Lody skuszą niemal każdego, zwłaszcza te aksamitne na bazie śmietanki. Chłodny deser idealnie sprawdzi się w letnie dni, a zrobienie go w domu wymaga zaledwie 3 produktów. Tomasz Strzelczyk ma sprawdzony przepis — musicie spróbować.
Lody z automatu są letnim klasykiem, który wiele osób wybiera podczas wakacyjnych wyjazdów. Instytucje dbające o bezpieczeństwo żywności ostrzegają jednak przed możliwymi zatruciami spowodowanymi brakiem odpowiednich warunków do ich przygotowania. Warto mieć świadomość.
Lody z zerowym podatkiem VAT? Takie rzeczy tylko we Wrocławiu. Paragon za lody stał się powodem zawiadomienia służb, bo to działanie niezgodne z prawem. Właściciel lokalu przeprasza klientów i przyznaje się do błędu.
Lody są drogie. Chcąc ochłodzić się w upalny dzień, musimy się nastawić na spory wydatek. Porcja letniego przysmaku potrafi kosztować nawet 8 złotych. Rzadko wybieramy się na spacer samotnie, więc kwotę tę wielu z nas będzie musiało pomnożyć.
Nie marnuj pieniędzy na kupne zimne desery. Zamiast tego przygotuj obłędne domowe lody. Do ich przyrządzenia potrzebujesz jedynie 3 składników i plastikowej butelki. Wystarczy 30 minut, aby cieszyć się smakiem doskonałej słodkiej przekąski.
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na ważny szczegół, często pomijany przy zakupie lodów. Zwykle sięgamy po pojemnik o określonej objętości, nie patrząc na jego masę. Edukatorka pokazała, jak bardzo potrafi się ona różnić między wybranymi produktami. Będziecie niemiło zaskoczeni.
Domowe lody są idealnym pomysłem na osłodzenie Dnia Dziecka. Młodym smakoszom z pewnością do gustu przypadną owocowe i ciasteczkowe łakocie, których przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Zamiast więc przepłacać za kupne lody o wątpliwym składzie, zróbcie pyszne, domowe.
Irena Kamińska-Radomska nie ustępuje w temacie lodów. Nagrała ciąg dalszy instrukcji dotyczącej prawidłowego jedzenia tego deseru. Ekspertka nie wyobraża sobie ich konsumpcji bez łyżeczki deserowej i widelca. Podpowiada też, jak odkładać sztućce, by dawać właściwe sygnały dla obsługi.
Bubble tea jest popularnym napojem, który uwielbiają nastolatki. Może być też traktowany jako deser, który jest zdrowy i świetnie gasi pragnienie. Katarzyna Bosacka przygotowała prosty przepis na bubble tea, który przypadnie do gustu nie tylko nastolatkom.
Czy można w niewłaściwy sposób spożywać lody? Choć takie stwierdzenie może być zaskakujące, okazuje się prawdziwe. Irena Kamińska-Radomska, strażniczka zasad savoir vivre stanowczo potępia spożywanie tego deseru na ulicy. W jej opinii podobne zachowanie jest skrajnie nieeleganckie.
Sieć barów McDonald serwuje szybkie jedzenie. Frytki, burgery i zimne napoje nie kojarzą się jednak ze zdrowym i wartościowym jedzeniem. YouTuber @krutki podczas długiej trasy autem, postanowił spróbować lodów z ponoć najgorszego McDonalda w Polsce. Tak przynajmniej wynikało z opinii w Google. Czy zimny deser faktycznie był paskudny?
Katarzyna Bosacka wiele razy ostrzegała konsumentów przed praktykami stosowanymi przez producentów żywności. Tym razem pod lupę wzięła opakowanie mrożonego groszku z marchewką. Zawartość bardzo różniła się od tego, co sugerowało zdjęcie producenta.
Rosnące drastycznie ceny towarzyszą nam nieprzerwanie. Co i rusz kolejny produkt zaskakuje wysokimi kosztami. Z okazji ładnego weekendu bolesne skutki inflacji mogli odczuć turyści odwiedzający Świnoujście. Ponad 30 złotych za gofra dosłownie zwala z nóg.
Jeśli szukacie orzeźwienia, sięgnijcie po coś zdrowego i smacznego. Tak, jak nasz wspaniały deser lodowy w pucharkach. Łatwo przygotujecie go ze świeżych owoców i śmietanki. Będzie pokaźną porcją ochłody na lato i na każdy ciepły dzień. Udekorujcie go tak, jak lubicie np. świeżymi owocami, rurkami waflowymi. W sklepach przez cały rok można kupić różne rodzaje lodów. Jednak nie trzeba być znawcą, by wiedzieć, że kupne lody są mniej naturalne od tych zrobionych domowym sposobem. A, że przygotowanie tych ostatnich nie jest trudne, ani czasochłonne, warto to zrobić choć raz. Choćby po to, by zobaczyć, na czym polega smakowa różnica. Pamiętajcie o tym, że lody robi się dość szybko, jednak potrzebują dobrych kilku godzin mrożenia. Dlatego przygotujcie je odpowiednio wcześniej. Dłuższe mrożenie też im nie zaszkodzi.
Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.
Lody z 3 składników są doskonałym rozwiązaniem na upały. Prosty deser na bazie jogurtu przygotujecie w kilka chwil, a niezbędne produkty znajdziecie niemalże w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować — są lepsze niż w niejednej lodziarni.W ciepłe dni dobrze jest sięgnąć po coś dla ochłody. Samodzielne przygotowanie lodów wcale nie zajmie wam wiele czasu. Jedynie ich zamrażanie trwa dłuższą chwilę. Jest na co czekać — świeże owoce z lekkim nabiałem są wyśmienite. Skusicie się?
Masz ochotę na naturalne lody arbuzowe? Są orzeźwiające, pyszne i łatwe do przygotowania. Prostą recepturę na nie zdradził Jakub Kuroń. Robi je błyskawicznie, a w dodatku wyłącznie z trzech składników. Może i ty spróbujesz takiego orzeźwienia w upał?Gotowe lody można kupić w każdym sklepie spożywczym. Są dostępne w wielu formach i smakach. I choć zjadamy je raz, dwa, bo są pyszne, to jednak nie mamy pewności, z jakich składników je przygotowano. Tymczasem zrobienie domowych lodów ze znanych składników, to całkiem prosta sprawa. Udowodnił to Jakub Kuroń, podając swój przepis na naturalne lody arbuzowe.
Lody bananowe to najprostsze lody, jakie można zrobić w domu. Wystarczą wyłącznie dwa składniki- dojrzałe banany i niewielka ilość mocnej, czarnej kawy. Lody będą słodkie i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani cukru.Lody to doskonały deser w upalne dni. Niestety zwykle są dość kaloryczne, ponieważ zawierają i cukier, śmietanę, mleko, jajka. Możemy jednak przygotować lekkie i mało kaloryczne lody, które będziemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, są to lody bananowe z dodatkiem czarnej kawy.Do przygotowania lekkich lodów, wykorzystajmy słodkie, dojrzałe banany. Jak poznać je w sklepie? Dojrzałe owoce mają żółtą skórkę, na której zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Banany z zielonkawą skórą nie są ani miękkie, ani słodkie, nie będą nadawać się do zrobienia domowych lodów.Lody bananowe z kawą możemy podać z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi plasterkami bananów, wiórkami czekoladowymi, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym. Opcji podania jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie idealny smak dla siebie.
Domowe lody jagodowe bez cukru są doskonałym pomysłem na deser nie tylko dla najmłodszych. Lody ze świeżych jagód przygotujesz w bardzo prosty sposób z czterech składników: jagód, bananów, śmietanki i soku z cytryny.Lato i wakacje kojarzą mi się nie tylko z piękną pogodą i wypoczynkiem. To przede wszystkim czas, kiedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami i warzywami. Sezon ja jagody trwa w pełni, wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim pyszną niespodziankę- domowe lody jagodowe bez cukru.Do domowych lodów jagodowych bez cukru dodajmy dojrzałe banany. Banany są wtedy bardzo słodkie i rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalny zamiennik cukru, a lody będą o wiele mniej kaloryczne. Do lodów koniecznie dodajmy również schłodzoną śmietankę i sok z cytryny.Mrożenie domowych lodów jagodowych bez cukru musimy podzielić na dwa etapy, dzięki czemu lody będą przepyszne i kremowe. Na początku lody wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika, następnie blendujemy i ponownie mrozimy, tym razem przez 3- 4 godziny.
Dodaj szczyptę popularnej przyprawy do domowych lodów. Niezwykły dodatek wydobędzie z nich głębię smaku. Tym zaskakującym składnikiem jest sól, której wystarczy wsypać szczyptę do masy na lody śmietankowe, karmelowe, czy czekoladowe. Zresztą sól podkreśli smak każdych lodów. Przekonajcie się o tym sami. Lody są latem najchętniej zjadanym deserem. Mało co bowiem tak doskonale chłodzi, orzeźwia i smakuje. Lubimy lody śmietankowe, jogurtowe, owocowe i wodne. Każdy z pewnością ma jakiś swój ulubiony typ.Zwykle sięgamy po gotowe lody, a tymczasem bez problemu można je przygotować w domowym zaciszu. Przepisów jest kilka, my prezentujemy poniżej jeden z nich. Warto w nim zwrócić uwagę na niezwykły dodatek — szczyptę soli. Pozornie wcale nie pasuje do słodkości, jednak gdy ją dodacie, przekonacie się, jak fantastycznie potrafi podkreślić smak lodów. Każdych lodów. Na dodatek uzupełnia sód, który tracimy w czasie upałów.
Lody są idealnym deserem na upały, ale nie tylko. Smakowite owocowe kompozycje sprawdzą się przy każdej okazji. Anna Lewandowska do zrobienia domowego rarytasu wykorzystuje same zdrowe składniki. Efekty zachwycają. Spróbujecie?Lody Anny Lewandowskiej łączą kilka nietypowych składników, które razem smakują cudownie. Przygotowanie smakołyku zajmuje zaledwie 10 minut, a po kolejnej godzinie będziemy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.Propozycja celebrytki jest idealna dla wegan i osób, które nie mogą spożywać cukru lub nabiału. Lody są przygotowane ze składników roślinnych, m.in. z jagód goji, które zawierają duże ilości witaminy C i przeciwutleniaczy. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście — jest okazja.
Lody bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy kupić owoce i uzbroić się w cierpliwość, by schłodzić się tym smakowitym — i przede wszystkim zdrowym — deserem. Warto spróbować, bo bije na głowę robiony na śmietanie specjał z popularnych lodziarni. Domowe lody bananowe są banalne w przygotowaniu. Potrzebne wam będą tylko dojrzałe banany i dobry blender, który poradzi sobie z rozdrobnieniem zmrożonego owocu. Deser zachwyci nawet dzieci, a nie będzie przesadnie słodki i tuczący. Skusicie się?
Masz ochotę na smaczne schłodzenie? Przygotuj proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych, gotowych produktach. Lody zrobione według naszego przepisu zawierają tylko naturalne składniki, są kremowe i ciężko przestać je jeść. Do przygotowania domowych lodów wcale nie jest niezbędna specjalna maszynka. Tak naprawdę wystarczy zamrażarka. Przy pomocy tego urządzenia z kilku składników szybko wyczarujecie chłodzący deser. Dziś proponujemy wam lody czekoladowe z dodatkiem prawdziwej czekolady. Są aksamitne i wyjątkowo smaczne. Przekonajcie się o tym sami.
Lody są idealnym deserem na upalne dni. Pełen smaku, kremowy i pyszny słodycz bez problemu przygotujecie w domu. Sprawdzony przepis Ani, który dziś wam przedstawiamy, wymaga jedynie trzech składników. Sprawdźcie, jakie to proste. Lody z trzech składników zachwycą całą rodzinę. Prosta kombinacja smakowitego serka mascarpone, śmietanki i mleka skondensowanego bije na głowę desery zakupione w sklepie. Jeżeli macie je pod ręką — koniecznie spróbujcie. Kilka chwil i nieco cierpliwości wystarczy, by zapewnić sobie a niezapomniane wrażenia smakowe.
W ciepłe dni lodziarnie cieszą się wielkim powodzeniem. A wiecie, jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Prezentujemy wam listę najbardziej intrygujących pozycji z całego świata. Wśród nich nie zabrakło też niezwykłej propozycji z Polski. Możecie jej skosztować, będąc nad Bałtykiem. Sezon na lody ruszył z kopyta, co oczywiście wynika z obecnych upałów. W ciepłe dni każdy szuka orzeźwienia, najlepiej smacznego. I tu nasz wybór najczęściej pada na lody, które są zimne, a do tego występują w wielu smakach.Najpopularniejsze smaki lodów to oczywiście waniliowy, śmietankowy, czekoladowy i cała gama smaków owocowych. Jednak w małych, rzemieślniczych lodziarniach można spotkać też lody o nietuzinkowych smakach. Wytwórcy lodów maksymalnie uruchamiają swoją fantazję, by zaskoczyć i pozyskać klientów.Na całym świecie można spotkać lody w przeróżnych, najwymyślniejszych smakach. Często odwzorowują one regionalne produkty i upodobania. Na liście lodów o niezwykłym smaku znalazły się też te znad Bałtyku. Możesz ich spróbować w czasie zbliżających się wakacji.
Sprawdź, jak zrobić bajeczne lody truskawkowe z zaledwie trzech składników. Wystarczą ci truskawki, jogurt naturalny i mleko skondensowane. Przygotuj ten deser raz, a w życiu nie sięgniesz już po kupny. Nie ma przy nim dużo pracy, a smak nie ma sobie równych.Choć w sklepach można kupić lody w różnych smakach i rodzajach, to jednak trudno znaleźć takie prawdziwe, bez nadmiaru chemii. Na szczęście bez problemu można zrobić lody domowe. Przepisów na nie jest bez liku, dziś jednak proponujemy lody z jogurtu, mleka skondensowanego i truskawek. Są naturalne, orzeźwiające i przepyszne.
Nie musisz mieć specjalnej maszynki, aby zrobić domowe lody. Lody śmietankowe są pyszne, puszyste i przygotujesz z nich wspaniałe desery dla najbliższych. Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników.Lody śmietankowe są rewelacyjnym pomysłem na deser w upalne dni. Możemy wykorzystać również sezonowe owoce, bakalie, orzechy i polewy, aby przygotować pucharki lodowe. Do lodów o smaku śmietankowym szczególnie polecam świeże truskawki i maliny. Śmietanka równie dobrze komponuje się również z orzechami i polewą czekoladową lub sosem toffi.Sekretem puszystych, domowych lodów bez maszynki, jest odpowiednie mrożenie. Co pół godziny musimy wyjąć masę z zamrażalki, dokładnie zmiksować ją na puch i ponownie wstawić do mrożenia. Czynność powtarzamy, dopóki lody nie będą miały idealnej konsystencji. Jeśli włożymy przygotowaną masę do zamrażalki i nie będziemy jej mieszać, otrzymamy zbrylony kawał mrożonej śmietany, z którą już nic nie zrobimy. Lody musimy mieszać, dzięki czemu będą puszyste i bez trudu nałożymy je do pucharków lub słodkich wafelków.Domowe lody przygotujesz w wielu smakach- przygotuj również lekkie lody jogurtowe, lody bananowe z dodatkiem kawy i lody truskawkowe, cała rodzina będzie zachwycona.
Marzycie o smacznym orzeźwieniu? Jeśli tak, proponujemy wam zimny deser domowej roboty. Sprawdźcie, jak zrobić słodko-kwaśny sorbet cytrynowy. Będzie kremowy, pyszny i bez zbędnej chemii. A jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Trzeba tylko trochę poczekać, aż się zmrozi.Choć lody można kupić przez cały rok, to jednak największym zainteresowaniem cieszą się w czasie upałów. Nic dziwnego, są na tyle zimne, że skutecznie potrafią nas schłodzić i orzeźwić. Lody różnią się smakami, ale przede wszystkim podstawowym składnikiem. Można więc wyróżnić np. lody śmietankowe, mleczne i sorbety. Bazą do tych ostatnich jest posłodzona woda z dodatkiem zmiksowanych owoców lub soku owocowego.Sorbety nie zawierają tłuszczu, mają więc mniej kalorii niż lody śmietankowe. Potrafią za to doskonale orzeźwić, dzięki temu, że przygotowuje się je zwykle z kwaskowych w smaku owoców.