Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli są niezwykle delikatne i soczyste. Prosta marynata powoduje, że schab mięknie i wprost rozpływa się w ustach po usmażeniu. Koniecznie spróbujcie — danie spodoba się nawet wybrednym.Marynowanie schabu sprawi, że po usmażeniu będzie kruchy i przyjemnie wilgotny. Takie mięso idealnie komponuje się z chrupiącą panierką z bułki tartej. Spróbujcie zanurzyć wieprzowe kotlety w mleku z dodatkiem cebuli, a na pewno będziecie zachwyceni.
Zupa ogórkowa wiedzie prym wśród innych polskich zup i jest potrawą powszechnie lubianą. Aby nasza zupa nabrała niezwykłego smaku, a przy tym była mnie kaloryczna, możemy zabielić ją mlekiem. Ten niespotykany zabieg nada zupie niezwykle interesującego smaku.Zupa ogórkowa zabielana mlekiem to niecodzienne, ale niezwykle trafione połączenie. Aby uniknąć zwarzenia mleka, należy przed wlaniem do garnka je zahartować. Jeśli wymieszamy mleko z łyżką mąki ziemniaczanej, zupa zyska dodatkowo na gęstości.
Imbir najczęściej dodajemy do herbaty, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Mało kto wie jednak, że przyprawę możemy dodać również do kawy. Poranny napój nie tylko doda nam energii, ale i wzmocni odporność. Imbir uważany jest bowiem za naturalne lekarstwo.Jesienią, kiedy każdy dzień przeważnie jest chłodny, pochmurny i deszczowy, postawmy na naturalne wzmocnienie odporności. Cytryna, miód, imbir, kurkuma, cynamon, czosnek i cebula to najlepsze produkty spożywcze, które pomogą nam w walce z przeziębieniem. Pomogą też zmobilizować do działania nasz układ odpornościowy. Jesienią i zimą korzystajmy więc z tych naturalnych produktów jak najczęściej. Imbir np. możemy dodać do porannej kawy. Napój będzie miał wiele prozdrowotnych właściwości. Do kawy możemy dodać również płynny miód i cynamon. Kawa z imbirem polecana jest też dla osób, które mają problemy z koncentracją i cierpią na brak energii z samego rana. Jak smakuje jesienna kawa? Jest bardzo aromatyczna, wyraźna i delikatna jednocześnie.
Zupa z dyni rozgrzeje was w jesienne popołudnia. Dziś proponujemy wam prosty przepis na podkarpacką baniankę, czyli dyniową z zacierkami. Regionalny przysmak zachwyca smakiem i konsystencją. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Spróbujecie? Pochodząca z regionu rzeszowskiego banianka to nic innego jak zupa z dyni serwowana z zacierkami. Wyraziste w smaku, sycące i niezwykle kremowe danie jest banalnie proste. Pyszny obiad na chłodne dni zrobicie niemalże ekspresowo. Warto skosztować — przysmak jest cudownie mleczny i słodziutki.
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań śniadaniowych. Lekką i niezwykle kremową wersję potrawy uzyskamy, gdy usmażymy kurzy nabiał na mleku. Zaskoczcie siebie i bliskich wyjątkowo delikatną odsłoną klasyki. Dobrze przyrządzona jajecznica skusi niejednego smakosza. Zamieniając popularne tłuszcze na krowi napój, uzyskamy znakomite efekty. Zapomnicie, że kiedykolwiek smażyliście rarytas inaczej. Spróbujecie?
Kawa z mlekiem czy bez? Nabiał z pewnością wpływa na smak napoju, ale jak zmienia jego właściwości? Wyjaśniamy, czy lepiej wybrać czarną wersję, czy unikać dodawania nabiału do pobudzającego napoju. Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza. Nie wyobrażacie sobie kawy bez mleka? A może uważacie, że dodawanie nabiału jest szkodliwe i unikacie go? Warto wiedzieć jak jeden z częstszych dodatków do czarnego naparu wpływa na jego działanie i na nasze zdrowie. Kawa z mlekiem czy bez?
Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z 3 składników. Do przygotowania deseru potrzebujemy ciasta francuskiego, mleka skondensowanego i śmietany kremówki. Ciasto jest pysznym dodatkiem do kawy i herbaty, cała blacha zniknie błyskawicznie.Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyśmienite dania główne, sałatki i ciasta. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystany w artykule. Niedawno Tomasz Strzelczyk opublikował kolejny przepis, tym razem na rewelacyjne ciasto z 3 składników. Ciasto z 3 składników przygotujemy błyskawicznie. Upieczone paluchy z gotowego ciasta francuskiego przekładamy kremem z kremówki i mleka skondensowanego. Do ciasta nie wykorzystamy wszystkich paluchów. Strzelczyk zostawia kilka, żeby zrobić z nich dekorację. Ciasto dekorujemy jednak dopiero na drugi dzień. Tomasz Strzelczyk radzi, aby paluchy przekładane kremem docisnąć delikatnie na blaszce i wstawić do lodówki na całą noc, dzięki czemu ciasto stężeje i łatwo będzie je pokroić na mniejsze porcje.
Marzy Wam się puszysta jajecznica, która rozpływa się w ustach? Przyrządźcie ja na mleku. Delikatnie ścięte jaja z dodatkiem nabiału są pełne smaku i niezwykle delikatne. Przygotowanie takiego przysmaku zajmie kilka chwil. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. Jajecznica jest jednym z popularniejszych dan śniadaniowych, a każdy przyrządza ją trochę inaczej. Dziś proponujemy wam prosty i skuteczny patent na zrobienie puszystego i sycącego śniadania. Wystarczą jaja, mleko i ulubione przyprawy. Skusicie się?
Kanie w cieście to pomysł na rewelacyjne danie dla całej rodziny. Grzyby będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je według babcinego przepisu. Sekretem doskonałych kotletów jest moczenie kani w mleku przez całą dobę.Kanie znajdziemy w naszych lasach od lipca do października, to już więc ostatni dzwonek na wyśmienitą przekąskę, kolację na ciepło lub jarski obiad. Kania smażona w smaku przypomina kotlety schabowe, jest jednak o wiele lżejsza od wieprzowego mięsa.Kotlety z kani przygotujemy w bardzo prosty sposób, kapelusze moczymy w mleku, następnego dnia obtaczamy je w delikatnym cieście i smażymy na złoty kolor. Nie są nam potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, wystarczy sól, pieprz, a otrzymamy wspaniały smak.Kotlety z kani możemy podać samodzielnie, możemy również ugotować do nich ziemniaki, puree z warzyw i podać z ulubioną surówką. Kanie to świetny zamiennik kotletów schabowych, doskonale sprawdzą się również na pożywny obiad dla najbliższych.
Idealnie wyrobione ciasto na pierogi charakteryzuje się nie tylko miękkością ale też elastycznością. Jeśli chcesz aby Twoje ciasto było delikatne, a praca z nim okazała się czystą przyjemnością, dodaj do niego trochę mleka. Pierogi ulepione z tak przygotowanego ciasta będą rozpływać się w ustach.Sekretem udanych pierogów jest cienko rozwałkowane ciasto, hojnie wypełnione pysznym farszem. Odpowiednią konsystencję takiego ciasta zapewni odrobina nabiału dodana podczas wyrabiania ciasta. Na 4-5 szklanek mąki wystarczy zaledwie pół szklanki mleka.
Racuchy najczęściej spotykamy podane bez dodatków, ewentualnie smażone z jabłkiem. Dziś proponujemy niebanalny wariant racuchów: smażone ze śliwkami. Domowe, pachnące owocami, przepyszne racuchy śliwkowe to wspaniała przekąska w sam raz na nadchodzącą jesień. Racuchy z poniższego przepisu nie wymagają użycia ciasta drożdżowego, wobec czego przygotowanie ich jest bardzo proste, oraz nie zajmuje dużo czasu. Placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Podane z cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.
Zupa mleczna jest dla większości z nas smakiem dzieciństwa. Niewiele jednak osób miało okazję przekonać się, jaki potencjał może kryć się w tym pozornie prostym śniadaniu. Zupa mleczna zaskakująco dobrze komponuje się z dynią, a delikatne kluseczki sprawiają, że staje się naprawdę pożywnym śniadaniem.Zupę mleczną z dyni możesz doprawić według swoich preferencji. Dodatek miodu czy cukru to dobry wybór dla wielbicieli słodkiej zupy mlecznej. Odrobina soku z cytryny sprawi natomiast, że zupa zabierze bardziej interesującego, złożonego smaku.
Chlebek odświeżany możecie przygotować na śniadanie wtedy, gdy nie macie w domu świeżego pieczywa. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje. Chleb obtaczany w jajku i mleku, a następnie smażony na rozgrzanym tłuszczu smakuje naprawdę wyśmienicie. Możecie go zjeść z żółtym serem, szynką, dżemem czy po prostu z kubkiem kakao. Wiele produktów spożywczych możemy ponownie wykorzystać: warzywa surowe, gotowane, mięso z rosołu, ziemniaki. O ile czerstwą bułkę możemy wysuszyć i zetrzeć na tarce, tak czerstwy chleb zwykle ląduje w koszu. Mało kto wie, że można przygotować z niego chlebek odświeżany.Chlebek odświeżany to gwarancja doskonałego smaku. Kromki chleba w jajku i mleku smażone na maśle klarowanym lub oleju są świetną opcją na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chlebek odświeżany możemy podać z serem żółtym, ketchupem lub oprószyć posiekanym szczypiorkiem.Do chlebka odświeżanego możemy podać również ulubione warzywa, przygotować sałatkę. Możemy również zaserwować go na słodko. Zrezygnujmy tylko wtedy z doprawiania jajek solą i pieprzem. Chlebek odświeżany na słodko będzie smakował wyśmienicie z domową konfiturą.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie chlebka odświeżanego będące screenem z kanału Anna Jun40+na YouTube.
Racuchy to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Każda kucharka ma swój patent na ten przysmak, jednak aby placuszki wyszły idealne, należy dodać do nich kwaśnego mleka. Tak przygotowane racuchy będą idealną przekąską, a ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci. Racuchy z dodatkiem kwaśnego mleka są mięciutkie i puszyste. Nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu podczas smażenia i są świetna propozycją na każdą porę dnia. Wypróbuj ten prosty i sprawdzony przepis na racuchy już dziś, a na pewno się nie zawiedziesz.
Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na mleku jest niezwykle delikatna i aksamitna. Jajka smażone bez grama tłuszczu będą idealne na lekkie śniadanie, które doda energii na cały poranek. Spróbujcie nowego sposobu przyrządzania jajecznicy, a z pewnością wam posmakuje. Jajecznica to zawsze świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Zwykle jednak smażymy ją na maśle, oleju, czasem na domowym smalcu. Do jajek dodajemy również boczek, szynkę, pomidora, paprykę i wiele innych dodatków. Im więcej dodatków ma jajecznica, tym jest bardziej kaloryczna.Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle nie zawiera grama tłuszczu. Jest więc o wiele lżejsza i delikatniejsza od tradycyjnej. Jest również kremowa i aksamitna. Jajecznicę na mleku przygotujemy błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona jej konsystencją i smakiem.Do jajecznicy na mleku nie dodawajmy innych składników. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które możemy wrzucić na patelnię, kiedy jajka zaczną się ścinać. Inne dodatki wymagają podsmażenia na tłuszczu. W aksamitnej jajecznicy nie zapomnijmy o świeżym szczypiorku, to on odpowiada za doskonały smak.
Masz nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania? Zaserwuj rodzinie naleśniki. Sekretem doskonałych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Właściwe proporcje mleka, wody gazowanej i mąki zapewniają połowę sukcesu. Ciasto musi jeszcze odpocząć przed smażeniem w ciepłym miejscu, a wtedy naleśniki wyjdą idealnie puszyste i delikatne. Naleśniki to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Naleśniki podajmy z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem wanilinowym. Możemy wykorzystać również sos czekoladowy, masło orzechowe, bitą śmietanę, owoce. Gwarantujemy, że każda wersja będzie smakować i wyglądać obłędnie.Ciasto naleśnikowe musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, ponieważ nie usmaży się tak, jak powinno. Do ciasta dodajmy niewielką ilość oleju, dzięki czemu będziemy mogli smażyć naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.Ciasto naleśnikowe przygotujemy z prostych składników: mąki, cukru, mleka, soli, wody gazowanej i jajek. Te produkty większość z nas ma w swojej kuchni. Naleśniki są więc smaczną i tanią opcją śniadania dla wszystkich.
Mamy dla was pyszną propozycję. Są nią budyniowe racuchy na maślance. Stają się wybitnie smaczne i puszyste dzięki dodatkowi aromatycznego proszku i kwaskowego płynu. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, bo dzięki dodatkowi proszku do pieczenia szybko rosną już na patelni. Racuchy to prosta potrawa, za którą przepadają niemal wszyscy. Trudno nie lubić ich za tę cudowną puszystość, miękkość i smak. Zazwyczaj posypuje się je cukrem pudrem, a do ciasta dodaje kawałki owoców. Dzięki temu stanowią prawdziwą ucztę dla łasuchów. Puszystość racuchów jest zwykle zasługą dodanych drożdży lub proszku do pieczenia. Jednak inne składniki też mają wpływ na ich lekkość i smak. My tym razem rozrobimy ciasto maślanką, a nie mlekiem i wzbogacimy je budyniem w proszku. Dzięki temu zyskają jeszcze większą delikatność niż zwykle.
