Duszone polędwiczki wieprzowe. Przepyszny obiad
Duszone polędwiczki wieprzowe z żurawiną, jabłkiem, cebulką i suszonym tymiankiem to świetny pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z owocami i cebulą nabiera fenomenalnego smaku, jest soczyste i miękkie. Poznaj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe.
Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na pożywne danie dla całej rodziny, przygotujesz je na wiele sposobów i za każdym razem wychodzą pysznie. Polędwiczki duszone z żurawiną, jabłkiem i cebulą są lekkie, soczyste, a owoce nadają im genialnego smaku i urozmaicają całe danie.
Suszony tymianek jest bardzo ważnym ziołem, które dodatkowo podkręca smak mięsa i innych składników, danie jest świeże i bardzo aromatyczne, jest idealne. Podczas duszenia mięsa co jakiś czas sprawdzaj poziom wody w garnku, żeby mięso się nie przypaliło, musi się dusić na najmniejszym ogniu.
Polędwiczki duszone podaję z pieczonymi ziemniakami, pasują doskonale zarówno do mięsa, jak i potrawki z jabłek i cebulki. Tak przygotowane danie jest tak pyszne, że znika z talerzy błyskawicznie.
Jeśli szukasz pomysłu na podanie polędwiczek- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki w sosie kurkowym, wychodzą za każdym razem.
Przepis na duszone polędwiczki wieprzowe
Składniki na 4-5 porcji:
500 g polędwicy wieprzowej
2 duże cebule
2 mniejsze jabłka
łyżka żurawiny suszonej
tymianek suszony
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak zrobić duszone polędwiczki wieprzowe?
Polędwicę umyj, osusz, obtocz w soli, pieprzu, suszonym tymianku, odstaw, żeby ogrzała się w temperaturze pokojowej. Mięso pokrój w cienkie plastry, obsmaż chwilę na oliwie, następnie dodaj pokrojoną w słupki 1 cebulę, żurawinę, wlej szklankę wody.
Danie duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie idealnie miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby wlej odrobinę, żeby mięso się nie przypaliło.
Źródło zdjęcia: canva/Torring W tym czasie pokrój jabłka na mniejsze kawałki i pokrój w słupki 2 cebule, następnie podsmaż je na oliwie, następnie duś przez kilka minut. Gdy polędwiczki będą miękkie, dodaj potrawkę do mięsa i duś jeszcze chwilę. Danie dopraw w razie potrzeby solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Smacznego.