Takiego patentu na kapustę jeszcze nie widzieliście. Ten przepis bije na głowę tak tradycyjne danie, jak gołąbki. Zalej główkę kapusty gorącym mlekiem i odstaw na 20 minut. Pod wypływem temperatury liście zmiękną, a w dodatku nabiorą wyjątkowej delikatności.
Biała kiełbasa już nigdy nie wyjdzie zbyt sucha. Wystarczy, że do garnka wlejemy mleko, a smak mięsnego rarytasu będzie znacznie przyjemniejszy. Prosta sztuczka po raz kolejny podkreśla danie. Musicie spróbować.
Kotlety mielone powinny być soczyste i delikatne. Na ich konsystencję i smak znacząco wpływa dodatek namoczonej bułki. Pieczywo powinno być zanurzone w mleku. Tylko wtedy sprawi, że danie zachwyci nas od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy dlaczego.
Znasz kawiarkę ze zdjęcia? Cuccumella, czyli neapolitańska kawiarka parzy najlepszą kawę. Działa zupełnie inaczej niż klasyczne urządzenia. Kawa jest bardzo aromatyczna. Cuccumella ma dodatkową funkcję, dzięki której napój na dłużej pozostanie gorący.
Babcia Henia naleśniki robi inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich mleka. Gotowe ciasto miesza z 2 łyżkami majonezu. Naleśniki są o wiele bardziej puszyste. Poznaj przepis na naleśniki na majonezie. Placki z ulubionymi dodatkami znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Zrezygnuj z gotowych słodyczy na Wielkanoc. Zamiast nich przygotuj galaretkowe jajeczka w wydmuszkach. Gotowe deserki w kształcie jajek będą totalnym hitem na świątecznym stole i znikną błyskawicznie. Poznaj przepis na szybki deser na Wielkanoc.
Znamy najlepszy przepis na aksamitny sernik. Dzięki dwóm dodatkom będzie lekki i idealnie wilgotny. Apetyczne ciasto warto przygotować na spodzie z herbatników. Dzięki temu zyskamy nie tylko wyjątkowy smak deseru, ale także oszczędzimy sobie sporo pracy.
Mleko owsiane nie należy do tanich. Anna Lewandowska pokazała, jak przygotowuje roślinną alternatywę nabiału w domu. Składniki są znacznie tańsze niż gotowy produkt ze sklepu, a wykonanie niezwykle proste. Musicie spróbować.
Niemal każda rodzina może pochwalić się kucharką, spod której ręki wychodzą najlepsze specjały. Jedną z takich właśnie czarodziejek jest ciocia Zosia. Jej naleśniki nie mają sobie równych pod względem delikatności ciasta. Ich sekret tkwi w dodatku skrobi do ciasta.
Szukasz pomysłu na słodkie co nieco dla całej rodziny? Proponujemy przepyszne ciasto bez pieczenia. Karpatkę zrobisz dosłownie w 15 minut. Wystarczy, że przygotujesz krem budyniowy i połączysz go z groszkiem ptysiowym. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki, żeby masa stężała.
Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się miękkie i elastyczne naleśniki. Takie, które bez problemu można nadziewać, czym się lubi i składać wedle upodobań. Nic dziwnego, wszak takie naleśniki są też bardzo smaczne, bo miękkie i soczyste. Jeśli macie problem z przygotowaniem takich właśnie naleśników, zdradzimy Wam prosty patent.
Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zamiast jeść coś niezdrowego na szybko, ugotuj owsiankę z jabłkiem o smaku szarlotki. Jest przepyszna, pożywna i przygotujesz ją w dosłownie 5 minut.
Koniec z tłustymi naleśnikami. Zamiast dużej ilości oleju, wsyp na patelnię szczyptę soli i przesmaż. Dopiero później wlej odrobinę tłuszczu i rozprowadź ciasto naleśnikowe. Placki nie będą przywierać na patelni, nie porwą się i będą jeszcze smaczniejsze.
Ugotuj kalafiora w mieszance wody i mleka. Wsyp cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Warzywo będzie delikatne, smaczne i nie straci swojego koloru. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, do garnka dodaj gałkę muszkatołową, listek laurowy lub sok z cytryny.
Sekretem doskonałej karpatki jest dobrze wyrobione i sparzone ciasto. Masa pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się odkształcać, tworząc charakterystyczne fałdy przypominające pasmo górskie. Babcia Basia zdradziła przepis na najlepszą karpatkę z kremem.
Dietetyk kliniczny wymienił pięć faktów na temat czarnej kawy. