Biało-różowe cukierki zaklejające usta wpisały się już na dobre, jako słodycz towarzysząca obchodom Dnia Wszystkich Świętych. Mowa oczywiście o pańskiej skórce, którą tego dnia możemy kupić na rozlicznych stoiskach. A gdyby można ją było zrobić w domowym zaciszu? Pańska skórka zależnie od regionu znana jest także pod nazwami "szczypka" lub "miodek turecki". Niezależnie jednak jak ją określimy, smak pozostaje niezmiennie doskonały. Samo przyrządzenie zaś jest prostsze, niż myślisz. Zaskocz swoich domowników tym charakterystycznym łakociem.
Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" bez wątpienia oczaruje całą rodzinę i wszystkich gości. Szybkie ciasto zachwyca puszystością, smakiem i niecodziennym wyglądem. "Jajko sadzone" z brzoskwiniami sprawdzi się jako deser i dodatek do popołudniowej kawy. Przygotujcie je raz, a nie pożałujecie. Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" jest jednym z tych deserów, do których chętnie się wraca. Jest proste w przygotowaniu, bardzo puszyste i delikatne. Owoce z syropu doskonale łączą się z kremową masą serową.Nasze ciasto bez pieczenia robi się z twarogu, serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Masa jest niezwykle puszysta, słodka, z waniliową nutą. Spód ciasta przygotowałam z biszkoptów, możesz jednak wykorzystać również herbatniki.Galaretkę do ciasta bez pieczenia przygotowuję z galaretek krystalicznych, które rozpuszczam w zalewie z brzoskwiń w puszce z dodatkiem wrzątku. W ten sposób galaretka będzie miała owocowy smak i ładniejszy kolor. Do ciasta możesz wykorzystać również klasyczną galaretkę cytrynową.
W polskiej kulturze chleb zajmuje szczególne miejsce. Z tego względu wiele osób za wszelką cenę stara się unikać wyrzucania tego produktu, wynajdując dla nieświeżego pieczywa coraz to nowe zastosowania. Mamy dla Was dziś rewelacyjny sposób na to, co zrobić z czerstwego chleba. Za pomocą kilku podstawowych składników łatwo zamienisz go w pyszne ciasto.Z pieczywa drugiej świeżości nie musisz już robić zapasów bułki tartej lub grzanek. Ciasto z czerstwego chleba jest bardzo smaczne, przez co ucieszy domowników bardziej, niż kolejny słoik składnika do panierowania. Zarezerwuj sobie czas na schłodzenie ciasta a potem ciesz się jego smakiem bez żadnych ograniczeń.
Ciasto na placek drożdżowy z owocami i kruszonką wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym razie nie podwoi swojej objętości i po upieczeniu nie będzie lekkie, ani puszyste. Ciasto drożdżowe potrzebuje około 2 godzin, żeby urosło. Ciocia Aniela zna jednak sposób, który znacznie przyspiesza ten proces.Ciasto drożdżowe jest jednym z lepszych, domowych wypieków. Jednak jego przygotowanie jest dość żmudnym procesem. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, musimy zrobić rozczyn, czekać, aż urośnie. Następnie wymieszać go z pozostałymi składnikami i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.Ciocia Aniela ciasto na drożdżowy placek robi znacznie szybciej. Przygotowane ciasto faktycznie odstawia w ciepłe miejsce, jednak jest ono wyrośnięte już po niecałej godzinie. Sekretem cioci Anieli jest foliowa torebka, która przyspiesza wyrastanie ciasta.
Puszyste racuchy bez dodatku drożdży? Babcia Krysia opracowała wyjątkowy przepis na ten specjał. Ciasto na racuchy wychodzi idealne dzięki dodatkowi zsiadłego mleka. Ani się obejrzysz, jak znikną z talerzy.Delikatne racuchy z dodatkiem zsiadłego mleka wykonasz w 3 prostych krokach. Wymieszaj składniki, wyrób ciasto i usmaż placuszki. Potem zostaje już tylko pałaszowanie ich z ulubionymi dodatkami.
Pańska skórka jest tradycyjnym smakołykiem pochodzącym z województwa mazowieckiego. Wiele osób kojarzy smakołyk głównie z dniem Wszystkich Świętych, ponieważ właśnie wtedy można ją dostać na rozmaitych stoiskach przy cmentarzach. Twarde cukierki z cukru i soków owocowych przygotujemy również samodzielnie w domu. Pańska skórka z dnia na dzień jest jeszcze lepsza. Pańska skórka to cukierki, które znają wszyscy mieszkańcy Warszawy i województwa mazowieckiego. Twarde słodycze z cukru i wody sprzedawane są między innymi na przycmentarnych straganach w dniu Wszystkich Świętych. W 2008 roku pańska skórka została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Specjał jest banalnie prosty w przygotowaniu.Do pańskiej skórki dodawane są również gęste syropy owocowe lub barwniki spożywcze nadające kolor. Do tradycyjnych cukierków dodaje się także mąkę, żelatynę i pianę z białek. Jak zrobić pańską skórkę? Domowe, kultowe cukierki przygotujemy z cukru, miodu, piany z białek i soków owocowych. Tak przygotowane słodycze będą jeszcze smaczniejsze od gotowego produktu. Do pańskiej skórki dodajmy ulubiony, gęsty sok o intensywnym kolorze. Osobiście polecam malinowy, wiśniowy i jagodowy, ponieważ dodadzą słodyczom ładnego koloru. Pańska skórka będzie gotowa następnego dnia, po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce. Pańską skórkę pokrójmy w małą kostkę i owińmy w papier. Słodycze możemy jeść już następnego dnia po przygotowaniu, jednak z każdym dniem będą stawały się twardsze i smaczniejsze. Cukierki przechowujmy w szklanym słoiku.
Jabłka pod kruszonką są świetnym pomysłem na szybki, lekki i bardzo smaczny deser do kawy i jesiennej herbaty. Ania Starmach jabłka przesmaża z cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Dzięki temu owoce zapieczone pod słodkim, kruchym ciastem smakują jeszcze lepiej.Ania Starmach na swojej stronie internetowej aniastarmach.pl publikuje wiele przepisów na wyśmienite dania i desery z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w tym artykule. Jabłka pod kruszonką to niezwykle prosty deser, który przygotujemy w kilka chwil, a efekt zachwyci każdego łasucha.Ania Starmach jabłka przesmaża z cynamonem, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodaje również rodzynki, które doskonale łączą się z owocami i korzennymi przyprawami. Jabłka z kruszonką doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajmy je z lodami waniliowymi, a wszyscy będą prosić o dokładkę.Jabłka pod kruszonką to idealny deser na chłodne, jesienne dni, kiedy za oknem jest szaro, deszczowo i ponuro. Doskonale pasuje do rozgrzewającej herbaty i mocnej, czarnej kawy. Owoce z korzennymi przyprawami i słodkie, kruche ciasto to idealne połączenie, któremu nikt się nie oprze.
Dżem z gruszki i żurawiny swój niezwykły smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu kwaskowatych oraz słodkich owoców. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak i satysfakcja z samodzielnie przygotowanych weków nie do opisania. Z naszym przepisem już nigdy nie spojrzysz na gotowe dżemy stojące na sklepowych półkach.Ten smakowity dżem z gruszki i żurawiny przygotujesz bardzo prosto we własnej kuchni. Potrzebujesz dosłownie trzech składników, aby zapełnić słoiki pysznym domowym przetworem. Poniżej prezentujemy przepis podstawowy, ale oczywiście proporcje owoców i cukru możesz dostosować do własnych upodobań.
Ciasto bez pieczenia zawsze jest dobrym pomysłem na szybki deser. Prezentowane przez nas dziś ciasto charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Lepszego ciasta bez pieczenia nie znajdziesz w żadnej cukierni.Do wykonania tego ciasta bez pieczenia najlepiej nadają się podłużne biszkopty. Mają nieco lżejszą strukturę i doskonale nadają się do tego typu ciast. Jeśli jednak nie macie pod ręką właśnie takich biszkoptów, możecie użyć zwykłych, okrągłych.
Powszechnie wiadomo, że babcie są największą skarbnicą kulinarnej wiedzy. Babcine racuchy drożdżowe według przepisu babci Heli idealnie to potwierdzają. Tajemnicą udanych puszystych racuchów są odpowiednio dobrane proporcje zaczynu drożdżowego. Dzięki temu placuszki wychodzą idealne za każdym razem.To właśnie dzięki zaczynowi babcine racuchy drożdżowe są tak puszyste i delikatne. Z 3 prostych składników, czyli mleka, drożdży i cukru bez trudu przygotujesz taki zaczyn we własnej kuchni. Z wyrośniętego na nim ciasta usmażysz najlepsze racuchy w swoim życiu. Babcia Hela na racuchach zna się jak nikt inny.
Jak odmienić smak sernika i sprawić, by był idealny na jesień? Wystarczy dodać do masy 3 łyżki kawy, a specjał nie tylko zmieni smak, ale też nabierze energetyzującej mocy. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, więc polubią je także osoby, które wolą bardziej stonowane desery. Elegancki kawowy smak sprawia, że taki sernik sprawdzi się przy wielu rozmaitych okazjach.Nasz przepis na kawowy sernik to połączenie tradycji z nowoczesnością. Klasyczna receptura podkręcona jest tutaj oryginalnym smakiem lubianego, gorącego napoju. Sernik wypełni całe mieszkanie smakowitym kawowym aromatem. Serdecznie polecamy ten przepis.
Ciasto niejedno ma imię. Może być podstawą zarówno słodkich jak i słonych potraw. Wymaga zagniatania, lub ucierania. Bywa kapryśne i uparte, kompletnie nie wychodząc tak, jak byśmy tego oczekiwali. Niniejszym przedstawiamy krótkie kompendium wiedzy na temat tego, jak przygotować ciasto zależnie od jego rodzaju.O niektórych zwykło się mówić, że mają dobrą rękę do ciasta. Tym określeniem cieszą się osoby, które potrafią wyczarować puszysty biszkopt lub przepyszną babkę z rodzynkami. A czy ty wiesz, jak przygotować ciasto? Jeśli nie, zapraszamy do lektury.
Szukasz pomysłu na pyszny deser do kawy? Podpowiadamy - przygotuj wyśmienitą szarlotkę z bezą. Smak kwaśnych jabłek przełamany słodką pianką i kruchym ciastem z pewnością skusi nie tylko łasucha. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Oczywiście pod warunkiem, że szybciej nie zostanie zjedzone. Szarlotka to typowo jesienny deser, który smakuje każdemu. Kruche ciasto i soczyste jabłka z cynamonem stanowią doskonałe połączenie. Szarlotkę możemy przygotować na wiele sposobów: z kruszonką, z poukładanymi na krzyż paskami ciasta lub z bezą. Moim zdaniem ostatnia wersja smakuje i prezentuje się najlepiej.Szarlotka na kruchym cieście z pianką bezową jest ciastem, które wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Słodka beza rewelacyjnie przełamuje kwaskowaty smak owoców sezonowych. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i każdy prosi o dokładkę.Do kruchego ciasta dodaję cukier waniliowy, spód na szarlotkę przygotowuję na początku. Zawsze przed pieczeniem ciasto nakłuwam widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Nie obciążam ciasta grochem, czy fasolą. Jabłka natomiast przesmażam z cynamonem, cukrem i suchą galaretką cytrynową, dzięki której masa jest bardziej zwarta. Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy ok. 28 cm):250 g mąki pszennej3 łyżki drobnego cukruopakowanie cukru waniliowego170 g miękkiego masła4 żółtkaSkładniki na masę jabłkową:1,5 kg kwaśnych jabłekgalaretka cytrynowapół łyżeczki cynamonu3-4 łyżki cukruSkładniki na bezę:4 białkałyżeczka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki drobnego cukruszczypta soli
Danuta Martyniuk zdradziła przepis na ciasto ze śliwkami. Martyniuk kruche ciasto i owoce zapieka z dodatkiem cynamonu mielonego i cukru waniliowego, dzięki którym domowe wypieki nabierają jesiennego charakteru. Jesienią postawmy na ciasta i desery z dodatkiem owoców sezonowych i korzennych, aromatycznych przypraw. Kruche ciasto, śliwki węgierki, cukier waniliowy i cynamon to rewelacyjne połączenie, które posmakuje każdemu łasuchowi. Ciasto ze śliwkami według przepisu Danuty Martyniuk zachwyca smakiem. Ciasto na kruchym cieście delikatnie wyrasta podczas pieczenia i doskonale łączy się z pysznymi, soczystymi owocami. Śliwki przed pieczeniem Martyniuk posypuje cynamonem, to sekret doskonałego smaku.Ciasto ze śliwkami pieczemy około 40 minut, następnie dokładnie studzimy i oprószamy solidnie cukrem pudrem. Przygotowanie ciasta kruchego jest niezwykle proste, wystarczy połączyć wszystkie składniki i utrzeć na gładką, jednolitą masę.Ciasto ze śliwkami pieczemy w nagrzanym piekarniku koniecznie z opcją grzania góra- dół, żeby i placek i owoce się nie przypaliły. Ciasto z owocami sezonowymi będzie świetnym dodatkiem do kawy i rozgrzewającej herbaty, wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.
Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Wychodzi o wiele delikatniejszy. Jeśli dodatkowo wsypiecie nieco cukru do płynu, warzywo będzie miało jeszcze bogatszy, głęboki smak. Dwa dodatki stosowane przez szefów kuchni są niezawodne.
Kiedy za oknem szaro i ponuro, najlepiej poprawić sobie humor za pomocą czegoś słodkiego. Idealnie do tego celu nada się puszyste ciasto z dyni. W parze ze znakomitym smakiem idzie też słoneczny żółtopomarańczowy kolor. Z takim smakołykiem uśmiech na twarzy gwarantowany.Do pieczenia ciasta z dyni zachęca środek sezonu na to warzywo. Dynie możemy kupić teraz niemal wszędzie, we wszystkich kolorach i rozmiarach. Na ciasto idealnie nada się japońska kabocha o zielonej skórce, lub podłużna, przypominająca gruszkę dynia piżmowa. Te gatunki charakteryzują się słodkawym smakiem a ich miąższ pozbawiony jest wyczuwalnych włókien.
Gruszki pod kruszonką są idealnym deserem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gruszki na ciepło podane z aksamitnym sosem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.Owoce pod kruszonką to jeden z moich ulubionych deserów. Latem stawiam na truskawki, czereśnie, jagody, jesienią natomiast na gruszki, śliwki i jabłka. Gruszki pod kruszonką podane na ciepło z domowym, gęsty sosem waniliowym smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.Na samym początku przygotowuję kruszonkę, ponieważ ciasto musi stać chwilę w lodówce. Gruszki przed pieczeniem obieram, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję cukrem waniliowym, żeby były bardziej aromatyczne. Gdy deser jest już w piekarniku, zabieram się za zrobienie sosu waniliowego.Do sosu wykorzystuję surowe żółtka, dlatego też całe jajka dokładnie myję płynem do mycia naczyń i zalewam wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnych bakterii. Sos na bazie mleka i śmietanki z dodatkiem laski wanilii i cukru waniliowego jest gęsty, kremowy i rozpływa się w ustach.
Prezentujemy prosty a zarazem przepyszny sposób na popularne ciasto z jabłkami. Nasza propozycja na szarlotkę swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi serka homogenizowanego. Wystarczy zagnieść ciasto z dodatkowym składnikiem i zamknąć w jego wnętrzu soczyste kwaskowate owoce. Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście.Wierzch naszej szarlotki pokrywa słodki lukier. Owoce użyte do tego ciasta możesz dodać same lub dosłodzić je cukrem i podkręcić smak odrobiną cynamonu. Niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, ta szarlotka zniknie z talerzy błyskawicznie.
Zabielana zupa pomidorowa jest dobrze znana na naszych stołach. Czy próbowaliście jednak kiedyś użyć do zabielenia majonezu? Ten prosty trik sprawia, że nasza pomidorówka staje się niezwykle kremowa i delikatna. Zapomnij o dodawaniu do zupy śmietany.Zupa pomidorowa zabielana majonezem zyskuje nowy zaskakujący smak. Ilość dodanego sosu zależy od własnych preferencji smakowych. Pamiętać należy, że majonez w przeciwieństwie do śmietany, zawiera dodatek soli, w związku z tym należy ostrożnie dobierać jego ilość w daniu.
Ciasto bez pieczenia podobne do pysznej, mlecznej kanapki ze słodką pszenicą jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kilka składników, które znajdziecie w najbliższym sklepie spożywczym, w kilka chwil zamienicie w deser doskonały dla całej rodziny. Spróbujecie?Efektowne i smaczne ciasto bez pieczenia skusi każdego, kto lubi sobie umilić czas czymś słodkim, a nie przepada za pieczeniem. Deser w stylu batonika Kinder Country będzie idealny — pyszna czekolada, delikatna śmietanka i słodka pszenica razem smakują naprawdę doskonale. Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje na zdjęciu, które pochodzi z kanału YouTube Opolanka Kasia w Kuchni. Autorka kanału przygotowała podobny przysmak.
Znudził Ci się sernik na kruchym cieście? Możesz go przygotować na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu będzie przy nim mniej pracy i ciasto zyska ciekawszy smak. Sernik z nutą cytryny, wanilii i czekolady będzie wyglądał i smakował lepiej niż z cukierni. Cała blacha przysmaku zniknie jeszcze tego samego dnia.Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszystą masę serową możemy przygotować na naprawdę wiele sposobów. Jedni uwielbiają tradycyjny sernik z rodzynkami, inni wolą wersję na zimno z galaretką i owocami. Jednym z moich ulubionych propozycji jest sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą.Ciastkami wykładam również boki tortownicy, dzięki którym upieczony sernik prezentuje się rewelacyjnie. Smak sera z waniliową nutą przełamuję skórką startą z cytryny i posiekaną czekoladą. Upieczony sernik dekoruję wiórkami czekolady deserowej. Sernik wychodzi niezwykle puszysty i delikatny.Sernik piekę tradycyjnie z prawdziwego twarogu naturalnego. Twaróg mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa i dopiero później mieszam z resztą składników. Tak przygotowana masa jest lekka jak chmurka. Ciasto piekę chwilę w 180 st. C, następnie zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę do suchego patyczka. To sekret doskonałego sernika.
Znudziły Ci się klasyczne naleśniki? Zamiast nich usmaż puszyste pankejki. Małe, słodkie placki z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu zachwycą każdego łasucha. Pankejki podaj z ulubionymi dodatkami. Jesienią warto wybrać miód, orzechy, bakalie i owoce sezonowe.Pankejki są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Ciasto będzie gotowe błyskawicznie, a same placki smaży się zaledwie kilka minut. Pankejki z waniliowo-cynamonową nutą są absolutnym hitem.Do jesiennej wersji pankejków warto też dodać trochę kardamonu. Przyprawa doskonale pasuje do owoców, np. bananów, gruszek czy prażonych jabłek. Doskonałym dodatkiem do pankejków będą także orzechy włoskie czy ulubione bakalie. Puszyste, małe naleśniki polewam płynnym miodem lub syropem klonowym. Podane w ten sposób smakują rewelacyjnie.Latem natomiast pankejki podaję z owocami sezonowymi, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Wybierz swoje ulubione dodatki: owoce, miód, sos, polewę, bakalie, czy konfiturę i przygotuj wspaniałą niespodziankę dla całej rodziny. Puszyste naleśniki dosłownie rozpływają się w ustach.
Sernik z rosą jest niezwykle pysznym i delikatnym ciastem, które dodatkowo cieszy nasze oczy eleganckim wyglądem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym wyzwaniem, jednak z odpowiednio dobraną recepturą bez trudu uda się nawet początkującemu amatorowi wypieków. Poniżej prezentujemy sprawdzony domowy przepis. Z nim sernik z rosą nie może się nie udać.Złociste kropelki na powierzchni sernika z rosa to nic innego jak skroplony cukier. Aby rosa wyszła jak należy, masa serowa pod ubita bezą musi być rzadka i tłusta - stąd dodatek oleju. Nie zniechęcaj się więc niecodzienną konsystencją surowego ciasta. Dokładnie takie powinno być na etapie przygotowania.
