Smakosze.pl

Wikipedia / Ewkaa / CC BY-SA 4.0

Przepis na te kluski śląskie dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. Nie ma w nich grama ziemniaków

12 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Kluski śląskie są idealnym dodatkiem do mięsa. Zazwyczaj podaje się je w zestawie z mięsną roladą oraz modrą kapustą. Tradycyjnie przygotowuje się je na bazie ziemniaków. Byłam zaskoczona, gdy zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi przepis na kultowe kluski przygotowane z zupełnie innego składnika. 

Kluski śląskie bez ziemniaków? Zastąpisz je tym składnikiem

Kluski śląskie nie muszą być zrobione z ziemniaków. Z powodzeniem zastąpimy je kaszą jaglaną. Ten zdrowy i łatwo dostępny składnik sprawi, że danie zyska nie tylko nową odsłonę, ale będzie również mniej kaloryczne. Dla niektórych będzie to ciekawostka, a inni z pewnością włączą ten przepis do swojego codziennego menu. Prezentujemy go poniżej.

kluski śląskie
Canva/sitriel
herbata

Spowalnia procesy starzenia i dobrze wpływa na zęby. Ten rodzaj herbaty koniecznie włącz do diety

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kluski śląskie bez ziemniaków?

Lista składników:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 60 g skrobi
  • szczypta suszonego lubczyku
  • szczypta soli

Sposób wykonania klusek śląskich bez ziemniaków

Gotujemy kaszę jaglaną, a następnie blendujemy ją na gładką masę. Doprawiamy ją do smaku solą oraz lubczykiem. Do masy wsypujemy 60 g skrobi i mieszamy.

Następnie zaczynamy formować kluski. Na środku robimy wgłębienie. Więcej na temat jego funkcji przeczytasz w tym artykule . Kluski śląskie gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-5 minut, od momentu, aż wypłyną na wierzch

Kluski śląskie doskonale będą smakować np. z domowymi zrazami. Przepis znajdziecie tutaj .

kluski śląskie
Canva/arfo

 

zupa

Z tą zupą jesienne przeziębienia nie są mi straszne. Ten składnik ma zbawienny wpływ na odporność

CZYTAJ DALEJ
pierogi

Ciasto na pierogi wychodzi lepsze na maśle czy oleju? Bosacka nie ma wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >