Robert Makłowicz rozstrzygnął odwieczny spór. Znany kucharz i podróżnik nie ma najmniejszych wątpliwości w tej kwestii. Który majonez jest najlepszy ze wszystkich? Oczywiście domowy.Przyrządzenie domowego majonezu jest niezwykle proste. Zajmuje zaledwie ok. 10 minut. Sałatka jarzynowa z domowym majonezem nie ma sobie równych. Robert Makłowicz nie wyobraża sobie innej metody.
Uwielbiasz smak makowca, ale wizja pieczenia spędza Ci sen z powiek? Z pomocą przychodzi obłędna makowa szarlotka. To proste ciasto bez pieczenia łączy w sobie wszystkie zalety dwóch uwielbianych deserów. Zachęcamy do spróbowania.Makową szarlotkę przygotowuje się na herbatnikowym spodzie. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Makowa szarlotka, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Weronika Domogród, przed podaniem wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce. Zaplanuj przygotowanie deseru i ciesz się jego smakiem.
Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Przygotujesz z nich świetny syrop, który wykorzystasz do ciast, deserów i herbaty zimowej. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Gotujące się skórki skutecznie neutralizują również zapach smażonej ryby i innych potraw.Skórki mandarynek są pysznym dodatkiem do domowych wypieków i świątecznych deserów. To jednak nie jest jedyne zastosowanie. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Dodaj je również do zimowej herbaty rozgrzewającej razem z rozmarynem, miodem i konfiturą.Mało kto wie, że skórki mandarynek świetnie sprawdzą się podczas smażenia ryb i innych potraw, które intensywnie pachną, np. kapusty, grochu, czy kalafiora. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Skórki w syropie przełóż do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Skórki uwolnią świąteczny aromat, a przykre zapachy po smażeniu ryb znikną błyskawicznie.Przed przygotowaniem skórek z mandarynek koniecznie mocz je przez dwie doby w zimnej wodzie, następnie ugotuj i pozbądź się białej, gorzkiej warstwy wewnętrznej. Mandarynki przed obieraniem zawsze dokładnie umyj gorącą wodą z mydłem. Cytrusy pryskane są środkami grzybobójczymi.
Keks jest klasycznym,, świątecznym wypiekiem, za którym przepada cała rodzina. Ucierane ciasto wypełnione smakowitymi bakaliami jest niezwykle smaczne i przyjemnie wilgotne. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje doskonale nawet kilka dni po upieczeniu. Do przyrządzenia świątecznego keksu potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Wystarczy zmiksować je i pyszne ciasto jest niemal gotowe. Ilość oraz rodzaj bakalii w deserze możesz dobierać wedle własnego gustu. Już dziś ciesz się smakiem tego domowego wypieku.
Kisiel z żurawiny jest specjałem o przyjemnym, nieco cierpkim smaku. Eleganckie wigilijne danie jest ważnym elementem rodzinnego spotkania Iwony Pavlović. Jurorka telewizyjnego show zdradziła, jak przygotowuje się go u niej w domu. Przepis jest naprawdę prosty.Piękna, niesamowicie intensywna czerwień kisielu z żurawiny idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Podany w towarzystwie makowego mleka czy bitej śmietany rarytas, skusi niejednego smakosza, a w przeciwieństwie do wielu innych dań, jego przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.
Babciny przepis na sernik nie ma sobie równych. Ciasto pięknie rośnie w piekarniku, nie opada, nie kruszy się, nie pęka. Sernik jest niezwykle puszysty i wilgotny. Sekretem jest odpowiedni rodzaj sera, sposób pieczenia i studzenie. Przepis na sernik jest przepisem podstawowym. Do masy pod sam koniec mieszania składników, możesz dodać rodzynki, kawałki brzoskwini z puszki, skórkę tartą z pomarańczy. Upieczony i ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem lub polej polewą z gorzkiej czekolady i kilku łyżek mleka.Sernik możesz przygotować bez żadnego spodu. Możesz upiec również lekki spód z kruchego ciasta lub wyłożyć na tortownicę herbatniki lub biszkopty. Możesz także przygotować masę z masła i pokruszonych herbatników. Wszystko zależy od tego, na jakie ciasto masz ochotę. Jaki jest sekret puszystego sernika? Do ciasta wykorzystaj półtłusty twaróg, zrezygnuj z chudego sera, ponieważ masa nie będzie wilgotna po upieczeniu. Bardzo ważne jest również pieczenie i studzenie. Wyłącz termoobieg, a ciasto studź w piekarniku. Uchyl jedynie lekko drzwi, żeby udostępnić dopływ świeżego powietrza.
Makowiec zawijany jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Delikatne ciasto drożdżowe i wilgotna, pełna smaku masa makowa są przepysznym połączeniem. Wiele osób zastanawia się, kiedy można upiec ciasto i jak je przechowywać, żeby w Święta smakowało jak świeże. Ciasto drożdżowe na makową struclę przygotuj chwilę wcześniej, żeby zdążyło wyrosnąć i odpocząć przed pieczeniem. Po rozwałkowaniu masy na cienki placek i zawinięciu strucli, makowiec przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Dopiero wtedy wstaw do nagrzanego piekarnika.Żeby masa makowa nie oddzielała się od ciasta i nie była sucha, koniecznie dodaj do niej płynny miód i pianę z białek. To skuteczny sposób na ciasto, które wychodzi za każdym razem. Mak ugotuj w mleku, następnie zmiel dwa lub nawet trzy razy w maszynce o drobnych oczkach.Do masy makowej na makowiec dodaj orzechy włoskie, rodzynki, skórkę tartą z pomarańczy, suszoną żurawinę, morele, daktyle. Pod koniec wyrabiania masy makowej polecam dodać odrobinę ekstraktu migdałowego, który podkreśli smak. Na 500 g maku dodaj łącznie 150 g posiekanych, ulubionych bakalii. Efekt zachwyci każdego.
Włoska babka świąteczna jest puszysta i aromatyczna. Pełna kontrastów — z pysznie soczystym wnętrzem i chrupiącą otoczką — będzie stanowiła nie lada konkurencję dla popularnego keksa czy strucli owocowej. Przyrządzicie ją bez nabiału, więc spodoba się też weganom i alergikom. Pyszną i wizualnie zachwycającą włoską babkę świąteczną, czyli panettone, bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Historia pochodzącego z Mediolanu deseru sięga XV wieku, lecz tradycja wypiekania go na Boże Narodzenie na dobre utrwaliła się dopiero w wieku XVIII. W oryginalnej wersji drożdżowy przysmak przyrządza się z dodatkiem jaj i jest pełen słodkich rodzynek oraz aromatycznej kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny.Nasza wersja nie będzie jednak wymagała kurzego nabiału. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym. Zamiast mleka użyjemy też napoju roślinnego, a masło zamienimy na olej rzepakowy. Postawimy zatem na roślinne, proste składniki, a nasze panettone będzie wegańskie i bezlaktozowe.
Ciasteczka orzeszki są tradycyjnymi ciasteczkami, które na Boże Narodzenie przygotowywały nasze mamy i babcie. Delikatne ciastka z czekoladowo- orzechowym nadzieniem pięknie prezentują się na świątecznym stole i smakują rewelacyjnie.Do przygotowania ciasteczek orzeszków potrzebujemy opiekacza do ciasteczek lub specjalnej formy, którą włożymy na patelnię. Jeśli pieczemy ciasta na patelni, formę musimy obrócić po około 2 minutach, dlatego urządzenie do wypiekania zdecydowanie ułatwia przygotowania ciastek w kształcie orzechów.Upieczone ciasto na ciasteczka orzeszki jest kruche i bardzo delikatne. W smaku przypomina ciasto naleśnikowe. Krem do ciasteczek przygotujemy z gorzkiej czekolady, sera mascarpone i masła orzechowego. Zamiast masła możemy dodać gotowy krem orzechowy do smarowania pieczywa. Gotowy krem przekładamy na ciasteczka przy pomocy rękawa cukierniczego.Ciasteczka orzeszki przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, np. w dużym słoiku. Ciasta przechowywane w inny sposób szybko stwardnieją. Słodkie łupinki w kształcie orzechów włoskich muszą być miękkie i rozpływać się w ustach.
