Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
29.08.2022 17:57 Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent

Brukselka jest zdrowym i smacznym warzywem. Niestety często podczas gotowania warzywo gorzknieje i staje się niejadalne, są jednak na to skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka.Gotowana brukselka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Brukselka bardzo często staje się gorzka podczas gotowania, jednak wystarczy niewielka ilość cukru, aby zachować jej smak. Jak gotować brukselkę?Niektórzy gotują brukselkę na parze, inni w garnku pod przykryciem, brukselkę zawsze gotuj bez przykrycia, w ten sposób zapach i większość enzymów odpowiedzialnych za smak ulotni się. Odpowiednio ugotowana brukselka posmakuje każdemu.Jak gotować brukselkę? Brukselkę możemy gotować zarówno świeżą, jak i mrożoną. O ile mrożonka nie będzie miała już tak intensywnego smaku i aromatu, tak musi być gotowana nieco dłużej. Świeżą brukselkę musisz jednak odpowiednio przygotować.

Która papryka ma najwięcej witamin?
29.08.2022 11:35 Żółta, zielona czy czerwona? Już wiadomo, która papryka ma najwięcej witamin

Papryka jest pyszna i zdrowa. Warzywo występuje jednak w kilku kolorach, a każdy z wariantów ma nieco inną zawartość witamin. Sprawdziliśmy, która dostarcza najwięcej tych cennych związków. Warto wiedzieć — ułatwi to zakupy i komponowanie posiłków.Sezon na paprykę właśnie trwa. Smaczne i zdrowe warzywo jest w tej chwili najtańsze i warto po nie sięgnąć. Którą odmianę jednak wybrać? Lepsza będzie t najpopularniejsza — czyli czerwona — czy też może zielona albo żółta. Odpowiadamy na to pytanie.

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę
28.08.2022 16:50 Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę

Rosół z kapustą włoską nie ma sobie równych. Wywar jest bardzo aromatyczny, doskonale doprawiony i ma delikatną, orzechową nutę. Wystarczy niewielki kawałek kapusty, a każdy od razu poczuje różnicę. Domowy rosół z kapustą to absolutny hit kulinarny.Rosół z kapustą gotują najlepsze kucharki, to sekret doskonałego smaku i aromatu. Tak ugotowany rosół zachwyci wszystkich i każdy będzie prosił o dokładkę. Do rosołu dodaj również warzywa, dwa lub trzy rodzaje mięsa i świeże zioła.Do rosołu z kapustą wykorzystaj kawałek kury, szponder wołowy i udko z indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret pełnego smaku. Wywar gotowany na sporej ilości mięsa i warzyw nie będzie miał sobie równych. Bardzo ważne są również zioła i przyprawy, jak lubczyk, natka pietruszki i kurkuma.Nigdy nie doprawiaj rosołu z kapustą kostką rosołową. Kostki to sama chemia i sztuczne składniki, które psują smak. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy doprawisz wywar wyłącznie solą, pieprzem i suszonymi i świeżymi ziołami.

Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru
27.08.2022 15:35 Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru

Fasolka szparagowa jest prosta w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a strączki będą twarde lub rozgotowane. Fasolka, w zależności od rodzaju, potrzebuje od 4 do nawet 12 minut od momentu wrzenia, aby była idealna. Ile czasu i jak gotować fasolkę szparagową?Fasolka szparagowa jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadu w letnie, upalne dni. Zarówno żółtka, jak i zielona fasolka doskonale pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Możemy ją również marynować do słoików, aby cieszyć się jej smakiem już po sezonie.Fasolka szparagowa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, czasu gotowania i przypraw. Konieczna będzie sól i cukier. Sól doprawi strączki, a cukier dodatkowo podkreśli ich smak. Obie przyprawy są absolutnie niezbędne, żeby ugotować najlepszą fasolkę szparagową do obiadu.Strączki, w zależności od koloru, będą gotować się określoną ilość czasu. Zielona fasolka szparagowa jest twarda, dlatego też musi gotować się nieco dłużej. Fasolkę po ugotowaniu odcedźmy z wody i podajmy z ulubionymi dodatkami, możemy polać ją również roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.

