Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Sos węgierski do placków ziemniaczanych
28.01.2022 01:00 Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Sos węgierski do placków ziemniaczanych to doskonałe, mięsno- warzywne uzupełnienie potrawy. Sos z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, marchewki i pieczarek smakuje wyśmienicie w towarzystwie tradycyjnych placków. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane to bardzo popularne i proste danie, które uwielbiamy wszyscy. Chrupiące placuszki smakują świetnie z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, a także sosami. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych, który urozmaici całą potrawę, a placki będą jeszcze bardziej pożywne.Sos węgierski to gęsty, mięsny sos gotowany również z papryką czerwoną, marchewką i pieczarkami, dzięki czemu nabiera doskonałego smaku. Placki ziemniaczane polane sosem są tak pyszne, że za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Aby wieprzowina była miękka, podsmaż ją najpierw na oleju, następnie duś z warzywami i przyprawami przez godzinę- półtorej. Długie gotowanie na wolnym ogniu pod przykryciem równomiernie zmiękczy mięso i warzywa. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go odrobiną mąki pszennej.Jeśli masz ochotę na aromatyczny sos do placków, ale bez mięsa- tu poznasz przepis na wyśmienity sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych.

Zupa gulaszowa węgierska według Roberta Makłowicza
28.01.2022 01:00 Węgierska zupa gulaszowa według Roberta Makłowicza

Zupa gulaszowa węgierska według Roberta Makłowicza to świetne danie zarówno na obiad, jak i większe uroczystości i święta. Zupa jest bardzo aromatyczna, gęsta o bogatym smaku wołowiny i duszonych z nią warzyw i przypraw. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza.Robert Makłowicz jest niepodważalnym autorytetem kulinarnym w naszym kraju. Jego dania z najróżniejszych zakątków świata zawsze są pełne smaku i aromatu, a sposób, w jaki opowiada o miejscu, w którym jest i o samej potrawie sprawia, że mam ochotę oglądać jego programy bez końca. Jednym z przepysznych dań od Roberta Makłowicza jest zupa gulaszowa węgierska. Tradycyjny bogracz węgierski z wołowiną, papryką, marchewką, pietruszką i pomidorami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest gęsta i bardzo esencjonalna. Zupa wymaga dłuższego przygotowania i gotowania, jednak warto poświęcić ten czas, aby przygotować doskonałą i miękką wołowinę.Jeśli masz ochotę na wyśmienite danie polskiej kuchni- tu poznasz przepis na staropolski bigos przepisu Makłowicza, idealny na święta i obiad dla całej rodziny.

Zupa brokułowo- serowa
28.01.2022 01:00 Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Zupa brokuło- serowa to pomysł na szybką i pożywną zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna, a korzeń i natka pietruszki nadają jej delikatnej ostrości. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułowo- serową.Zupa brokułowo- serowa to pyszny, aromatyczny krem z wyczuwalną nutą pietruszki. Zupę z brokuła i cheddara ugotuj na bulionie warzywnym, aby danie miało pełny, warzywny smak. Do zupy możesz również przygotować grzanki ziołowe lub podać krem z groszkiem ptysiowym.Cheddar to jednej z bardziej wyraźnych w smaku, twardych serów żółtych, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych potraw, w tym zupę brokułowo- serową. Cheddar doskonale sprawdzi się również do zapiekanek makaronowych i sosów.Jeśli masz ochotę na szybką zupę serową- tu poznasz przepis na zupę z serków topionych, czyli ekspresowe danie dla całej rodziny.

Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler
28.01.2022 01:00 Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem

Magda Gessler lubi zaskakiwać nowymi odsłonami tradycyjnych dań. Inspirowany programem Kuchenne Rewolucje, przepis na kluski śląskie z sosem z pewnością przypadnie wam do gustu. Będziecie zaskoczeni, z czym można podać tradycyjny ziemniaczany specjał. Danie przyrządzicie w chwilę, więc zachęcamy, by spróbować. Receptury Magdy Gessler słyną z niestandardowych składników i ciekawych połączeń smakowych. Wystarczy wspomnieć jej przepis na purée ziemniaczane czy tatara. Tym razem zdradzamy przepis restauratorki na kluski śląskie i jeden z pysznych sosów, z którymi są serwowane w restauracji Pyza Śląska. Skusicie się?

Sos z kurczakiem do ryżu
28.01.2022 01:00 Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Sos z kurczakiem do ryżu to bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie w indyjskim stylu. Kurczak w sosie to szybka potrawa, którą zapieczesz razem z ryżem w piekarniku, dzięki czemu całe danie będzie miało wyraźny smak pomidorów i orientalnych przypraw. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do ryżu.Kurczak w sosie z ryżem będzie najsmaczniejszy, kiedy samodzielnie przygotujesz mieszankę orientalnych przypraw. Częścią mieszanki natrzyj mięso, pozostałą część podsmaż z cebulką na oleju i na ich bazie przygotuj sos. Połączenie curry, kolendry, papryki, kminu, imbiru i czosnku to chyba najlepsza marynata do kurczaka w indyjskim stylu.Sos do kurczaka przygotuj z passaty pomidorowej i bulionu warzywnego, dzięki czemu zarówno ryż, jak i mięso nabiorą warzywnego, bardziej pełnego aromatu. Całe danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną, świeżą kolendrą, możesz również podać ćwiartki limonki do smaku. Jeśli szukasz pomysłu na zupę w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę indyjską z soczewicą.

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?
28.01.2022 01:00 Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Udziec wołowy pieczony to doskonały pomysł na obiad. Wołowina marynowana dobę w przyprawach i ziołach nabiera genialnego smaku, a pieczona w piwie przez 4 godziny jest idealnie miękka i soczysta. Jak przygotować pieczony udziec wołowy?Udziec wołowy pieczony to niezwykle soczyste i delikatne mięso, które dzięki bogatej marynacie i pieczeniu w piwie nabiera doskonałego smaku i jest tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Pieczona wołowina to pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintne danie świąteczne i większe uroczystości.Wołowina jest mięsem, które musi być idealne świeże, aby było smaczne. Zawsze wybieraj różowe mięso, delikatne przerosty tłuszczu też są potrzebne, ponieważ są nośnikiem smaku. Wołowina, która ma blady kolor lub miejscami jest żółta nie nadaje się do spożycia. Do udźca wołowego pieczonego podaj pieczone ziemniaki z ziołami lub puree. Mięso doskonale smakuje również w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Do udźca podaj blanszowane warzywa, fasolkę szparagową z czosnkiem lub lekką surówkę. Świetną pieczeń przygotujesz również z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczeń wieprzową, idealną na obiad.

Carpaccio wołowe
27.01.2022 01:00 Carpaccio wołowe - doskonały przepis na wyjątkową przystawkę

Carpaccio wołowe to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Cienkie plastry świeżej wołowiny podane z rukolą, kaparami, oliwą i cytryną to potrawa serwowana w najlepszych restauracjach, możesz przygotować ją jednak samodzielnie, będzie równie smaczna. Poznaj przepis na carpaccio wołowe, czyli włoską przystawkę z surowej polędwicy wołowej.Polędwica wołowa to delikatne i smaczne mięso. Niezależnie od tego, czy przygotujesz z niej carpaccio, czy tatara, polędwica wołowa musi być najwyższej jakości i świeżości, ponieważ mięso w daniach podane jest zupełnie surowe. Tu poznasz przepis na tatara z kaparami, czyli pyszną przystawkę w stylu włoskim.Świeża polędwica wołowa ma ładny, różowy, intensywny kolor. Blado różowe lub miejscami nawet żółte mięso nie jest już pierwszej świeżości, a spożyte na surowo może wywołać między innymi groźne zatrucie pokarmowe.Włoskie carpaccio podaj z rukolą i kaparami, danie skrop oliwą i sokiem z cytryny, podaj z płatkami parmezanu i świeżą bagietką, a każdy będzie zachwycony wyjątkowym smakiem przystawki. Wyśmienite carpaccio przygotujesz również z łosia, możesz także zrobić go w wersji wegańskiej- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić carpaccio z buraka z gruszką i orzechami, czyli lekką i elegancką przystawkę.

Roladki wołowe z mięsem mielonym
27.01.2022 01:00 Roladki wołowe z mięsem mielonym. Niezawodny przepis

Roladki wołowe z mięsem mielonym to wyraźne, mięsne danie o wyczuwalnym smaku i aromacie czosnku i świeżego tymianku. Roladki z wkładką mięsną to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na roladki wołowe z mięsem mielonym.Roladki wołowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczne, duszone w czosnku i tymianku roladki wołowe z farszem z mięsa mielonego mają genialny smak. Całe danie uzupełnione jest mięsnym sosem, który przygotujesz na wodzie z duszonego mięsa.Do roladek wołowych z mięsem mielonym podaj ogórki kiszone- tu poznasz przepis na wyśmienite ogórki z liśćmi dębu, wiśni i innymi składnikami, dzięki którym ogórki zyskają niepowtarzalny smak. Roladki podaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi, są idealne do mięsnych dań. Przed smażeniem zabezpiecz roladki, aby nie rozleciały się pod wpływem wysokiej temperatury. W tym celu wykorzystaj wykałaczki lub nitkę, osobiście polecam nitkę, ponieważ łatwiej usmażysz rolady i bez problemu zdejmiesz ją zaraz po ugotowaniu mięsa.Z wołowiny przygotujesz również wiele wyśmienitych dań- tu poznasz prosty przepis na policzki wołowe jak z najlepszej restauracji.

Pyszne i pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku
27.01.2022 01:00 Pięknie pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku

Mielone często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, skoro są proste w przygotowaniu i smaczne. Dodając do klasycznej wersji masy świeżo zmiażdżonego czosnku, uzyskamy kotlety o wyjątkowo przyjemnej pikantnej nucie. Koniecznie spróbujcie tej wersji. Choć przepis na mielone doczekał się już wielu wariantów — m.in. wersji z dodatkiem ziół — rarytas ten nigdy się nie znudzi. Zdradzaliśmy wam też co zrobić, by wyszły soczyste, a znany wielu kucharkom sekret wykorzystamy i tym razem, smażąc pełne charakteru mielone z dodatkiem czosnku.

Naleśniki na piwie
27.01.2022 01:00 Niezwykle lekkie naleśniki na bursztynowym płynie

Marzą wam się delikatne i puszyste naleśniki? Dodajcie do masy szklankę piwa. Zadziała ono podobnie do drożdży, sprawiając, że ciasto stanie się bardzo lekkie. Jednocześnie naleśniki będą miały subtelny posmak trunku, który idealnie dopasuje się do wielu wytrawnych nadzień. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić naleśniki na słodko — z dodatkiem serka homogenizowanego — oraz jak przyrządzić je, gdy mają stać się bazą do krokietów. Tym razem proponujemy zamienić wodę gazowaną na piwo. Alkohol podczas smażenia odparuje, a zawarte w nim bąbelki nadadzą naleśnikom niezwykłej lekkości. Skusicie się?

Zupa borowikowa z makaronem
27.01.2022 01:00 Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem. Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym, idealny na pożywny i smaczny obiad.

Nowa oferta McDonald's
27.01.2022 01:00 Kolejna wegetariańska opcja w restauracjach McDonald's

Sieć restauracji McDonald's zaprezentowała nowe pozycje w swoim menu. Wśród nowości tym razem znalazły się też dania, po które będą mogły sięgnąć osoby wykluczające z diety mięso. Nowy wrap i pieczone ziemniaczki z pewnością zainteresują nie tylko wegetarian.Choć działania popularnej sieci restauracji fast food nie zawsze spotykają się z pozytywnym odbiorem, tym razem można powiedzieć, że ruch McDonald's jest trafiony. Sieć odświeża bowiem swoje menu i nie zapomina o wegetarianach.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
27.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z dodatkiem pieczarek, pietruszki i rozmarynu to pyszne i niezwykle aromatyczne danie obiadowe. Mięso duszone z grzybami jest miękkie i nabiera doskonałego smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to smaczne, aromatyczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w godzinę. Do sosu możesz wykorzystać jeden rodzaj grzybów leśnych lub pomieszać kilka gatunków, aby urozmaicić smak. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki i świeżym rozmarynem.Do polędwiczek w sosie świetnie pasuje kasza gryczana biała lub bulgur. Mięso równie dobrze smakuje podane z ziemniakami tłuczonymi lub puree z dodatkiem czosnku. Dodania możesz również przygotować warzywa na parze lub blanszowane. Polędwiczki przygotujesz na wiele sposobów- jednym z najsmaczniejszych są polędwiczki w sosie śliwkowym. Suszone śliwki rewelacyjnie łączą się z wieprzowiną, dzięki czemu ugotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Wieprzowina po seczuańsku
26.01.2022 01:00 Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Wołowina po seczuansku, czyli wołowina z woka w cieście z warzywami i gęstym, ciemnym sosem to prawdziwy przysmak tradycyjnej, seczuańskiej kuchni. Przygotuj wyśmienite danie orientalne i wybierz się w kulinarną podróż do Chin. Poznaj przepis na wieprzowinę po seczuańsku.Kuchnia seczuańska to najbardziej popularna kuchnia regionalna w Chinach, opierająca się głównie na przygotowywaniu potraw z woka. Zarówno mięso, jak i warzywa smażone w krótkim czasie w wysokiej temperaturze są doskonale chrupiące i smaczne.Przygotuj wszystkie składniki zanim przystąpisz do smażenia. Obróbka termiczna przy pomocy woka wymaga Twojej uwagi, ponieważ możesz łatwo przypalić całe danie. Posiekaj warzywa, pokrój w słupki, namocz grzyby mun i zrób delikatne, mączno- jajeczne ciasto do wołowiny. Wołowina po seczuańsku jest bardzo wyraźnym daniem, jest pikantne, słodkie, słone z wyczuwalną nutą smażonego, tartego imbiru, curry i sezamu. Wołowinę podaj z ugotowanym na sypko ryżem - w tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki. Jeśli masz ochotę na przepyszny, lekki, ale sycący lunch lub kolację- tu poznasz przepis na smażony ryż po chińsku z jajkiem, kurczakiem, marchewką.

Zupa krem z żółtych warzyw
26.01.2022 01:00 Zupa krem z żółtych warzyw. Przepis krok po kroku

Zupa krem z żółtych warzyw to pyszna, słodka zupa o bogatym smaku, jest idealna na lekki, ale pożywny obiad, lunch lun kolację. Zupę krem podaj z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, podana w ten sposób będzie smakować najlepiej. Poznaj przepis na zupę krem z żółtych warzyw.Krem z żółtych warzyw to przepyszna, gęsta zupa o rozgrzewających właściwościach. Zupa z pieczoną dynią, marchewką, papryką, pomidorami i czosnkiem będzie prawdziwym hitem, każdy będzie prosił Cię o przepis. Warzywa przed pieczeniem skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Całe danie dopraw rozmarynem dopiero po ugotowaniu i zblendowaniu, ponieważ suszony rozmaryn może zgorzknieć podczas pieczenia, co zepsuje smak warzyw i zupy. Krem podaję z posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami, które doskonale komponują się z zupami tego typu. Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć, a następnie przygotować z nich wyśmienite pesto z dodatkiem rukoli, idealne do zup, mięs, makaronów. Pieczone warzywa to sekret każdej zupy krem o pełnym, doskonałym smaku- tu poznasz przepis na obłędny krem z pieczonym pomidorów, idealny na rodzinny posiłek.

Sos z suszonych grzybów do ziemniaków
26.01.2022 01:00 Sos z suszonych grzybów do ziemniaków. Przepis krok po kroku

Pomysł na prosty i szybki obiad? Ziemniaki z jajkiem sadzonym i obłędnym sosem z suszonych grzybów to absolutny hit kulinarny. Danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na sos z suszonych grzybów do ziemniaków, idealny na szybki i wyśmienity obiad dla całej rodziny.Sos z suszonych grzybów to jeden z bardziej aromatycznych sosów, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Suszone grzyby leśne mają wyjątkowy, pełny smak i już podczas gotowania pachną tak, że masz ochotę zjeść sos prosto z patelni.Ziemniaki tłuczone z jajkiem sadzonym polane sosem z suszonych grzybów to doskonały obiad dla całej rodziny w chłodne, zimowe dni. Całe danie jest bardzo sycące, aromatyczne i pyszne. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone z płynnym żółtkiem.Grzyby suszone wymagają moczenia przed smażeniem i gotowaniem, aby były miękkie i smaczne. Namocz je w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Nie wylewaj wody- będzie idealną bazą do całego sosu. Przygotuj również smaczny i prosty sos pieczarkowy. Będzie idealny zarówno do ziemniaków, jak i kopytek, mięsa i makaronu.

Kotlet schabowy po zbójnicku
26.01.2022 01:00 Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Kotlet schabowy po zbójnicku to pomysł na schabowego w nowej odsłonie. Chrupiące kotlety w złocistej panierce utulone farszem z pieczarek, papryki ogórków kiszonych, zapieczone pod serową chmurką smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny kotlet schabowy po zbójnicku.Schabowy po zbójnicku to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety w panierce z mąki, jajka i bułki tartej podpieczone z warzywami i serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Schabowe za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Mąka pszenna jest bardzo ważnym składnikiem panierki. Dzięki niej panierka nie odkleja się od kotletów podczas smażenia i zabezpiecza dodatkowo mięso, aby się nie przypaliło i było soczyste. Farsz do schabowych po zbójnicku zrobisz z pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Warzywa doskonale łączą się z mięsem wieprzowym.Schabowe po zbójnicku podaj z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami tłuczonymi z koperkiem lub puree ziemniaczanym. Do kotletów przygotuj również lekką sałatkę, np. z roszponką, aby dodać potrawie lekkości.Jeśli szukasz pomysłu na kotlety schabowe- tu poznasz przepis na schab w panierce z pieczarkami, podany z kapustą zasmażaną i ziemniakami.

Gulasz wołowy z pieczarkami
26.01.2022 01:00 Gulasz wołowy z pieczarkami - wyborny, sycący obiad

Gulasz wołowy z pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny, gęsty gulasz z dodatkiem marchewki i grzybów smakuje wyśmienicie, a samo mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na gulasz wołowy z pieczarkami. Gulasz wołowy z pieczarkami to proste danie, które przygotujesz w dwie godziny, najwięcej czasu zajmuje duszenie wołowiny, aby była idealnie miękka i soczysta. Gulasz jest genialnym pomysłem na wyraźny i mięsny obiad, jest sycący i rozgrzewający- idealny na zimę.Gotowanie gulaszu podziel na etapy, aby mieć pewność, że wołowina będzie idealna. Na początku duś samo mięso w przyprawach, dopiero później dodaj warzywa i resztę składników, całość duszona jeszcze chwilę nabiera doskonałego smaku. Do gulaszu wybierz świeżą wołowinę bez kości, może być to ligawa, polędwica, pręga. Mięso zawsze kupuj w sklepach mięsnych i tylko te kawałki, które mają świeży, różowy kolor. Jeśli wołowina jest blada lub zmienia kolor na żółty, oznacza to, że nie jest już pierwszej świeżości.Z wołowiny przygotujesz wiele doskonałych potraw- tu poznasz przepis na policzki wołowe w winnym sosie. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić ossobuco wołowe, czyli tradycyjne danie słonecznej Lombardii.

Befsztyk po angielsku
26.01.2022 01:00 Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Befsztyk po angielsku to doskonały pomysł na polędwicę wołową w nieco innym wydaniu. Marynowane w winie, jałowcu i tymianku mięso ma doskonały smak, który uzupełniają duszone na bulionie warzywa. Cała potrawa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na befsztyk po angielsku.Befsztyk po angielsku to jedno z najbardziej aromatycznych mięs. Wołowina marynowana w winie, czosnku i przyprawach nabiera genialnego smaku, a po usmażeniu jest lekko różowa w środku i bardzo miękka.Do befsztyku przygotuj potrawkę z duszonej cebuli, marchewki i pietruszki. Warzywa oprószone tymiankiem i duszone w bulionie warzywnym i winie doskonale pasują do wołowiny, są pożywne i pyszne. Danie podaj z puree ziemniaczanym, a stworzysz obiad jak z najlepszej restauracji. Z wołowiny przygotujesz również doskonale steki- w tym artkule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu.

Do czego warto podać sos tzatziki?
26.01.2022 01:00 Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Sos tzatziki to oryginalny sos grecki, który stał się niezwykle popularny ze względu na swój wyjątkowy smak i uniwersalne zastosowanie. Jogurt grecki, koperek, świeży ogórek zielony, czosnek i sok z cytryny to składniki na doskonały sos w greckim stylu. Jak zrobić sos tzatziki? Do czego warto podać sos tzatziki?Sos tzatziki to prosty, ale rewelacyjny w smaku sos, który z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu. Sos jest gęsty, lekki, świeży, ale i wyraźny. Sos dopraw wyłącznie oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i solą, inne przyprawy są zupełnie zbędne.Grecki sos tzatziki ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ świetnie łączy się zarówno z mięsem, rybami, owocami morza, jak i warzywami podanymi w różnej formie. Poznaj przepis na tradycyjny sos grecki i dowiedz się, z jakimi potrawami go podawać, aby stworzyć perfekcyjne dania.Nie wyrzucaj obierków po ogórku zielonym- w tym artykule poznasz sprytne patenty na wykorzystanie obierków, dzięki którym nic w kuchni nie będzie się marnować.

