Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

lepienie uszek
19.12.2021 01:00 Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną

Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne. Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.

krokiety pieczone
17.12.2021 01:00 Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

Co w tym roku podasz do barszczu? Uszka, paszteciki, a może krokiety? Jeśli unikasz krokietów, bo w czasie smażenia chłoną dużo tłuszczu, tym razem nie będziesz mieć tego problemu. Przygotuj je tylko według naszego przepisu na rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia. Krokiety są bardzo smaczne, ale zwykle też bardzo tłuste. W czasie obsmażania chłoną bowiem dużo oleju, jeśli obtoczysz je w panierce. Dlatego znaleźliśmy zdrowszą alternatywę dla wszystkich wielbicieli krokietów. Dziś nasze krokiety będziemy piec, a nie smażyć, a zamiast tradycyjnej panierki użyjemy zmielonych orzechów.

Zupa cebulowa bez wina
17.12.2021 01:00 Zupa cebulowa bez wina

Zupa cebulowa bez wina to zupa idealna na chłodniejsze dni, kiedy jesteśmy podatni na przeziębienia. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i wzmacniająca, a jej aromat i smak zachwyci wszystkich domowników. Poznaj prosty przepis na zupę cebulową bez wina.Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, gotowaną na winie. Jeśli jednak nie lubisz smaku winogronowego trunku, bądź nie chcesz dodawać go do potrawy, ten przepis stworzony jest właśnie dla Ciebie. Zupa cebulowa bez wina jest równie aromatyczna i doskonała w smaku.Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu zupa nabierze pełnego smaku. Cebulę z czosnkiem koniecznie podsmaż z suszonym tymiankiem i zielem angielskim. Wysoka temperatura uwolni doskonały aromat cebuli i przypraw.Do zupy możesz również przygotować grzanki z bagietki i tartej mozzarelli. Wystarczy, że podpieczesz je chwilę w piekarniku. Grzanki podaj obok, możesz również włożyć je do zupy. Wywar świetnie zmiękczy pieczywo, które genialnie łączy się z cebulką.Ugotuj równie rozgrzewającą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę czosnkową na rosole, doskonałą w zimowe dni.

paszteciki
15.12.2021 01:00 Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe

Martwisz się, że nie zdążysz przygotować wszystkich wigilijnych potraw? Postaw na proste przepisy i półprodukty, które ułatwią ci pracę. Jeśli masz w planach paszteciki, błyskawicznie zrobisz je z ciasta francuskiego. Wystarczy, że zawiniesz w nie przygotowany farsz i całość upieczesz. Paszteciki będą gotowe w 30 minut.Czerwony barszcz zwykle podaje się z uszkami. Jednak doskonale smakuje też z krokietami czy pasztecikami. Jeśli chcesz więc podać proste i niebywale smaczne danie, postaw na paszteciki. Możesz je zrobić z ciasta kruchego lub drożdżowego. Jednak jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, postaw na gotowe ciasto francuskie. Takie paszteciki zrobisz w mig.Nadzienie do pasztecików wigilijnych możesz zrobić z kapusty i suszonych grzybów, szpinaku czy pieczarek. My postawiliśmy na te ostatnie, bo mają bardziej tradycyjny smak niż szpinak, a są szybsze w przygotowaniu niż nadzienie z kapusty i leśnych grzybów. Farsz oczywiście możesz przygotować dzień wcześniej. Paszteciki doskonale smakują odgrzane w piekarniku.

Konfitura z cebuli
13.12.2021 01:00 Zachwycająca w smaku konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli może z pozoru brzmieć mało apetycznie, jednak wystarczy jeden kęs, aby zmienić swoje zdanie. Tak przetworzona cebula nabiera wyjątkowej słodyczy i kremowości, dlatego doskonale komponuje się z kanapkami, tostami, burgerami czy jako dodatek do mięs. Co więcej, jej przygotowanie jest proste i intuicyjne. Konfitura z cebuli od dawna gości na stołach ludzi, którzy cenią sobie ekskluzywne i głębokie smaki. Konfiturę przyrządza się poprzez długie, aczkolwiek delikatne duszenie z dodatkiem octu winnego oraz cukru. Świetnie smakuje jako element deski serów, gdyż znacznie podkreśla ich smak oraz aromat. Jeśli odstawisz konfiturę na dłuższy czas, szczególnie w chłodnym miejscu, jak lodówka, cukier w niej zawarty zacznie się krystalizować. Nie ma jednak potrzeby, aby wyrzucać cały słoik konfitury do śmieci. Wystarczy podgrzać ją w kąpieli wodnej, a cukier ponownie się rozpuści i nie będzie widoczny pod postacią kryształków.

