Róże karnawałowe są pyszne. Zachwycający wizualnie deser świetnie sprawdzi się na niejednym przyjęciu. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, aż efekty są więcej niż satysfakcjonujące. Musicie spróbować. Proste w wykonaniu róże karnawałowe nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakiem przewyższają niejedne faworki czy pączki. Jeśli chcecie zaskoczyć gości nietuzinkowym deserem w Tłusty Czwartek, ta receptura z pewnością wam w tym pomoże. Jeszcze nie raz do niej wrócicie.
By przygotować tradycyjną, malinową chmurkę trzeba upiec kruchy spód i warstwę bezową. O wiele mniej pracy jest przy malinowej chmurce bez pieczenia. Spód można zrobić z ciastek i sięgnąć po gotowe bezy. Do tego warstwa bitej śmietany i malin i pyszny deser gotowy. Będzie jak znalazł na osłodę ponurych dni. Ciasto bez pieczenia możesz przygotować nie tylko na spodzie z biszkoptów, ale również z herbatników. W takiej wersji ciasteczka wystarczy rozdrobnić w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie schłodzić w lodówce. Przy użyciu czekoladowych herbatników uzyskasz zupełnie nowy smak tego samego deseru. Sprawdź, która wersja smakuje Ci najbardziej.
Sanepid wydał właśnie komunikat dotyczący wycofania z rynku niebezpiecznej żywności. Chodzi o ciastka skierowane przede wszystkim do najmłodszych konsumentów. Jak się okazało, produkt zawiera dużą ilość szkodliwych składników. Chronienie konsumentów przed szkodliwymi produktami spożywczymi to jedno z ważniejszych zadań Sanepidu. W tym wypadku po raz kolejny zadziałał System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach, tzw. RASFF. Szybka reakcja jest tym ważniejsza, że ciastka przeznaczone są dla dzieci i/lub niemowląt.
Znamy doskonały przepis na obłędne naleśniki. Placki usmażone z ciasta na bazie maślanki są wyjątkowo delikatne i puszyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie sprawi nikomu najmniejszego problemu. Domownicy bez wątpienia docenią taki poczęstunek.Naleśniki maślankowe doskonale smakują zaserwowane na słodko. Wystarczy udekorować je cukrem pudrem. Jeśli masz w spiżarni mus jabłkowy lub czekoladowy krem, prosta przekąska zamieni się w prawdziwą ucztę. W brzuchu burczy na samą myśl o takich specjałach.
Ceny jedzenia w Zakopanem do niskich nigdy nie należały. W tym roku jednak spacer po Krupówkach może nas słono kosztować. Za ulubionego przysmaki zapłacimy 15, 20, a nawet 50 zł. A to tylko ceny przekąsek.Rosnące ceny jedzenia oraz prądu czy gazu położą się cieniem na niejednej wyprawie do stolicy Tatr. Czasy, gdy, spacerując Krupówkami, można było przekąsić taniego i smacznego oscypka niestety już za nami. Tegoroczna zima może być pod tym względem rekordowa.
Zrezygnuj z regularnego dodawania mleka do kawy. Nie tylko podbija ono kaloryczność napoju, ale też źle wpływa na przewód pokarmowy. Zamiast krowiego mleka, wlej do kawy napój sojowy czy owsiany. Tzw. mleko roślinne sprawi, że kawa będzie smaczniejsza i o wiele zdrowsza. Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Mocny, aromatyczny napój ma dosłownie kilka kalorii, pobudza, wzmacnia pamięć i koncentrację. Kawa podwyższa również ciśnienie krwi i przyspiesza metabolizm.O ile filiżanka czarnej kawy ma około 2-3 kcal, tak kawa z krowim mlekiem, syropami smakowymi lub cukrem może mieć aż 300-400 kcal, czyli tyle, co powinno mieć całe śniadanie. Kawa z mlekiem i syropami smakowymi lub cukrem przyczynia się do powstawania nadwagi. Nie musimy jednak zupełnie rezygnować z dodatków do kawy. Wystarczy zamienić tradycyjne mleko na produkt pochodzenia roślinnego, a wyjdzie nam to na zdrowie. By ograniczyć dodatek cukru do napoju, można dodać mu aromatu oprószając cynamonem, imbirem czy kardamonem.
