Dwie najpopularniejsze metody odsalania śledzi przed przygotowaniem ich w zalewie lub na patelni to moczenie w wodzie lub mleku. Obie dają niezłe efekty, ale czy da się lepiej? Da się! Z tym niezwykłym wachlarzem płynów do namaczania śledzi.
Wszyscy już dawno zrobili śledzie, a Ty jeszcze nawet ich nie kupiłaś? Nic się nie stało, zdążysz. Te przepisy działają nawet dzień przed wigilią.
Sałatka jarzynowa jest kulinarną gwiazdą na świątecznych stołach. Jednak dodanie do niej pewnego składnika, zepsuje smak tej tradycyjnej sałatki. Magda Gessler radzi, jakiego dodatku musimy unikać, by utrzymać ten niepowtarzalny smak.
Syrop z cebuli mimo upływu czasu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na wzmocnienie odporności i jesienno-zimowe przypadłości. Klasyczną miksturę warto wzbogacić o dodatkowe składniki. Z nimi będzie jeszcze skuteczniejszy i o wiele smaczniejszy.
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. To warzywo dodajemy do sosów, zup i zapiekanek. Jednak warto zrobić z nim coś jeszcze. Przyda się pokrywka do pokrojenia cebuli. Po wrzuceniu pokrojonej cebuli na patelnię zyskacie ciekawe danie.
Zupa sycąca, gorąca, zawiesista i pyszna. Z grzankami i zapieczonym serem jest idealnym daniem na zimne dni. Albo na przyjście gości.
Polacy kochają jeść rosół. Uważamy tę z zupę za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Do rosołu chętnie dodajemy bukiet warzyw. Jednak jak się okazuje, z jednego warzywa powinniśmy zrezygnować. Dowiedz się, z jakiego i dlaczego.
Warto w kuchni polegać na sprawdzonych i naturalnych rozwiązaniach. Dlatego weźcie cebulę i wydrążcie ją w środku. Efekt was zaskoczy, a specyfik, który uzyskamy przyda się właśnie jesienią. Dzięki niemu wzmocnimy odporność i zadbamy o zdrowie.
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio smakowitą sałatką. Jest zawodową kucharką, więc danie smakowało wybitnie. Okazało się jednak, że składa się z samych prostych i łatwo dostępnych składników. Bez wahania zapisałam przepis na to cudo.
Moja babcia jest najlepszą kucharką w rodzinie. Niemal ze wszystkiego potrafi wyczarować obłędne danie. Od kiedy pamiętam, uwielbiam jej przepis na kalafiora z dodatkiem boczku. Z tych prostych składników powstaje wyjątkowy szybki obiad.
Masz dość zwykłych gotowanych ziemniaków do obiadu? W moim domu od pewnego czasu hitem jest ten przepis. Proste kluseczki z uwielbianego warzywa znikają z talerzy w mgnieniu oka. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.
Jesienią szczególnie dbam o zdrowie moje i moich bliskich. Robię miksturę z cebuli, czosnku i miodu. Ta mieszanka sprawia, że wzmacniamy naszą odporność i nie chorujemy. Polecam wszystkim ten znakomity patent na zdrowie i na uporczywy kaszel.
Placki warzywne są świetnym pomysłem na ciepłą przekąskę, kolację, a nawet obiad. Ewa Wachowicz zaproponowała bardzo prosty przepis z udziałem produktu, który znajduje się w niemal każdej kuchni. Danie jest bardzo smaczne i tanie.
Nie ma to jak klasyczna pomidorowa. Jak jednak ugotować ją, by była tak pyszna, jak nigdy wcześniej? Banalny, a przy tym smakowity przepis podpowiedziała mi moja znajoma kucharka. Muszę przyznać, ze jej wskazówki były strzałem w dziesiątkę.
Czy lubicie jeść kotlety mielone? U mnie w domu często one goszczą. Korzystam z przepisu babci na te lubiane danie obiadowe. Do mięsa dodaję dwa rodzaje cebuli. Dzięki temu kotlety mielone są wyjątkowo soczyste i smaczne.
Mamy pyszną propozycję dla smakoszy jajek i cebuli. Z tych dwóch produktów warto przyrządzić szybki obiad lub smaczną kolację. Weźcie nóż, wydrążcie cebulę i wbijcie jajko. Kulinarny efekt was zaskoczy.
Cebula ma wiele zastosować w kuchni. Smażymy ją, prażymy i dodajemy surową do rozmaitych dań. Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. My polecamy pyszny patent na to popularne warzywo. Wystarczy cebulę pokroić w pewien sposób, a potem cieszyć się jej znakomitym smakiem.
Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło.
Smażona cebulka jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Podawana wprost z patelni ma wielu zwolenników. Okazuje się, że jej smak możemy jeszcze bardziej podkręcić i sprawić, że będzie o niebo lepsza niż zazwyczaj. Wszystko dzięki odrobinie pewnego produktu, który pewnie masz w swojej kuchni.
Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. To danie obiadowe jest lubiane i popularne. Jednak ja już od dawna schabowych nie smażę w klasycznej panierce. Wybieram coś innego i jest to prawdziwy kulinarny hit. Moja rodzina uwielbia kotlety schabowe w takim wydaniu.
Pewien mężczyzna wrzucił do internetu ciekawy filmik. Pokazuje na nim sztuczkę z cebulą, którą stosuje jego mama. Dzięki 1 prostemu działaniu krojenie warzywa jest proste, jak nigdy wcześniej. Po materiałem pojawiły się komentarze pełne zachwytu.
Cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań. Sprytna technika krojenia warzywa oraz kilka przypraw pozwolą wam przygotować z niej prawdziwy rarytas. Jest tak znakomity, że każdy poprosi o przepis.
Szczypiorek pasuje do wielu dań. Okazuje się, że owinięcie go papierowym ręcznikiem, może być bardzo pomocne. Tę sztuczkę doceni każdy, kto często sięga w kuchni po szczypiorek. Ciężko uwierzyć, że tak mało osób zna ten trik.
Od cioci dostałam przepis na pyszną sałatkę. Jest to przyrządzona na bazie ziemniaków sałatka papieska. Stanowi idealny dodatek do mięs, grilla, a także może być jedzona jako samodzielny posiłek, na przykład na kolację. Dobór składników jest idealny, a smak powala na łopatki.
Czy wiecie jak kroić cebulę, by nie uronić ani łzy? Słynny szef kuchni Gordon Ramsey zaprezentował prostą technikę, która ułatwi wam to zadanie. Kluczowe będzie nieprzecinanie korzenia warzywa.
Wczoraj całkiem przypadkiem wpadłam na doskonały pomysł. Usmażyłam kompletnie zaskakujące placki ziemniaczane. Poza samymi ziemniakami wykorzystałam to, co znalazłam akurat w lodówce. Ten smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, będę je robić częściej.
Podczas ostatniej wizyty u teściowej spotkało mnie niemałe zaskoczenie. Przypadkiem podpatrzyłam ją podczas przygotowywania obiadu. Bardzo zdziwiło mnie to, co mamusia dodała do podsmażanej cebuli. Przyznam, ze takiego triku jeszcze nie znałam.
Poniżej chcę się z Wami podzielić bardzo przydatnym przepisem. Nie raz, kiedy brakło pomysłu, czasu lub składników, sięgałam po ten tani obiad z ziemniaków. Dzięki aromatycznym dodatkom zachwyca smakiem, a robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Potem wystarczy poczekać, aż potrawa sama zrobi się w piekarniku.