Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Galaretki drobiowe w kształcie jajek
Adam Moskal
Adam Moskal 29.03.2021 02:00

Galaretki drobiowe w kształcie jajek

Galaretka w kształcie jajek
kadr filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube

Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek. 

Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem. 

Galaretka w kształcie jajka

Mogłoby się wydawać, że uformowanie galarety w kształt jajka jest trudnym wyzwaniem. Wystarczy jednak posiadać kilka wydmuszek po jajkach - to właśnie one są najlepszymi formami do utworzenia takich wzorów. Do ich wnętrza można włożyć najróżniejsze produkty, więc możesz przy okazji "wyczyścić" swoją lodówkę z zalegających przysmaków. 

Podczas podawania galaretek nie zapomnij o koniecznych dodatkach. Kilka kropel octu nada im wyrazistości, a obok postaw miseczkę z chrzanem - jego ostrość wywoła jeszcze większy apetyt na galaretkowe jajka.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube.

Przykładowy sposób podania galarety w kształcie jajek. Źródło: elena_hramowa, Getty Images

Przepis na galaretki w kształcie jajek

Składniki: 

  • 10 wydmuszek z jajek

  • 300 g piersi z kurczaka

  • włoszczyzna

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól 

  • pieprz

  • 8-9 łyżeczek żelatyny 

  • kukurydza konserwowa

  • groszek konserwowy

  • ugotowana marchewka

  • natka pietruszki

Wydmuszki dokładnie przepłucz czystą wodą, a następnie wyparz wrzątkiem. W taki sposób pozbędziesz się wszelkich pozostałości po drobnoustrojach. Odstaw je do wysuszenia, a w międzyczasie przygotuj wywar, który będzie podstawą przyszłej galarety.

Do garnka włóż mięso oraz warzywa z włoszczyzny. Zagotuj wodę i podgrzewaj przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj do bulionu sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj kolejne 20 minut. Odcedź wszystkie składniki, zachowując z wywaru mięso, marchew oraz korzeń pietruszki. 

Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Mięso porwij na mniejsze kawałki. Do ciepłego wywaru dodaj żelatynę i rozpuść ją. W wydmuszki włóż mięso i wszystkie warzywa. Zalej całość bulionem i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia. Przed podaniem obierz skorupki tak, jak ze zwykłych jajek. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl; praktykulinarni.com

Zapraszamy na nasz Instagram