Smakosze.pl
Warzywa z rosołu na pasztet

youtube/Tomasz Borkowski

Genialny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Mało kto wie, ale warzywa z rosołu możemy w banalny sposób ponownie wykorzystać. Najlepszą metodą jest zrobienie pasztetu z ich użyciem. Dosłownie za grosze stworzysz potrawę, którą naje się cała rodzina. Przepis jest banalnie prosty.

Pasztet kojarzy się z potrawą, którą gotujemy jedynie od święta, na specjalnie okazje. Wielu z nas myśli, że zawsze musi być pracochłonny i w codziennym, zajętym trybie życie nie możemy sobie na niego pozwolić. 

Nic bardziej mylnego. Pyszny pasztet nie musi być ani mięsny, ani trudny do wykonania. Przy pomocy rewelacyjnych, nasączonych smakiem warzyw z rosołu możemy zrobić wybitny pasztet, który pokocha cała twoja rodzina. 

Pasztet bez grama mięsa

Pasztet może być lekki i niskokaloryczny. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy. Pasztet z warzyw z rosołu jest idealny dla osób na diecie i właściwie nie zawiera żadnego tłuszczu. 

Co więcej, taka przystawka będzie wręcz doskonała na niespodziewanych gości. Wystarczy godzina, by od podstaw go przygotować i zamiast jedynie rosołu, mamy przed sobą także sycący, wartościowy posiłek.

Przepis na pasztet z warzyw z rosołu

Potrzebujesz:

  • odsączone warzywa z bulionu

  • kawałek kapusty

  • 1 cebula

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i soczewicy

  • garść słonecznika

  • kilka suszonych pomidorów

  • kumin

  • wędzona papryka

  • pieprz ziołowy

  • czarnuszka

  • cynamon

  • majeranek 

  • tymianek

  • sól

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej

Wszystkie warzywa z rosołu wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, którą następnie przekładamy do miski. Dorzucamy do nich kaszę i soczewicę i dokładnie mieszamy ze zblendowanymi warzywami.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni. Przesmażoną cebulę dodajemy do reszty składników. Suszone pomidory drobno kroimy i także dorzucamy do reszty. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni. Powinna być kleista i zwarta. 

Do wyrobionej już nieco masy dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie wyrabiamy. Gotową przekładamy do keksówki i według uznania posypujemy ziarnami słonecznika, bądź dyni. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Po wystudzeniu pasztet od razu możemy podawać do stołu. Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym bądź żurawinowym. Jeśli szukasz inspiracji na inne szybkie potrawy, ten artykuł z całą pewnością przypadnie ci do gustu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wegannerd

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >