Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką surówkę jadłam w chińskiej restauracji. Byłam zaskoczona, co jest sekretem jej smaku
Monika Dec
Monika Dec 05.12.2023 00:37

Taką surówkę jadłam w chińskiej restauracji. Byłam zaskoczona, co jest sekretem jej smaku

surówka z chińskiej restauracji
canva/kabVisio

Surówka jest niepozornym daniem, które potrafi podkręcić smak obiadu. Ten przepis poznałam w jednej z chińskich restauracji. Byłam zaskoczona, co jest sekretem jej smaku. Okazało się, że kluczem do smaku tej potrawy jest odpowiednio przyrządzona zalewa.

Surówka jak z chińskiej restauracji

Pyszna, chrupiąca i łatwa w przygotowaniu - taka jest surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji. Można ją przygotować dzień wcześniej. Wspaniale pasuje do dań z ryżu m.in. rozgrzewającego curry. Sekretem jej smaku jest aromatyczna zalewa na bazie octu ryżowego.

Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników
canva/ajs
Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność

Lista składników na surówkę jak z chińskiej restauracji

Składniki na surówkę:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na sos:

  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania surówki jak z chińskiej restauracji

Wlej do garnka olej i ocet ryżowy, wsyp sól i cukier. Zagotuj ze sobą wszystkie składniki cały czas mieszając.

Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach, poszatkuj białą kapustę, cebulę posiekaj w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ze sobą warzywa, a następnie zalej je powstałym wcześniej sosem. Odstaw surówkę na ok.2 godziny. Smacznego!

Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek
canva/nitro
Tagi: Gotowanie