NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra, z gracją wirtuoza zachwycił anonimowych inspektorów już po raz drugi. A nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji słynny czerwony przewodnik pozbawił jednej lub więcej gwiazdek aż 31 lokali. Restauracja niedawno zajęła także pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR. Czemu zawdzięcza swój gigantyczny sukces i kim jest człowiek, który za nim stoi?
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez bułki tartej. Jednak etykieta tego popularnego produktu, który pokazała Katarzyna Bosacka, woła o pomstę do nieba. Takie składniki nigdy nie powinny się znaleźć w bułce tartej.
Ogórki mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, ale, jak się okazuje, nie tylko. Oto do czego wykorzystać można skórki ogórka, których nie chcemy jeść, ale nie chcemy ich też wyrzucać.
Czarna porzeczka jest pełna smaku i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Dlatego robię z niej syrop, który zwykle używam zimą. Receptura babci na ten zdrowy przysmak nie ma sobie równych.
Sezon na soczyste owoce trwa, a ja chętnie przyrządzam z nich apetyczne dżemy. Jednak nie używam już do nich żelfixu. Korzystam z innych naturalnych sposobów, które każdemu polecam.
Do świata telewizyjnych i internetowych celebrytów podchodzimy zazwyczaj ze zdrową dozą nieufności. Czy jednak zasługuje na nią też Ewa Wachowicz? Gwiazda kuchni i była miss odpowiedziała na to pytanie w rozmowie z dziennikarzami.
Autorka kanału Magdalenkowe Frykasy pokazała sposób na zupę krem z bobu. Nie ma w tym przepisie nic niezwykłego prócz jednej rzeczy. No bo kto by pomyślał, żeby z bobu gotować zupę? Okazuje się, że to doskonały patent.
Kotlety schabowe to jedno z najukochańszych dań Polaków. Niestety, błędy podczas ich przyrządzania też są częste. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na jeden z takich błędów. Popełnia go każdy, kto zajmuje się kuchnią.
Trudno o prostszą przekąskę. Ta składa się bowiem właściwie z jednego składnika. A w jej przygotowaniu pomocna jest pomysłowa sztuczka.
Za kilka lat czeka nas kolejna rewolucja podczas zakupów. Najpierw Unia Europejska zdecydowała o przytwierdzeniu zakrętek do butelek, a teraz poszła o krok dalej. Wszystko dla dobra planety i ograniczenia tworzyw sztucznych w środowisku.
Choć służby sanitarne dwoją się i troją, nie udaje się wyeliminować wszystkich ognisk zatruć pokarmowych. W jednym z nadmorskich ośrodków grupa osób dotkniętych tą przypadłością przechodzi izolacje w swoich pokojach.
Szukasz inspiracji na letni obiad? Poznaj przepis na zupę z jabłek. Danie wydawać się może dziś nieco ekstrawaganckie, ale jego smak zachwyci każdego domownika. Taką zupę gotowało się w kiedyś bardzo często. Uważaj, bo ten smak uzależnia i wszyscy poproszą cię o dokładkę. Ugotuj ją i o jej zaletach przekonaj się sama.
Mrożenie owoców to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. O ile jednak w wypadku np. truskawek jest to bardzo łatwe, o tyle mrożenie czereśni może nasuwać wątpliwości: czy można mrozić czereśnie z pestkami?
Jeśli lubisz kluski śląskie, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu ta apetyczna potrawa zyska piękny kolor. Wystarczy porządna szczypta tej przyprawy i kluki śląskie są nie do poznania. Pyszne i o ciekawej barwie cieszą oko i smakują.
Domowa szynka bije na głowę kupne produkty. Wychodzi soczysta i pełna smaku. To zasługa jednej czynności podczas przyrządzania domowej szynki. Poznaj przepis dzięki, któremu zjesz wyborną wędlinę.
Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę.
Szparagi to uwielbiane przez wielu sezonowe warzywa o wszechstronnych zastosowaniach kulinarnych. Można przyrządzić na ich bazie między innymi lekką warzywną zupę o bardzo specyficznym aromacie. Jest bardzo prosta i niezwykle pyszna.
W wiosenno-letnim sezonie przypominamy o potędze zup jarzynowych. Są czymś więcej niż obiad. Są też wspaniałym składnikiem lekkiej diety i dawką witamin i mikroelementów tak potężną, że można traktować je niemal jak lekarstwo
Już za kilka dni nadejdzie czas na sianie tej smacznej, atrakcyjnej i oryginalnej sałaty. Posiej są u siebie w ogródku lub na działce, bo jest prawdziwą bombą witaminową i dobroczynnie działa na nasze zdrowie. Efektowna sałata pasuje do ostrych serów, orzechów oraz innych sałat.
Czy wiesz co się stanie, gdy skorupki jajek zalejesz colą? Ten patent da znakomity efekt. Dzięki niemu pewne żmudna czynność w kuchni, stanie się banalnie prosta. Dlatego skorzystaj z tego przydatnego i sprawdzonego sposobu.
Sieć sklepów Dino przygotowała nie lada gratkę dla swoich klientów. Tylko dziś można dostać za darmo popularne i lubiane produkty. Mleko, ser, olej i pizza może też trafić też do ciebie. Dzięki temu zrobisz spore zapasy.
Ten sposób przechowywania ziół jest lepszy niż ich mrożenie. Koperek przechowywany w lodówce jest zawsze gotowy do użycia i nie traci nic ze swoich właściwości smakowych czy zapachowych. A metoda konserwowania go jest jedną z najstarszych na świecie.
Korzystaj z sezonu na owoce, póki możesz. Dzięki temu przygotujesz z nich obłędne przetwory. Jednym z nich jest kompot z czereśni, który poleciła mi sąsiadka. Gdybym wcześniej wiedział, jakie to proste, robiłbym go już od dawna.
Youtuber Książulo odwiedził Kraków i bar Kantyna. W tym klimatycznym miejscu chciał spróbować wyjątkowej grochówki. Słowa właściciela lokalu mocno go zdziwiły.
Polska kuchnia zupami stoi. Najwyraźniej z takiego założenia wyszli redaktorzy serwisu Taste Atlas przygotowując zestawienie najlepszych dań tego typu z naszego kraju. Ale jedna pozycja na liście zaskoczyła wszystkich, a zwłaszcza Polaków.
Na straganach pojawił się bób. Jak gotować to smaczne i pożywne warzywo, by zachowało swój kolor? Zwykle sypię łyżeczkę tego produktu do garnka. Bób zachowuje świeży kolor, dlatego każdemu polecam ten sprawdzony sposób.
Tytuł drugiej restauracji świata zyskał właśnie… wiejski grill – Asador Etxebarri w maleńkiej górskiej wiosce w Kraju Basków. Jego szef, Victor Arguinzoniz, niedawno opowiadał Smakoszom o tym, jak wygląda grillowanie na najwyższym poziomie. Dziś z kolei łamie wszelkie wyobrażenia o tym, jak funkcjonuje właściciel topowej, sławnej na cały świat, restauracji.
Książulo, youtuber kulinarny oglądany przez ponad 1,3 mln Polaków, od pewnego czasu zwierza nietypowe miejsca, w których można zjeść domowe jedzenie. Tym razem zabłądził do krakowskiej przychodni. Dania, które tam znalazł, tam szczerze go zaskoczyły.