Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.04.2024 14:14

Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowa

zupa
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.

Najlepsza zupa na wiosnę

Pewnie zastanawiasz się, co to za wiosenna zupa, skoro nie jest nią szczawiowa. Już wyjaśniam, co to za zupa. To najlepszą, wiosenną jest zupa koperkowa. Jest tak doskonała, że mógłbym jeść ją codziennie. 

Ta zupa smakuje wszystkim i robi się ją bardzo łatwo. Wypróbuj tę recepturę i zaskocz domowników. Zupa na pewno sprawdzi się w te coraz cieplejsze dni. Poniżej umieściłem listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis

zupa koperkowa.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Ten deser na szybko robię z 3 składników. Jest tak pyszny, że przygotowuję od razu podwójna porcję

Nie tylko koperek

Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście koperek. Nie stworzy on jednak smaku całej zupy, dlatego będziesz potrzebowała jeszcze innych składników. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy gotowanie.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • duży pęczek koperku
  • 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 60 g śmietany 18%
  • 20 g mąki
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę koperkową

Ziemniaki oraz marchewki obierz i dokładnie umyj. Następnie ziemniaki pokrój w małą kostkę, a marchewki przekrój na pół i posiekaj je w cienkie plastry. Bulion przelej do garnka, dołóż do niego ziemniaki oraz marchewki i zagotuj. 

Kiedy warzywa się gotują, przełóż śmietanę do małej miski. Wsyp mąkę i dokładnie połącz oba składniki w jednolitą masę. Do gotującego się buliony wsyp drobno posiekany koperek. Następnie wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. 

Zagotuj zupę. Przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, wtedy będzie doskonała. 

koperek.jpg
Fot. Canva/Langad