Przedstawiamy fenomenalny sposób na szarlotkę. Ekspresowe ciasto bez trudu przygotujesz na patelni. Wystarczy pokroić owoce i utrzeć składniki ciasta. Przyrządzenie deseru jeszcze nigdy nie było tak proste.Nasza błyskawiczna szarlotka nadaje się idealnie na szybki deser. Z podanych składników przygotujesz porcję w sam raz dla jednej osoby. Dzięki temu całe ciasto możesz spałaszować od razu po zdjęciu z patelni. Świeżutki, ciepły specjał powala na kolana.
Przepisów na świąteczne śledzie jest co niemiara. Z całą pewnością nie słyszeliście jednak o tym patencie. Śledzie w sosie z suszonych śliwek to prawdziwy hit wśród zimnych przystawek. Każdy będzie przecierał oczy ze zdumienia.Wigilijne śledzie w sosie z suszonych śliwek możesz przygotować nawet tego samego dnia. Samo ich wykonanie to mniej niż 30 minut. Śledzie przed podaniem na stół wymagają ok. godzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą.
Orzechowy krem do ciast i tortów jest wyśmienitą propozycją na smaczne przełożenie biszkoptu. Smak kremu jest oszałamiający, a deser wykonany z jego użyciem wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie jest trudne i przy odrobinie uwagi poradzi sobie z nim każdy początkujący amator cukiernictwa. Składniki do przyrządzenia orzechowego kremu do ciast i tortów powinny mieć temperaturę pokojową. Specjał ten twardnieje w lodówce, wobec czego warto wstawić do niej gotowy już deser na kilka minut przed podaniem. Również przed samym przełożeniem orzechowy krem do ciast i tortów należy chłodzić przez ok. 30 minut. Nabierze dzięki temu odpowiedniej konsystencji i nie wypłynie spomiędzy biszkoptów pod wpływem ich ciężaru.
Sernik z rodzynkami według przepisu Ani Bardowskiej jest doskonałym deserem dla całej rodziny. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest niezwykle puszysty, nie kruszy się, nie pęka. Udekorowany domową polewą czekoladową i skórką kandyzowaną z pomarańczy dosłownie rozpływa się w ustach.Niektórzy pieką sernik na kruchym spodzie, inni na cienkim cieście z herbatników i masła. Ania Bardowska kultowe ciasto piecze jeszcze inaczej bo bez żadnego spodu. Sernik według jej przepisu pięknie wyrasta w piekarniku, jest puszysty i pełen smaku. Bardowska do sernika wykorzystuje półtłusty ser twarogowy. To najlepszy rodzaj sera do sernika. Twaróg po zmieleniu jest bardzo delikatny i doskonale łączy się z innymi składnikami. Zapomnij o gotowym serze w wiaderku. Najlepszy sernik zrobisz na naturalnym, białym serze.Sernik piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nawilży ciasto, a sernik będzie puszysty, delikatny i lekki jak chmurka. Sernik po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczy, cała blacha zniknie błyskawicznie.
Słodkie kotleciki z kaszy manny będą fantastycznym pomysłem na tani i pożywny deser. Dawny przepis, do którego dotarliśmy, jest dziecinnie prosty. Przygotowany z obłędnym musem dyniowo-jabłkowym specjał świetnie zastąpi mniej zdrowe przysmaki, a spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie? Kasza manna, nazywana również grysikiem, jest produktem, który w kuchni nie zyskał ogromnej popularności. Ziarno warto jednak włączyć do diety, gdyż jest lekkostrawne i pełne cennych składników odżywczych. Wśród nich wymienić można m.in. żelazo, potas witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Proponujemy wam przygotowanie słodkich kotlecików z kaszki w formie niewielkich kuleczek. Podamy je ze słodkim i aromatycznym musem dyniowo-jabłkowym i bitą śmietaną. Kompozycja spodoba się nie tylko dzieciom.
Wafelki z masą czekoladową, szyszki z ryżem preparowanym oraz andruty są jednymi z kultowych słodyczy z dawnych lat. Wafle przełożone czekoladą możemy zrobić samodzielnie z kilku prostych składników. Domowe słodycze biją na głowę gotowe produkty.Wafelki z masą czekoladową są kultowymi słodyczami, które także dziś przygotujemy bez problemu w domu. Dlaczego warto je zrobić? Bo są smaczne, proste i nie będą zawierały zbędnych dodatków. Domowe wafelki z masą czekoladową są pomysłem na pyszne słodycze zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Chrupiące wafle przełożone gęstą, słodką masą dosłownie rozpływają się w ustach. Wafelki są również świetnym dodatkiem do kawy, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą.Gęstą masę czekoladową zrobimy z mleka w proszku, cukru, masła i kakao. Do przygotowania wafelków z masą czekoladową potrzebujemy również dużych, prostokątnych wafli. Produkt ten kupimy w każdym, większym sklepie spożywczym.
Szarlotka rozpadajka jest wyśmienita. Kwaśne jabłka tym razem poddusimy i połączymy z ciastem rozcieranym w palcach, które przygotujemy płatków owsianych, mąki i margaryny. Będzie prosto i pysznie, a w waszym domu zagości cudowny zapach owoców z cynamonem. Spróbujecie? Prosta w przygotowaniu szarlotka rozpadajka inspirowana jest kalifornijskim deserem apple crumble, przez niektórych nazywanym też jabłkowymi okruchami. Najważniejszym elementem tego przysmaku są płatki owsiane tworzące smakowitą - a po upieczeniu pysznie rumianą i chrupiącą — kruszonkę. Aromatyczny jabłkowy wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych. Możecie oczywiście podać go z bitą śmietaną czy rodzynkami. Wybierzcie, co lubicie.
Kawa karmelowa jest pobudzającym słodkim napojem, po który warto sięgnąć zamiast poobiedniego deseru. Już jedna łyżka aromatycznie przygotowanego cukru odmieni klasyczną małą czarną z dodatkiem mleka. Jeśli lubicie kawy z dodatkami, musicie spróbować. Karmel jest znakomitym dodatkiem do wielu deserów. Delikatna kawa mleczna również zyska, gdy dodamy do niej odrobinę przysmaku przygotowanego z odrobiny cukru. Prosty patent na słodszą wersję małej czarnej przypadnie do gustu wielu amatorom pobudzających napojów na bazie kawy.
Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już dziś zgromadzić najlepsze przepisy. Polecamy Wam makowiec bez zawijania na kruchym spodzie. Ten tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy po upieczeniu jest delikatny i wilgotny. Makowiec udekorowany polewą czekoladową i orzechami jest idealny do kawy po świątecznym obiedzie. Każdy będzie prosił o dokładkę.Do przygotowania świątecznego makowca wykorzystaj suchy mak. Mak musisz zagotować, a następnie zemleć w maszynce do mięsa. Powstałą masę wymieszaj z resztą składników. Dlaczego masa makowa jest wilgotna? Ponieważ są w niej jabłka oraz puszysta masa z jajek i dodatkowych białek.Do masy makowej na makowiec koniecznie dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy i suszone morele. Nie zapomnij również o olejku migdałowym i dodatku cukru waniliowego do masy jajecznej. Makowiec przygotowany z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie.Samo ciasto na makowiec również wymaga odpowiedniego przygotowania. Ciasto wyrabiaj szybko z zimnym masłem tylko do połączenia składników. Im dłużej będziesz wyrabiać masę, tym po upieczeniu będzie twardsza i bardziej zbita. Ciasto musi być delikatne i dobrze schłodzone przed pieczeniem.
