Katarzyna Bosacka sprawdziła skład popularnych słodyczy na Wielkanoc i zamarła. W jajkach cukrowych znalazła aż 3 substancje słodzące i 5 barwników, które mogą zaszkodzić dzieciom. Lepiej zrezygnujcie z ich zakupu.
Brukselka nie należy do ulubionych warzyw Polaków. Wielu osobom nie odpowiada jej goryczka, które w łatwy sposób można się pozbyć. Wystarczy wsypać do wrzątku trochę cukru. Efekty będą zachwycające.
Czy wiesz, ile kosztuje słoiczek tartego chrzanu? Magda Gessler za taki o pojemności 235 ml liczy sobie 20 złotych. Udowodnimy, że taki sam, a nawet lepszy dodatek bez trudu zrobisz w swojej kuchni. Poza satysfakcją zyskasz też parę złotych w portfelu.
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny serowiec. Ciasto zawijane z domowym budyniem wiśniowym smakuje obłędnie. Siostra Anastazja roladę zapieka z wiórkami kokosowymi. Jej domowe wypieki nie mają sobie równych.
Mamy najlepszy przepis na ciasto. Jest tak prosty, że niemal nie trzeba go zapisywać. Jego główne składniki występują bowiem w takiej samej ilości. Stąd właśnie jego nazwa - ciasto 12 łyżek.
Popularny tiktoker ugotował makaron w coli i podał go z bitą śmietaną. Danie przyrządził na prośbę swoich fanów. Makaron, mimo, iż podany zupełnie inaczej, smakuje naprawdę dobrze.
Wybierasz się na zakupy? Nie przegap totalnej obniżki cen w Biedronce. Tylko do soboty obowiązują promocje na wiele produktów spożywczych, w tym masło. Cukier biały, olej rzepakowy Kujawski oraz wędliny z Krainy Wędlin kupisz za grosze.
Kupiłaś czekoladę i zauważyłaś na niej biały nalot? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Czekolada z białym nalotem smakuje dokładnie tak samo i jest zupełnie nieszkodliwa. Nalot to nic innego jak wytrącony z produktu cukier.
Nie ma lepszego śniadania od racuchów twarogowych. Sięgam po nie za każdym razem, kiedy mam ochotę na słodkie, pożywne danie na rozpoczęcie dnia. Słodkie, puszyste placuszki z bananem i budyniem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach.
Katarzyna Bosacka po raz kolejny pokazała, jak oszukują nas producenci żywności. Ostatnio wzięła pod lupę popularną herbatę wiśniową, jednak nie znalazła tam grama owoców. Zamiast nich na etykiecie widnieje informacja o aromacie i granulacie wiśniowym w ilości 1%.
Kto powiedział, że ciasto koniecznie trzeba robić w piekarniku? Zadajemy kłam temu niedzisiejszemu stwierdzeniu. Z pomocą patelni możesz łatwo i szybko przygotować ciasto bez pieczenia. Jest cudownie pyszne i wilgotne.
Sernik według receptury Roberta Makłowicza jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie podczas pieczenia. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Pan Robert do sera dodaje ugotowane ziemniaki. Dzięki nim kultowe ciasto jest wilgotne i smakuje obłędnie.
Ptysie są już kultowymi słodyczami. Zamiast kupować je w cukierni, koniecznie zrób je samodzielnie. Ptysie z ciasta parzonego według przepisu Tomasza Strzelczyka dosłownie rozpływają się w ustach. Kucharz wypełnia je kremem budyniowym z mascarpone. Lepszego deseru nie jadłaś.
Pierogi czy też kluski leniwe są doskonałym pomysłem na szybki i smaczny posiłek. Same kluski nie wystarczą jednak, aby zaspokoić apetyt. Potrawa ta wręcz nie może się obejść bez smakowitej okrasy, czy też bardziej polewy. Niektórzy lubią wersję wytrawną, jednak najsmaczniejsze są pierogi leniwe na słodko.
Dietetyk kliniczny wymienił pięć faktów na temat czarnej kawy. Picie popularnego napoju przynosi wiele korzyści. Należy uważać jednak na dodatki, jak syropy smakowe, cukier, bita śmietana. Zamieniają kawę w bombę kaloryczną.
Cudowny sernik można przygotować na wiele sposobów. Oprócz twarogu masę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto będzie niezwykle puszyste. Sernik z ziemniakami według przepisu Remigiusza Rączki wychodzi doskonale za każdym razem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia. Jest delikatne i nie pęka.
Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.
Katarzyna Bosacka apeluje o czytanie etykiet produktów spożywczych. Niedawno sprawdziła skład syropu o smaku malinowym. Zamiast owoców, znajdziemy tam cukier, barwniki i chemię.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Koniecznie usmaż racuchy drożdżowe według tradycyjnej, babcinej receptury. Placki są niezwykle puszyste, słodkie i z waniliową nutą. Posmakują każdemu.
Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Planujesz jutro zakupy? Koniecznie jedź do Biedronki. Tylko w sobotę cena cukru będzie tańsza aż o 25%. Wystarczy, że zrobisz zakupy i zeskanujesz kartę Moja Biedronka. Jutro czekają na Ciebie także inne promocje.
Te naleśniki są prawdziwym hitem. Wszystko za sprawą nietypowego składnika dodanego do ciasta. Waniliowy budyń zapewnia nie tylko puszystą konsystencję, ale też obłędny waniliowy smak. Ten prosty składnik diametralnie zmienia finalny efekt dania.
Szukacie sposobu na idealne racuchy? Siostra Aniela zna sprawdzoną recepturę. Serowe racuchy pomysłu zakonnicy rozpływają się w ustach. Są też na tyle sycące, że bez trudu zaspokoją większy i mniejszy apetyt.
Masz ochotę na coś słodkiego, a może goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Weź jajka, mąkę, cukier, jabłko i sodę oczyszczoną i upiecz wyśmienite ciasto. Puszysty placek oczaruje każdego smakosza.
Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.
Czy wiecie, po czym poznać dobre pączki? Dwa szczegóły wyglądzie wyrobu zdradzą wam czy wyrób, który prezentowany jest za ladą, będzie smaczny. Dobry smażony przysmak powinien mieć wyraźną białą obwódkę na środku oraz piękny, gładki lukier bez pęknięć. Wyjaśniamy, dlaczego te elementy są istotne.W Tłusty Czwartek niemal każdy ma ochotę na smacznego pączka. Wybór najlepszego smakołyku nie jest jednak prosty. Jeśli zdecydujemy się na zakup rarytasu, wybierzmy się do cukierni. Tam na pewno mamy większą szansę na zakup świeżych pączków bez konserwantów. Nie kierujmy się jednak przesadnie ceną pączka. Dwa inne parametry są znacznie ważniejsze.
Faworki najlepiej przygotowywać według babcinych instrukcji. Jedną z najważniejszych jest wskazówka dotyczącą wyrabiania ciasta. Im dokładniejsze ono będzie, tym więcej nadających bąbelków powstanie podczas smażenia. Właśnie po nich poznasz najlepsze ciasto na faworki. Z przepis babci uzyskamy smakowity chrust. Spróbujecie? Jedna z TikTokerek pokazała jak przyrządzić znakomite faworki. Przepis babci jest bardzo prosty, a doświadczona kucharka w nagraniu oprócz właściwych proporcji składników zdradza też sekret swojego wyrobu. Na filmie widzimy, jak bardzo dokładnie wyrabia masę, co owocuje delikatnym, pełnym bąbelków ciastem, które podczas smażenia przemienia się w niesamowicie chrupiący chrust.
Przepis na pączki Ewy Wachowicz jest znakomity. Receptura wykorzystuje znany naszym babciom patent polegający na dodaniu ugotowanych ziemniaków. Nietypowy składnik sprawia, że ciasto drożdżowe jest niesamowicie miękkie, a jednocześnie po usmażeniu zachwyca lekkością. Musicie spróbować. Poszukując idealnego pączka na Tłusty Czwartek, wiele osób z pewnością zdecyduje się na samodzielne przygotowanie rarytasu. Przepis na pączki Ewy Wachowicz zaskoczyć może składem, ale przygotowanie słodkich bułeczek wcale nie będzie trudne.