Takie galaretki w kształcie jajek co roku robię na Wielkanoc. Przepis podpatrzyłem w internecie
Zrób galaretkę w kształcie jajek z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Czegoś takiego na pewno nie widzieli na wielkanocnym stole. U mnie znikają bardzo szybko, co świadczy o tym, że muszą smakować.
Jajka z galaretki
Galaretki w kształcie jajek są ze mną od lat. Szukałem kiedyś przepisu na danie, które zaskoczy wszystkich przy wielkanocnym stole i w moje ręce wpadł ten przepis z Internetu. Danie faktycznie wszystkich zadziwiło, ale też zaskoczyło.
Smak galaretki w tym wydaniu jest dużo lepszy. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wiele czasu. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że ta galaretka robi się sama, a ty tylko trochę jej pomagasz. Sprawdź przepis i przekonaj się sama.
Do miski wrzucam ciecierzycę i miksuję ją z jogurtem. Z powstałego ciasta wychodzi przysmak, że głowa mała Nie tylko pomidory. Te produkty są równie dobrym źródłem potasu w diecieCo będzie ci potrzebne?
Do przygotowania galaretki oprócz żelatyny będą potrzebne ci także składniki na bulion oraz jajka. Wszystkie produkty znajdziesz na liście poniżej. Z jajek potrzebne będą tylko skorupki. Dlatego pomyśl, co możesz zrobić z ich żółtkiem oraz białkiem. Sprawdź, co potrzebujesz i bierzemy się do pracy.
Składniki:
- 1 puszka zielonego groszka
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 por
- ½ selera
- 2 piersi z kurczaka
- 1 l wody
- 9 jajek
- 200 ml śmietany 30%
- 40 g żelatyny
- kilka plastrów ulubionej szynki
Przepis na wielkanocną galaretkę
Zacznij od obrania marchwi, pora oraz selera. Składniki umieść w garnku. Z pora odetnij zieloną część i włóż ją do garnka. Dodaj piersi z kurczaka i zalej wodą. Wsyp szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę.
W jajkach zrób mały utwór i wylej z nich zawartość. Skorupki delikatnie przenieś do garnka i wypłucz je we wrzątku.
Z zagotowanego bulionu wyciągnij mięso oraz warzywa. Do garnka wlej śmietanę oraz wsyp żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Do wypłukanych skorupek włóż pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz groszek. Skorupki zalej bulionem z żelatyną. Następnie wsadź je do lodówki i pozostaw do stężenia. Kiedy będą gotowe, galaretkę obierz ze skorupki i podawaj na wielkanocny stół. Sprawdź, jaką sałatkę powinnaś zrobić na Wielkanoc oraz dowiedz się na jakim mięsie, gotować żurek.