Mało osób miało okazję skosztować własnoręcznie przygotowanego kisielu. Tymczasem domowy kisiel żurawinowy jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Wystarczą owoce, mąka, cukier i wrząca woda. Nadchodzące święta są idealną okazją do zaserwowania tego przysmaku.Aby nieco podkręcić domowy kisiel żurawinowy, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Poprawi on nie tylko smak, ale również nada deserowi intensywnej barwy. Kolejnym opcjonalnym składnikiem jest cukier wanilinowy. Jeśli akurat masz go w swojej kuchni, wzbogać kisiel kuszącą nutką wanilii.
Lubelskie pierniczki zachwycają delikatnością i smakiem. Ciasto przygotowane z dodatkiem miodu, przyprawy do piernika i kakao ma wyraźny, korzenny aromat. Po upieczeniu pierniczki dosłownie rozpływają się w ustach.Pierniczki są świetnymi ciastkami na Boże Narodzenie. Korzenne słodycze pięknie wyglądają na świątecznym stole. Możesz ozdobić nimi również choinkę. Pierniki lubelskie z dodatkiem kakao są jeszcze smaczniejsze. Ciasto na pierniki przygotujesz błyskawicznie.Pierniki po czasie twardnieją. To zupełnie naturalny proces. Jeśli chcesz, żeby były miękkie przez cały czas, przechowuj je w szczelnie zamykanym pojemniku. Dodaj również skórkę z pomarańczy, kawałki jabłka lub skórkę chleba. Te produkty sprawią, że pierniki nie będą twardnieć. W ten sposób uratujesz również twardniejące już ciasta.Pierniczki dekoruj dopiero wtedy, kiedy korzenne smakołyki zupełnie ostygną. Do dekoracji przygotuj domowy lukier, barwniki spożywcze i kolorowe wiórki, posypki, perełki i inne produkty, dzięki którym Twoje pierniki będą wyjątkowe. Dekorowanie pierników możesz zostawić również dzieciom. Będą się przy tym świetnie bawić.
Bez wyrabiania, bez zawijania. Makowiec bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie. Do masy makowej dodaj kaszę jęczmienną i kaszę gryczaną. Ciasto będzie delikatne, a masa wilgotna i niezwykle aromatyczna.Makowiec jest jednym z tradycyjnych wypieków, które przygotowujemy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. O ile makowiec zawijany jest ciastem wymagającym, tak makowiec bez pieczenia będzie gotowy w kilka chwil. Wystarczy, że ugotujesz mak, kaszę i połączysz je z orzechami i bakaliami.Do przygotowania makowca bez pieczenia potrzebujesz kaszy jaglanej i kaszy gryczanej, koniecznie białej, niepalonej. Ten rodzaj kaszy ma zupełnie inny smak, jest delikatny i podobnie jak kasza jaglana, świetnie łączy się z deserami i innymi wypiekami.Do masy makowej na makowiec bez pieczenia dodaj daktyle suszone, rodzynki, orzechy włoskie. W masie nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy, płynnego miodu i ekstraktu waniliowego. Te składniki wzmocnią smak całego ciasta. Makowiec polej domową polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto zniknie ze stołu jako pierwsze.
Wielu z nas rozpoczyna dzień od kubka aromatycznej kawy. Najczęściej pija się ją z dodatkiem cukru i śmietanki. Najnowszy trend zaleca jednak zupełnie coś innego. Dodaj do kawy sól i przekonaj się, jak zbawiennie wpływa ona na smak napoju i jego właściwości. Sól coraz częściej spotkać można w rozmaitych, nie tak oczywistych składnikach. Słony karmel czy też czekolada z charakterystycznym posmakiem nikogo już nie dziwi. Solenie napojów to jednak coś nowego. Jednak zaufaj ekspertom i dodaj do kawy szczyptę soli. Dlaczego?
Konfitura z czerwonej cebuli jest wyśmienitym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, pasztetu, a nawet serów. Konfitura jest prosta w przygotowaniu. Doskonale podkreśla smak schabu ze śliwką, pieczonej karkówki i innych dań. Możesz ją przygotować dla świątecznych gości, a nawet zrobić z niej gwiazdkowy upominek. O ile podczas kolacji wigilijnej obowiązuje ścisły post, tak w Boże Narodzenie na naszych stołach króluje mięso w różnej postaci. Serwujemy pieczenie, pasztety, wędliny, zimne nóżki i wiele innych potraw przyrządzonych z drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wzmocnij smak przygotowanych dań, podając je z domową konfiturą z czerwonej cebuli.Konfitura z czerwonej cebuli nie jest tak popularna jak chrzan na zimno, czy sos żurawinowy. Jest jednak bardzo aromatycznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa i pasztetów. Konfiturę podaj również z deską serów. Efekt zachwyci wszystkich gości.Do przygotowania konfitury z czerwonej cebuli potrzebujesz wyłącznie kilku podstawowych składników: cebuli, cukru brązowego, wytrawnego wina i octu balsamicznego. Dzięki tym produktom w dosłownie 30 minut przygotujesz najsmaczniejszy dodatek do mięsa, nie tylko na święta, ale i na każdą okazję.
