Przepis na te kluski śląskie dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. Nie ma w nich grama ziemniaków
Kluski śląskie są idealnym dodatkiem do mięsa. Zazwyczaj podaje się je w zestawie z mięsną roladą oraz modrą kapustą. Tradycyjnie przygotowuje się je na bazie ziemniaków. Byłam zaskoczona, gdy zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi przepis na kultowe kluski przygotowane z zupełnie innego składnika.
Kluski śląskie bez ziemniaków? Zastąpisz je tym składnikiem
Kluski śląskie nie muszą być zrobione z ziemniaków. Z powodzeniem zastąpimy je kaszą jaglaną. Ten zdrowy i łatwo dostępny składnik sprawi, że danie zyska nie tylko nową odsłonę, ale będzie również mniej kaloryczne. Dla niektórych będzie to ciekawostka, a inni z pewnością włączą ten przepis do swojego codziennego menu. Prezentujemy go poniżej.
Spowalnia procesy starzenia i dobrze wpływa na zęby. Ten rodzaj herbaty koniecznie włącz do dietyJak zrobić kluski śląskie bez ziemniaków?
Lista składników:
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 60 g skrobi
- szczypta suszonego lubczyku
- szczypta soli
Sposób wykonania klusek śląskich bez ziemniaków
Gotujemy kaszę jaglaną, a następnie blendujemy ją na gładką masę. Doprawiamy ją do smaku solą oraz lubczykiem. Do masy wsypujemy 60 g skrobi i mieszamy.
Następnie zaczynamy formować kluski. Na środku robimy wgłębienie. Więcej na temat jego funkcji przeczytasz w tym artykule. Kluski śląskie gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-5 minut, od momentu, aż wypłyną na wierzch.
Kluski śląskie doskonale będą smakować np. z domowymi zrazami. Przepis znajdziecie tutaj.