Smakosze.pl
Galaretka w kształcie jajek

kadr filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube

Galaretki drobiowe w kształcie jajek

29 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajka stanowią ważny element Wielkanocy, z powodu swojej symboliki. Każdy stół w czasie tych świąt wypełniony jest daniami, zawierającymi w swoim składzie ten produkt. Przygotowując jedna galaretki w kształcie jajek można zaskoczyć swoich wsp&oacut

Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek. 

Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem. 

Galaretka w kształcie jajka

Mogłoby się wydawać, że uformowanie galarety w kształt jajka jest trudnym wyzwaniem. Wystarczy jednak posiadać kilka wydmuszek po jajkach - to właśnie one są najlepszymi formami do utworzenia takich wzorów. Do ich wnętrza można włożyć najróżniejsze produkty, więc możesz przy okazji "wyczyścić" swoją lodówkę z zalegających przysmaków. 

Podczas podawania galaretek nie zapomnij o koniecznych dodatkach. Kilka kropel octu nada im wyrazistości, a obok postaw miseczkę z chrzanem - jego ostrość wywoła jeszcze większy apetyt na galaretkowe jajka.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube.

Przykładowy sposób podania galarety w kształcie jajek. Źródło: elena_hramowa, Getty Images

Przepis na galaretki w kształcie jajek

Składniki: 

  • 10 wydmuszek z jajek

  • 300 g piersi z kurczaka

  • włoszczyzna

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól 

  • pieprz

  • 8-9 łyżeczek żelatyny 

  • kukurydza konserwowa

  • groszek konserwowy

  • ugotowana marchewka

  • natka pietruszki

Wydmuszki dokładnie przepłucz czystą wodą, a następnie wyparz wrzątkiem. W taki sposób pozbędziesz się wszelkich pozostałości po drobnoustrojach. Odstaw je do wysuszenia, a w międzyczasie przygotuj wywar, który będzie podstawą przyszłej galarety.

Do garnka włóż mięso oraz warzywa z włoszczyzny. Zagotuj wodę i podgrzewaj przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj do bulionu sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj kolejne 20 minut. Odcedź wszystkie składniki, zachowując z wywaru mięso, marchew oraz korzeń pietruszki. 

Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Mięso porwij na mniejsze kawałki. Do ciepłego wywaru dodaj żelatynę i rozpuść ją. W wydmuszki włóż mięso i wszystkie warzywa. Zalej całość bulionem i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia. Przed podaniem obierz skorupki tak, jak ze zwykłych jajek. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl; praktykulinarni.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >