Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

gotowanie wątróbki
02.04.2024 11:14 Żadne smażenie, żaden piekarnik. Ten sposób na wątróbkę drobiową jest 100 razy lepszy

Oto doskonały, szybki przepis na niedrogą mięsną przekąskę. Wykorzystuje ona chyba najbardziej popularny rodzaj podrobów: wątróbkę drobiową. Kosztuje grosze, przygotowanie trwa chwilę, a efekt – palce lizać.

zupa
02.04.2024 10:16 Moja mama tak lubi tę zupę, że robi prawie codziennie. Do tego od kiedy ją je, schudła już 5 kg

Szukasz najlepszego sposobu na odchudzanie? Ta zupa jest właśnie dla ciebie. Z nią na pewno schudniesz, a w dodatku będziesz się zdrowo odżywiać. Wypróbuj przepis poniżej, a pierwsze efekty dostrzeżesz już po miesiącu. 

pyttipanna
01.04.2024 17:02 Nigdy nie wyrzucam resztek wędlin ze świąt. Tego genialnego sposobu nauczyłem się w Szwecji

Ten przepis na resztki ze świątecznego stołu pochodzi ze Szwecji. Jest nam bliski mieszanką smaków, a do tego prosty w przygotowaniu i – jak to uczta z resztek – niedrogi i pożywny.

pieczone jagnię
01.04.2024 14:34 Czy na pewno znasz te tradycyjne wielkanocne dania? W 10 potraw dookoła świata

Prawie na całym świecie świętowanie wiąże się z zasiadaniem przy stole bogatszym, niż na codzień. W tej części świata, gdzie ton nadawało chrześcijaństwo, Wielkanoc to najważniejszy dzień w roku. Jakimi potrawami świętują je ludzie w różnych krajach? Tym bogactwem pomysłów można się zainspirować.

wędliny na talerzu
01.04.2024 10:37 Po Wielkanocy wyrzucimy miliony ton jedzenia. Skala marnotrawstwa woła o pomstę do nieba

O tym, że w święta jemy inaczej niż na co dzień, nikogo przekonywać nie trzeba. Jednak okazuje się, że niezwykły sposób, w jaki celebrujemy szczególne dni, ma swoje ciemne strony.

żurek
31.03.2024 13:06 1 błąd w przechowywaniu i żurek natychmiast się zepsuje. Unikaj jak ognia

Zostało ci za dużo żurku po świętach? Nie wylewaj, a dowiedz się, jak go odpowiednio przechować, aby się nie zepsuł. Wielu ludzi popełnia jeden błąd i ich żurek nie nadaje się do spożycia. Z tą wiedzą nigdy go nie popełnisz. 

szklanka wrzątku
31.03.2024 09:48 Dziadek zalewał je wrzątkiem i pił po wielkanocnym śniadaniu. Nie miał żadnych problemów z trawieniem

Masz problemy z trawieniem i wzdęciami? Koniecznie wypróbuj metodę mojego dziadka. Pił ten napar i nie miał żadnych problemów. Ten trik może przydać ci się po wielkanocnym śniadaniu. 

biała kiełbasa
31.03.2024 09:38 Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Ma genialne zastosowania

Gotujesz białą kiełbasę na Wielkanoc? Nie wylewaj wody po jej ugotowaniu. Można wykorzystać ją zdecydowanie lepiej, a w dodatku stworzysz coś pysznego. Zobacz, co możesz zrobić z wody i wykorzystaj ją w swojej kuchni. 

zakwas na zakwas w butelkach
30.03.2024 16:48 Czy kupny zakwas w butelce może się zepsuć? Większość osób nie wie, na co zwrócić uwagę

Dobry zakwas to podstawa każdego żurku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet ten kupny jest podatny na zepsucie. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i poznaj sposób na rozpoznanie produktu, który nie nadaje się do spożycia. Poniżej znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.

biała kiełbasa
30.03.2024 15:18 Zrób to przed gotowaniem białej kiełbasy. Ta czynność jest najważniejsza, mało kto o tym pamięta

Biała kiełbasa już jutro będzie cieszyć nas swoim smakiem. Jak ją gotować, by wyszła idealnie i nie popękała? Okazuje się, że należy pamiętać o jednej czynności. Jednak wielu smakoszy o niej niestety zapomina.

kości z kurczaka
30.03.2024 11:14 Kości kurczaka mogą się jeszcze przydać. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Przygotowanie ciekawej przekąski z resztek to ważna umiejętność. Zwłaszcza tuż po świętach, kiedy wielu potrawom, które przygotowaliśmy z naddatkiem, grozi zepsucie. Z pomocą mogą przyjść sztuczki takie jak ta.

Włoska Wielkanoc
29.03.2024 17:40 Kuchnia okiem Włocha, czyli Castagna o swojej książce i włoskiej Wielkanocy

Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.

zupa chrzanowa
29.03.2024 17:08 Żaden żurek, żaden barszcz biały. Na Wielkanoc podam tę zupę, co roku każdy ją zachwala

Na Wielkanoc zamiast żurku podaj zupę z tego przepisu. Jest doskonale kremowa, a jej smak zachwyci całą rodzinę. Podobnie jak w białym barszczu znajdzie się w nim biała kiełbasa i jajko. Przekonaj się sama jaka jest pyszna.

Magda Gessler
29.03.2024 14:01 Gessler wytknęła Polakom najgorsze błędy w kuchni. Wiele osób wciąż je popełnia podczas gotowania

Gotowanie może być przyjemnością, ale i wyzwaniem. Bywa też pełne kulinarnych pułapek. Wie o tym doskonale Magda Gessler, która zwraca uwagę na błędy, które Polacy popełniają podczas gotowania. Czy ty też robisz takie błędy w kuchni?

pisanki
29.03.2024 11:13 Zawijam jajka w folię aluminiową i wkładam do garnka. Nigdy nie widziałam piękniejszych pisanek

Pisanki są symbolem życia i odrodzenia. Te, które przygotuję zachwycą pięknymi barwami. Zrobię je przy użyciu folii aluminiowej. Wykorzystam też składniki, których być może używasz do ciasta. Polecam sposób na przepiękne pisanki wielkanocne.

Żurek
29.03.2024 10:35 Ile chemii kryje się w świątecznych zakupach? Sprawdziliśmy najpopularniejsze wielkanocne produkty

Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.

jajko w szklance
29.03.2024 08:07 Włożył jajko do szklanki i zalał je zimną wodą. Internauci oszaleli na punkcie tej sztuczki

Chcesz podać idealne jajko na święta? Koniecznie poznaj tę przydatną w kuchni sztuczkę. Odkąd jeden mężczyzna pokazał na YouTubie, jak przygotować jajka, Internet oszalał. Metoda jest bardzo prosta i skuteczna.

jajecznica
28.03.2024 17:58 Ekspertka pokazała jak należy jeść jajecznicę. Ten błąd jest nagminny

Jajecznicę lubimy i często ją jadamy. Jednak okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas jedzenia tego dania. Irena Kamińska-Radomska, która o dobrych manierach wie wszystko, wskazała na błąd, który jest nagminny. Sprawdź, czy też go popełniasz?

Pisanki bez cebuli
28.03.2024 12:03 Zamiast cebuli do barwienia jajek użyję czegoś innego. Nigdy nie widziałam tak pięknych pisanek

Przygotowaliście już pisanki na Wielkanoc? Jeżeli wciąż zastanawiacie się, czym barwić jajka, to polecam wam doskonały sposób. Użyjcie naturalnego składnika, który nada jajkom wyjątkowej barwy. Takie pisanki zachwycą pięknymi kolorami i będą świąteczną ozdobą każdego domu.

biała kiełbasa na desce
27.03.2024 20:37 Czy można zjeść jelito białej kiełbasy? Tak, ale jest ważny warunek

Na wielkanocnych stołach w Polsce króluje biała kiełbasa, którą jadamy chętnie nawet w kilku postaciach. Warto pamiętać, że nie zawsze można jeść ją w całości.

Tomasz Królikowski
27.03.2024 18:38 Na Wielkanoc musi być sernik! – deklaruje popularny kucharz. Tomasz Królikowski i pytania na śniadanie, nie tylko świąteczne

Znamy go jako kucharza z popularnego „Pytania na śniadanie”. Tomasz Królikowski przez wiele lat gotował w szacownych instytucjach w Wielkiej Brytanii, po powrocie był szefem kuchni w bistro Słony Magdy Gessler. Smakoszom opowiada, jak się gotuje w programach na żywo,co przygotuje na Wielkanoc we własnym domu i jak zrobić proste i genialne ciasto do żurku.  

biały barszcz
26.03.2024 19:05 Od lat biały barszcz gotuję tylko na tym mięsie. Goście zawsze proszą o dokładkę

Na jakim mięsie gotujesz biały barszcz? Wiele osób robi to na żeberkach wieprzowych lub boczku. Jednak ja korzystam z przepisu, który stawia na zupełnie inne mięso.  Biały barszcz wychodzi pysznie, a goście chwalą i proszą o dokładkę.

Bosacka o makaronie
26.03.2024 15:39 Bosacka wzięła 2 opakowania makaronu i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym pamiętać

Choć makaron pochodzi z południa Włoch, na dobre zagościł w polskich domach. Jadamy go na obiad, a teraz dwa rodzaje tego makaronu pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka nie owijała w bawełnę tego, co myśli o tych produktach. Jej słowa każdy smakosz powinien wziąć sobie do serca.

płukanie cytryn
25.03.2024 16:16 Mieszam z wodą i zanurzam w niej owoce. W ten sposób pozbywam się z nich wosku i pectycydów

Ten potwierdzony naukowo sposób na mycie owoców zalecany jest w USA przez ekspertów ds. zdrowia publicznego. Łyżka proszku dodana do litra wody pozwala wypłukać z owoców szkodliwe substancje.

jajka faszerowane
24.03.2024 15:44 Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze"

Na twoim świątecznym stole nie może zabraknąć tych jajek faszerowanych. Z tego przepisu zrobisz danie, które zachwyci twoją rodzinę nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Te jajka faszerowane robi się szybko i bardzo łatwo, o czym przekonasz się za chwilę. Zaskoczy cię, z czego robione są kapelusze.

pisanki
24.03.2024 11:40 Od lat używam tego produktu do barwienia jajek na pisanki. Efekt zawsze zachwyca

Jeśli zastanawiasz się czym barwić jajka, to ten patent jest właśnie dla Ciebie. Polecamy prosty i efektowany sposób na zrobienie pisanek. Uczynisz to bez dodatku chemii, za to przy użyciu samej natury. Efekt zachwyci w święta wielkanocne. 

biała kiełbasa z ogórkiem i pieczywem
23.03.2024 18:40 Taką białą kiełbasę podam w tym roku na Wielkanoc. Ten polski przepis ma co najmniej 300 lat

To najlepszy sposób na podanie białej kiełbasy na Wielkanoc. Ten klasyczny staropolski przepis ma co najmniej 300 lat i wciąż smakuje wyśmienicie. Poznaj ten historyczny przepis i przygotuj z niego kiełbasę na święta, a wszyscy będą prosić o więcej. 

Henryka Tuszyńska na tle strony ze swojej książki
23.03.2024 17:10 Niezawodny sposób na klarowny rosół, chrupiącego kurczaka i inne kuchenne triki. Popularna instagramerka dzieli się przepisami

Popularna instagramerka dzieli się sprawdzonymi przepisami i ujawnia kuchenne triki, dzięki którym nie ciemnieją placki ziemniaczane, obiad jest zawsze udany, rosół klarowny, kurczak chrupiący a sernik nie opada.