Przedstawiamy prosty sposób na urozmaicenie porcji aromatycznej kawy. Kawa z jajkiem, bo o takiej mowa, jest doskonałą alternatywa dla słodzenia i zabielania napoju mlekiem. Słodka, puszysta pianka z kogla-mogla nie tylko świetnie smakuje, ale tez obłędnie wygląda.Do przyrządzenia kawy z jajkiem idealnie nadadzą się żółtka jaj, które zostały po wykonaniu przepisów wymagających użycia samych białek. Dzięki temu zyskujemy nie tylko pyszny gorący napój, ale też zapobiegamy marnowaniu jedzenia. Nasza kawa z jajkiem ma same plusy.
Kiedy ostatnio piekliście kultowe ciasto pleśniak? Może warto do niego wrócić? Kruche ciasto przekładane kwaskowym dżemem i słodką pianką nie tylko doskonale się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Co istotne, ciasto jest też proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia wymyślnych składników. Ciasto pleśniak to doskonały wypiek znany od wielu lat. Jego sekretem jest połączenie kilku warstw: słodkiego, waniliowego ciasta, kruszonki z dodatkiem kakao, słodkiej piany z białek i kwaśnego dżemu.Ciasto pleśniak przygotujemy błyskawicznie. Spód ciasta przed pieczeniem musimy ponakłuwać widelcem, żeby nie wybrzuszył się pod wpływem wysokiej temperatury. Ciasto na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby odpoczęło. Przysłowiową wisienką na torcie jest piana ubita z białek i cukru, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy delikatną, kruchą warstwę bezy. Do słodkiego ciasta pleśniak koniecznie dodajmy kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki lub agrestu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.
Racuchy na maślance z dodatkiem jabłek, rodzynek i cukru waniliowego są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Jesienna wersja tradycyjnych racuchów zachwyca lekkością, aromatem i puszystością.Racuchy zwykle przygotowujemy z dodatkiem drożdży. Jednak słodkie placki na maślance możemy przygotować bez zaczynu i bez wyrastania. Puszystości doda im proszek do pieczenia. Pamiętajmy jednak, że maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy racuchy wyjdą delikatne. Ciasto na racuchy będzie gotowe w dosłownie kilka minut. Na początku łączymy mąkę, cukier i maślankę, następnie dodajemy jabłka, rodzynki i mieszamy łyżką. To właśnie dwa ostatnie składniki nadają plackom doskonałego charakteru. Racuchy w tej wersji są idealne na chłodne, jesienne dni.
Jesień jest doskonałą porą roku na zapełnianie spiżarni rozmaitymi przetworami. Wśród słoików nie może zabraknąć wyśmienitych buraczków na zimę według Jacka Kuronia. Starte warzywa z dodatkiem octu i aromatycznych przypraw, nie raz udoskonalą swoją obecnością rodzinny obiad.Przygotowanie tych buraczków na zimę jest bardzo proste. Pamiętaj jedynie, że warzywa przez wsadzeniem ich do słoików musimy ugotować do miękkości. Takie gotowanie może zająć od 60 do 90 minut. Niezbędny będzie także czas na ostudzenie buraków.
Ciasto biszkoptowe jest podstawą wielu deserów i powstaje na bazie jajek, mąki i cukru. Miłośnicy słodkości, którzy jednak z jakiegoś powodu nie spożywają jaj kurzych, mogą teraz odetchnąć z ulgą. Przedstawiamy rewelacyjny biszkopt bez jajek. Popularny biszkoptowy składnik zastąpisz wodą z ciecierzycy, zwaną aquafabą.Egzotycznie brzmiąca aquafaba to po prostu woda z ciecierzycy. Jednakowo dobrze do biszkoptu bez jajek sprawdzi się zarówno woda z puszki, jak i pozostała po gotowaniu tej rośliny strączkowej. Ubita aquafaba zachowuje się tak samo jak białko jaja. 2 łyżki płynu odpowiadają mniej więcej jednemu białku kurzemu. Zabieramy się do pieczenia.Aquafaba jest nieco kapryśnym produktem. Podczas przygotowywania biszkoptu bez pieczenia upewnij się, że poświęcasz wystarczająco dużo czasu na ubicie piany a potem na rozpuszczeniu w niej cukru. Zbytni pośpiech w wykonaniu tych kroków może skutkować opadnięciem ciasta.