Taką surówkę jadłam w chińskiej restauracji. Byłam zaskoczona, co jest sekretem jej smaku
Surówka jest niepozornym daniem, które potrafi podkręcić smak obiadu. Ten przepis poznałam w jednej z chińskich restauracji. Byłam zaskoczona, co jest sekretem jej smaku. Okazało się, że kluczem do smaku tej potrawy jest odpowiednio przyrządzona zalewa.
Surówka jak z chińskiej restauracji
Pyszna, chrupiąca i łatwa w przygotowaniu - taka jest surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji. Można ją przygotować dzień wcześniej. Wspaniale pasuje do dań z ryżu m.in. rozgrzewającego curry. Sekretem jej smaku jest aromatyczna zalewa na bazie octu ryżowego.
Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularnośćLista składników na surówkę jak z chińskiej restauracji
Składniki na surówkę:
- ½ główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
Składniki na sos:
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ¼ szklanki octu ryżowego
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania surówki jak z chińskiej restauracji
Wlej do garnka olej i ocet ryżowy, wsyp sól i cukier. Zagotuj ze sobą wszystkie składniki cały czas mieszając.
Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach, poszatkuj białą kapustę, cebulę posiekaj w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ze sobą warzywa, a następnie zalej je powstałym wcześniej sosem. Odstaw surówkę na ok.2 godziny. Smacznego!