Kiełbasa w słoiku
26.01.2022 01:00 Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Własnoręczne przygotowanie klasycznej kiełbasy wcale nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać - dlatego prezentujemy przepis na wersję ze słoika. Do jej zrobienia nie potrzeba jelita, jest prosta i można ją długo przechowywać. Za smak w kiełbasie odpowiada połączenie majeranku i czosnku, które doskonale komponuje się z mięsem wieprzowym. Kiełbasa ze słoika idealnie sprawdza się w przypadku braku możliwości zrobienia zwykłej wędliny, do której często wymagana jest wędzarnia. Domowa wędlina ze słoika jest znacznie prostsza, a także tańsza i wytrzymalsza. Podstawową zasadą uzyskania przyjemnej konsystencji kiełbasy jest długie wyrabianie masy mięsnej. Po takiej obróbce zmielone mięso zaczyna przypominać konsystencją ciasto, co w czasie jedzenia jest pożądane przez wielu smakoszy.

Zupa krem z soczewicy i pomidorów
25.01.2022 01:00 Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad

Pomysł na pożywną, smaczną i zdrową zupę? Ugotuj krem z czerwonej soczewicy i pomidorów, danie jest idealne zarówno na obiad, jak i lunch i kolację. Zupa doda Ci energii na wiele godzin, rozgrzeje i wzmocni. Poznaj przepis na obłędną zupę krem z soczewicy.Zupa krem z soczewicy jest doskonałym pomysłem na lekki i sycący posiłek, niezależnie od pory dnia. Zupa gotowana z curry i mlekiem kokosowym ma wyczuwalną, orientalną nutę, a całe danie jest doskonale doprawione.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj do zupy papryczkę chili lub dopraw ją pieprzem cayene. Zupę wykańczam posiekaną natką pietruszki, świeża kolendra sprawdzi się równie dobrze. Krem gotuję na bulionie warzywnym, aby miał pełny, warzywny smak i aromat. Czerwona soczewica jest pyszną odmianą, jest również delikatna i szybko się gotuje. Soczewica to nie tylko smak- zawiera ogromne ilości białka, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem mięsa, kwasu foliowego i potasu, który regule ciśnienie krwi i pracę serca. Z soczewicy przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi przepyszny pasztet z żurawiną, jest idealny na kanapki i pokochają go nawet najwięksi miłośnicy mięsa.

Kotlety mielone
25.01.2022 01:00 Aromatyczne, zachwycające mielone z górą pietruszki i koperku

Niektórzy z pewnością łapią się na tęsknocie za latem, ciepłymi promieniami słońca i świeżych, orzeźwiających smakach - takich, jak w poniższych kotletach mielonych z koperkiem i pietruszką. Taki pomysł na obiad sprawdzi się wtedy, kiedy domownicy mają ochotę na odmianę od zimowych sezonowych potraw. Kotlety podaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Kotlety mielone z koperkiem i pietruszką mają wyjątkowo intensywny ziołowy smak, którego w zimowych potrawach mocno brakuje. Siadając do takiego obiadu, można się poczuć tak, jakby było lato. Obowiązkowo z zapasów wyciągnij kompot, który świetnie będzie komponował się z posiłkiem. Podstawą dobrych mielonych jest oczywiście mięso najwyższej jakości, dlatego eksperci odradzają kupowanie zmielonej wieprzowiny w sklepie. Dla pewności zalecamy własnoręczne mielenie lub poproszenie sprzedawcy o zmielenie przed kupnem - dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje.

Jak zrobić idealną zupę ogórkową?
25.01.2022 01:00 Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Rozwiewamy wątpliwości

Zupa ogórkowa to jedna z podstawowych zup polskiej kuchni, jest bardzo aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca i świeża. Sekretem doskonałej ogórkowej jest odpowiednio ugotowany wywar, zioła i przygotowane wcześniej ogórki kiszone. Jak zrobić idealną zupę ogórkową?Zupa ogórkowa jest zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa i chętnie do niej wracamy, gotując ją w domu na obiad dla całej rodziny. Zupa ogórkowa ugotowana na mięsno- warzywnym bulionie z dodatkiem świeżych i suszonych ziół smakuje rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Tradycyjna ogórkowa gotowana jest z ziemniakami. Możesz je jednak zamienić na ryż lub makaron. Do zupy wykorzystaj ogórki kiszone samodzielnie. Kupione ogórki często nie mają tak doskonałego, kwaśnego smaku i często są przesolone lub puste w środku.Zupa ogórkowa to nie tylko wyjątkowy smak i aromat- to również prawdziwa bomba witaminowa. Zarówno ogórki, jak i woda po nich zawierają ogromne ilości witaminy C i pozytywnie wpływają na naturalną florę bakteryjną jelit. Bulion mięsno-warzywny natomiast ma wzmacniające i rozgrzewające właściwości.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić flaki wołowe, czyli tradycyjną, polską zupę rodem z PRL-u.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym
25.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Miękkie, doprawione polędwiczki duszone z cebulką i czosnkiem w sosie śmietanowo- musztardowym to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsnych i wyraźnych w smaku potraw. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym.Sos śmietanowo- musztardowy do polędwiczek to chyba najprostszy sos do mięsa, a z pewnością jednej z najlepszych. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy jest delikatna i świetnie łączy się z kwaśną śmietanką, tworząc gęsty i bardzo aromatyczny sos.Polędwiczki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i mieloną papryką, nic więcej nie jest potrzebne, kiedy w grę wchodzi przepyszny sos. Mięso smaż, a następnie duś z cebulką i czosnkiem. Cebula duszona dodatkowo zagęści całe danie, dlatego też nie jest potrzebna mąką. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podaj puree ziemniaczanym oraz zblanszowanymi lub ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową lub szparagami. Taki zestaw obiadowy skusi każdego. Polędwiczki możesz przygotować również w piekarniku- tu poznasz przepis na miękkie i delikatne polędwiczki w sosie pieczarkowym.

Kotlety z kalafiora i ziemniaków
24.01.2022 01:00 Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Kotlety z kalafiora i ziemniaków to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad lub lunch. Danie doprawione ziołami prowansalskimi i koperkiem ma świetny smak i aromat. Kotlety warzywne w chrupiącej, złocistej panierce to absolutny hit. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków.Kotlety z kalafiora i ziemniaków przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia. Kalafior do kotletów może być świeży lub mrożony.Do kotletów z kalafiora i ziemniaków zwykle podaję puree z zielonego groszku lub zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Danie świetnie smakuje również polane grzybowym lub pomidorowym sosem.Kotlety warzywne to doskonały pomysł na obiad, także dla największych miłośników mięsa i niejadków. Kotlety wychodzą za każdym razem i są tak smaczne, że cała porcja znika w mgnieniu oka. Przygotuj również kotlety dyniowe ze szczypiorkiem, słodkie, smaczne, idealne na bezmięsny obiad.

Jak zrobić flaki wołowe?
24.01.2022 01:00 Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Flaki wołowe to tradycyjne danie polskiej kuchni. Aromatyczny, mięsno- warzywny wywar z miękkimi, delikatnymi flaczkami to prawdziwy przysmak. Całe danie doprawione między innymi suszonym majerankiem ma wyjątkowy aromat i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych, wyraźnych zup. Jak zrobić flaki wołowe?Flaczki wołowe to jedno z dań PRL-u, które zostało z nami do dziś. Cenimy ją za prostotę i jednocześnie doskonały, mięsny smak z wyczuwalną nutą włoszczyzny, majeranku suszonego i wielu innych przypraw. Dobrze ugotowane flaczki, podobnie jak zimne nóżki, to jedno z najsmaczniejszych dań poprzedniego systemu.Flaki wołowe przygotowywane są głównie na święta i większe uroczystości. Flaki ugotowane bez szczególnej okazji z pewnością pozytywnie zaskoczą Twoich gości i rodzinę. Sprawdź, jak ugotować idealne flaczki, żeby były miękkie, aromatyczne i rozpływały się w ustach. Gotową zupę podaj z kromkami świeżego chleba lub bagietką, tak smakują najlepiej.Jeśli szukasz smaków dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę mleczną, czyli klasykę w najlepszym wydaniu. Zupa jest doskonałą propozycją śniadaniową nie tylko dla Twojego dziecka.

naleśniki
24.01.2022 01:00 Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.