Jesteście wielbicielami szarlotki? Wypróbujcie recepturę Ani Starmach na tartę odwracaną. Również robi się ją z ciasta kruchego oraz z jabłek. Jednak sposób wykonania jest zaskakujący. Jabłka najpierw karmelizuje się, dzięki czemu deser zyskuje niezwykły smak. Potem przykrywa się je ciastem i całość piecze. Trochę odwrotnie niż zwykle, ale efekt jest naprawdę pyszny. Ania Starmach na stornie internetowej aniastarmach.pl dzieli się z fanami ciekawymi przepisami na wyśmienite dania główne i przepyszne ciasta. Ostatnio zdradziła przepis na tartę odwracaną z karmelizowanymi jabłkami. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.Do przygotowania tarty odwracanej potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w domu. Kruche ciasto upieczone z karmelizowanymi jabłkami smakuje rewelacyjnie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Tartę podaj z gałką lodów waniliowych lub z ulubionym sosem do deserów, a błyskawicznie zniknie z talerzyków.Kruche ciasto na tartę odwracaną wyrabiaj szybko, żeby się nie zagrzało. Jeśli ciasto będzie miało zbyt wysoką temperaturę, po upieczeniu będzie twarde. Ciasto koniecznie wstaw do lodówki przed pieczeniem, żeby odpoczęło i się schłodziło. Przed pieczeniem ponakłuwaj je również widelcem. W ten sposób unikniesz nieestetycznego wybrzuszenia.
Pomysł na rozgrzewające śniadanie? Przygotuj omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem. Omlet jest niezwykle puszysty i ma korzenną nutę. Podany z gruszką na ciepło dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie śniadanie na chłody przygotujesz w kilka minut.Jesienią i zimą, gdy na dworze jest szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i pożywne śniadania, które dodają mi energii na wiele godzin. Jajecznica, pieczona owsianka, czy właśnie omlet z karmelizowaną gruszką to jedne z moich ulubionych posiłków na rozpoczęcie dnia.Omlet z gruszką jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie pęka i nie rozwarstwia się na patelni. Jest cienki i puszysty, więc bez problemu mogę złożyć go na pół i podać z sezonowym owocem z nutą wanilii i cynamonu. Do masy jajecznej na omlet dodaję cukier waniliowy oraz odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru. Korzenne przyprawy sprawiają, że omlet smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewające właściwości. Przysłowiową wisienką na torcie jest gruszka karmelizowana w cukrze brązowym i waniliowym. Gruszka w tym połączeniu smakuje doskonale.
Dziś swój dzień świętuje baklawa. Popularny bałkański deser charakteryzuje się chrupiącą delikatną strukturą oraz obłednie słodkim smakiem. Kto raz spróbował baklawy, ten nie pomyli jej z żadnym innym ciastem. Teraz baklawę możesz przygotować samodzielnie w domu.Historia powstania baklawy sięga XV w. kiedy to przygotowywano ją w Konstantynopolu. Wedle innych źródeł deser ten był znany nawet wcześniej, ciesząc sułtana w Stambule. Dziś ze słodkiego ciasta słynie przede wszystkim Turcja oraz Grecja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ten delikates wprowadzić również na polskie salony.
Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie na słodko? Puszyste bułeczki twarogowe będą idealne. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach wypiek z dodatkiem rodzynek spodoba się nie tylko dzieciom, a jego zrobienie jest bardzo proste. Spróbujecie?Słodkie bułeczki z twarogiem są niezwykle smaczne. Podane z konfiturami czy kremem z orzechów będą idealne na śniadanie. Receptura nie jest skomplikowana, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Warto się skusić.
Znamy prosty i niezawodny przepis na smakowitą babkę piaskową. Ciasto wyrabia się bez dodatku masła, margaryny czy oleju. Składnikiem gwarantującym ciastu puszystość i wilgotność jest majonez. Ten niezwykły dodatek wbrew pozorom idealnie pasuje do słodkiego wypieku, zwanego babką majonezową.Przepis na babkę majonezową jest banalnie prosty. Wystarczy ok. 10 minut przygotowań i możemy wstawiać formę z ciastem do piekarnika. Do ciasta najlepiej wybrać majonez o delikatnym smaku. Nikt nie uwierzy, że dodaliście ten składnik.
Pieczesz sernik? Zapomnij o serze z wiaderka. Ania Starmach wyjaśnia, dlaczego warto wybrać tradycyjny, półtłusty twaróg. Sernik musi być również pieczony i studzony w odpowiedniej temperaturze. Poznaj skuteczne sposoby na puszysty, wyrośnięty sernik, który nigdy nie opada i się nie kruszy.Ania Starmach na swojej stronie aniastarmach.pl dzieli się z fanami przepisami i poradami kulinarnymi, dzięki którym przygotowywane potrawy i ciasta wychodzą za każdym razem. Starmach zdradziła również, jaki ser jest najlepszy do sernika. Znana kucharka do ciasta wykorzystuje wyłącznie półtłusty twaróg.Dlaczego warto zrezygnować z sera w wiaderku? Ania Starmach wyjaśnia, że każdy gotowy produkt ma inny smak. Takie produkty wpływają więc na smak całego sernika. Ciasto przygotowane z gotowego sera nie będzie tak puszyste, jak z twarogu. Warto również sprawdzić skład takich produktów, w wielu jest mnóstwo niepotrzebnego cukru.Bardzo ważna jest również odpowiednia temperatura pieczenia i sposób chłodzenia sernika. Pieczenie ciasta w zbyt nagrzanym piekarniku oraz gwałtowne zmiany temperatury podczas chłodzenia źle wpływają na jego delikatną strukturę oraz smak. Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.
Tradycyjna zupa dyniowa po staropolsku jest gotowana na mleku oraz bulionie warzywnym. My proponujemy nieco podkręcony przepis z użyciem słodkiej śmietany. Tłuszcz zawarty w śmietanie jest świetnym nośnikiem smaku, białko zaś podbija aromat. Uwierzycie, że do naszej zupy dyniowej dodajemy też wanilię?Idealna zupa dyniowa jest przyrządzana na tych odmianach, które rozpadają się podczas gotowania. Dobrze w tym przepisie sprawdzi się dyna piżmowa lub hokkaido. Jeśli masz jednak do dyspozycji blender kuchenny, możesz użyć dowolnego gatunku dyni.Kluczowe dla wyjątkowego smaku zupy dyniowej, są przyprawy dodane podczas jej przyrządzania. Bazę stanowi gałka muszkatołowa a także pieprz i słodka papryka. Do zupy dyniowej dodaj też wanilię. Może to być zaskoczeniem, ale wanilia skutecznie podbija pozostałe smaki, a przy tym nie dominuje aromatu całego dania.
Pomysł na deser do kawy z kilku składników? Przygotuj domowe ptysie przekładane bitą śmietaną. Ptysie pięknie wyrastają w piekarniku, są chrupiące i rumiane. W połączeniu z puszystym, słodkim nadzieniem dosłownie rozpływają się w ustach. Ptysie to nic innego, jak delikatne ciastka z ciasta parzonego. Takie ciasto przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy zagotować wodę, sól, masło, stopniowo dodawać mąkę i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto parzone musimy ciągle mieszać, żeby nie było w nim grudek i żeby się nie przypaliło. Gotowa masa na ciasto, wymieszana już z resztą składników, musi być gęsta, żeby ptysie zachowały odpowiedni kształt. Ciasto na blachę wykładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.Ptysie pieczemy, aż wyrosną i ładnie się przyrumienią. Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika i nie sprawdzamy, czy ciasto jest dobre, ponieważ ptysie opadną. Ciasto możemy sprawdzić dopiero po 15-20 minutach pieczenia.
Kiedy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, nie musisz biec do najbliższej cukierni. Nasze ekspresowe ciasto bez pieczenia bez trudu przygotujesz we własnej kuchni. Aksamitny, kokosowy krem otoczony lekko słonymi krakersami smakuje obłędnie. Spróbuj koniecznie tego deseru.Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy je wymieszać, przełożyć masą krakersy i wsadzić ciasto do lodówki. Po 4 godzinach fantastyczny smakołyk gotowy będzie do pałaszowania. Domownicy będą zachwyceni.
Szarlotka jest deserem, który króluje na naszych stołach. Zwłaszcza jesienią chętnie sięgamy po to ciasto przygotowane z sezonowych owoców. Przy przygotowaniu szarlotki warto pamiętać, aby do jabłek dodać zawczasu łyżkę mąki ziemniaczanej. Ten prosty trik uchroni nas przed nieudanym wypiekiem.Niedopieczony spód lub opadnięty kształt z pewnością nie są cechami dobrze przyrządzonej szarlotki. Za te przypadłości odpowiadają surowe i twarde jabłka użyte do deseru. Do szarlotki zawsze używaj podgotowanych lub podsmażonych owoców z dodatkiem mąki. Dzięki temu są odpowiednio zagęszczone i zapewniają udany deser.
Aby zaparzyć aromatyczną kawę, nie musisz posiadać własnego ekspresu. Istnieją inne metody na przygotowanie aromatycznego naparu. Na rynku znaleźć można proste i niedrogie sprzęty, które ułatwiają parzenie. Być może warto zainwestować w jedno z nich?Kawa parzona w ekspresie ma wyjątkowy smak i aromat. Niestety koszt ekspresu, a także miejsce, które zajmuje on w kuchni może stanowić przeszkodę do jego nabycia. Przedstawiamy znacznie tańsze i bardziej poręczne patenty na parzenie wyjątkowej kawy.
Ewa Wachowicz przygotowuje szarlotkę inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje nie kwaśną śmietanę, a jogurt naturalny, dzięki któremu kruche ciasto jest delikatniejsze. Wachowicz do szarlotki przygotowuje również lekką piankę z białek. Całość doskonale łączy się z jabłkami i dosłownie rozpływa się w ustach. Kruche ciasto na szarlotkę i inne wypieki przygotowujemy głównie z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka, inni kwaśną śmietanę. Ewa Wachowicz natomiast szarlotkę przygotowuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. To sekret doskonałego ciasta kruchego.Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto kruche na szarlotkę musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym wypadku po upieczeniu będzie twarde. Podczas wyrabiania ciasta ważny jest również czas. Nie należy zbyt długo łączyć wszystkich składników.Szarlotka z przesmażonymi jabłkami, pianką z białek i kruszonką smakuje rewelacyjnie. Jabłka w połączeniu z cynamonem i cukrem waniliowym zyskują niepowtarzalny aromat. Przysłowiową wisienką na torcie jest delikatna piana z białek oraz słodka kruszonka. Tak przygotowana szarlotka posmakuje wszystkim domownikom.
Deser winogronowy z kaszy manny jest świetnym pomysłem na pożywny podwieczorek dla całej rodziny. Posiłek jest pełen smaku i zachęca swoim wyglądem. Poznaj kaszę mannę w zupełnie nowym wydaniu. Zachwyty są gwarantowane.Deser winogronowy zrobimy z kilku prostych składników. Wystarczy dosłownie chwila w kuchni, a przygotujemy rewelacyjny podwieczorek. Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają go od pierwszego kęsa.Przed przygotowywaniem deseru winogronowego, kaszę mannę zalej sokiem winogronowym i mlekiem, następnie odstaw na godzinę, żeby napęczniała. To sekret delikatnego, puszystego deseru. Kasza manna gotowana z cukrem wanilinowym nabierze doskonałego smaku. Przysłowiową wisienką na torcie będzie dodatek słodkiej śmietanki i soku z cytryny. Tak przygotowany deser jest słodki, ale nie mdły. Doskonale też syci.
Przestawiamy rewelacyjny przepis na ciasto bez pieczenia. Pomiędzy chrupiącymi herbatnikami zamykamy masę budyniową oraz kajmakową, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Ten słodki deser z pewnością skradnie serca dzieci, ale również dorośli docenią jego niezwykły smak. Ciasto 3 bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga przed podaniem spędzenia nieco czasu w lodówce. Z tego względu jego przygotowanie najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej. Jeśli jednak potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę, 2-3 godziny chłodzenia również będą wystarczające.
Syrop z resztek dyni jest niezwykle aromatyczny. Przygotowanie dodatku do deserów w duchu zero waste jest niesamowicie proste. Zebrane skórki i pestki wystarczy zagotować z przyprawami oraz cukrem i zamknąć w czystym, szklanym naczyniu. Znakomitym smakiem wyrobu będziemy cieszyć się przez długi czas. Resztki dyni nie muszą być wyrzucane. Nietypowy składnik doskonale sprawdzi się jako baza do przygotowania aromatycznego syropu z korzennymi przyprawami. Możecie go dodawać do ciast, zup, naleśników czy napojów m.in. kultowej pumpkin spice latte. Receptura jest dziecinnie prosta.
Pomysł na szybkie ciasto na niedzielę? Upiecz ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz. Większość składników z pewnością masz w domu. Ciasto jest słodkie, mocno czekoladowe i skrywa pyszną niespodziankę- orzechy włoskie i rodzynki.Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów na ciasta, desery i dania obiadowe. To właśnie z tej strony pochodzi receptura wykorzystana w tym artykule. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na rewelacyjne ciasto meksykańskie, które przygotujemy z kilku podstawowych składników.Ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest puszyste i doskonale wyrośnięte. W środku jest wilgotne, mocno czekoladowe z wyraźną nutą orzechów i rodzynek. Ewa Wachowicz do ciasta dodaje pianę z białek, to sekret doskonałego deseru. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i będzie pysznym dodatkiem do kawy.Do ciasta meksykańskiego Ewy Wachowicz nie musimy przygotować dodatkowej polewy. Ciasto jest już wystarczająco słodkie i wygląda bardzo apetycznie. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, koniecznie z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy czekoladowy placek.
Lubelskie szczypki to regionalny przysmak szczególnie popularny w dniu 1 listopada. Słodkie cukierki są dostępne jedynie w tym dniu na przycmentarnych stoiskach. Na szczęście nie musisz już planować wycieczki do Lublina, aby spróbować tych łakoci. Znamy na nie domowy przepis.Nazwa "szczypki" pochodzi nie od szczypania, ale od wyglądu cukierków, które przypominają nieco szczapy drewna. Słodycze te dla mieszkańców Lublina są tym samym, co pańska skórka dla Warszawiaków lub miodek turecki dla osób z Krakowa. Słodkie twarde cukierki to dla wielu osób nieodłączny element listopadowego święta. Teraz możesz przygotować je samodzielnie.
Mamy patent na wyjątkowo smaczne racuchy. Do ich przygotowania używa się skyru, czyli islandzkiej wersji jogurtu naturalnego. Placuszki z jego udziałem są błyskawiczne w przygotowaniu oraz wyjątkowo pyszne. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.Skyr jest wyjątkowo gęstym wariantem jogurtu o dużej zawartości białka. Możesz bez trudu kupić go w większych sklepach spożywczych. Może być określany także mianem jogurtu typu islandzkiego. Racuchy na skyrze to istne niebo w gębie.
Ciasto orzechowiec jest jednym z najlepszych ciast z dodatkiem orzechów włoskich. Robi się je dość szybko, świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Można je przygotować na leniwy weekend do kawy, jak i na wizytę gości. Najlepiej w większych ilościach, bo znika błyskawicznie. Jesienią, kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, lubię przygotować domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów, miodu i korzennych przypraw. Ciasto orzechowiec z masą budyniową jest szybkim ciastem, które często piekę do kawy w weekend.Ciasto orzechowiec jest bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą zapiekam bez żadnych dodatków, to będzie spód. Drugą część ciasta natomiast piekę z przygotowaną masą orzechową. Dwa blaty ciasta przekładam kremem budyniowym i w zasadzie gotowe.Zwróć uwagę na odpowiednie przygotowanie masy budyniowej do orzechowca. Masło musi mieć temperaturę pokojową, a budyń musi być zupełnie zimny, w przeciwnym razie krem się zwarzy. Do ucieranego masła dodaję stopniowo budyń, w ten sposób nie robią się grudki i krem ma aksamitną konsystencję.