Czy wiecie, jak szybko ugotować buraki? Doświadczone kucharki dodają cukier. Słodki produkt znacznie usprawnia proces, a przy okazji nadaje warzywu wspaniałego smaku. Prosty patent nie ma sobie równych. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych detali.Gotowanie buraków jest czasochłonne. Ich przyrządzenie można jednak sobie ułatwić, stosując proste sztuczki, które zredukują czas potrzebny do uzyskania miękkiego warzywa. Jedną z nich jest dodawanie cukru do wody. Nieoczywista czynność znacznie zmienia sytuację.
Pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny? Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekretem puszystych placków z gruszką i cukrem z wanilią jest piana z białek. Racuchy podane z ulubionymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.Bez sody, bez proszku do pieczenia, bez rozczynu z drożdży. Racuchy z gruszką przygotujesz na bazie jogurtu naturalnego. Do masy dodaj również odrobinę kardamonu. Korzenna przyprawa podkreśli smak całej potrawy. Jest idealna do kawy i słodkich dań. Poznaj prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody.Zwykle racuchy podaje się z cukrem pudrem. Warto wypróbować również inne składniki. Puszyste racuchy bez drożdży i sody podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam domowe konfitury, świeże owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy. Jesienią i zimą doskonałym dodatkiem do racuchów są orzechy włoskie i suszone daktyle.Słodkie i puszyste racuchy bez drożdży i sody uzyskasz dzięki prostej sztuczce. Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz do niej resztę składników. Lekka piana jest świetną bazą do racuchów. Dodaje się nią również do wielu ciast i masy makowej. Piana z białek spulchnia wypieki i inne dania.
Łamańce z makiem są pysznym świątecznym deserem, który został już nieco zapomniany. Babcia Janka zdradziła przepis na smakowite ciasteczka z pyszną masą makową. Są idealnym pomysłem na szybki słodki rarytas. Musicie ich spróbować — rodzina i goście będą zachwyceni. Przedwojenny, makowy specjał będzie smakował nie tylko amatorom deserów z drobnymi ziarenkami. Prostotą bije na głowę kutię i inne przysmaki z bakaliami. Łamańce świetnie prezentują się zaserwowane w masie makowej umieszczonej w przezroczystej salaterce. Tak właśnie należy je konsumować — nabierając masę z maku na kruchą słodycz.
Śnieżny puch nie występuje jedynie za oknem. Pod tą typowo zimową nazwą kryje się smakowite ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z nutką cytryny oraz wiórkami kokosowymi idealnie osłodzi chłodne wieczory. Jago przyrządzenie jest przy tym banalnie proste.Zimowe ciasto bez pieczenia przygotujesz z kilku prostych składników. Bitą śmietanę, twaróg i owocowe galaretki wystarczy starannie ze sobą zmiksować. Spód z maślanych herbatników pozwala przygotować ten deser błyskawicznie. Potem wystarczy schłodzić całość i cieszyć się obłędnym smakiem ciasta.
