

21 Lutego 2021
Genialny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu
Mało kto wie, ale warzywa z rosołu możemy w banalny sposób ponownie wykorzystać. Najlepszą metodą jest zrobienie pasztetu z ich użyciem. Dosłownie za grosze stworzysz potrawę, którą naje się cała rodzina. Przepis jest banalnie prosty.
Pasztet kojarzy się z potrawą, którą gotujemy jedynie od święta, na specjalnie okazje. Wielu z nas myśli, że zawsze musi być pracochłonny i w codziennym, zajętym trybie życie nie możemy sobie na niego pozwolić.
Nic bardziej mylnego. Pyszny pasztet nie musi być ani mięsny, ani trudny do wykonania. Przy pomocy rewelacyjnych, nasączonych smakiem warzyw z rosołu możemy zrobić wybitny pasztet, który pokocha cała twoja rodzina.
Pasztet bez grama mięsa
Pasztet może być lekki i niskokaloryczny. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy. Pasztet z warzyw z rosołu jest idealny dla osób na diecie i właściwie nie zawiera żadnego tłuszczu.
Co więcej, taka przystawka będzie wręcz doskonała na niespodziewanych gości. Wystarczy godzina, by od podstaw go przygotować i zamiast jedynie rosołu, mamy przed sobą także sycący, wartościowy posiłek.
Przepis na pasztet z warzyw z rosołu
Potrzebujesz:
- odsączone warzywa z bulionu
- kawałek kapusty
- 1 cebula
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i soczewicy
- garść słonecznika
- kilka suszonych pomidorów
- kumin
- wędzona papryka
- pieprz ziołowy
- czarnuszka
- cynamon
- majeranek
- tymianek
- sól
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
Wszystkie warzywa z rosołu wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, którą następnie przekładamy do miski. Dorzucamy do nich kaszę i soczewicę i dokładnie mieszamy ze zblendowanymi warzywami.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni. Przesmażoną cebulę dodajemy do reszty składników. Suszone pomidory drobno kroimy i także dorzucamy do reszty. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni. Powinna być kleista i zwarta.
Do wyrobionej już nieco masy dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie wyrabiamy. Gotową przekładamy do keksówki i według uznania posypujemy ziarnami słonecznika, bądź dyni. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Po wystudzeniu pasztet od razu możemy podawać do stołu. Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym bądź żurawinowym. Jeśli szukasz inspiracji na inne szybkie potrawy, ten artykuł z całą pewnością przypadnie ci do gustu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?
- Prosty przepis na mazurek kajmakowy
- Szczegóły najnowszej oferty spożywczej Biedronki
źródło: wegannerd
Następny artykuł