Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania wyczarowała pyszne lody z zaledwie trzech składników. Przepis tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi

Ania wyczarowała pyszne lody z zaledwie trzech składników. Przepis tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi

Pyszne lody z trzech składników
canva/Gulsina

Lody są idealnym deserem na upalne dni. Pełen smaku, kremowy i pyszny słodycz bez problemu przygotujecie w domu. Sprawdzony przepis Ani, który dziś wam przedstawiamy, wymaga jedynie trzech składników. Sprawdźcie, jakie to proste.

Lody z trzech składników zachwycą całą rodzinę. Prosta kombinacja smakowitego serka mascarpone, śmietanki i mleka skondensowanego bije na głowę desery zakupione w sklepie. Jeżeli macie je pod ręką — koniecznie spróbujcie. Kilka chwil i nieco cierpliwości wystarczy, by zapewnić sobie a niezapomniane wrażenia smakowe.

Przepis na wyśmienite domowe lody z trzech składników

Składniki:

  • 250 g zimnego serka mascarpone

  • 250 g schłodzonej śmietanki 30%

  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego

Przygotowanie domowych lodów z trzech składników:

Nabiał wyjmujemy bezpośrednio przed przyrządzaniem lodów. Śmietankę można również na chwilę włożyć do zamrażalnika. Mascarpone umieszczamy w większej misce. Dodajemy do niego mleko skondensowane i starannie mieszamy ze sobą. Najlepiej skorzystać z miksera.

Śmietankę kremówkę ubijamy w osobnym, wysokim naczyniu na najwyższych obrotach uradzenia. Gdy wyraźnie zesztywnieje, kończymy ubijanie. To ważne, by nie miksować jej zbyt długo — wtedy uzyskamy maślankę lub masło, a nie o to nam tutaj chodzi.

Śmietankę dodajemy do połączonego z mlekiem skondensowanym serka. Ostrożnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Gdy uzyskamy jednolitą masę, przenosimy ją do keksówki lub odpornego na niskie temperatury naczynia szklanego.

Lody umieszczamy w zamrażalniku, w którym panuje temperatura -15 stopni Celsjusza. Pozostawiamy je tam na 6 godzin. Wtedy powinny mieć idealną konsystencję. Jeśli będą twarde, warto pozostawić je na kilka chwil na zewnątrz. W takim wypadku jednak nie można ich ponownie zamrozić.

Po inne pomysły na domowe lody zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie przepis na smakowity deser przygotowany ze świeżych truskawek. Ten natomiast zdradza recepturę znakomity na sorbet cytrynowy.

Lody z trzech składników skuszą niejednego smakosza
canva/Krapime

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje