Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kucharz

Kucharz

Pierogi pieczone Karola Okrasy
19.12.2021 01:00 Pieczone pierogi z kapustą i grzybami wg. przepisu Karola Okrasy

Tradycyjne pierogi gotować trzeba partiami. Nierzadko jest tak, że przy większej liczbie osób trudno jest podać je na ciepło. Rozwiązaniem takiego problemu będzie przygotowanie smakołyku w piecu. Z przepisem Karola Okrasy na pewno się uda. Koniecznie sięgnijcie po jego pyszną recepturę na zapiekane pierogi z kapustą i grzybami. Bez pierogów dla wielu nie będzie prawdziwej wigilii. Nie ważne czy sięgniemy po tradycyjne farsze, czy zdecydujemy się na wersję słodką z makiem lub z serem — pierogi muszą być. Najlepiej by były ciepłe i delikatne. Zróbcie je w piecu, a takie właśnie wam wyjdą.

Uszka wigilijne Magdy Gessler
08.12.2021 01:00 Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Dobry barszcz nie wybrzmi w pełni, jeśli nie podamy do niego delikatnych uszek. Sekretem smaku tego dodatku jest elastyczne ciasto i odpowiednia ilość przypraw. Z recepturą Magdy Gessler na pewno wyjdą wspaniałe. Przekonajcie się sami, jak smaczne mogą być te drobne pierożki, gdy dodamy do nich aromatycznych grzybów. Świąteczne potrawy przyrządzone z przepisów wprost od gwiazdy Kuchennych Rewolucji skradną serca waszych bliskich. Spróbujcie koniecznie jej sposobu na makowiec czy barszcz. Ten ostatni podajcie z obłędnymi uszkami grzybowymi, które z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu.

Karpatka Jakuba Kuronia
03.11.2021 01:00 Obłędna karpatka od Jakuba Kuronia - wychodzi idealnie za każdym razem

Parzone ciasto wypełnione pysznym budyniowym kremem skusi niejednego smakosza. Karpatka jest deserem wyjątkowym, który bez problemu przygotujcie w domowym zaciszu. Wypróbujcie sprawdzony przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie wam tak smaczna, jak nigdy wcześniej. Łyżeczka esencji waniliowej sprawi, że deser będzie jeszcze pyszniejszy. Jesteśmy przekonani, że ta karpatka skradnie wasze serca. Jeśli jednak nie macie piekarnika, polecamy wam równie smaczny deser z herbatnikami i serkiem mascarpone. Wypróbujcie też wyjątkową recepturę na bezmięsne flaczki z boczniakami.

szef kuchni w pracy
03.11.2021 01:00 Skandaliczna stawka dla kucharza w restauracji Nusr-Et

Jeśli myślicie, że szef drogiej restauracji zarabia niemało, to grubo się mylicie. Właśnie ukazało się ogłoszenie luksusowej, londyńskiej restauracji, w której to poszukują doświadczonego pracownika. Stawka, która jest oferowana dla kucharza w restauracji Nusr-Et, jest skandalicznie niska. Wynosi mniej więcej tyle, co cena ziemniaczanego purée znajdującego się w menu tego lokalu.Londyńska Nusr-Et należy do sieci restauracji, których właścicielem jest pochodzący z Turcji Nusret Gökçe. Kucharz ten i rzeźnik znany jest w mediach społecznościowych jako Salt Bae. Jego restauracje słyną z bardzo drogich steków i burgerów.

Śledzie po kaszubsku Karola Okrasy
02.11.2021 01:00 Przepis Okrasy na śledzie po kaszubsku

Marynowane śledzie smakują wspaniale. Nie warto więc się ograniczać. Sięgajmy po nie częściej niż jedynie od święta. Prawdziwie polska ryba, jaką jest śledź, skradnie wasze serca, jeśli podacie ją w pysznym sosie pomidorowym, zaproponowanym przez Karola Okrasę. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej receptury na śledzie po kaszubsku. Każdy smakosz wie, że śledzie najlepiej smakują ze świeżą cebulką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodatki do ryby urozmaicić. Sos na bazie pomidorów, doprawiony octem i miodem z nutami ziela angielskiego i liści laurowych to pyszna kompozycja, która odmieni wasze spojrzenie na tę wigilijną rybę i sprawi, że skusicie się na nią więcej niż raz.

Buraczki zasmażane Magdy Gessler
01.11.2021 01:00 Na czym Magda Gessler smaży buraczki do obiadu?

Buraki zasmażane są pysznym dodatkiem do obiadu, który skusi niejednego smakosza. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej, dodając innych przypraw, masła a czasem nawet oleju. Patentem na ten przysmak podzieliła się również Magda Gessler. Będziecie zaskoczeni, jak gwiazda je przyrządza. Buraki są bogatym źródłem wielu składników mineralnych m.in. magnezu, cynk i żelaza. Znajdziemy w nich również witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ze względu na dużą zawartość witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, warto buraczki zasmażyć. Magda Gessler poleca, by w tym celu użyć skwarek lub dobrej jakości smalcu. Jej zdaniem, w żadnym wypadku nie można skorzystać z masła, gdyż buraczki z jego dodatkiem wychodzą mdłe. Spróbujcie więc przyrządzić je według jej zaleceń, korzystając z poniższej receptury.

Gołąbki wg. Magdy Gessler
28.10.2021 02:00 Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Gołąbki są potrawą, którą często wybieramy na obiad. Tradycyjnie w kapuście znajdziemy mięsny farsz z dodatkiem ryżu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by gołąbki przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Magda Gessler proponuje, by wypełnić je ziemniakami i przygotować wyrazisty sos z sokiem z kapusty kiszonej. Spróbujcie koniecznie. Do ziemniaków dodamy pyszną, podsmażoną cebulkę, a zawinięte w kapustę warzywa zalejemy sosem przygotowanym ze śmietany, bulionu i soku z kiszonej kapusty. Ta niezwykła kompozycja skradnie serca wielu smakoszy.

Zupa dyniowa Karola Okrasy
25.10.2021 02:00 Przepis Okrasy na wyśmienitą zupę z dyni

Zupa dyniowa jest pysznym rozgrzewającym daniem, po które zdecydowanie warto sięgnąć tej jesieni. Przygotujcie ją według przepisu Karola Okrasy — dodając aromatycznych przypraw -a wyjątkowy smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dodatkowo opcjonalnie kucharz zachęca do podawania jej z wyjątkowym dodatkiem - twarogiem.Polecaliśmy wam już pyszne kremy z dyni. Wyjątkowo dobra jest wersja z dodatkiem masła orzechowego lub aksamitna zupa dyniowa z delikatnym mleczkiem kokosowym. Żadna z nich jednak równać nie może się kompozycji smakowej proponowanej przez Karola Okrasę.

Flaki od Kuronia
09.10.2021 02:00 Flaki z boczniaków od Jakuba Kuronia

W kuchni wegańskiej jest wiele dań do złudzenia przypominających mięsne pierwowzory. Jednym z nich są flaczki przygotowywane z boczniaków. Przepis Jakuba Kuronia pozwoli wam wydobyć z nich pełnię smaku.Boczniaki w diecie bezmięsnej pełnią istotną funkcję. Grzyby te są bogatym źródłem białka oraz witamin i minerałów. Często goszczą w potrawach jako pełnowartościowy zamiennik mięsa. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Nie tylko wizualnie przypominają mięso, ale też dostarczają niezbędną porcję protein. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi Ewy Wachowicz
22.09.2021 02:00 Pierogi z kaszą według przepisu Ewy Wachowicz

Pierogi z kaszą gryczaną i serem to pyszne wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu fanom zawijanego ciasta z farszem. Receptura Ewy Wachowicz sprawi, że pokochacie ten smak i już nie wrócicie do tradycyjnych wersji tej potrawy.

spaghetti aglio olio
17.09.2021 02:00 Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Pyszny obiad gotowy w 10 minut? Z przepisem od Roberta Makłowicza zachwycisz każdego amatora włoskich smaków. Poznaj niezawodną recepturę na spaghetti aglio olio i udaj się w podróż na południe Europy.Dania mączne królują we włoskiej kuchni. Nie ma chyba osoby, która choć raz nie spróbowała pizzy neapolitańskiej czy spaghetti bolognese. Jeżeli jesteście prawdziwymi makaronowymi smakoszami, z pewnością znacie najprostszy sposób przyrządzenia spaghetti, czyli danie aglio olio. Dzięki sprawdzonej recepturze ulubionego kucharza polaków — Roberta Makłowicza — błyskawicznie przeniesiecie się do słonecznej Italii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Uwielbiany kucharz zmagał się z poważnymi problemami
06.07.2021 02:00 Dramatyczne doniesienia o uwielbianych kucharzu. Sytuacja była bardzo poważna

Kucharz znany z programu Dzień dobry TVN przyznał, że zmaga się z depresją. Powodem były problemy jego restauracji, która bardzo ucierpiała w trakcie pandemii. Okazuje się, że Andrzej Polan rozważał nawet popełnienie samobójstwa. Finalnie postanowił skorzystać z pomocy specjalisty.Andrzej Polan większą popularność zyskał za sprawą programu Dzień dobry TVN. Właśnie tam kucharz prezentuje swoje autorskie przepisy. Zazwyczaj kojarzony jest ze szczerym uśmiechem i masą energii. Niestety pandemia znacząco odbiła się na jego zdrowiu psychicznym.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Kucharz zginął podczas gotowania
30.06.2021 02:00 Kucharz zmarł w trakcie przygotowań weselnych

25-letni kucharz zmarł 21 czerwca wskutek obrażeń, których doznał w trakcie przygotowywania zupy na wesele. Niefortunnie wpadł on do wielkiego gara, w którym gotowała się potrawa. Niestety młodego kucharza nie udało się uratować. Całe zajście miało miejsce w Iraku.Issa Ismail pracował jako kucharz już od 8 lat. Był mężem i ojcem trójki dzieci. Niestety tragiczny w skutkach wypadek doprowadził do jego śmierci. Lekarze walczyli o jego życie, jednak byli bezsilni.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (58)
22.06.2021 02:00 Nie żyje światowa legenda kulinariów

Jeden z najbardziej zdolnych kucharzy świata, Mark Peel, odszedł w wieku 66 lat w Los Angeles. Brał udział w Top Chef Masters, Top Chef, Hell’s Kitchen, Knife Fight i Kitchen Nightmares. Jako szef kuchni opracował styl, który łączy klasyczne wiejskie potrawy ze składnikami najlepszej jakości. Praca jako kucharz lub szef kuchni jest wyjątkowo niewdzięczna i niewiele osób może jej sprostać. Długie godziny spędzone na stojąco, mnóstwo stresu, wysoka temperatura i chaos sprawiają, że niejeden szybko ryzykuje. Mark Peel był jednak inny. Od samego początku z pewnością zakochał się w gwarze kuchni, a emocje związane ze sprostaniem oczekiwań klientów, napędzały go niczym paliwo. Niestety w wieku 66 lat zmarł w Los Angeles. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pizza i zaskoczenie
27.02.2021 01:00 Pyszna pizza przygotowana z bajeczną łatwością

Bez wątpienia pizza króluje w świecie kulinariów. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się kultowymi plackami niemal codziennie. Oczywiście najlepiej smakuje pizza wykonana przez doświadczonego kucharza. W programie TVN-u mistrz kuchni udawał amatora.

Kopia Projekt bez nazwy
01.02.2021 01:00 Patent Strzelczyka na wyjątkowe pieczone ziemniaki w cudnej chrupiącej panierce

Pieczone ziemniaki nie od dziś są idealnym dodatkiem do dań. Same w sobie także mogą być pyszną i smaczną przekąską, która jest zdrowsza od wszelkich kupnych fastfoodów. Swoim patentem na pieczone ziemniaki podzielił się sam Tomasz Strzelczyk. Przepisy youtubera ostatnio biją rekordy popularności. Sprawdźmy, co wymyślił tym razem.Pieczone ziemniaki są nieskomplikowaną potrawą, która z pewnością poprawi nam humor nawet w ponury zimowy dzień. Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na to warzywo w wersji Tomasza Strzelczyka. Poniżej zdradzamy, jak je zrobić, aby zachwyciło nas swoim smakiem.Wyjątkowy przepis Strzelczyka na pieczone ziemniakiSkładniki:kilogram ziemniaków150 startego parmezanu100 g bułki tartejsól i pieprz do smaku2 łyżki olejuSposób wykonania:Na początek obierz ziemniaki i pokrój na tzw. ósemki. Następnie dokładnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsyp 100 g bułki tartej oraz starty parmezan i wlej olej. Wymieszaj ze sobą oba składniki. Obtocz pokrojone ziemniaki w panierce i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.Ziemniaki piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite patenty Tomasza Strzelczyka m.in. zdradzaliśmy sekret jego surówki z białej kapusty oraz idealnych na Tłusty Czwartek serowych oponek.Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórkąArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiadKruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanieJak najlepiej obierać banany? Odpowiedź jest zaskakującaźródło: T. Strzelczyk "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", wyd. ZnakZapraszamy na nasz Instagram