Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na czym Magda Gessler smaży buraczki do obiadu?

Na czym Magda Gessler smaży buraczki do obiadu?

Buraczki zasmażane Magdy Gessler
canva/pixelshot; Eastnews/TRICOLORS

Buraki zasmażane są pysznym dodatkiem do obiadu, który skusi niejednego smakosza. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej, dodając innych przypraw, masła a czasem nawet oleju. Patentem na ten przysmak podzieliła się również Magda Gessler. Będziecie zaskoczeni, jak gwiazda je przyrządza. Buraki są bogatym źródłem wielu składników mineralnych m.in. magnezu, cynk i żelaza. Znajdziemy w nich również witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ze względu na dużą zawartość witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, warto buraczki zasmażyć.

Magda Gessler poleca, by w tym celu użyć skwarek lub dobrej jakości smalcu. Jej zdaniem, w żadnym wypadku nie można skorzystać z masła, gdyż buraczki z jego dodatkiem wychodzą mdłe. Spróbujcie więc przyrządzić je według jej zaleceń, korzystając z poniższej receptury.

Przepis na smaczne buraczki zasmażane

Z podanych składników przygotujecie 3 porcje obiadowych buraczków.

Składniki:

  • 600 g buraków ćwikłowych

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami

  • 1 łyżeczka mąki pszennej

  • ocet jabłkowy

  • przyprawy w ilości do smaku: kminek, cukier, sól i pieprz czarny

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy, wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości, czyli od 45 do 60 minut. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw.

Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzewamy smalec ze skwarkami.

Smażymy na nim cebulkę, lekko ją soląc w międzyczasie. Następnie dodajemy mąkę pszenną, a po chwili wrzucamy starte buraki. Całość podsmażamy, aż płyn zawarty w burakach nieco odparuje. W trakcie smażenia przyprawiamy buraczki. Podajemy do obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie wiele niezawodnych receptur Magdy Gessler, z którymi przygotujecie naprawdę pyszne dania. Wypróbujcie konieczne ten przepis na fasolkę po bretońsku, która zaskoczy was nutami cząbru oraz niezwykle smaczne gołąbki z ziemniakami, które pozwolą wam pozbyć się resztek z niedzielnego obiadu.

Buraczki w misce
Buraczki zasmażane są bardzo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypiekiidomowegotowanie, YT/Magazyn VIVA!

Zapraszamy na nasz Instagram