Ocet jest doskonałym produktem, który może podkręcić smak rozmaitych potraw. Dobrze wie o tym syn Magdy Gessler, który ten składnik przygotowuje własnoręcznie. Do jego przyrządzenia potrzebne jest zaledwie kilka składników oraz nieco cierpliwości.Domowy ocet jabłkowy Tadeusza Mullera jest dużo zdrowszy, niż jego przemysłowe pasteryzowane odpowiedniki. Duża zawartość pektyn wspomaga pracę nasze układu pokarmowego i chroni przed miażdżycą. Do przygotowania octu jabłkowego najlepiej wybrać słodkie odmiany jabłek. Dzięki znaczącej ilości cukru proces fermentacji przebiegnie szybciej, a smak otrzymanego octu będzie mocniejszy
Tort makowy według przepisu Marioli Bojarskiej-Ferenc będzie wyśmienitym deserem dla całej rodziny. Tort przełożony kremem czekoladowym lub orzechowym wygląda bardzo apetycznie i doskonale sprawdzi się na Boże Narodzenie. Każdy będzie prosił o dokładkę, a potem o przepis.Mariola Bojarska-Ferenc na swoim Instagramie, mariola_bojarska_ferenc, podzieliła się prostym przepisem na wyśmienity tort makowy. Tort jest prosty w przygotowaniu, wilgotny i zachwyca smakiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnego konta Bojarskiej- Ferenc na Instagramie.Mariola Bojarska- Ferenc do tortu makowego nie dodaje proszku do pieczenia. Sekretem puszystego ciasta jest piana z białek dodana pod sam koniec, kiedy masa makowa jest już gotowa. Do maku koniecznie dodaj posiekane orzechy włoskie i ulubione bakalie, np. morele, żurawinę i rodzynki.Tort makowy po upieczeniu i ostudzeniu przekrój na dwa blaty i przełóż kremem. Gorąco polecam krem orzechowy lub czekoladowy. Krem śmietanowy i kawowy równie dobrze podkreślą smak domowego wypieku. Gotowe ciasto udekoruj orzechami, będzie prezentować się rewelacyjnie.
Ciasteczka cynamonowe są już tradycyjnymi wypiekami na Boże Narodzenie. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, kruche i pełne smaku. Cynamon i dekoracje z lukru, masy cukrowej i innych, jadalnych elementów, nadają im świątecznego charakteru. Ciasteczka cynamonowe to jedne z tych wypieków, które muszą znaleźć się na świątecznym stole i na choince. Gotowe ciasteczka prezentują się przepięknie. Po upieczeniu są kruche, chrupiące i znikają błyskawicznie. Jeśli chcesz zawiesić ciastka na świątecznych drzewku, dziurkę na wstążkę zrób w cieście przed pieczeniem. W przeciwnym razie ciasteczko popęka i się pokruszy.Do przygotowania ciasteczek cynamonowych potrzebujesz kilku podstawowych składników: mąki, cukru, cynamonu, masła i jajek. Ciasto na ciasteczka wyrabiaj szybko, tak, jak ciast kruche. Przygotowaną masę wstaw do lodówki, żeby dobrze schłodziła się przed pieczeniem.Ciasteczka cynamonowe udekorujesz na wiele sposobów. Możesz przygotować zwykły lukier. Możesz udekorować ciasta plastyczną masą cukrową, cukierkami czekoladowymi, cukrowymi perełkami i innymi, jadalnymi elementami ozdobnymi. Ciastka dekoruj, kiedy dobrze ostygną.
Choć przygotowanie biszkoptu niektórym spędza sen z powiek, nie musi być to karkołomne zadanie. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz jedynie 2 rodzajów mąki, jajek oraz cukru. Ten prosty sposób jest niezawodny.Poza właściwym doborem składników na biszkopt, warto znać również kilka sztuczek w jego przyrządzeniu. Upuszczenie formy z ciastem po wyjęciu z piekarnika zapobiegnie opadnięciu ciasta. Biszkopt powinien także stygnąć w temperaturze pokojowej, a nie w wyłączonym piecyku. Sprawdź jak proste może być stworzenie idealnego wypieku.
Przedstawiamy niebanalny przepis na maślane ciasteczka. Dzięki dodatkowi budyniu w proszku, zachwycają swoim aromatem i wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj się na oblężenie kuchni, domownicy będą domagać się dokładek. Do przygotowania maślanych ciasteczek potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Intensywny, waniliowy aromat zapewni im budyń oraz cukier wanilinowy. Do tego odrobina cukru, mąki, masła, jajek i pyszny deser gotowy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Nieapetyczne ciasto pełne szczelin jest prawdziwą zmorą kucharza. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Wystarczy zadbać o należyte przygotowanie ciasta drożdżowego. Znaczenie ma zarówno czas jego leżakowania, jak i odpowiednie proporcje składników.Dobrze skomponowany przepis na makowiec powinien zawierać optymalną ilość drożdży na 1 kg mąki. Jest to 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych. Pamiętaj też, że zagniecione ciasto musi odpoczywać przez 2-3 godziny przed wstawieniem do piekarnika. Skrócenie tego czasu skutkować będzie pękaniem makowca.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Boże Narodzenie? Koniecznie przygotuj makowiec bez pieczenia z komosą ryżową, bakaliami i orzechami włoskimi. Ciasto udekoruj domową polewą czekoladową i orzechami. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Makowiec bez pieczenia jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Makowiec zawijany na cieście drożdżowym, czy makowiec na kruchym spodzie są ciastami czasochłonnymi i dość wymagającymi. Makowiec z komosy ryżowej jest prosty w przygotowaniu i zajmuje naprawdę bardzo mało czasu.Przepłukany i zmielony mak do makowca bez pieczenia koniecznie ugotuj na mleku kokosowym razem z komosą i innymi składnikami. Do przestudzonej masy dodaj bakalie, orzechy i ekstrakt migdałowy. Ciasto polej domową polewą czekoladową. Makowiec bez pieczenia będzie gotowy błyskawicznie, a jego smak zachwyci każdego łasucha.Do makowca bez pieczenia wykorzystaj rodzynki, morele, daktyle i orzechy włoskie. Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i świeżą, tartą skórkę owocową. Tak przygotowanym makowiec nie ma sobie równych.
Racuchy sernikowe przygotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Słodkie i delikatne placki zachwycają puszystością, a nie ma w nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Racuchy z białego twarogu podaj z konfiturą i ulubionymi dodatkami, nikt im się nie oprze. Sposób na puszyste racuchy? Jedni dodają proszek do pieczenia lub sodę. Inni rozczyn ze świeżych drożdży. Racuchy sernikowe z białego twarogu są świetną alternatywą dla spulchniaczy oraz długiego wyrabiania i wyrastania ciasta. Wystarczy do przygotowanej masy dodać pianę z ubitych białek.Do puszystych racuchów serowych wykorzystaj twaróg półtłusty. Chudy ser nie połączy się tak dobrze z resztą składników. Tłusty twaróg natomiast może okazać się za ciężki po usmażeniu. Racuchy smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju i przełóż na chwilę na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.Do racuchów sernikowych dodaj cukier waniliowy, dzięki któremu puszyste placki z twarogu będą miały jeszcze lepszy smak. Racuchy podaj z domową konfiturą, świeżymi owocami, musem lub oprósz cukrem pudrem. Każda wersja błyskawicznie zniknie z talerzy.
Najlepsze podarki to te, które przygotowujemy własnoręcznie. Sprawdzonym i jadalnym prezentem jest z całą pewnością aromatyczny i zdrowy syrop z imbiru. Przygotowany od serca, ucieszy znacznie bardziej, niż niejeden kupny upominek. Rozgrzewający imbirowy syrop przyda się szczególnie w nadchodzącym sezonie przeziębień i infekcji. Można dodawać go do gorącej herbaty lub przygotować z niego szybki napój z dodatkiem wody i cytryny. Czy już wiesz, kogo obdarujesz takim jadalnym prezentem?
Masz ochotę na szybki deser z orzechową nutą? A może goście mają wpaść na kawę? Szybkie ciasto z orzechami i polewą czekoladową zrobisz w kilka chwil. Zmiksuj tylko składniki i wstaw do piekarnika. Ciasto będzie gotowe po około 40 minutach pieczenia.Ciasto z orzechami jest jednym z tych deserów, które często piekę w chłodne, jesienne i zimowe weekendy. Ciasto jest naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Nie ma tu żadnych kremów, żelatyny, śmietany. Wypiek jest wilgotny i ma przyjemny, orzechowy smak. Do przygotowania ciasta z orzechami potrzebujesz kilku składników, z których większość z pewnością masz w domu. Ciasto jest więc nie tylko szybkie i smaczne, ale też tanie. Ciasto po ostudzeniu polej domową polewą czekoladową z kakao, masła, mleka i cukru. Przepis na polewę znajdziesz poniżej.Ciasto z orzechami jest ciastem, które oczaruje każdego łasucha. Pod koniec przygotowywania masy, dodaj do niego ubitą pianę z białek. To sekret delikatnego i wilgotnego wypieku. Puszyste i słodkie ciasto przełamane smakiem orzechów włoskich dosłownie rozpływa się w ustach.