Smakosze.pl
Warzywa z rosołu na pasztet

youtube/Tomasz Borkowski

Genialny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Mało kto wie, ale warzywa z rosołu możemy w banalny sposób ponownie wykorzystać. Najlepszą metodą jest zrobienie pasztetu z ich użyciem. Dosłownie za grosze stworzysz potrawę, którą naje się cała rodzina. Przepis jest banalnie prosty.

Pasztet kojarzy się z potrawą, którą gotujemy jedynie od święta, na specjalnie okazje. Wielu z nas myśli, że zawsze musi być pracochłonny i w codziennym, zajętym trybie życie nie możemy sobie na niego pozwolić. 

Nic bardziej mylnego. Pyszny pasztet nie musi być ani mięsny, ani trudny do wykonania. Przy pomocy rewelacyjnych, nasączonych smakiem warzyw z rosołu możemy zrobić wybitny pasztet, który pokocha cała twoja rodzina. 

Pasztet bez grama mięsa

Pasztet może być lekki i niskokaloryczny. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy. Pasztet z warzyw z rosołu jest idealny dla osób na diecie i właściwie nie zawiera żadnego tłuszczu. 

Co więcej, taka przystawka będzie wręcz doskonała na niespodziewanych gości. Wystarczy godzina, by od podstaw go przygotować i zamiast jedynie rosołu, mamy przed sobą także sycący, wartościowy posiłek.

Przepis na pasztet z warzyw z rosołu

Potrzebujesz:

  • odsączone warzywa z bulionu

  • kawałek kapusty

  • 1 cebula

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i soczewicy

  • garść słonecznika

  • kilka suszonych pomidorów

  • kumin

  • wędzona papryka

  • pieprz ziołowy

  • czarnuszka

  • cynamon

  • majeranek 

  • tymianek

  • sól

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej

Wszystkie warzywa z rosołu wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, którą następnie przekładamy do miski. Dorzucamy do nich kaszę i soczewicę i dokładnie mieszamy ze zblendowanymi warzywami.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni. Przesmażoną cebulę dodajemy do reszty składników. Suszone pomidory drobno kroimy i także dorzucamy do reszty. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni. Powinna być kleista i zwarta. 

Do wyrobionej już nieco masy dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie wyrabiamy. Gotową przekładamy do keksówki i według uznania posypujemy ziarnami słonecznika, bądź dyni. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Po wystudzeniu pasztet od razu możemy podawać do stołu. Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym bądź żurawinowym. Jeśli szukasz inspiracji na inne szybkie potrawy, ten artykuł z całą pewnością przypadnie ci do gustu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wegannerd

Zapraszam na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >