Warzywa z rosołu na pasztet
youtube/Tomasz Borkowski

Genialny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu

Mało kto wie, ale warzywa z rosołu możemy w banalny sposób ponownie wykorzystać. Najlepszą metodą jest zrobienie pasztetu z ich użyciem. Dosłownie za grosze stworzysz potrawę, którą naje się cała rodzina. Przepis jest banalnie prosty.

Pasztet kojarzy się z potrawą, którą gotujemy jedynie od święta, na specjalnie okazje. Wielu z nas myśli, że zawsze musi być pracochłonny i w codziennym, zajętym trybie życie nie możemy sobie na niego pozwolić.

Nic bardziej mylnego. Pyszny pasztet nie musi być ani mięsny, ani trudny do wykonania. Przy pomocy rewelacyjnych, nasączonych smakiem warzyw z rosołu możemy zrobić wybitny pasztet, który pokocha cała twoja rodzina.

Pasztet bez grama mięsa

Pasztet może być lekki i niskokaloryczny. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy. Pasztet z warzyw z rosołu jest idealny dla osób na diecie i właściwie nie zawiera żadnego tłuszczu.

Co więcej, taka przystawka będzie wręcz doskonała na niespodziewanych gości. Wystarczy godzina, by od podstaw go przygotować i zamiast jedynie rosołu, mamy przed sobą także sycący, wartościowy posiłek.

W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?Czytaj dalej

Przepis na pasztet z warzyw z rosołu

Potrzebujesz:

  • odsączone warzywa z bulionu
  • kawałek kapusty
  • 1 cebula
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i soczewicy
  • garść słonecznika
  • kilka suszonych pomidorów
  • kumin
  • wędzona papryka
  • pieprz ziołowy
  • czarnuszka
  • cynamon
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej

Wszystkie warzywa z rosołu wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, którą następnie przekładamy do miski. Dorzucamy do nich kaszę i soczewicę i dokładnie mieszamy ze zblendowanymi warzywami.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni. Przesmażoną cebulę dodajemy do reszty składników. Suszone pomidory drobno kroimy i także dorzucamy do reszty. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni. Powinna być kleista i zwarta.

Do wyrobionej już nieco masy dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie wyrabiamy. Gotową przekładamy do keksówki i według uznania posypujemy ziarnami słonecznika, bądź dyni. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Po wystudzeniu pasztet od razu możemy podawać do stołu. Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym bądź żurawinowym. Jeśli szukasz inspiracji na inne szybkie potrawy, ten artykuł z całą pewnością przypadnie ci do gustu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wegannerd

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł