Czym doprawiać pieczone ziemniaki?
Pieczone ziemniaki są szybkim w przygotowaniu i bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. Odpowiednio przyprawione mogą również stanowić doskonałą przekąskę. Podpowiadamy czego użyć, by podkreślić smak warzywa.
Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, które można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Purée czy zapiekanka to tylko najprostsze pomysły. Łódeczki ziemniaczane można upiec z przeróżnymi dodatkami, za każdym razem uzyskując nieco inne danie. Mamy dla was kilka propozycji.
Pieczone ziemniaki warto podać z ziołową oliwą
Nic lepiej nie podkreśl delikatnego smaku ziemniaków z pieca niż dobrze skomponowana mieszanka ziołowa. Najlepiej jest połączyć wcześniej ze sobą roztarte w dłoniach suszone zioła i zmieszać je z olejem lub oliwą. Po odstawieniu na noc uzyskamy aromatyczny dodatek.
Doskonałe połączenie stanowią rozmaryn, tymianek i majeranek. Zmieszajcie po łyżeczce każdej z tych przypraw i dodajecie 3 łyżki oliwy — mieszanka będzie idealnie współgrała z miękkim ziemniaczanym miąższem o chrupiącej skórce.
Do przygotowania takich ziemniaczków możecie oczywiście użyć również ziół świeżych. Proporcje pozostaną bez zmian — konieczne będzie jedynie usunięcie twardych gałązek. Warto wtedy też wydłużyć czas, jaki spędzą w oliwie, jeśli mamy taką możliwość.
Wyraziste pieczone ziemniaki spodobają się każdemu
Smacznym urozmaiceniem ziołowej marynaty do ziemniaków będzie czosnek. Można go połączyć z oliwą w momencie wrzucania ziół. Warto wtedy staranie go posiekać, by uaktywnić enzymy o dobroczynnym działaniu.
Ziemniaki możemy też przygotować znacznie prościej, posypując pocięte kawałki warzywa słodką papryką wędzoną wymieszaną z papryką ostrą i polewając całość olejem. Na jedną pełną łyżeczkę wędzonego specjału użyjcie ćwierć łyżeczki wersji ostrej. Możecie też oprószyć ziemniaki pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/Timolina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: kulinarnamapa, gazetakrakowska, doradcasmaku