Pączki nadziane konfiturą są jednym z ulubionych przysmaków. Przygotowując je w domu, nierzadko zastanawiamy się, w jaki sposób umieścić w nadzienie cieście. Wiele z nas decyduje się na wypełnienie ciasta marmoladą jeszcze przed smażeniem. Tymczasem dodanie marmolady po przyrządzeniu będzie dużo lepszym pomysłem. Wyjaśniamy dlaczego.Sposobów jest kilka nadziewania pączków, lecz tylko jeden da nam gwarancję, że konfitura pozostanie wewnątrz. Wykonanie słodyczy nie będzie stanowiło problemu, jeśli zaopatrzymy się w specjalną cienką szprycę lub cukierniczy rękaw i owocowym przysmakiem wypełnimy już usmażone ciasto.
Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?
Nigdy nie kupuj pączków, na których znajduje się pękający lukier. Pączki nie będą smaczne i będą zawierać sztuczne składniki. Lukier jest jednym z wyznaczników jakości kultowych słodkości. Dowiedz się, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupów.Pączki są świetnym pomysłem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Pączki możemy przygotować samodzielnie, możemy kupić je również w każdej pączkarni, cukierni i piekarni. Dostaniemy pączki z niemal każdym nadzieniem, między innymi z marmoladą, kremem, budyniem, czekoladą, toffie. Po czym rozpoznać dobre pączki?Jakość pączków idzie w parze z ich ceną. Lepiej zapłacić więcej i mieć pewność, że pączki przygotowane są z najwyższej jakości składników, starannie i bez pośpiechu. Dowiedz się, jak rozpoznać najlepsze pączki i dlaczego nie warto kupować słodkości z pękającym lukrem.Pękający lukier, brak złotej obwódki, zbyt jasny lub ciemny kolor to tylko niektóre rzeczy, na jakie powinnaś zwrócić uwagę podczas zakupów. Pączki nie mogą być zbyt tłuste, ponieważ będą ciężkie i stracą smak.
Inflacja w Polsce nie zmniejsza się. W grudniu wyniosła 16,6 proc. w ujęciu rok do roku, a badania pokazują, że Polacy nastawiają się, że ceny jeszcze długo nie spadną. Najbardziej szokuje nas cena cukru — jest teraz droższy o ponad 80 proc. Ceny jedzenia szybują w górę, a większość z nas nie spodziewa się szybkiej poprawy sytuacji. Tak przynajmniej wynika z przedstawionych przez GUS danych i wyników badania przeprowadzonego na zlecenie Business Insider Polska.
Masz ochotę na puszyste racuchy? Z naszym przepisem zrobisz je w szybki i prosty sposób. Ich sekret tkwi w dodatku ubitej piany z białek. Obłędne racuchy bez drożdży i sody rozkochają w sobie każdego miłośnika słodkich przekąsek.Do przygotowania racuchów bez drożdży i sody potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ubij białka, dodaj mąkę, cukier i żółtka jaj. Kilka minut miksowania oraz smażenia wystarczy, aby wyczarować te złociste placuszki. Zarówno dzieci jak i dorośli kompletnie zwariują na ich punkcie.
Zamiast kupować faworki w cukierni, przygotuj ja samodzielnie. Domowe faworki bez grama śmietany są lekkie i pełne smaku. Ciasto uderz kilkukrotnie wałkiem, a po usmażeniu będzie chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na faworki. Takich jeszcze nie jadłaś.Faworki są pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Sekretem doskonałych faworków jest ciasto. Zrezygnuj ze śmietany. Przez nią kultowe słodycze są ciężkie. Zamiast niej do masy wlej ciepłą wodę. Nie zapomnij również o łyżce spirytusu.Alkohol nie będzie wyczuwalny w faworkach i ulotni się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki niemu faworki nie będą tak szybko chłonąć oleju lub smalcu podczas smażenia i nie będą ociekać tłuszczem. Faworki smaż dosłownie chwilę na bardzo gorącym tłuszczu. Słabo rozgrzany olej i smalec sprawią, że faworki będą tłuste, nawet, jeśli dodasz do ciasta spirytus.Ciasto na faworki po wyrobieniu odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Zanim je rozwałkujesz, uderz ciasto kilkukrotnie wałkiem. W ten sposób faworki staną się chrupiące po usmażeniu. Faworki oprósz cukrem pudrem.
Badania wykazują, że kawa rozpuszczalna jest o wiele zdrowsza od sypanej. Zawiera mniej kofeiny, nie podrażnia również żołądka i wątroby. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Na rynku mamy kawę w kryształkach i w proszku. Jak powstaje kawa rozpuszczalna?Kawa parzona jest mocną kawą. Ma kwaśny odczyn PH i zawiera dużo kofeiny. Minusem kawy są również fusy, które mogą przeszkadzać podczas picia. Kawa rozpuszczalna jest o wiele łagodniejsza. Kawa rozpuszczalna w kryształkach będzie wyglądać jak kawa z ekspresu przelewowego.Jeśli chcemy, żeby kawa miała piankę, wybierzmy kawę rozpuszczalną w proszku. Warto zaznaczyć również, że na rynku mamy kawę 2 i 3 w jednym. Taka kawa nie jest już zdrowa, a kaloryczna. W kawie 2 w 1 mamy mleko w proszku. W kawie 3 w 1- cukier i mleko. Ten napój ze smakiem kawy nie ma nic wspólnego.Kawę parzoną dietetycy polecają pić jednak z niewielką ilością mleka, żeby złagodzić kwaśny odczyn. Jeśli lubimy słodką kawę, zamiast cukru i syropów smakowych, wybierzmy ksylitol lub stewię. Świetnym dodatkiem słodzącym do napoju jest również miód.
Pierogi leniwe, w niektórych domach zwane także kluskami leniwymi, są prostą i pyszną potrawą. Przygotowanie ich jest błyskawiczne - wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, uformować kluski i wrzucić je na wrzątek. Zanim zagotujesz wodę w garnku, ciasto na leniwe będzie już gotowe. Podasz je dziś na obiad czy na podwieczorek?Do przygotowania pierogów leniwych potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy wymieszać je ręcznie, nie potrzebujesz do tego żadnych kuchennych urządzeń. Leniwe idealnie smakują podane z zasmażką z masła i bułki tartej. Możesz je też polać samym masłem i oprószyć cynamonem. Te smakowite kluski kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis na cynamonki przyda się każdemu. Smakowite bułeczki z dodatkiem karmelu umilą niejedno popołudnie, a ich wykonanie jest niesamowicie proste. Wystarczy przygotować ciasto i upiec je z sosem. Piękny zapach i zachwyty gości gwarantowane.Cynamonki są delikatnym drożdżowym wypiekiem z dodatkiem kojarzonej z szarlotką czy piernikiem pełnej charakteru przyprawy. Tym razem mamy dla was przepis, w którym oprócz pysznego nadzienia w puszystym i delikatnym deserze znajdzie się jeszcze miejsce na znakomity sos karmelowy, który doskonale uzupełni smak. Warto skosztować.
Biszkopt z mąki ziemniaczanej jest ciastem, które wychodzi za każdym razem. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, wilgotne w środku. Nie kruszy się, nie pęka. Do biszkoptu nie musisz dodawać octu. Ciasto przygotujesz z mąki, jajek i cukru.Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem, które musimy przygotować w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie opadnie po wyjęciu z piekarnika, popęka lub pokruszy się. Jest na to jednak pewien prosty sposób. Zamiast mąki pszennej, wykorzystajmy mąkę ziemniaczaną.Biszkopt z mąki ziemniaczanej pięknie rośnie w piekarniku, jest złocisty, puszysty i wychodzi za każdym razem. Biszkopt pieczemy przez 35 minut w 175 stopniach C, następnie zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 minut. Nie uchylamy drzwi. Biszkopt zacznie się delikatnie chłodzić.Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie wyjmujemy go z blachy lub tortownicy, dzielimy na blaty i rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Biszkopt doskonale sprawdzi się na domowy tort. Możemy przełożyć go również kremem śmietanowym i dżemem. Takie ciasto będzie świetnym dodatkiem do kawy.
Planujesz dziś większe zakupy? Koniecznie zrób je w Biedronce. Tylko w poniedziałek, 9 stycznia, za zakupy za minimum 99 zł otrzymasz kilogram cukru zupełnie za darmo. Promocja przeznaczona jest dla wszystkich posiadaczy karty Moja Biedronka.Biedronka jest jednym z najchętniej odwiedzanych sklepów w Polsce. Duży wybór asortymentu i liczne promocje codziennie przyciągają tłumy. W sieci sklepów warto założyć kartę stałego klienta, czyli Moja Biedronka. Z kartą możemy liczyć na dodatkowe rabaty, które naliczają się przy kasie.Biedronka dla swoich klientów przygotowuje cotygodniowe promocje oraz akcje specjalne. W tym tygodniu, oprócz wielu atrakcyjnych cen produktów spożywczych, pojawiła się również promocja na wszystkie kosmetyki do włosów. Odżywki i szampony kupimy aż o 60% taniej przy zakupie dwóch sztuk. Sieć sklepów Biedronka wychodzi na przeciw oczekiwaniom klientów. Wszystkie produkty spożywcze, w tym owoce, warzywa, mięso i nabiał, niemal zawsze objęte są promocją przy zakupie jednego lub więcej opakowań. Akcje promocyjne Biedronki sumują się.
Babcia Danusia przygotowuje ciasto na pączki inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Składnik ten sprawia, że gotowe pączki są niezwykle miękkie i delikatne. W smaku w żaden sposób nie wyczuwa się popularnego warzywa, a efekt jest znakomity. Babcia Danusia przygotowuje pączki z dodatkiem ziemniaków. Pączki nadziewa domową marmoladą. Jednak kultowe słodycze możesz nadziewać w dowolny sposób, np. czekoladą, toffi, kremem orzechowym czy kokosowym. Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową. To bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy delikatne drożdże ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość. Do pączków możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia. Wystarczy, że lekko je podgrzejesz np. w kuchence mikrofalowej. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.Do ciasta na pączki wlej 2 łyżki spirytusu. To trik, który stosują najlepsi cukiernicy. Spirytus nie jest wyczuwalny w pączkach, a dzięki niemu ciasto wchłania o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia. Pączki będą więc delikatne, puszyste i nie będą ciężkie. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy lub smalec.
Domowy syrop z liści laurowych jest skutecznym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Nasze babcie zaparzały przyprawę z sokiem z cytryny i cukrem. Syrop wzmacnia odporność, działa napotnie i pomaga w walce z uporczywym kaszlem.Liście laurowe są bardzo popularną przyprawą. Dodajemy je do rosołu, zup, marynaty do mięsa, sosów, kapusty. Liście są jednym z podstawowych składników kiszonek, marynowanych warzyw i innych dań, np. śledzi w oleju, czy śmietanie. Nasze babcie przyprawę wykorzystywały nie tylko po to, aby wzmocnić smak potraw.Z liści laurowych przygotujemy również domowy syrop na grypę i przeziębienie. Liście zaparzamy w syropie z cukru i soku z cytryny. Liście wykazują silne działanie napotne, oczyszczające i przeciwkaszlowe. Cytryna natomiast jest źródłem witaminy C i antyoksydantów. Domowy syrop z liści laurowych to jedna z lepszych, babcinych metod na wzmocnienie odporności i walkę z chorobą w okresie jesienno- zimowym. Syrop przechowujemy w lodówce i pijemy łyżkę dziennie, efekty widoczne są niemal od razu.
Mamy dziś dla Was mega prosty i mega pyszny przepis na ciasto. Jeśli szukacie eleganckiego deseru na każdą okazję, nie mogliście lepiej trafić. Orzechowe ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie i tak samo smakuje. Orzechowe ciasto bez pieczenia złożone jest na bazie herbatników. Maślane ciasteczka przekłada się budyniową masą z dodatkiem orzechów. Wierzch wieńczy apetyczna czekoladowa polewa. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.
Siostra Anastazja zasłynęła w całym kraju ze swoich wyjątkowych przepisów. Jej receptury każdego dnia odtwarzane są przez amatorów dobrego jedzenia. Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbujcie jej sposób na ciasto z dodatkiem kokosa. "Kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji smakuje wyśmienicie.Lekka jak chmurka "kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji (której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM) może wydawać się przepisem pracochłonnym, lecz jej wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy upiec ciasto i przełożyć je dwoma rodzajami smakowitej masy. Zewnętrzną warstwę stanowi smakowity podsmażony z masłem i cukrem. Każda minuta spędzona na jego przygotowaniu zostanie wynagrodzona rewelacyjnym smakiem deseru.
Prezentujemy niezwykły przepis na apetyczną sałatkę z serem feta. Tajemnica jej smaku tkwi w słodkich "skwarkach". Przyrządza się je z mieszanki pestek uprażonych z masłem i cukrem. Gwarantujemy, że to danie zniknie ze stołu w mgnieniu oka.Słodki smak sałatki z serem feta równoważony jest przez bardzo wyraziste dodatki. W potrawienie może zabraknąć czerwonej cebuli, octu oraz czosnku. Do tego chrupiąca sałata oraz soczyste pomidorki koktajlowe. To połączenie daje prawdziwą eksplozję smaków.
Sekretem idealnych naleśników nie jest smażenie, a ciasto. Musi być przygotowane w odpowiedni sposób, aby było elastyczne i delikatne. Nie dodawaj całych jajek do masy. Oddziel białka od żółtek, a z białek ubij pianę. Wtedy usmażysz najlepsze naleśniki.Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Domowe, słodkie placki smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą, owocami, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Naleśniki będą o wiele lepsze, kiedy przyrządzimy je według tradycyjnej receptury.Do ciasta na naleśniki dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Dzięki niemu ciasto nie będzie przyklejać się do patelni, nie będzie się rwać, a my do smażenia wykorzystamy naprawdę niewielką ilość oleju rzepakowego. Naleśniki będą więc o wiele lżejsze. Do ciasta warto dodać również cukier z wanilią.Naleśniki będą elastyczne, puszyste i delikatne, kiedy dodamy do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Piana świetnie spulchni przygotowaną masę. Nie musimy dodawać już sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Do naleśników dodajemy nie tylko mleko, ale i wodę gazowaną, która wzmocni efekt piany z białek.
Siostra Anastazja podzieliła się sprawdzonym przepisem na faworki. Delikatne, kruche ciasto smażone na rozgrzanym tłuszczu i oprószone cukrem pudrem smakuje wyśmienicie. Jest pyszną przekąską, doskonale też pasuje do kawy. Nie czekaj do Tłustego Czwartku, ciesz się wspaniałym łakociem przez cały karnawał. Sekretem doskonałych faworków jest odpowiednie wyrabianie ciasta. Siostra Anastazja podczas wyrabiania uderza w nie wielokrotnie wałkiem. To prosty sposób na wbicie w nie powietrza i spulchnienie ciasta. Ciasto po usmażeniu będzie o wiele delikatniejsze i bardziej kruche.Do ciasta na faworki koniecznie dodaj spirytus. Alkohol nie będzie wyczuwalny, jednak dzięki niemu słodkie smakołyki nie wchłoną, tak dużo tłuszczu podczas smażenia. Będą więc o wiele mniej kaloryczne. Spirytus możesz też zastąpić octem. Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Możesz wykorzystać olej rzepakowy lub domowy smalec.Faworki po usmażeniu przełóż na kilka minut na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Ostudź je i oprósz cukrem pudrem. Domowe faworki smakują o wiele lepiej niż gotowy produkt. Przekonaj się o tym sama.
Biedronka po raz kolejny cieszy swoich klientów niskimi cenami na wspaniałe produkty. Teraz filet z łososia atlantyckiego możecie kupić za jedyne 7,49/100g. Z tej okazji proponujemy przepis na obłędnego łososia teriyaki. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Nazwa "teriyaki" pochodzi o japońskiego czasownika "błyszczeć" i bierze się z charakterystycznego wyglądu słodko-słonej marynaty. Dzięki promocji Biedronki możecie wykonać ją własnoręcznie. Smak łososia oraz sosu teriyaki idealnie się ze sobą łączą. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na elegancką kolację.
Zapomnij o mleku. O wiele smaczniejsze i delikatniejsze naleśniki przygotujesz na maślance naturalnej. Ciasto po usmażeniu zachwyca smakiem i puszystością. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Słodki obiad lub podwieczorek będzie gotowy w kilka chwil.Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Naleśniki będą równie puszyste, kiedy przygotujesz je w odpowiedni sposób. Do naleśników nie potrzebujesz grama spulchniaczy, wystarczy dobra maślanka i dwa proste triki.Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślankę i jajka wyjmij więc z lodówki chwilę wcześniej. Ciasto po wyrobieniu odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce. W ten sposób odpocznie, a usmażone naleśniki wyjdą doskonale. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być domowa konfitura, sos czekoladowy, syrop klonowy, miód, owoce, serek waniliowy, mus owocowy, cukier puder. Jeśli wybierasz kupne konfitury lub dżemy, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Im niej cukru i sztucznych produktów, tym lepiej.
Po świętach Twoja lodówka pełna jest niedojedzonych ciast? Mamy na to skuteczną radę. Przygotuj z nich pyszne ciasto bajaderkowe. Doprawiony bakaliami i smakowitymi dodatkami deser pokocha cała rodzina.Do przygotowania domowej bajaderki możesz użyć dowolnych resztek. Sprawdzą się makowce, pierniki oraz babki. Z powodzeniem użyjesz również nieudanego zakalca. To ciasto jest idealnym sposobem na pyszne zagospodarowanie jedzenia.