baby ziemniaczane, placki, ziemniaki opiekane, jednak ja robię z nich zupełnie inne danie, które podaję ze znakomitą sałatką. 

Dodaję do nich składnik dobrze znany z PRL-u. Mowa o mortadeli. Z kilku składników przyrządzisz pyszne i pożywne danie. Przepis stał się moim ulubionym sposobem na ziemniaki. W dalszej części tekstu dowiesz się jak przygotować ten obiad krok po kroku.

ziemniaki danie
YouTube/@ricettefresche
obiad z ryżem

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smażone ziemniaki z mortadelą?

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag mortadeli
  • pietruszka 
  • sól
  • pieprz

Na sałatkę:

  • papryka
  • ogórek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sałata
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i kroimy na średnią kostkę. Moczymy je w misce z wodą, a następnie po wyjęciu osuszamy. Przekładamy do miski i dodajemy mąkę. Mieszamy i na patelni rozgrzewamy olej. 

Wkładamy na nią ziemniaki i doprawiamy przyprawami. Smażymy pod przykryciem. Cebule kroimy i podsmażamy. Mortadelę kroimy i dodajemy do smażonej cebuli. Siekamy natkę pietruszki i dorzucamy na patelnię.

Zrób sałatkę do smażonych ziemniaków z mortadelą

Paprykę i ogórka kroimy, dodajemy do nich pomidorki koktajlowe. Rwiemy liście sałaty i dokładamy do miski z warzywami. Przyprawiamy, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy. Sałatkę podajemy do gorących ziemniaków z patelni.

To danie z ziemniakami i mortadelą jest bardzo smaczny i szybkie w przygotowaniu. Dzięki niemu zaspokoisz nawet największy głód, bo jest bardzo pożywne. Pasuje idealnie na jesienną kolację lub obiad. To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Pisaliśmy o pysznych ziemniakach z rękawa. Radziliśmy, jak zrobić smaczne łódeczki z ziemniaków. 

ziemniaki danie
YouTube/@ricettefresche
Sztuczka kuchenna z masłem

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

CZYTAJ DALEJ
Zapiekanka makaronowa

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >