Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

3 sprytne sposoby na obieranie pomarańczy. Będziesz zaskoczony, jak szybko można cieszyć się jej smakiem
09.12.2022 04:00 3 sprytne sposoby na obranie pomarańczy. Będziesz zaskoczony, jak szybko można cieszyć się jej smakiem

Pomarańcze są pyszne i zdrowe. Chętnie jedlibyśmy je częściej, gdyby nie trzeba było ich obierać. A przynajmniej, gdyby ich obieranie było łatwiejsze. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą szybko cieszyć się smakiem soczystego miąższu. Koniecznie musisz je poznać. Sezon na pomarańcze i mandarynki w naszych sklepach już w pełni. Od kilku tygodni możemy cieszyć się smakiem soczystych i słodkich owoców. Pomarańcze są świetną i zdrową przekąską oraz dodatkiem do ciast, deserów i koktajli. Jak szybko obrać pomarańczę?Znamy trzy skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy. Wystarczy, że natniesz owoc w odpowiednim miejscu, a miąższ będzie na wyciągnięcie ręki. Pomarańcze są nie tylko smacznym dodatkiem do owocowych koktajli. To również niezbędny składników świątecznych potraw i domowych wypieków.Pomarańcze to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów. To również bardzo zdrowa przekąska. Owoce są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni przed wirusami i bakteriami. Pomarańcze i inne cytrusy szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym.

Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
08.12.2022 20:35 Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana

Jak ugotować kompot z suszu? Kompot będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy doprawisz go korzennymi przyprawami. Do kompotu dodaj również skórkę startą z pomarańczy i miód. Cała rodzina zachwyci się smakiem wigilijnego specjału. Tradycyjnie przygotowany kompot z suszu ma dość intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kompot będzie o wiele delikatniejszy, kiedy przygotujesz go z suszonych jabłek, gruszek i moreli. Zrezygnuj z wędzonych śliwek. Zamiast nich możesz dodać śliwki suszone, daktyle, rodzynki.Do kompotu dodaj również korzenne przyprawy. To sekret doskonałego smaku. Kompot z suszu zawsze gotuj według następujących proporcji: na 2 l wody dodaj 500 g suszonych owoców. Do gotującego się kompotu dorzuć również cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.Nie zapomnij również o skórce startej z pomarańczy i płynnym miodzie. Miód dodaj do kompotu, kiedy już przestygnie. Wtedy będziesz cieszyć się jego wspaniałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Miód traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40 stopni C.

Bigos się przypalił? Nic straconego!
08.12.2022 11:19 Przypaliłaś bigos? Nic straconego. Wiemy jak go uratować. Babciny trik jest niezawodny

Czy wiecie, jak uratować przypalony bigos? Dania nie trzeba wyrzucać. Wystarczy zastosować prosty babciny patent — przełożyć danie do czystego garnka. Podpowiadamy, co jeszcze sprawi, że po przykrym zdarzeniu nie będzie śladu.Gotowanie bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Ponieważ zwykle jest ono długie, nietrudno zapomnieć, że potrawa wciąż jest na kuchence. Jeśli doszło już do przypalenia, wcale nie trzeba zaczynać przygotowań od nowa. Wystarczy przełożyć danie do czystego garnka. Babcina sztuczka nie jest jedynym sposobem na uratowanie składników.

Jak prawidłowo gotować makaron? Przez 1 błąd będzie kompletnie do niczego
07.12.2022 14:50 Jak prawidłowo gotować makaron? Przez 1 błąd będzie kompletnie do niczego

Gotowanie makaronu pod przykryciem jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Przez jeden błąd makaron jest papkowaty i traci swoją strukturę i smak. Jak gotować makaron? Poznaj kilka przydatnych informacji.Makaron jest świetnym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy dodajemy go do warzyw, sosu, mięsa, czy do zupy, musimy go odpowiednio ugotować. W przeciwnym razie makaron będzie niesmaczny i będzie miał papkowatą konsystencję. Jak gotować makaron?Wiele osób popełnia podstawowy błąd podczas gotowania makaronu. Makaronu nie gotujemy pod przykryciem, ponieważ nie będzie smakował tak, jak powinien. Jak gotować makaron? Zrezygnujmy również z dodatku oleju lub oliwy. Nitki i kluski faktycznie się nie posklejają, jednak przygotowany przez nas sos nie będzie trzymał się makaronu.Gotowanie makaronu wymaga również odpowiedniego garnka i czasu. Nie przyspieszymy procesu gotowania, jeśli makaron będzie bulgotał na najwyższej mocy palnika. Garnek musi być dopasowany do ilości i rodzaju makaronu. Jeśli będzie zbyt mały, makaron nie ugotuje się tak, jak powinien.

jak długo gotować suszone grzyby
05.12.2022 12:49 Jak długo gotować suszone grzyby do uszek? Podajemy czas co do minuty

Bez suszonych grzybów nie wyobrażamy sobie tradycyjnej polskiej kuchni. Zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt produkt ten będzie królował w wielu domach. Czy wiesz jednak, jak długo gotować suszone grzyby przed dodaniem ich do klasycznych wigilijnych potraw? Samo gotowanie to 15 minut, jednak poza precyzyjnie odmierzonym czasem liczą się również inne kwestie.Właściwe przygotowanie suszonych grzybów jest kluczowe, jeśli chodzi o smak potraw. Uszka, pierogi, czy kapusta nie mogą się obejść bez tego aromatycznego składnika. Podpowiadamy zatem, jak długo gotować suszone grzyby.

Która ryba nadaje się do galarety?
04.12.2022 18:58 Która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Możesz tak przyrządzić nie tylko karpia

Czy wiecie, która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Wybór jest szeroki i nie trzeba się ograniczać do karpia. Warto postawić na inne gatunki. Specjał będzie równie smaczny i dostarczy nam sporo cennych składników odżywczych. Sprawdźcie nasze propozycje. Rybna galareta gości na wielu świątecznych stołach. Najczęściej jednak jest przyrządzana z karpia. Zamiast niego z powodzeniem można jednak wybrać inne gatunki polskich ryb słodkowodnych i nie tylko. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który podpowie Wam, na co zamienić już nie tak tanią, jak kiedyś rybę.

rosół
03.12.2022 13:29 Mistrzowie kuchni zawsze dodają do rosołu 1 składnik. Dzięki niemu zupa jest bardziej aromatyczna

Gotowanie rosołu odbywa się z udziałem znanych i sprawdzonych przypraw. Obecność liścia laurowego i ziela angielskiego jest w tym wywarze wręcz obowiązkowa. Niewiele osób jednak wie, że warto dodać również goździki do rosołu. Ich aromat nadaje popularnej zupie niezwykłego wyrazu.Aby dodać goździki do rosołu, wystarczy kilka ich sztuk wbić w cebulę i opalić całość nad palnikiem. Tyle wystarczy, żeby zupa nabrała większej mocy i intensywnego smaku. Przeciwwirusowe i antybakteryjne działanie przyprawy również nie pozostaje bez znaczenia. Rosół z goździkami nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także rozgrzewa i pomaga wzmocnić nasz organizm.

Czy kaszę jaglaną należy płukać przed gotowaniem? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
02.12.2022 22:15 Czy kaszę jaglaną należy płukać przed gotowaniem? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Niektórzy płuczą kaszę jaglaną, inni sparzają ją wrzątkiem, jeszcze inni wsypują ją od razu do garnka, zalewają wodą i gotują. Kasza to nic innego, jak rozdrobione części jadalne zbóż, dlatego zawsze należy je opłukać, żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.Kaszę jaglaną można również zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, jednak sposób z płukaniem pod bieżącą wodą jest o wiele szybszy. Kasza jaglana bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, miedź i białko. Substancje te zostaną w większym stopniu przyswojone z potrawy, jeśli kaszę przed gotowaniem opłuczemy. W kaszy znajduje się również kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie witamin, białka i minerałów. Wystarczy jednak opłukać ziarna, aby skutecznie się go pozbyć. Kasza jaglana jest bardzo uniwersalnym produktem, który wykorzystamy nie tylko jako dodatek do obiadu.Z kaszy jaglanej możemy upiec zdrowe ciasta, np. szarlotkę. Możemy przygotować na niej jaglankę, czyli danie na słodko podobne do klasycznej owsianki. Dodajemy do niej banany, kakao, ulubione owoce. Kaszę możemy ugotować nawet w mleku kokosowym lub migdałowym. Możemy dodać ją również do ulubionej sałatki.

Jak pozbyć się drobnych ości z ryb?
02.12.2022 20:26 5 prostych sposobów na pozbycie się z ryb drobnych ości. 2 metody dodają też potrawie smaku

Czy wiecie jak pozbyć się drobnych ości z ryb? Technik, które będą pomocne, jest aż pięć, lecz jedynie skorzystanie z octu lub soku z cytryny pozwoli jednocześnie pozbyć się problemu i nadać rybiemu mięsu znakomitego smaku. Sprawdźcie koniecznie — efekty Was zachwycą.Rybę z ośćmi trudno jest zjeść w komfortowy sposób. Drobne ości mogą stanowić spore zagrożenie dla nieuważnych smakoszy. Warto zawczasu zadbać o to, by usunąć je z mięsa. Dzięki temu jedzenie rybnych potraw będzie prawdziwą przyjemnością.

Jak pozbyć się ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają 1 sprawdzony sposób
30.11.2022 14:35 Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają 1 sprawdzony sposób

Karp pieczony lub smażony jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Ryba ma jednak wiele ości, dlatego należy ją odpowiednio przyrządzić. Poznaj prosty sposób mistrzów kuchni na filetowanie karpia. Ryba nie będzie miała żadnych ości. Wiele osób zastanawia się, jak pozbyć się ości z karpia przed przyrządzaniem go na uroczystą kolację. O ile grubych i dużych ości pozbędziemy się bez problemu kilkoma sprawnymi nacięciami, tak zostają jeszcze cienkie ości bezpośrednio w filecie. Jest na to jednak skuteczny sposób.Mistrzowie kuchni zdradzili, jak pozbyć się ości z karpia. Na początku odcinają głowę, płetwy i filetują rybę. Później filety nacinają w odpowiedni sposób, żeby pod wpływem wysokiej temperatury dosłownie się rozpuściły. Smażony lub pieczony karp wigilijny będzie zachwycał soczystym mięsem bez ani jednej ości.Karpia po filetowaniu moczymy w mleku i odpowiednich przyprawach. To skuteczny sposób na aromatyczną i delikatną rybę, która nie będzie pachnieć i smakować mułem. Nie wyrzucajmy głowy, ogona i kręgosłupa po filetowaniu. Ugotujemy na nich esencjonalny wywar na wigilijną zupę rybną lub karpia w galarecie.

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość
28.11.2022 12:56 Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Suszone owoce są pysznym dodatkiem do ciast i dań głównych, nie tylko świątecznych. Suszone jabłka, figi, daktyle, morele, śliwki, żurawina i inne będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze, kiedy przed dodaniem ich do wypieków i potraw, namoczymy je w gorącej wodzie. Dzięki temu zmiękną, ale też zostanie z nich wymyta część konserwantów. Suszone owoce są wyśmienitym dodatkiem do domowych wypieków. Dodajemy je do masy makowej, keksa, sernika. Dekorujemy nimi drożdżówki, pączki, dodajemy je do świątecznej kutii. Niektóre owoce, np. suszone śliwki, warto wrzucić również do bigosu, ponieważ podkręcą jego smak.Suszone owoce są dość twarde, dlatego też warto namoczyć je w ciepłej wodzie zanim dodamy je do ciasta, masy makowej, bigosu lub innych dań. Nie tylko zmiękczenie produktu jest jednak powodem, dla którego powinniśmy moczyć suszone owoce.

Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem
28.11.2022 12:12 Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem

Zapomnij o gotowanym kalafiorze z wody. Kalafior pieczony jest pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, podwieczorek i kolację. Warzywo obtocz w panierce z parmezanu, bułki tartej i aromatycznych przypraw i zapiecz. Kalafior błyskawicznie zniknie z talerzy.Niektórzy podają kalafior ze stopionym masłem i bułką tartą. Inni pieką go w całości lub w sosie śmietanowym. Kalafior pieczony w chrupiącej panierce bije na głowę wszystkie inne. Sekretem smaku jest parmezan i aromatyczne przyprawy: curry, czosnek granulowany i słodka, papryka mielona.Kalafior pieczony w niezwykłej panierce będzie doskonałym dodatkiem do głównego dania. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Pieczony kalafior będzie również pyszną przekąską, podwieczorkiem lub kolacją na ciepło. Kalafior zyska jeszcze pełniejszy smak, kiedy przed podaniem oprószysz go posiekaną natką pietruszki. Świeża natka pachnie przepięknie i wzmacnia walory smakowe oraz zdrowotne całej potrawy. Tak przygotowane warzywo zniknie z talerzy błyskawicznie.

Syrop ze skórki mandarynki
27.11.2022 14:39 Przenigdy nie wyrzucaj skórki mandarynki. Wykorzystasz ją w zaskakująco smaczny sposób

Skórki mandarynki zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Tymczasem odrobina wysiłku wystarczy, by przygotować z nich doskonały syrop, który pomoże w walce z objawami przeziębienia. Oprócz owocowego odpadu potrzebne będą tylko 3 inne produkty, które na pewno macie w kuchni. Spróbujecie?Syrop przygotowany ze skórek owocu ma korzystny wpływ na drogi oddechowe. Pomoże zwalczyć kaszel i uśmierzy towarzyszący mu ból. Domowy lek jest prosty w przygotowaniu, a sięganie po łyżeczkę przez kilka dni szybko poprawi wasz stan. Warto spróbować.

kompot z suszonych owoców
27.11.2022 10:24 Jak zrobić kompot z suszonych owoców? Mamy przepis na wigilijny klasyk

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć miejsca dla tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny zapach roznosi się tego wieczoru po całym mieszkaniu. Z naszą pomocą świąteczny specjał przygotujesz bez najmniejszej trudności.Przepis na kompot z suszonych owoców składa się z suszu oraz przypraw. Suszone owoce możesz kupić osobno, lub poszukać w sklepach dedykowanej ich mieszanki. Przyrządzenie tradycyjnego napoju jest niezwykle szybkie i bezproblemowe.

kurkuma do rosołu
26.11.2022 22:11 Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Rosół, mimo zmieniających się trendów kulinarnych, pozostaje niekwestionowanym królem zup w naszych domach. W prosty sposób możemy sprawić, że ta uwielbiana zupa stanie się jeszcze lepsza. Wszystko to za sprawą dodatku kurkumy.Rosół z kurkumą różni się nieco od klasycznej postaci tej zupy. Poza pięknym złocistym kolorem, przyprawa nadaje mu także wyjątkowych walorów smakowych. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że kurkuma posiada cenne właściwości przynoszące korzyści dla naszego zdrowia. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego tekstu.

Omlet z szynką
25.11.2022 22:49 Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Omlet z szynką będzie idealnym pomysłem na sycące śniadanie. Przykrywając patelnię w trakcie przyrządzania, nie będziemy musieli przewracać smażonego dania. Zachowa ono swoją strukturę, a my będziemy mogli spokojnie przygotować w tym czasie ciepły, poranny napój. Warto wypróbować ten prosty trik.Jeśli nie robiliście do tej pory omleta z obawy, że się rozpadnie podczas obracania, mamy dla was prosty przepis. Postawimy w nim na powolne smażenie pod przykryciem i nie będziemy zmieniać strony smażenia. Wierzch się zetnie dzięki gorącemu powietrzu, które pokrywka zatrzyma tuż nad omletem.

Odgrzewanie pierogów jest proste
25.11.2022 15:58 3 proste sposoby odgrzewania pierogów. 1 przebija pozostałe, wszyscy go kochają

Pierogi nieraz kupujemy gotowe, czasem zostaną nam z poprzedniego dnia. Odgrzewania pierogów nie unikniemy też z pewnością w czasie świąt. Stajemy wtedy przed wyzwaniem, jak je odgrzać, by były smaczne. Doskonałym wyborem jest odsmażenie pierogów, bo wtedy zyskują chrupiącą skórkę. Pierogi można jednak odgrzać również innymi sposobami. Też będą smaczne. Pierogi zwykle przygotowujemy w większych ilościach. Nierzadko też zamrażamy je, by móc cieszyć się smakiem jeszcze dłużej. Odgrzewanie dania już ugotowanego wymaga odrobiny wprawy. Tylko dbając o szczegóły, uzyskamy przysmak, który zachowa swój wyjątkowy smak i nie rozpadnie się.

Jak poprawnie gotować rosół?
24.11.2022 10:59 Gotujesz rosół pod przykryciem? Szefowie kuchni podpowiadają kiedy ją stosować. Warto ich posłuchać

Rosół powinien być gotowany na małym ogniu. Niektórzy uważają, że również pod przykryciem. Inni z kolei pokrywkę pozostawiają w kuchennej szafce. Kto ma rację? Kwestię rozstrzygają szefowie kuchni. Zdradzamy, jaki jest ich patent na idealną zupę. Pokrywka odgrywa w nim istotną rolę, lecz czasami jest zbędna. Uwielbiany rosół każdy gotuje nieco inaczej. Jedni wierzą, że najlepiej wychodzi, gdy do jego przygotowania zawsze używa się jednego garnka. Inni są w tej kwestii mniej restrykcyjni, ale korzystają z pokrywki. Są też tacy, którzy jej stosowanie uznają za zbędne. Doświadczeni kucharze zalecają używać pokrywki z umiarem.

Dlaczego rosół wyszedł zbyt słodki?
20.11.2022 09:50 Rosół wyszedł zbyt słodki? Powód może nieźle zaskoczyć

Rosół wyszedł wam bardzo słodki? Przyczyną są nieodpowiednie proporcje składników. Dodatek zbyt dużej ilości marchewki czy pietruszki sprawia, że słodki smak wybija się wyraźniej niż pozostałe. Wiemy jakie ilości warzyw zastosować i zachować przy tym piękny kolor zupy.Chcąc przygotować złocisty rosół, wiele osób sięga po większe ilości marchewki. To niebezpieczny krok, który może zaowocować uzyskaniem zupy o słodkim smaku. Ilość pomarańczowego warzywa, jaka pasuje do dania, jest dokładnie określona i jej zwiększanie utrudni zbalansowanie. Jakie proporcje są właściwe?

Domowe mieszanki przypraw - proste przepisy
19.11.2022 19:32 Domowe mieszanki przypraw. Zaoszczędzisz pieniądze, nie tracąc smaku. Mamy aż 4 przepisy

Przyprawy są niezbędne do przygotowania pysznych dań. Często, chcąc sobie ułatwić gotowanie, sięgamy po gotowe mieszanki. Tymczasem wiele z nich z łatwością przygotować można w domu, oszczędzając pieniądze i zyskując pewność, że dodawany produkt nie zawiera zbędnych składników. Sprawdźcie 4 proste przepisy na najpopularniejsze dodatki do potraw. Proste domowe mieszanki przypraw będą idealne w codziennym gotowaniu. Kupując poszczególne składniki większych ilościach i miksując je według własnych upodobań, zaoszczędzimy pieniądze. W gotowych produktach płacimy bowiem za odpowiednie wymieszanie. Zadbamy też o swoje zdrowie. Nie użyjemy nic, co zawierałoby nadmiar soli, zbędny cukier czy aromaty lub wzmacniacze smaku. Przy okazji przyczynimy się tez do powstania mniejszej ilości plastikowych odpadów. Same korzyści.

Krojenie cebuli bez łez
18.11.2022 14:35 Jak kroić cebulę bez łez? Mistrzowie kuchni zawsze stawiają na 1 niezawodny trik

Zastanawiacie się jak pokroić cebulę i nie uronić ani łzy? Wystarczy, że pozbędziecie się korzenia warzywa, a o przykrym doświadczeniu możecie zapomnieć. Warzywo rozdrobnicie sprawnie, a żadne okulary nie będą potrzebne. Spróbujecie?Cebula jest niezbędna do przygotowania wielu dań, a konieczność jej obierania i krojenia mało kogo wprawia w dobry humor. Na szczęście szefowie kuchni podzielili się znakomitym patentem na szybkie i pozbawione nieprzyjemnych doznań rozdrobnienie warzywa.

Kiedy dodawać warzywa do rosołu?
18.11.2022 10:22 Kiedy dodawać warzywa do rosołu? Odpowiedź jest tylko jedna. Masa Polaków nie ma pojęcia

Czy wiecie, kiedy dodawać warzywa do rosołu? Wiele osób wrzuca je do wody wraz z mięsem. Efektem jest mało klarowny i pełen kawałków jarzyn bulion, który wizualnie nie zachwyca i wymaga starannego odcedzania. Takiej sytuacji łatwo można uniknąć. Podpowiadamy, jak właściwie ugotować tradycyjną zupę. Rosół świetnie sprawdzi się nie tylko na uroczystym obiedzie rodzinnym. Aby jednak zupa zachwyciła smakiem, wyglądem i aromatem konieczne jest zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników.

Jak szybko pokroić kalafiora?
16.11.2022 14:15 Jak szybko pokroić kalafiora? Mistrzowie kuchni mają genialny sposób. Wystarczy 1 minuta

Czy wiecie jak szybko pokroić kalafiora? Prosty patent szefów kuchni polegają na rozkrojeniu warzywa na pół i usunięciu łodygi pozwoli wam rozdrobnić je sprawnie i bez zbędnego wysiłku. Warto spróbować - efekty cięcia przyjemnie was zaskoczą. Kalafior jest świetnym dodatkiem do dań. Często jednak rezygnujemy z jego przyrządzania ze względu na konieczność obierania warzywa i krojenia go na mniejsze kawałki. Znając prosty triki doświadczonych kucharzy, będziemy jednak mogli podzielić warzywo na mniejsze części w mniej niż minutę.

buraczki zasmażane
12.11.2022 23:25 Dawny przepis na zasmażane buraczki. Kiedyś nie mogło zabraknąć 1 składnika

Zasmażane buraczki są jednym z najbardziej popularnych obiadowych dodatków. Słodkawy smak serwowanych na ciepło warzyw przez laty uświetniało się dodatkiem podsmażonej słoniny. Dziś przypominamy ten nieco zarzucony dawny zwyczaj. Słoninę do zasmażanych buraczków dodaje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy stopić tłuszcz i na nim usmażyć warzywa. Przygotowanie takich klasycznych buraczków jest więc bardzo proste, a smakuje wybornie.

Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem
10.11.2022 21:09 Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem

Pomysł na niedzielny obiad? Pożywny rosół z dodatkiem dyni. Sezonowe warzywo doskonale smakuje z aromatycznym wywarem, a także wzmacnia jego prozdrowotne właściwości. Rosół w jesiennej wersji posmakuje całej rodzinie.Dynię głównie pieczemy z innymi warzywami lub mięsem w piekarniku. Gotujemy z niej również krem, przygotowujemy puree i przetwory na zimę. Mało kto wie, że jesienne warzywo możemy dodać również do tradycyjnego rosołu i podać z ugotowanym makaronem.Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Sezonowe warzywo nie dość, że dodaje smaku i aromatu, to jeszcze wzmacnia rozgrzewające i wzmacniające właściwości wywaru. Dynia jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.W rosole w jesiennej wersji nie może zabraknąć również lubczyku i kurkumy. Kurkumę dodajemy pod sam koniec gotowania, kiedy dynię ugotujemy z wcześniej przygotowanym wywarem. Złota przyprawa wzmocni kolor, smak i właściwości lecznice dania. Kurkuma jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

domowy twarożek
08.11.2022 21:09 Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie domowego twarożku nie jest trudnym zadaniem. Nie ważne, czy mieszkasz w małej miejscowości, czy też w centrum wielkiego miasta - taki twaróg jest w zasięgu Twoich możliwości. Jedynym, o czym musisz pamiętać, jest wybór odpowiedniego mleka.Do przyrządzenia domowego twarożku najlepiej wykorzystać zsiadłe mleko. Powstaje ono w wyniku przechowywania mleka świeżego lub pasteryzowanego poza lodówką. Na twarożek zupełnie nie nadaje się mleko UHT. A to dlatego, że jest poddawane mocniejszej pasteryzacji, która pozbawia je wszelkich mikroorganizmów odpowiadających za zakwaszanie. Domowy twarożek można zrobić z mleka słodkiego, zsiadłego lub z mieszanki obu. Twarożek z mleka słodkiego wymaga nieco więcej czasu, niż jego kwaśny odpowiednik. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na domowy twarożek.

kopytka
08.11.2022 16:04 Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne

Zdarzyło się Wam kiedyś jeść niezbyt smaczne kopytka? Twarde i gumowate kluski potrafią zepsuć cały posiłek. Takie kopytka są efektem zbyt dużej ilości mąki dodanej do ziemniaczanego ciasta. Poniżej podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać proporcje składników do tego dania.Domowe kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego obiadu ziemniaków. Ziemniaczane kluski można podawać na mnóstwo sposobów, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Dopilnuj, aby proporcja mąki do ziemniaków wynosiła 1:3. Dzięki temu kopytka wyjdą zawsze miękkie i apetyczne.

Kiedy dodawać majeranek do potraw? Błąd może zepsuć smak dania. Zawsze pamiętaj
07.11.2022 14:50 Kiedy dodawać majeranek do gotowanych potraw? Błąd może zepsuć smak dania. Zawsze pamiętaj

Majeranek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ziół w polskiej kuchni. Podkreśla smak zup, sosów i dań mięsnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, że przyprawę należy dodawać do potraw pod koniec gotowania. W przeciwnym razie majeranek może zepsuć cały smak.Majeranek jest przyprawą, którą doprawiamy niemal wszystkie, tradycyjne dania. Żurek, zalewajka, fasolka po bretońsku, czy gulasz mięsny to tylko niektóre przykłady potraw, w których majeranek jest niezbędny. Przyprawa fantastycznie podkreśla smak i aromat mięs, ryb, sosów i zup z wkładką.Nie zaleca się jednak dodawania suszonego majeranku do zup gotowanych wyłącznie na warzywach, ponieważ przyprawa zabije smak pozostałych składników. W przypadku dań wegetariańskich, jak kotlety z kaszy lub ryżu, dodajemy majeranek w naprawdę minimalnych ilościach. Majeranek doskonale podkreśli również smak placków ziemniaczanych.Wiele osób mrozi natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, jednak nie wszyscy wiedzą, że świeży majeranek również nadaje się do mrożenia. Jeśli wykorzystujemy w kuchni suszoną przyprawę, koniecznie przechowujmy ją w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie szybko straci aromat i walory smakowe.