Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Planujesz jutro zakupy? Koniecznie jedź do Biedronki. Tylko w sobotę cena cukru będzie tańsza aż o 25%. Wystarczy, że zrobisz zakupy i zeskanujesz kartę Moja Biedronka. Jutro czekają na Ciebie także inne promocje.
Te naleśniki są prawdziwym hitem. Wszystko za sprawą nietypowego składnika dodanego do ciasta. Waniliowy budyń zapewnia nie tylko puszystą konsystencję, ale też obłędny waniliowy smak. Ten prosty składnik diametralnie zmienia finalny efekt dania.
Szukacie sposobu na idealne racuchy? Siostra Aniela zna sprawdzoną recepturę. Serowe racuchy pomysłu zakonnicy rozpływają się w ustach. Są też na tyle sycące, że bez trudu zaspokoją większy i mniejszy apetyt.
Masz ochotę na coś słodkiego, a może goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Weź jajka, mąkę, cukier, jabłko i sodę oczyszczoną i upiecz wyśmienite ciasto. Puszysty placek oczaruje każdego smakosza.
Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.
Czy wiecie, po czym poznać dobre pączki? Dwa szczegóły wyglądzie wyrobu zdradzą wam czy wyrób, który prezentowany jest za ladą, będzie smaczny. Dobry smażony przysmak powinien mieć wyraźną białą obwódkę na środku oraz piękny, gładki lukier bez pęknięć. Wyjaśniamy, dlaczego te elementy są istotne.W Tłusty Czwartek niemal każdy ma ochotę na smacznego pączka. Wybór najlepszego smakołyku nie jest jednak prosty. Jeśli zdecydujemy się na zakup rarytasu, wybierzmy się do cukierni. Tam na pewno mamy większą szansę na zakup świeżych pączków bez konserwantów. Nie kierujmy się jednak przesadnie ceną pączka. Dwa inne parametry są znacznie ważniejsze.
Faworki najlepiej przygotowywać według babcinych instrukcji. Jedną z najważniejszych jest wskazówka dotyczącą wyrabiania ciasta. Im dokładniejsze ono będzie, tym więcej nadających bąbelków powstanie podczas smażenia. Właśnie po nich poznasz najlepsze ciasto na faworki. Z przepis babci uzyskamy smakowity chrust. Spróbujecie? Jedna z TikTokerek pokazała jak przyrządzić znakomite faworki. Przepis babci jest bardzo prosty, a doświadczona kucharka w nagraniu oprócz właściwych proporcji składników zdradza też sekret swojego wyrobu. Na filmie widzimy, jak bardzo dokładnie wyrabia masę, co owocuje delikatnym, pełnym bąbelków ciastem, które podczas smażenia przemienia się w niesamowicie chrupiący chrust.
Przepis na pączki Ewy Wachowicz jest znakomity. Receptura wykorzystuje znany naszym babciom patent polegający na dodaniu ugotowanych ziemniaków. Nietypowy składnik sprawia, że ciasto drożdżowe jest niesamowicie miękkie, a jednocześnie po usmażeniu zachwyca lekkością. Musicie spróbować. Poszukując idealnego pączka na Tłusty Czwartek, wiele osób z pewnością zdecyduje się na samodzielne przygotowanie rarytasu. Przepis na pączki Ewy Wachowicz zaskoczyć może składem, ale przygotowanie słodkich bułeczek wcale nie będzie trudne.
Już za chwilę Tłusty Czwartek, więc z pewnością niejedna z Was będzie smażyć pączki i faworki. A jak robić, to robić, nie 10 sztuk, ale i z 50. Co jednak zrobić, by zapas łakoci doskonale smakował też następnego dnia? Podpowiadamy jak najlepiej przechowywać pączki i faworki, by nie wyschły i były smaczne. Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Mimo naszych najszczerszych starań może zdarzyć się, że pączki i faworki usmażone lub zakupione na ten dzień nie zostaną skonsumowane do ostatniej sztuki. Aby cieszyły swoim smakiem dłużej warto znać kilka prostych patentów. Pozwolą one dłużej zachować łakociom świeżość.
Czy wiecie, jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem? Warto postawić na pszenną tortową, której zastosowanie sprawi, że uzyskamy lekkie i puszyste ciasto, wprost idealne, by nadziać je marmoladą czy ulubionym kremem. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, szykując słodycze na Tłusty Czwartek. Nie każda mąka będzie odpowiednia do przygotowania ciasta drożdżowego na pączki. By słodycz zachwyciła lekkością, warto sięgnąć po drobno mieloną mąkę pszenną tortową. Każda inna, choć zdrowsza, znacznie utrudni uzyskanie lekkich niczym piórko i przyjemnie rozpływających się w ustach słodkich bułeczek.
Szukasz pomysłu na podwieczorek lub obiad dla całej rodziny? Przygotuj racuchy z lekkiego ciasta biszkoptowego. Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Ciasto na racuchy jest bardzo proste, a słodkie placki zawsze wychodzą puszyste i pyszne.Nasze babcie racuchy przygotowywały głównie z rozczynu z drożdży. Takie placki są bardzo smaczne, ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Doskonałą alternatywą są lekkie placki z dodatkiem cukru pudru i cukru z wanilią.W racuchach nie może zabraknąć również mąki i jajek. Sekretem idealnie puszystych i delikatnych placuszków jest piana z białek. To dzięki niej ciasto wyrasta pod wpływem wysokiej temperatury, a racuchy smakują jak biszkopt.Racuchy biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Latem polecam świeże owoce sezonowe, jak truskawki, maliny, borówki, czereśnie. Zimą racuchy smakują najlepiej z cukrem pudrem i domowymi konfiturami i dżemami.
Katarzyna Bosacka, po sygnałach czytelników, prześledziła składy musów owocowych w foliowych tubkach. Jak się okazuje, wiele z nich zawiera kofeinę, a rodzice z rozpędu kupują je małym dzieciom. Wszystko przez kolorowe opakowanie i jego formę, która często jest odbierana, jako adresowana do najmłodszych. Także drodzy rodzice, nim kupicie i podacie taki produkt dziecku, dokładnie sprawdźcie jego skład. Katarzyna Bosacka bardzo chętnie udziela się w mediach społecznościowych. Na kanale katarzynabosacka na Instagramie, publikuje zdjęcia i krótkie filmy, na których zdradza kulinarne ciekawostki i propaguje zdrowy styl życia. Bosacka sprawdza także etykiety produktów spożywczych.Niedawno Bosacka wzięła pod lupę musy owocowe, a wśród nich Jungle shot marki Tymbark. Opakowanie musu ma ładną szatę graficzną i bardzo żywe kolory, co z pewnością przyciąga dzieci, a rodzicom sugeruje, że to produkt dla najmłodszych. Jak się jednak okazuje, oprócz owoców, mus zawiera też kofeinę i to w sporych ilościach. Oczywiście na opakowaniu jest taka informacja, ale nie wszystkim rzuca się od razu w oczy.Pod postem Bosackiej na Instagramie pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektórzy popierają oburzenie dziennikarki, inni bronią produktu i tłumaczą, że przed zakupem należy dokładnie czytać skład i że nie należy sugerować się kolorowym opakowaniem. Cytaty i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z oficjalnych stron Katarzyny Bosackiej: katarzynabosacka na Instagramie oraz EkoBosacka na YouTube.
Babcia Danusia zdradziła tradycyjny, rodzinny przepis na faworki. Chrust przyrządza wyłącznie z żółtek, śmietany i mąki. Kluczowe jest wybijanie ciasta wałkiem oraz dodatek spirytusu. Poznaj przepis na najlepsze, domowe faworki. Smaczniejszych nie zamówisz nawet u Gessler. Do przygotowania faworków według babcinej receptury potrzebujesz mąki, żółtek, odrobiny soli i gęstej, kwaśnej śmietany. To dzięki niej faworki po usmażeniu są tak delikatne. Cukier w cieście jest zbędny. Gotowe faworki i tak podajemy oprószone cukrem pudrem, są więc słodkie.Do ciasta na faworki babcia Danusia dodaje również niewielką ilość spirytusu. Produkt zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez chrust. Faworki wychodzą więc o wiele lżejsze. Spirytus ulatnia się podczas smażenia, nie jest więc wyczuwalny w cieście. Kluczowe jest również uderzanie twardego ciasta wałkiem. Musisz robić to energicznie przez około 5 minut. W ten sposób wtłoczysz w masę pęcherzyki powietrza. Ciasto zacznie robić się delikatniejsze i mniej zbite.
Faworki z jednego składnika przygotujesz błyskawicznie. Bez mąki, bez wyrabiania i smażenia. Wystarczy, że pokroisz ciasto francuskie i upieczesz je w piekarniku. Faworki są złociste, chrupiące i pełne smaku. Oprósz je cukrem pudrem, a znikną błyskawicznie.Wszyscy uwielbiamy faworki. Smażone, chrupiące ciasto oprószone cukrem pudrem jest pysznym dodatkiem do kawy lub herbaty nie tylko w tłusty czwartek. Ciasto na ten tradycyjny przysmak jest jednak dość czasochłonne. Ciasto musimy dobrze wyrobić, rozwałkować, wykrawać i smażyć. Mimo, że do ciasta na faworki dodajemy odrobinę spirytusu, aby nie piło oleju podczas smażenia, to i tak słodycze są dość ciężkie i tłuste. Doskonałą alternatywą są faworki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjny przysmak w nowej odsłonie posmakuje każdemu.Do przygotowania faworków potrzebujemy wyłącznie ciasta francuskiego. Są więc nie tylko lżejsze, ale i tańsze od klasycznych. Faworki pieczemy 11 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu są pięknie przyrumienione i bardzo chrupiące.
Spirytus przez lata wydawał się obowiązkowym składnikiem ciasta na pączki. Na szczęście dziś wiemy, że można go z powodzeniem pominąć. Zastąpimy go malinowym likierem czy nalewką. Taki dodatek nie tylko uchroni pączki przez chłonięciem tłuszczu, ale także nada im przyjemnego, owocowego posmaku. Spirytus dodawany do ciasta na pączki widnieje w każdym klasycznym przepisie. Dzięki niemu ciasto podczas smażenia nie nasiąka nieapetycznie smalcem. Taki sam efekt możemy jednak osiągnąć dzięki wysokoprocentowej nalewce. Jej smak dopasowany do rodzaju nadzienia zapewni dodatkowe doznania smakowe.
Szybkie pączki bez smażenia będą idealne dla zabieganych. Ich wykonanie wymaga zaledwie dwóch składników — gotowego ciasta na pizzę i marmolady. Efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować. Jeśli nie macie czasu na wyrabianie ciasta, patent na pączki bez smażenia z gotowego ciasta drożdżowego może wam się spodobać. Inspirowany filmem na kanale TikTok theammisuyoutube przepis nie wymaga skomplikowanych przygotowań — z gotowej masy po prostu wytniemy koła i zamkniemy w nich ulubione owocowe przetwory, formując okrągłą słodycz. Będzie pysznie.
Tłusty Czwartek już lada dzień. Z tej okazji możesz z łatwością przygotować własne, ekspresowe pączki. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą jogurt, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz już tylko pozostanie Ci usmażyć porcje ciasta i cieszyć się smakiem pączków. Łatwiej i pyszniej już się nie da. Smak lekkich pączków na bazie jogurtu możesz wzbogacić aromatem waniliowym lub dołożyć do nich smakowite nadzienie. Wybierz klasyczny dżem lub nieco mniej oczywisty krem czekoladowy. Słodkie kuleczki usmaż w głębokim tłuszczu i oprósz cukrem pudrem. Każdy będzie sięgał po kolejny kęs.
Goście w drodze, a Ty nie masz dla nich poczęstunku? Postaw na błyskawiczne ciasto ucierane. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik pieczenia, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania. Zamiast margaryny czy masła dodaj do ciasta olej, który nada wypiekowi niezwykłej wilgotności i miękkości. Do naszego ciasta ucieranego dodaliśmy jabłka, jednak możesz przygotować je także z innymi owocami. Gruszki, czy mrożone śliwki też sprawdzą się doskonale. Niezależnie od dokonanego wyboru ten wypiek wychodzi zawsze cudownie puszysty, miękki i wilgotny.Całą sztuka przygotowania ciasta ucieranego polega na stopniowym dodawaniu składników do ubitej piany z białek. Mąka w misie ląduje na samym końcu. Aby Twoje ciasto wyszło bez zarzutów pamiętaj o wyjęciu jajek z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do ubijania powinny one mieć temperaturę pokojową.
Ekspresowe faworki spodobają się nie tylko zabieganym. TikTokerka pokazała, jak uniknąć żmudnego wyrabiania ciasta na chrust. Wsypała do masy proszek do pieczenia, a jej słodycz wyszła tak delikatna jak, gdyby korzystała z tradycyjnej receptury. Niejeden smakosz nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez faworków. Czy jednak zawsze skazani jesteśmy na wybór między wymagającymi wysiłku samodzielnymi przygotowaniami a zakupem niezbyt smacznych lub drogich gotowców? TikTokerka Ania Pastuszka na swoim kanale doschrupania pokazała, że niekoniecznie. Twórczyni przygotowała apetycznie wyglądające faworki, pomijając etap uderzania wałkiem w ciasto, który w wielu przepisach podawany jest jako niezbędny do uzyskania lekkiej masy. Zamiast niego wzbogaciła masę o proszek do pieczenia, a rezultat był zachwycający.
Smakowite racuchy z pewnością posmakują całej rodzinie. Z przepisem babci Marysi ich przygotowanie będzie niemal ekspresowe. Zamiast drożdży bowiem stosuje ona sodę oczyszczoną, a mleko zastępuje kefirem. Te dwa produkty sprawiają, że masa szybko nabiera odpowiedniej lekkości. Musicie spróbować. Słodkie, puszyste niczym chmurka i pełne delikatnych rodzynek racuchy na kefirze mogą być marzeniem niejednego łasucha. Wykonanie rarytasu jest dziecinnie poste, a jego smak na długo zapada w pamięć. Nikt im się nie oprze.
Masz ochotę na słodki podwieczorek lub obiad? Koniecznie przygotuj aksamitne naleśniki na majonezie bez mleka. Sekretem doskonałego smaku jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Zamiast mleka dodaj do ciasta na naleśniki ciepłą wodę. Do ciasta dodaj również majonez, cukier z wanilią i odrobinę roztopionego masła. Masę odstaw na 20 minut. To doskonały patent na najlepsze naleśniki. Aksamitne naleśniki na majonezie podaj z ulubionymi dodatkami. Latem nie ma lepszych naleśników od tych, podanych z serkiem waniliowym i truskawkami, malinami, borówkami. Zimą polecam natomiast naleśniki z domowymi konfiturami, bananem, orzechami włoskimi, daktylami, syropem klonowym. Do aksamitnych naleśników na majonezie możesz podać przesmażone pomarańcze z cynamonem, efekt zachwyci każdego.Aksamitne naleśniki na majonezie smaż na niewielkiej ilości oleju, koniecznie na patelni do naleśników lub na patelni teflonowej. Cienkie ciasto nie przyklei się wtedy do dna i pięknie urośnie podczas smażenia.
Pączki w 5 minut spodobają się nie tylko zabieganym. Zaprezentowany przez TikTokerkę patent na usmażenie słodkości jest niesamowicie prosty. Wystarczy wymieszać trzy produkty i uformować z nich niewielkie kuleczki, których smażenie będzie niemal ekspresowe. Spróbujecie? Pączki można przygotować szybko i z zaledwie trzech składników. Jak pokazała twórczyni internetowa nathalae, wcale nie jest to skomplikowane. TikTokerka zastosowała prostą sztuczkę polegającą na formowaniu deseru z niewielkiej ilości ciasta, a efekty, jakie osiągnęła były więcej niż zadowalające
Racuchy drożdżowe są idealną słodką przekąską, zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Znamy sposób jak sprawić, aby były jeszcze lepsze. Wystarczy, że dodasz do ciasta 2 pokrojone drobno banany. Słodki owoc nada placuszkom wyjątkowej soczystości, a także przyjemnego bananowego posmaku. Przygotowanie racuchów z bananami najlepiej zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Pamiętaj, że przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga odpowiedniego czasu. Zarezerwuj 15 minut na rozruch drożdży i ok 60-90 minut na wyrośnięcie ciasta. Wyśmienity smakołyk wart jest każdej minuty oczekiwania.
Niektórzy z nas nie potrafią rozpocząć dnia inaczej niż filiżanką kawy. By zniwelować jej goryczkę większość osób sięga po cukier lub mleko. Jest jednak lepszy, bo mniej kaloryczny sposób na poprawienie smaku uwielbianego napoju. Wystarczy wsypać do niego szczyptę soli. Ten dodatek daje też inne korzyści. Jeśli macie ochotę na filiżankę kawy, która nie będzie gorzka, wcale nie musicie dodawać cukru czy mleka. Produkty te, co prawda zamaskują przykry smak, ale jednocześnie sprawiają, że napój nagle zyska kilkadziesiąt kalorii. Choć nie każdy oczywiście musi je liczyć, warto wiedzieć, że jest inny dodatek, który zdecydowanie poprawi odbiór małej czarnej. Napar pozostanie równie lekki, co klasyczna czarna wersja bez dodatków.
Poranna kawa jest swoistym rytuałem dla wielu osób. Gorący napój pijamy także chętnie w ciągu dnia. Niestety często towarzyszą mu dodatki, które nie są zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Śmietankę w proszku, słodziki i smakowe syropy lepiej puścić w niepamięć.Picie kawy dobrze wpływa na ludzki organizm. Wspomaga koncentrację, przyspiesza metabolizm, a także wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Te dobre cechy nader łatwo przyćmić jednak nadmiarem cukru i chemicznych dodatków, którymi zdarza nam się wzbogacić ten napój. Dla własnego dobra lepiej z nich zrezygnować.
Gniazdka z ciasta parzonego od Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu i pyszne. Słodycze są o wiele smaczniejsze od pączków i faworków, a oprócz tego są lżejsze. Poznaj przepis na gniazdka. Nie ma lepszych słodkości na tłusty czwartek.Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, subskrybuje ponad milion osób. To na tym kanale kucharz dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. Tym razem Tomasz Strzelczyk zaprezentował Niedawno Strzelczyk opublikował na kanale film, na którym przygotowuje gniazdka. Słodycze z ciasta parzonego smakują obłędnie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają zjawiskowo. Przepis na gniazdka i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.Gniazdka według przepisu Strzelczyka zrobione są z ciasta parzonego. Musimy więc utrzeć mąkę z gorącą wodą, odrobiną soli i masłem. Gdy masa ostygnie, dopiero wtedy dodajemy jajka. Kucharz ostrzega przed błędem- jeśli dodamy jajka do gorącej masy, jajka się zetną i zrobi się jajecznica.
Syrop z pora wesprze nasz organizm w walce z objawami przeziębienia takimi jak kaszel czy chrypka, przynosząc ulgę niemal od razu po zażyciu. Wykonanie nie jest skomplikowane, a korzyści nawet w profilaktycznym stosowaniu są ogromne. Spróbujecie? Prosty w przygotowaniu, tani i niesamowicie skuteczny syrop z pora będzie stanowił świetną alternatywę dla wyrobu z cebuli czy czosnku. Warzywo również wykazuje właściwości bakteriobójcze i wspomoże nas w łagodzeniu kaszlu oraz chrypki. Zawarte w porze witaminy — m.in. A, C, E, oraz B1, czy B6 — podniosą naszą odporność. Ogromną zaletą wyrobu będzie też jego smak — znacznie łagodniejszy niż w przypadku wspomnianych już szerzej znanych syropów domowych. Dla wielu z nas ten fakt będzie stanowił sporą zaletę.