Jak ugotować idealny rosół?
27.08.2022 13:06 Jak ugotować idealny rosół? Wyjaśniamy krok po kroku. Najważniejsze są 3 zasady

Czy wiecie, jak ugotować idealny rosół? Złocistą, aromatyczną i niezwykle sycącą zupę uzyskacie, jeśli zadbacie o trzy szczegóły: wysokiej jakości mięso, dodatek odpowiednich warzyw i właściwy moment solenia. Bez nich danie nie będzie już tak smaczne.Dobry rosół ma lekko żółty, nieco słoneczny kolor oraz bogaty i pełen niuansów smak. Nie może w nim więc zabraknąć treści, czyli smakowitych warzyw, odpowiednio skomponowanej mieszanki mięs oraz pełnych aromatu przypraw. Kluczowe aspekty sprawią, że danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Nie wiesz, jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybrać? Pomożemy
27.08.2022 10:58 Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Pytanie z pozoru proste, a odpowiedź może zaskoczyć. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że znane są trzy typy warzywa, a różni je zawartość skrobi. Do przygotowania dania potrzebne są te najbardziej mączyste. Podpowiadamy, jak je wybrać. Placki ziemniaczane są kultowym daniem, po które każdy z nas czasem sięga. Bywa jednak, mimo starań, podczas smażenia rozpadają się lub wychodzą mało chrupiące. Warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje i uniknąć podstawowych błędów.

Jak wykorzystać mięso z rosołu?
26.08.2022 21:06 Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

Czy wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu? Kilka prostych patentów pomoże wam przemienić je w pyszne dania. Zamiast wyrzucać, skorzystajcie z naszych pomysłów i zaskoczcie rodzinę pysznymi daniami z resztek. Nikt ich sobie nie odmówi.Mięso, które zostaje z gotowania rosołu, nie jest prostym do wykorzystania składnikiem. Choć zazwyczaj jest suche i pozbawione smaku — oddało w końcu wszystko, co najlepsze do bulionu — można je doprawić i podać w formie całkiem przyjemnych w odbiorze potraw. Sprawdźcie, jakie to proste.

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści
26.08.2022 15:00 Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Napar o charakterystycznej konsystencji kleiku jest źródłem wielu witamin, minerałów, kwasów omega-3 i wielu innych składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Siemię dodasz do wielu potraw, jego regularne spożywanie ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.Napar z siemienia lnianego przygotujesz błyskawicznie- wystarczy, że 2 łyżeczki zmielonych nasion wsypiesz do kubka i zalejesz ciepłą wodą. Po około 15 minutach napar z siemienia jest gotowy do picia.Napar ma gęstą, ciągnącą się konsystencję podobną do kisielu. Możesz go więc również dodać do owsianki, koktajli, smoothie, a także do ciast, a nawet kotletów mielonych, jako wegański zamiennik jajek.Smoothies to rewelacyjny pomysł na lekkie, ale bardzo odżywcze śniadanie- tu poznasz przepis na koktajl ze szpinakiem, bananem i imbirem. Dodaj do niego siemię lniane i ciesz się doskonałym smakiem, zdrowiem i solidną dawką energii od samego rana.

Gotowanie kalafiora
24.08.2022 14:30 Najlepszy patent na gotowanie kalafiora. Wychodzi delikatny i aksamitny

Gotowanie kalafiora w teorii jest bardzo proste. Często jednak po ugotowaniu warzywo traci kolor i smak. Do gotującej się wody wystarczy jednak wlać mleko w tych samych proporcjach, aby kalafior zachował wszystkie walory smakowe i wspaniały kolor.Kalafior jest popularnym dodatkiem do obiadu. Gotowane różyczki dodajemy również do sałatek. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak ugotować kalafiora, żeby nie stracił koloru, nie pachniał intensywnie i zachował najlepszy smak.Gotowanie kalafiora kojarzy nam się przede wszystkim z nieprzyjemnym zapachem, który roznosi się po całej kuchni i pokojach. Mleko nie tylko wzmacnia kolor i smak, sprawia, że warzywo nie pachnie już tak mocno i gotowanie kalafiora nie jest już tak uciążliwe. Kalafiora możemy podać z wieloma dodatkami. Warzywo pasuje do każdego dania obiadowego, możemy dodać go do ulubionej sałatki, zrobić z niego przetwory na zimę, upiec, ugotować zupę. Kalafior jest bardzo uniwersalnym i zdrowym warzywem, które powinno znaleźć się w naszej diecie.

Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę
24.08.2022 13:46 Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę

Ziołowy rosół to pomysł na rodzinny obiad. Wywar z dodatkiem ziół jest o wiele smaczniejszy od tradycyjnego. Wystarczy niewielka ilość świeżych i suszonych składników, aby od razu poczuć różnicę. Poznaj przepis najlepszych gospodyń na ziołowy rosół, lepszego nie jadłeś. Rosół jest popularnym daniem, gotowanym zwłaszcza w niedziele, święta i większe uroczystości. Mało kto wie, że nie tylko mięso i warzywa są ważne podczas gotowania wywaru. Kluczowe są również świeże i suszone zioła, które wpływają na jego smak i aromat. Jakie zioła do rosołu? Najlepsze gospodynie do rosołu dodają świeżą szałwię, melisę, natkę pietruszki, a także suszony lubczyk i cząber. Połączenie świeżych i suszonych ziół wpływa rewelacyjnie na smak i aromat rosołu. Wystarczy kilka listków, aby na nowo odkryć tradycyjny rosół. Rosół gotujmy na najmniejszym ogniu. Wywar musi się pyrkać, nie może wrzeć, ponieważ wtedy nie wydobędziemy z niego całego smaku. Rosół zawsze gotujmy na kurze i wołowinie. Możemy dodać również mięso indycze. Wywar gotowany na kilku rodzajach mięsa będzie miał wyraźny smak.

Sprytny trick na niedogotowane jajko na miękko. Prosta metoda uratuje każde śniadanie
22.08.2022 21:44 Sprytny trick na niedogotowane jajko na miękko. Prosta metoda uratuje każde śniadanie

Jajko na miękko teoretycznie jest proste w przygotowaniu. W praktyce jednak często jest albo przeciągnięte, albo niedogotowane. Jak uratować jajko na miękko, które jest jeszcze płynne? Wykorzystaj prosty patent z woreczkiem foliowym.Jajko na miękko to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie. Jajko na miękko będzie smakować rewelacyjnie z kromką świeżego pieczywa, krakersami, paluchami chlebowymi, warzywami sezonowymi. Do jajek możemy podać również mięsne dodatki, np. kabanosy. Niekiedy jednak jajko na miękko wychodzi albo zbyt ścięte, albo surowe i jeszcze niedogotowane. Jak uratować jajko na miękko, kiedy już obierzemy je ze skorupki? Wystarczy dogotować je w woreczku foliowym. To sprawdzony sposób na uratowanie jajka.Jajka na miękko gotujmy zawsze przez trzy minuty od momentu wrzenia, wtedy będziemy mieć pewność, że wyjdzie idealnie. Jak uratować jajko na miękko? Skorzystajmy z woreczka foliowego. Jajko przeciągnięte wykorzystamy natomiast na kanapkę lub jako dodatek do sałatek.

rosół
21.08.2022 08:41 Zachwycający patent Kuronia na pyszny rosół. Zero udziwnień i zbędnych składników

Rosół jest jedną z częściej podawanych zup. Jakub Kuroń proponuje, by przyrządzić ją na bogatym bulionie z wołowiny, kurczaka i indyka. Wyjątkowa kompozycja mięs sprawi, że danie nabierze niezwykłego aromatu, a jego smak będzie głęboki jak nigdy wcześniej. Koniecznie go spróbujcie.Rosół przygotować można w wielu smakowitych odsłonach. Wybierając odpowiedni przepis, swój smak odnajdą zarówno amatorzy ostrych dań, jak i weganie. Tym razem skupimy się na klasyce. Zupa Jakuba Kuronia będzie treściwa i sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
20.08.2022 18:35 Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? Nigdy tak nie rób

Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym specjałem, po który często sięgamy. Wielu z nas dodaje do niej cebule. Zdaniem kulinarnych autorytetów jest to duży błąd, który niekorzystnie wpływa na smak popularnej warzywnej kompozycji. Zdradzamy, dlaczego warto postawić na inne dodatki.Choć sałatkę jarzynową większość z nas kojarzy jako typowo polskie danie, specjał ten ma zagraniczne korzenie i wywodzi się od rosyjskiej sałatki Olivier, która powstała w 1860 roku. Podstawą rarytasu jest majonez, który spaja wszystkie dodatki — głównie warzywa. A tych może być naprawdę wiele. Jeden może zadecydować o smaku sałatki.

Domowy przecier pomidorowy - lepszy niż ze sklepu
19.08.2022 20:40 Domowy przecier pomidorowy smaczniejszy niż ze sklepu. Sekret tkwi w dodatkach

Domowy przecier pomidorowy jest doskonałą propozycją na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Przyda się zimą, a jeśli dodamy do niego aromatycznych ziół, wykorzystamy go nie tylko do zrobienia pomidorowej. Aromatyczny dodatek jest prosty w przygotowaniu — każdy sobie poradzi. Smakuje lepiej niż kupiony w sklepie.Przecier pomidorowy jest uniwersalnym produktem, który w kuchni wykorzystać można na wiele sposobów. Warto wykorzystać nadwyżki pomidorów z domowej uprawy i uchronić je przed zepsuciem, przygotowując pyszny specjał, który nie raz urozmaici wasze dania.

Jak zrobić idealny rosół?
19.08.2022 13:08 Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach

Czy wiecie, jak zrobić idealny rosół? Uzyskanie esencjonalnego i aromatycznego dania wymaga trzymania się kilku zasad. Najważniejszą z nich jest długie gotowanie zupy, które pozwala wydobyć maksimum smaku z zastosowanych składników. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę. Gotowanie rosołu nie jest trywialne. Kilka drobnych szczegółów potrafi bowiem zaważyć na ostatecznym smaku zupy. Warto mieć świadomość o co — poza długim gotowaniem — jeszcze należy zadbać. Rady doświadczonej kucharki są nieocenione.

Jak wykorzystać jeżyny w kuchni?
18.08.2022 19:41 Jak wykorzystać w kuchni jeżyny? Garść inspiracji

Jeżyny są pysznymi letnimi owocami, które w kuchni znajdą niejedno zastosowanie. Nadają się zarówno do deserów jak ido dan bardziej wytrawnych. Już teraz sprawdźcie nasze smaczne pomysły. Będziecie zaskoczeni jak dużo macie możliwości.Sezon na jeżyny nie jest długi. Warto choć raz skusić się na porcję tego pysznego owocu. Jeśli nie wiecie, jak go wykorzystać, a na surowo jeść nie lubicie, mamy dla was kilka wskazówek. Proste patenty pozwolą sprawnie włączyć zdrowy produkt do diety.

 Jak najlepiej kisić ogórki?
18.08.2022 09:48 Jak najlepiej kisić ogórki? Garść porad

Ogórki kiszone są zdrowym i smakowitym dodatkiem do kanapek czy innych dań. Zrobienie ich w domu nie będzie stanowiło wyzwania, jeśli będziemy kierować się kilkoma zasadami. Odpowiednie przyrządzenie solanki, czyli m.in. wsypanie soli do nieco przestudzonej wody, to jeden z kluczy do sukcesu. Sprawdźcie, o co jeszcze warto zadbać. Ogórki można zarówno marynować — np. tak jak w tym przepisie na pyszne krokodylki — jak i kisić. Polecaliśmy wam już wyjątkową koreańską recepturę, inspirowaną klasyczną metodą przyrządzania kimchi z kapusty pekińskiej. Dziś wyjaśniamy jak przygotować ogórki bardziej tradycyjnie.

Jak suszyć jabłka na słońcu?
14.08.2022 12:49 Czy można suszyć jabłka na słońcu? 1 szczegół sprawi, że pokochasz tę metodę

Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek jak suszyć jabłka bez sprzętu, znamy skuteczną metodę. Okazuje się, że wystarczy je po prostu rozdrobnić i pozostawić na słońcu. Prosty i dobrze znany naszym babciom patent przynosi zaskakująco dobre efekty i nie rujnuje portfela. Spróbujecie?Suszone jabłka to świetna przekąska lub dodatek do deserów. Wielu z nas kupuje gotowe produkty, bo uważa, że przygotowanie ich w domu bez specjalnej suszarki jest niemożliwe. Tymczasem wysuszone w słońcu owoce są równie smaczne, co sklepowe. Co więcej, nie zawierają przedłużających świeżość dodatków.

Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku?
14.08.2022 12:10 Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku? Zdradzamy krok po kroku

Arbuz jest słodkim i orzeźwiającym owocem, który latem doskonale gasi pragnienie. Wiecie, że można go wyhodować w przydomowym ogródku? Brzmi skomplikowanie, a wcale nie wymaga wiele wysiłku. Sprawdźcie nasze wskazówki i spróbujcie. Będzie lepszy niż ze sklepu.Arbuz, zwany również kawonem, należy do rodziny roślin dyniowatych. Charakteryzuje się słodkim miąższem, który stanowić może pyszny letni deser. Przysmak, który lubi wielu smakoszy, można wyhodować samodzielnie. Wcale nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Nasze wskazówki z pewnością wam pomogą.

Tomasz Strzelczyk, rosół
13.08.2022 13:49 Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Tomasz Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie, z czym go podaje. Nie z gotowym makaronem, nie z domową krajanką, a z kluskami lanymi. Rosół gotowany na dwóch rodzajach mięs, włoszczyźnie i z kilkoma aromatycznymi dodatkami smakuje wybornie. Uraczcie nim rodzinę. Rosół to nasza ukochana, polska zupa. Choć tyle razy już go jedliśmy, mamy ochotę na jeszcze. W sumie jego smak można nieco odmieniać, gotując go na różnych rodzajach mięs, wzbogacając mniej oczywistymi warzywami czy przyprawami. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować iście królewski rosół gotowany na kaczce i wołowinie. Oprócz włoszczyzny i cebuli dodaje do niego też suszone grzyby, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków i jeszcze parę przypraw. Rosół jest przepyszny, zwłaszcza że serwuje go z wyśmienitym, domowym dodatkiem, a mianowicie z kluskami lanymi.

kasza jaglana
12.08.2022 22:20 Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Wiecie, jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Jeden prosty zabieg potrafi zrobić różnicę i znacząco wpływa na jej smak. Chodzi o przepłukanie kaszy przed gotowaniem. Jednak warto też zwrócić uwagę na inne szczegóły. Gdy odpowiednio przygotujecie kaszę jaglaną, zachwycicie się jej smakiem. Kasza jaglana należy do jednych z najwartościowszych kasz. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz w mnóstwo składników mineralnych. I co bardzo istotne, nie zawiera glutenu. Jest na tyle delikatna, że mogą jeść ją już 6-miesięczne dzieci. Niestety kasza jaglana nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj gotujemy ją na mleku i serwujemy jako zupę mleczną. Jednak można ją też podawać do dań obiadowych, dodawać do zapiekanek, sałatek i zup. Niektórych zraża nieco jej gorzkawy smak. Jednak da się ją przygotować tak, by była smaczna. Oto kilka wskazówek, jak należy gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka.

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste
12.08.2022 14:56 Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Niestety bez dokładnego usunięcia skórki w smaku bywają pełne goryczki. Jeden prosty patent pozwoli je sprawnie oczyścić. Mowa o blanszowaniu, czyli krótkim gotowaniu we wrzątku.Orzechy są istotnym elementem diety, gdyż dostarczają zarówno białka, jak i tłuszczu. Są też po prostu smaczne. Z niektórych jednak dość jest trudno zdjąć gorzką skórkę. Na szczęście nie trzeba ograniczać się do kupowania już obranych smakołyków. Domowym sposobem można bowiem poradzić sobie z nieprzyjemnym urozmaiceniem.

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?
11.08.2022 14:30 Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Brzoskwinia jest smacznym i zdrowym owocem. Niektórzy z nas jednak rezygnują z jej jedzenia ze względu na trudność w pozbyciu się pestki i pokrojenia owocu. Okazuje się jednak, że istnieje prosta metoda, która uwolni nas od tego problemu. Wystarczy nieco inaczej przeciąć owoc. Patent na usunięcie pestki z brzoskwini zaprezentowany przez pewną instagramerkę jest skuteczny i zadziwiająco prosty. Co ważne, nie wymaga korzystania ze specjalnych przyrządów, a nawet wybitnej zręczności. Na czym polega

Soczyste i delikatne kotlety z flądry
10.08.2022 21:06 Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Flądra jest smaczną rybą, którą — podobnie jak inne filety — przygotować można na kilka sposobów. Dziś przedstawiamy wam ją w formie wyśmienitych kotletów. Smakiem przyćmią one nawet najlepsze schabowe. Koniecznie spróbujcie panierowanej odsłony z wyrazistym sosem tatarskim. Będziecie zachwyceni. Flądra — choć mniej popularna niż dorsz, pstrąg czy halibut — jest wartą skuszenia się, chudą rybą o lekko maślanym smaku. Doskonale smakuje panierowana, a przy okazji dostarczy cennych składników odżywczych takich jak selen czy kwasy omega-3. Prosty przepis, wzbogacony o sos tatarski, z pewnością przypadnie wam do gustu. Skusicie się?

rosół
09.08.2022 14:49 Tradycyjny, ale pachnący latem. Przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem

Poznajcie przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem. Niby jest tradycyjny, ale pachnący latem. A wszystko za sprawą magicznego zioła. Jeśli więc macie lubczyk w ogródku, w doniczce na parapecie lub udało się wam go kupić, koniecznie dorzućcie go do rosołu. Wywar nabierze orzeźwiającego, przyjemnego smaku. Rosół chętnie gotujemy przez cały rok. Gdy jest zimno, doskonale rozgrzewa. Gdy jest ciepło, też nie potrafimy go sobie odmówić, bo po prostu uwielbiamy tę zupę. Latem warto jednak pokusić się o dorzucenie do wywaru dodatku, który podniesie jego walory smakowe i zapachowe. Koniecznie przygotujcie rosół z lubczykiem.Lubczykowi dawniej przypisywano funkcję afrodyzjaku. Wierzyć, nie wierzyć, ale z pewnością zioło to ma ciekawy smak i zapach. Warto więc wykorzystać go w kuchni, zwłaszcza że bez problemu rośnie w ogródkach i wiele osób ma go pod ręką. Ugotujcie z jego dodatkiem uwielbiany wywar, a sami przyznacie, że rosół z lubczykiem pachnie latem.

Chrzan tarty do słoików na zimę
08.08.2022 14:02 Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników

Chrzan tarty jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych czy surówek. Wystarczy zaledwie 5 produktów, by pełną charakteru ostrą pastę zrobić w domu. Warto przygotować kilka słoiczków na zimę, by później móc cieszyć się ulubionymi przysmakami. Przepis jest dziecinnie prosty.Jeśli zastanawialiście się jak przygotować chrzan do słoików, mamy dla was prostą metodę, która pozwoli wam utrwalić lubianą i zdrową przyprawę. Nie ściemnieje i nie będzie sucha, a ponieważ zamkniemy warzywo i kilka roślinnych dodatków, każdy będzie mógł skorzystać. Spróbujecie?

Jak zrobić zasmażkę?
08.08.2022 13:13 Idealna zasmażka, która zagęści każdą zupę i wiele innych dań. Zdradzamy sekret najlepszych gospodyń

Czy wiecie, jak zrobić zasmażkę? Z pozoru prosta metoda zagęszczania potraw potrafi przysporzyć nieco trudności. Najważniejsze w jej przygotowaniu są bowiem proporcje i jeśli będą zachwiane, uzyskanie odpowiedniej konsystencji może nawet stać się niemożliwe. Warto wiedzieć jakimi zasadami się kierować.Jeśli zastanawialiście się już kiedyś jak zrobić zasmażkę, która skutecznie zagęści danie, nie psując jego smaku, mamy dla was kilka cennych wskazówek. Dzięki nim wasze zupy i sosy będą zachwycać.

Domowy przecier pomidorowy przyda się nie raz
08.08.2022 12:16 Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie

Domowy przecier pomidorowy przyda się nie raz. Warto go przygotować zwłaszcza latem, gdy pomidory są w sezonie i nie kosztują zbyt dużo. Mają też najlepszy smak, bo dojrzewały w słońcu. Receptura jest niezwykle prosta, a efekty zachwycające. Tak dobrego produktu nie kupicie w sklepie. Spróbujecie?Domowy przecier pomidorowy można wykorzystać w wielu przepisach. Warto od razu zrobić większą ilość, by móc cieszyć się smakiem warzyw również zimą. Zwłaszcza że nie wymaga to zbyt wiele wysiłku. Wystarczy wybrać ładne owalne pomidory od sprawdzonego dostawcy i postępować zgodnie z naszymi prostym instrukcjami.