Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień
Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę.
Najlepsza z zup
Nie spodziewałem się takich efektów z tak prostego przepisu. Okazało się jednak, że zupa klopsowa to prawdziwy hit w moim domu. Rodzina pyta, kiedy zrobię ją ponownie. Jest tak pyszna, że cały garnek zupy znika niemalże od razu.
Zupa klopsowa to zupa z warzyw, uświetniona mięsnymi klopsikami. Jest lekka i zdrowa, a przy tym zaspokoi każdy apetyt. Podobny przepis znajdziesz na kanale Skutecznie TV w serwisie YouTube. To właśnie stamtąd pochodzą niektóre zdjęcia z artykułu.
Może powodować zatrucia pokarmowe, a Polacy wciąż go jedzą. Taki ryż lepiej omijaj szerokim łukiemCo będzie ci potrzebne?
Jak wspomniałem przed chwilą, składniki są tanie, a w dodatku łatwo dostępne, dlatego nie będziesz miała większych problemów z ich zakupem. Wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego produktu.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1,5 l bulionu
- 100 g makaronu
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 jajko
- 40 g bułki tartej
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- mielona papryka słodka
- pieprz
- sól
Zupa klopsowa - przepis
Marchew, pietruszkę oraz seler obierz. Następnie dokładnie umyj warzywa i zetrzyj na je dużych oczkach tarki. Z pora odetnij zieloną część, białą zaś dokładnie umyj i wypłucz zalegający w niej piasek. Kiedy to zrobisz, posiekaj pora w cienkie plastry.
W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij na niej pokrojony por. Kiedy będzie gotowy, dodaj starte warzywa. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski przełóż mięso i wsyp pokrojoną cebulę. Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Przypraw je mielona papryką słodką, pieprzem oraz solą.
Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, tworząc jednolitą masę mięsa. Uformuj z niej niewielkie klopsiki, a następnie usmaż je na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia na brązowy kolor.
Do zupy wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól. Dodaj klopsiki i gotuj przez chwilę. Na koniec wsyp makaron, wymieszaj i zupa klopsowa gotowa. Podawaj i patrz, jak szybko znika. Sprawdź, dlaczego brązowe jajka znikną ze sprzedaży oraz poznaj przepis na doskonałe pieczone ziemniaki.