Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Pyszny i esencjonalny może jednak stracić na wartości. Wszystko przez dodanie podczas gotowania pewnego warzywa. Wówczas rosół zamienia się w niezdrową, a nawet toksyczną potrawę.
Jeśli masz w domu cebule i ciasto francuskie, to świetnie trafiłaś. Za chwilę przekonasz się, co stanie się, gdy położysz jedno na drugie. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostej czynności powstaje prawdziwe cudo. Gotowa na kulinarne uniesienie? Zaczynamy.
Szybki przepis na mięso mielone zapieczone w cienkim, lekko pulchnym cieście. Choć danie wygląda niecodziennie, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a składniki – tanie i powszechnie dostępne.
Boczek ma wielu wiernych zwolenników. Dzięki temu prostemu przepisowi smakuje jak z wędzarni. Wypróbuj ten patent w swojej kuchni i zachwyć domowników smakiem tak przyrządzonego boczku.
Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.
Szukasz pomysłu na smaczny, pożywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu? Postaw na cukinię! Warzywo zapieczone z cebulą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Zapewniamy, że takie danie będziesz przygotowywać znacznie częściej.
Marynowana czerwona cebulka to idealny kompan wielu zimowych posiłków. Latem, kiedy przygotowujemy przetwory, warto pomyśleć o przygotowaniu jej domowej wersji, wolnej od sztucznych konserwantów, barwników i niepożądanych dodatków.
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.
Polskę zalała fala upałów. Co jeść w taką pogodę? Najlepszy obiad w upalny dzień zrobisz z cebuli i jeszcze kilku składników. Wyjdzie danie, które zadziwi każdego smakosza.
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni.
Trudno o prostszą przekąskę. Ta składa się bowiem właściwie z jednego składnika. A w jej przygotowaniu pomocna jest pomysłowa sztuczka.
Zdaniem wielu, przydomowa uprawa warzyw ma sens, o ile są to warzywa ekologiczne. Nie znaczy to oczywiście, że nie można stosować nawozów czy oprysków – warto jednak wiedzieć, czego do nich użyć. Świetnie sprawdzają się tu domowe resztki.
Uprawiasz cebulę, ale szkodniki zakłócają proces jej dojrzewania? W takim razie dowiedz się, jak przygotować naturalny oprysk, który temu zaradzi. Będziesz potrzebować do tego dwóch składników, które masz w swojej kuchni. Metoda jest banalna i co najważniejsze skuteczna. Wypróbuj, a się nie zawiedziesz.
W tym prostym przepisie smażymy kurczaka w bardzo nietypowej marynacie, składającej się głównie z cebuli. Choć wszystko wygląda zwyczajnie, receptura ta jest całkiem nieoczywista i daje świetne rezultaty.
Zapomnij o smażeniu cebuli. Pieczona smakuje o wiele lepiej, a w dodatku pasuje do każdego dania. Poznaj niezwykły przepis babci i sama przekonaj się o zaskakującym smaku tak przygotowanej cebuli. Już nigdy nie będziesz chciała przyrządzać jej inaczej a co najważniejsze – rodzina będzie zachwycona.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Zwykle w garnku ląduje warzywo, które dodaje wyjątkowego smaku tej zupie. Okazuje się, że może być szkodliwe dla zdrowia.
Kwiaty z cebuli? Czemu nie! W tym świetnym przepisie na imprezową przekąskę zmieniamy niepozorne warzywo (które bywa wręcz metaforą czegoś taniego i wzgardzanego) w widowiskowe danie w sam raz do pochrupania w miły wieczór z rodziną czy przyjaciółmi.
Ze schabu zwykle robimy kotlety na obiad. Jednak dzięki temu przepisowi przyrządzam to mięso zupełnie inaczej. Kroję cebulę i układam na niej plastry schabu. Do tego jeszcze apetyczne dodatki i niebawem smaczny posiłek jest gotowy.
Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.
Szczypiorek to jedno z ulubionych warzyw wielu osób. Nic dziwnego, że popularne jest jego mrożenie. Jak to zrobić poprawnie, odpowiedź w artykule. Zdradzamy, krok po kroku jak zamrozić szczypiorek, by nie stał się bryłą lodu.
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Teraz możesz uczynić je łatwiejszym. Wystarczy przekroić cebulę na pół i wbić w nią dwa widelce. Spróbuj i zobacz, co się stanie.
Jeśli lubisz nowości w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Weź tylko cebulę i wrzuć ją do wrzątku. Wkrótce powstanie efektowne danie, które na każdym zrobi wrażenie. Jego smak jest wart poznania.
Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..
W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?
Naturalnymi roślinnymi metodami można nie tylko zafarbować jajka, lecz także zrobić na nich widowiskowe wzory. W tym nietypowym przepisie na wielkanocne jajka do święconki zioła dobieramy do kompozycji nie pod względem smaku, ale wyglądu.
Czy uprawa ziół i warzyw wymaga ogródka „z prawdziwego zdarzenia"? Absolutnie nie! Jak udowadnia Joanna Żytkowska w swojej nowej książce, nie ma przestrzeni zbyt małej na takie przedsięwzięcie. Możesz mieć własne rośliny na tarasie, balkonie, a nawet na parapecie.
Już wkrótce barwne pisanki zagoszczą na naszych wielkanocnych stołach. Można je też wykorzystać w wystroju domu. Jak najlepiej barwić jajka, by efekt zachwycał? W tym celu używa się łupin cebuli, ale warto też skorzystać z pewnej pięknej rośliny.
Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.