pasta rybna
13.12.2021 01:00 Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą

Kanapki z pastą są świetne na śniadanie, pasują też na kolację. Nie ma w nich nudy, za to są pełne smaku. Dziś podajemy wam przepis na przepyszną pastę z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą. Do jej przygotowania wystarczy kilka minut, a wszyscy z pewnością zjedzą je z wielką ochotą. Pastę do pieczywa możesz przygotować z jajek, twarogu, mięsa czy warzyw. Jednak to pasta rybna kryje w sobie najwięcej zdrowia i składników odżywczych. Dużo w niej bowiem pełnowartościowego białka i cennych tłuszczów. A gdy jeszcze wzbogacisz ją ogórkiem kiszonym i cebulą jej pożywność wzrośnie, a smak eksploduje.

sałatka warstwowa
12.12.2021 01:00 Przepyszna warstwowa sałatka śledziowa. Bije na głowę jarzynową

Sałatki są smaczne, zdrowe i kolorowe, dlatego warto je jeść. Pożywna sałatka zastąpi nawet drugie śniadanie czy kolację. Doskonale sprawdzi się też na rodzinnym przyjęciu, a także na spotkaniu ze znajomymi. Dziś proponujemy wam przepyszną, warstwową sałatkę śledziową. Zawiera same wartościowe składniki, a jej przygotowanie jest proste i szybkie.Śledzie wyjątkowo dobrze nadają się do sałatek. Doskonale komponują się bowiem z wieloma składnikami i długo zachowują świeżość. Dopełnieniem sałatki śledziowej jest oliwa lub sos majonezowy. Jeśli chcecie, żeby sos był lżejszy, wymieszajcie majonez z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

karp w galarecie
12.12.2021 01:00 Mistrzowski karp w galarecie wg. przepisu Wojciecha Amaro

Karp w galarecie jest typową potrawą wigilijną. Jednak zdania na jej temat są podzielone — jedni nie wyobrażają sobie tej uroczystej kolacji bez galarety, inni wcale za nią nie przepadają. Dziś postaramy się przekonać do karpia w galarecie osoby z obiekcjami. Pomoże nam w tym mistrzowski przepis Wojciecha Amaro.Wojciech Modest Amaro i jego restauracja Atelier Amaro są zdobywcą pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest najlepszym restauracjom na świecie. A za tym sukcesem stoi oczywiście jej właściciel i szef kuchni w jednej osobie. Także warto zainteresować się jego pomysłami, bo najwyraźniej zna się na rzeczy. To, co urzeka w kuchni Amaro, to powrót do kuchni natury i proste rozwiązania. Właśnie takim niewyszukanym trikiem, jakim jest namoczenie rodzynek w soku z kiszonych ogórków, restaurator odmienił smak tej potrawy.

Ewa Wachowicz, kapusta z grochem
10.12.2021 01:00 Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz

Kapusta z grochem należy do kanonu potraw wigilijnych. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, podajemy przepis Ewy Wachowicz na kapustę z grochem z zasmażką. Podsmażona cebulka oraz mąka, sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak. Twojej rodzinie trudno będzie mu się oprzeć.Kapusta z grochem lub jak kto woli, groch z kapustą, w wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Jednak to postne danie, jest na tyle smaczne i proste w przygotowaniu, że można je gotować nie tylko od święta.

śledzie
09.12.2021 01:00 Nieziemsko pyszne śledzie wigilijne z suszonymi grzybami

Śledź na Wigilię musi być. Z cebulą, burakiem czy w śmietanie. My dziś nie dodamy do nich jednak ani jabłka, ani żurawiny, ani rodzynek. Przygotujemy bowiem śledzie wigilijne z suszonymi grzybami. Są nieziemsko pyszne i bardzo aromatyczne. Połączenie śledzi z suszonymi grzybami, nie jest oczywistością. Ta solona ryba zwykle bowiem jest zestawiana ze słodkawymi dodatkami. Jednak leśne grzyby też dobrze komponują się ze śledziem. A to połączenie jest nadzwyczaj bożonarodzeniowe. Koniecznie je przetestujcie.

