Żadne mleko, żadna maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym dodatku
Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Puszyste racuchy na kefirze. Proste i pyszne
Nasze babcie racuchy zwykle przyrządzały na świeżych drożdżach lub z jabłkami. Słodkie, drożdżowe placki są pyszne, jednak dość czasochłonne. Niezwykle puszyste racuchy możemy przygotować również z kefiru naturalnego. Są o wiele szybsze i smakują fantastycznie.
Do przyrządzenia puszystych racuchów na kefirze potrzebujemy mąki, jajka i cukru z wanilią. Dodajemy także odrobinę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odrobina przyprawy podnosi walory smakowe ciasta i sprawia, że staje się pulchne.
Puszyste racuchy na kefirze podajemy z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, owocami. Słodkie, wyrośnięte placki wychodzą za każdym razem. Musimy pamiętać jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Wziął wagę i położył na niej chleb. Po chwili przecierał oczy ze zdumienia
Puszyste racuchy zrobisz z kilku podsatwowych składników
Składniki:
- 400 g kefiru naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g mąki pszennej
- opakowanie cukru z wanilią
- pół łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do podania
Jak zrobić racuchy na kefirze? Każdy będzie prosił o dokładkę
Mąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier z wanilią, sól i wymieszaj. Następnie wbij jajka, wlej kefir i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw na 10- 15 minut.
Po tym czasie rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Przygotowaną masę wykładaj łyżką i smaż kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru. Racuchy zaczną rosnąć pod wpływem wysokiej temperatury.
Dowiedz się, dlaczego warto dodać sól do ciasta. Jest wręcz niezbędna. Na kefirze zrobisz także wyśmienite naleśniki. Będą puszyste jak nigdy.