Domowe bułeczki mleczne to pomysł na pyszny początek dnia, podwieczorek dla najmłodszych i świetną kolację. Bułeczki są lekkie jak chmurka, puszyste i chrupiące z zewnątrz i podamy je z ulubionymi dodatkami.Domowe wypieki są zawsze dobrym pomysłem. Jednym z nich są bułeczki mleczne, które przygotujemy w prosty sposób i z kilku podstawowych składników, są lekkie, maślane i bardzo puszyste. Koniecznie musisz ich spróbować.Do bułeczek mlecznych potrzebujemy zaczynu z drożdży, najlepsze będą świeże. Z tego też względu zarówno mleko, jak i masło nie mogą zimne, ponieważ zaczyn nie urośnie. Mleko musi być lekko ciepłe, masło natomiast musi mieć temperaturę pokojową.Przygotowanie i pieczenie bułeczek mlecznych musimy podzielić na etapy. Ciasto i bułki muszą odpoczywać w ciepłym, suchym miejscu, dzięki czemu będą doskonale puszyste i wyrośnięte. Do pieczenia koniecznie wykorzystajmy również naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nawilży ciasto, a bułki nie będą twarde.
Polecamy naleśniki, które zachwycają puszystością. Są przygotowane z samych naturalnych składników. Nie zawierają żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, co dla niektórych osób może mieć znaczenie. My spulchniamy je ubitymi na pianę białkami. Też tak spróbujcie. Naleśniki to zwykle cienkie placki, które smarujemy dżemem, twarożkiem czy wytrawnym farszem. Jednak gdy zamarzą nam się grubsze i bardziej puszyste naleśniki, nie ma problemu, by je przygotować. Co prawda większość osób dosypuje wtedy trochę proszku do pieczenia, jednak niektórym takie rozwiązanie nie bardzo odpowiada. Wyczuwają bowiem na języku ostrawy smak proszku. A rzeczywiście można otrzymać puszyste naleśniki tylko z naturalnych składników, a mianowicie dodając do nich pianę z białek.
Zapraszamy na puszyste i soczyste racuchy ze śliwkami. Będą idealne na podwieczorek lub kolację. Mięciutkie, z owocowym dodatkiem z pewnością znajdą szerokie grono wielbicieli w każdym domu. Przygotowanie racuchów jest proste. Potrzebują tylko trochę czasu na wyrośnięcie. Klasyczne racuchy robi się na drożdżach. Są puszyste, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Ponieważ jednak drożdże potrzebują trochę czasu, by wyrosnąć, niektórzy zastępują je proszkiem do pieczenia. On też dobrze spulchnia racuchy, jednak nigdy nie będą tak puszyste i miękkie, jak te drożdżowe. Chyba najpopularniejszym dodatkiem do racuchów są jabłka. Jednak można je zastąpić innymi owocami. Dziś proponujemy zrobić racuchy ze śliwkami. Wszak dostępne są teraz różne rodzaje śliwek. Spróbujcie takiej wersji racuchów, a z pewnością się nie zawiedziecie.
Co dziś przygotować na obiad? A może sycące naleśniki ze szpinakiem? Nie zawierają ani grama mięsa, a są pożywne i smaczne. Idealne na główny posiłek w przyjemny, letni dzień. Możesz je obsmażyć na patelni lub zapiec w pysznym sosie. Doskonale nadają się do odgrzewania. Lato to prawdziwa feeria smaków. Mamy do wyboru wiele sezonowych warzyw, które, aż proszą się, by wykorzystać je w kuchni. Można z nich robić nie tylko surówki i sałatki, ale też wyborne dania. Dziś namawiamy was do przygotowania obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Będą to obiadowe naleśniki nadziewane szpinakowym farszem. Lekkie, smaczne i niedrogie.
Czy wiecie, jak zrobić zsiadłe mleko? Ten smaczny produkt mleczny można bez trudu przygotować w domu. Latem wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiednie mleko. Koniecznie spróbujecie - korzyści są ogromne, a wysiłek niewielki.Domowe zsiadłe mleko to nie lada rarytas. Ten smaczny fermentowany produkt mleczny nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny — korzystnie wpływając m.in. na proces trawienia laktozy - ale też ma różnorodne zastosowanie w kulinariach.Ze zsiadłego mleka przygotujecie smaczne desery czy koktajle - zastępując nim kefir czy jogurt — a także pożywne śniadania w postaci naleśników czy placków — już niekoniecznie w słodkiej wersji. Warto zatem nauczyć się przygotowywać ten pyszny nabiał w domu. Zwłaszcza że jest to dziecinnie proste.
Wiecie, jak smakuje jajecznica po szwedzku? Jest obłędnie puszysta dzięki jednej prostej sztuczce. Dodaje się bowiem do niej odrobinę mąki rozmieszanej w mleku. Po połączeniu z jajkami i usmażeniu całość wychodzi niezwykle smaczna i delikatna. Przekonajcie się o tym sami. Jakie jest wasze ulubione śniadanie? Większość osób z pewnością powie, że jajecznica. Nie tylko szybko się ją robi, ale też jest smaczna i pożywna. Do jajecznicy można dodać cebulę, szynkę, boczek, grzyby, a nawet warzywa. A czy jedliście kiedyś jajecznicę z dodatkiem mleka i mąki? Tak właśnie robi się jajecznicę po szwedzku. Jest puszysta i delikatna, a jednocześnie sycąca i lekka dla kieszeni. Dzięki tym dodatkom z dwóch jajek można wyczarować naprawdę pokaźną porcję.
Uwielbiasz arbuza? Połącz go z jednym popularnym produktem, a mianowicie z mlekiem, a w mig przygotujesz obłędny smakołyk na lato. Składniki wystarczy razem zblendować, by otrzymać lekki, orzeźwiający napój. Można go wzbogacić na przykład listkami mięty lub melisy. Arbuz jest typowo letnim owocem, który zwykle jest do nas przywożony z cieplejszych krajów. W ponad 90 procentach składa się z wody, więc doskonale nawadnia. Jest bardzo chętnie jedzony w upały — zastępuje jednocześnie napój i lekką przekąskę. Arbuz zazwyczaj jemy bezpośrednio — krojąc go na cząstki lub w kostkę. Można go też dodawać do sałatek — świetnie komponuje się np. z serem feta i kiełkami. Ale równie dobrze idzie w parze z mlekiem. Przekonaj się o tym, przyrządzając błyskawiczny shake.
Poznajcie przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Jaki? Przed smażeniem wystarczy ją namoczyć w mleku. Dzięki temu zyska kruchość, delikatność i doskonały smak. Podpowiemy wam też, na co jeszcze zwrócić uwagę, by smażona ryba wyszła przepyszna. Smażenie jest bardzo popularną techniką przyrządzania potraw. Mięsu czy rybie zapewnia chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Bardzo lubimy smażyć, bo danie szybko trafia z patelni na talerz. Oczywiście nawet w tej prostej technice łatwo popełnić jakiś błąd, który popsuje smak potrawy. Dziś powiemy wam, jak usmażyć delikatną rybę w panierce.
Prezentujemy przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret ich smaku i chrupkości tkwi w tłuszczu do smażenia. Najlepszy jest bowiem smalec, o czym nie pamięta już nawet większość kucharek. Można go zastąpić masłem klarowanym, które przy okazji nada potrawie przyjemnego smaku.Racuchy wyróżniają się dużą puszystością, którą zyskują dzięki dodatkowi spulchniacza. Tradycyjnie są to drożdże, choć często zastępuje się je wygodniejszym proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną. Idealne racuchy powinny mieć ładnie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją uzyskać? Poprzez smażenie na odpowiednim tłuszczu. Jak się okazuje, najlepszy do tego celu jest smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia i specyficzny smak. Jeśli komuś nie odpowiada, może go zastąpić masłem klarowanym. Poznajcie przepis na tradycyjne racuchy.
Podpowiadamy czego nie dodawać do kawy. Wiemy, których dodatków lepiej unikać ze względu na ich niekorzystne działanie na nasz organizm. Jednym z takich składników jest cukier, który tradycyjnie ląduje w naszych filiżankach i kubkach. Jednak nawet ten niepozorny i bardzo pospolity dodatek może zaszkodzić.
Mamy dla was pomysł na szybkie orzeźwienie w upalny dzień. Przygotujcie mrożoną kawę lepszą niż z kawiarni. Szybko postawi was na nogi, doda energii i orzeźwi. A jest niezwykle prosta do zrobienia — przygotuj tylko kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu. Dziś zapowiada się kolejny upalny dzień. Jak sobie z nim poradzić? Jeśli tylko się da, południowe godziny lepiej spędzić w domu, biurze lub w cieniu. Warto też pić więcej wody niż zwykle, by nawodnić organizm. Jeśli jednak czujecie się ospali, dobrze wam zrobi mrożona kawa.Zimna, mrożona kawa szybko potrafi orzeźwić i dodać energii. Dostarcza kofeiny, a przy tym jest mocno schłodzona, więc obniża temperaturę ciała. Mrożoną kawę oferują kawiarnie, jednak bez problemu można ją zrobić w domu.