Wątróbka z cebulką
06.12.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Wątróbka wywołuje wiele emocji, które nie zawsze są pozytywne - niektórzy nie znoszą jej do tego stopnia, że nie chcą o niej nawet słyszeć. Jeśli jesteś jednak fanem wątróbki, warto znać sposób na to, aby nie była gorzka. Przed smażeniem należy wymoczyć ją przez kilka godzin w mleku z dodatkiem kilku plasterków cebuli. Nabiał wyciągnie gorycz, a cebula nada wątróbce niepowtarzalnego aromatu. Wątróbka z cebulką jest potrawą, która szczególnie wśród starszych Polaków, wywołuje uczucie nostalgii. Dawniej wątróbka była często podawana dzieciom, jako doskonałe źródło żelaza, dobrze przyswajalnego białka oraz wielu witamin. Dzisiaj nieco odeszło się od jedzenia podrobów, choć ich właściwości są na tyle dobre, że dobrze jest wprowadzić je od czasu do czasu do diety. Naturalnie wątróbka ma gorzki posmak, który na szczęście można w bardzo łatwy sposób zniwelować. Potrzeba do tego miski z mlekiem i jednej cebuli - wszystko wkłada się do miski i moczy wątróbkę. Po kilku godzinach mleko wyciąga gorycz i intensywny smak wątróbki, zostawiając delikatne mięso z posmakiem pysznej cebuli.

pierogi ruskie
04.12.2021 01:00 Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

Pierogi ruskie należą już do klasyki polskiej kuchni. Ich farsz jest smaczny, tani i prosty do przygotowania. Jednak czasami też potrafi się nie udać. Wiesz, dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki? Zaraz prześledzimy jego przygotowanie i wskażemy, gdzie i na co trzeba zwrócić uwagę. Pierogi ruskie wywodzą się z kuchni ukraińskiej, ale są popularne także u nas. Z pewnością przesądził o tym farsz, robiony z prostych i powszechnie dostępnych składników. W sumie składają się na niego 3 składniki: ziemniaki, biały ser i cebula. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by ten farsz był smaczny i nie stwarzał problemu przy lepieniu pierogów.

Kapusta z grochem
02.12.2021 01:00 Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki

Już grudzień. Czas więc zaplanować wigilijne menu. Zapewne na waszych stołach znajdą się tradycyjne potrawy, przygotowywane od pokoleń według tej samej receptury. My podamy wam dziś babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Być może posmakuje wam bardziej niż ta z rodzinnych przepisów. Kapusta z grochem czy też groch z kapustą należy do klasyki wigilijnych potraw. To proste, postne danie, mimo zaskakującego połączenia smakuje naprawdę doskonale. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Niektórzy np. zagęszczają tę potrawę zasmażką z mąki. My jednak mamy swój sposób, by nawet bez tego dodatku danie było odpowiednio gęste.

pasta rybna
02.12.2021 01:00 Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli

Ryba na śniadanie? Czemu nie, zwłaszcza jeśli jest w postaci pasty podanej na świeżym pieczywie. Prezentujemy wam przepis na pastę z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli. Jest bardzo zdrowa i przepyszna, a kiszony ogórek doskonale podkręca jej smak. Pasty do pieczywa możemy jeść w nieskończoność. Są tak różnorodne, zdrowe i pyszne, że trudno, żeby się znudziły. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale bez przesady. Zwłaszcza że pastę z myślą o śniadaniu, możesz spokojnie przygotować wieczorem. Do pasty z wędzonej ryby idealnie pasują dwa dodatki. Pierwszy to kiszone ogórki, których kwaśny smak doskonale przełamuje i podkreśla smak wędzonej ryby. Drugi to cebula, która dodaje całości ostrości i wyrazu.

Francuska zupa cebulowa
01.12.2021 01:00 Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa to pomysł na smaczny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Zupa gotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem tymianku, białego wina, podana z grzanką serową smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na francuską zupę cebulową.Francuska zupa cebulowa jest bardzo esencjonalnym i aromatycznym daniem. Zupa składa się z samej cebuli najpierw smażonej, później duszonej w winie, a następnie gotowanej w bulionie warzywnym. Zupa jest niezwykle smaczna i pożywna, a podana z grzanką serową wygląda jak z francuskiej restauracji.Zupa cebulowa świetnie sprawdzi się jako mocno rozgrzewające danie, a także naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Cebula działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału i innych chorób serca.Z duszonej cebuli przygotujesz również doskonały lunch lub kolację dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite cebularze, czyli bułeczki z duszoną cebulką.

smalec
29.11.2021 01:00 Jak przyrządzić aksamitny domowy smalec?

Świeży chleb posmarowany aromatycznym smalcem, obłożony plasterkami kiszonego ogórka. Masz na niego ochotę? Jeśli tak, powiemy ci, jak przyrządzić aksamitny domowy smalec. Jego przygotowanie nie jest trudne, a kluczem do puszystości jest odrobina mleka. Smalec z pewnością nie jest zdrowy, za to jaki smaczny. Czasami ma się po prostu na niego ochotę. A jeśli je się go sporadycznie, z całą pewnością nie zaszkodzi. W ostatnich latach smalec przeżywa swoiste odrodzenie. Kiedyś uznawany był za tanią omastę do chleba, dziś uchodzi za oryginalne smarowidło. Często jest serwowany w najlepszych restauracjach jako czekadełko. Dziś takie wyborne smarowidło możecie przygotować sami. A więc do dzieła.

rosół
28.11.2021 01:00 Jakie warzywa dodać do rosołu?

Gotujesz dziś rosół? Koniecznie przeczytaj nasz materiał. Dzięki niemu dowiesz się, czy na pewno przyrządzasz go, jak trzeba. Sprawdź, jakie warzywa dodać do rosołu. Okazuje się bowiem, że marchewka, pietruszka i cebula nie wystarczą dla dobrego smaku wywaru. Podstawą rosołu jest mięso. Jednak, gdyby nie warzywa, rosół nie byłby rosołem, a tylko mięsnym wywarem. Oczywiście niezbędny jest też dodatek kilku przypraw i zieleniny, jednak one dodają rosołowi już tylko szlifu.

Flaczki drobiowe z imbirem
27.11.2021 01:00 Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru

Flaczki są jedną z najpożywniejszych zup. Miseczka tego danie jest w stanie zastąpić cały obiad. Zwykle przyrządza się flaczki cielęce lub wołowe. Dziś proponujemy wam przygotować flaczki z żołądków drobiowych. Za sprawą dodanego imbiru są rozgrzewające i niezwykle pyszne. Przekonajcie się o tym sami. Flaczki nie są zupą, za którą przepadają wszyscy. Jednak mają duże grono wielbicieli zwłaszcza wśród panów. Są bowiem bardzo sycące i wyraziste w smaku. Podobne zalety mają flaczki przygotowane z żołądków drobiowych. Drobiowe, cielęce czy wołowe flaczki warto przyprawić na ostro, bo taki smak po prostu do nich pasuje. Oprócz imbiru możecie sięgnąć po ostrą paprykę, a także łagodniejszy w smaku pieprz i aromatyczny majeranek. Dzięki tym dodatkom danie stanie się też lżejsze dla żołądka.

rosół orientalny
26.11.2021 01:00 Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Jeśli znudził ci się już klasyczny rosół, łatwo możesz odmienić jego smak. Proponujemy dziś pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu. Jest pożywny, rozgrzewający i bardzo aromatyczny. A o jego azjatyckim charakterze przesądza dosłownie kilka dodatków.Niektórzy na hasło chińska zupa myślą o potrawie z torebki. Jednak nie o takim daniu tu mowa. Dziś pokażemy wam jak zamienić klasyczny rosół w oryginalną, pyszną zupę. Można ją też przygotować na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego. A smak tego orientalnego rosołu da się modyfikować na wiele sposobów, dodając lub ujmując składniki.

wypieki z ciasta francuskiego
26.11.2021 01:00 Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Mamy świetną propozycję — przygotuj tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Ich farsz zaskakuje smakiem i prostotą. Pierogi doskonale smakują podane na ciepło z czerwonym barszczem. Można je też jeść na zimno, maczając na przykład w sosie czosnkowym.Ciasto francuskie bez problemu można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Coraz częściej jest dostępne ciasto niemrożone, które wystarczy tylko nadziać i upiec. Jeśli chodzi o farsz, my przygotowaliśmy bardzo prosty z cebuli. Jeśli jednak chcesz, pierogi możesz nadziać farszem np. z pieczarek i kiszonej kapusty, serowym, mięsnym czy szpinakowym.

Zupa serowo-cebulowa
23.11.2021 01:00 Zupa serowo-cebulowa - sycąca i pyszna

Zupa serowo-cebulowa to pomysł na tanią, ale pyszną i aromatyczną zupę, doskonałą w chłodne, deszczowe dni. Zupa jest gęsta, mocno serowa, cebulowa i z wyczuwalną nutą białego wina. Danie oprószone startym serem i podane z grzankami smakuje doskonale i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj prosty przepis na zupę serowo-cebulową.Zupa serowo-cebulowa słynie ze swojego pełnego smaku, mocnego aromatu i rozgrzewających właściwości. Zupa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, jest gęsta i bardzo sycąca. Zupa serowo-cebulowa posiada również delikatny posmak białego, wytrawnego wina, w którym duszone są wszystkie warzywa.Smak cebuli w zupie przełamany jest również delikatnym serkiem topionym oraz startym żółtym serem, całość natomiast doprawiona jest kurkumą, która doskonale wzmacnia smak i również posiada prozdrowotne i rozgrzewające właściwości. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Na chłodne dni doskonale sprawdzi się również rozgrzewająca zupa dyniowa z orientalną przyprawą curry.

karp smażony
23.11.2021 01:00 Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu?

Już niedługo święta, można więc zacząć planować wigilijne menu. Z pewnością w większości domów na stole pojawi się karp. Niektórzy za nim nie przepadają, ze względu na charakterystyczny smak. A czy wiesz, jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a w tym roku karp będzie smakował doskonale. Karp jest jedną z najpopularniejszych u nas ryb słodkowodnych. W zasadzie można go kupić przez cały rok, ale trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia. Choć jest smaczną rybą, to jednak czasami można w niej wyczuć mulasty posmak. Wpływ na to mają warunki hodowli. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się niechcianego smaczku.

kotlety mielone
19.11.2021 01:00 Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych

Kochamy kotlety, a najbardziej schabowe i mielone. Te drugie robi się chyba na więcej sposobów, bo też mięso mielone stwarza więcej możliwości. Dziś przedstawiamy wam niezwykłą, lwowską wersję kotletów mielonych. Zobacz jaki dodatek sprawia, że mielone są tam bardzo smaczne.Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso. Najlepiej nadaje się wieprzowe z łopatki lub karkówki. Dzięki zawartemu w nim tłuszczykowi kotlety są bardzo soczyste. Jednak we Lwowie mają jeszcze jeden patent na zwiększenie soczystości mielonych. Dodają do nich trochę startego, żółtego sera. Wtedy można użyć nawet chudszego mięsa, np. drobiowego. Sami sprawdźcie, jak smakują takie kotlety.

pieczona wątróbka
19.11.2021 01:00 Soczysta wątróbka bez smażenia

Wątróbka potrafi być naprawdę smaczna. Zwłaszcza drobiowa, która niemal zawsze wychodzi miękka i kremowa. Dziś podamy wam przepis na soczystą wątróbkę bez smażenia. Jest niezwykle delikatna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wstawić ją do piekarnika.Wątróbka ma swoje grono wielbicieli. Smakosze cenią ją za delikatność i kremową konsystencję. Osoby ze skłonnością do anemii, jadają ją, by podnieść sobie poziom żelaza. Wszak wątróbka jest jednym z jego najlepszych źródeł. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania wątróbki jest smażenie. Niestety ta metoda obróbki sprawia, że danie staje się ciężkostrawne. Poza tym smażąc wątróbkę zwykle mamy zachlapaną kuchnię, bo wątróbka dość mocno pryska. Dlatego najlepiej wątróbkę upiec. Będzie delikatna i nic się nie pobrudzi.

zupa pomidorowa
18.11.2021 01:00 Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym - klasyka w orientalnym wydaniu

Zupa pomidorowa należy do jednych z najpopularniejszych u nas zup. Głównie dlatego, że jest smaczna i pożywna. Poza tym można ją przygotować na wiele sposobów, co również jest jej wielką zaletą. Dziś zaserwujemy wam zupę pomidorową z mlekiem kokosowym. Tym razem zasmakujecie klasyki w orientalnym wydaniu. Popularność zupy pomidorowej jest prawie taka sama jak rosołu. Trudno się temu dziwić, wszak często następnego dnia rosół przerabiamy właśnie na pomidorówkę. Zupę pomidorową można ugotować na wywarze mięsnym — wołowym lub drobiowym. Jednak smaczna jest też, gdy przyrządzi się ją na samych warzywach. Zupę pomidorową zwykle zabiela się śmietaną lub zagęszcza mieszaniną śmietany i mąki. Śmietana czy też jogurt naturalny dodają jej aksamitności i doskonale przełamują kwaskowy smak pomidorów. Spróbujcie jednak wlać do niej mleczko kokosowe — zupa nabierze ciekawego wyrazu.

Śniadanie z jajek od Ani Starmach
18.11.2021 01:00 Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut

Jeśli masz już dość kanapek i jajecznicy na śniadanie, przygotuj wytrawne muffinki z dodatkami. Zrobisz je w 10 minut i zjesz z wielką przyjemnością. Takie ekspresowe śniadanie z jajek proponuje Ania Starmach. Z całą pewnością pokocha je twoja rodzina. Mamy kilka wymagań co do śniadania. Musi być szybkie do zrobienia, pożywne i smaczne. Muffinki od Ani Starmach właśnie takie są. Choć Ania dodaje do nich paprykę, cebulę i pomidory, ty możesz przygotować własną kompozycję.Do muffinek dodaj to, co lubisz lub masz właśnie pod ręką. Może to być boczek, kukurydza z puszki, liście szpinaku czy podsmażone grzyby.

Zupa cebulowa
18.11.2021 01:00 Zupa cebulowa przepis w sam raz na jesienne chłody

Mocny smak, doskonały kolor i aromat. Taka właśnie jest zupa cebulowa gotowana na bulionie. Zupa jest prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że nie można się jej oprzeć. Zupa cebulowa jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę cebulową.Zupa cebulowa ma bardzo wyraźny smak i aromat. Posiada również rozgrzewające i antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, jest więc doskonałą, jesienną zupą oraz domowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Zupa jest dobrze doprawiona, a długo duszona cebulka miękka i genialna w smaku. Zupę podawaj z grzankami serowymi lub ziołowymi.Zupę koniecznie przygotuj na prawdziwym bulionie wołowo- warzywnym. Dzień wcześniej ugotuj rosół z wołowiną i na nim ugotuj później zupę z cebuli. Przyprawy również mają kluczowe znaczenie dla doskonałego smaku. Majeranek, liście laurowe, zioła prowansalskie i ziele angielskie to zioła, które muszą znaleźć się w zupie cebulowej.Przygotuj również zupę czosnkową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, ma lecznicze właściwości i jest przepyszna.

smażenie schabowych
18.11.2021 01:00 Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek

Chcesz przygotować schabowe, ale nie masz jajka. Albo nie możesz jeść jajek czy po prostu szukasz odmiany smakowej. Co wtedy? Mamy dobrą radę — przygotuj kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy. Wyjdą chrupiące i smaczniejsze niż zwykle. Wyborne kotlety schabowe to te, które mają soczyste i kruche wnętrze oraz chrupiącą panierkę. Na pierwsze cechy wpływa jakość mięsa i sposób jego przygotowania. Chrupkość panierki zależy zaś od jej składu i właściwego usmażenia kotleta. Dziś będziemy nieco modyfikować klasyczną panierkę składającą się z mąki, jajka i tartej bułki. A mianowicie usuniemy z niej jajko i pokażemy, czym można je zastąpić, aby kotlety nie straciły nic na smaku i przyjemnej chrupkości.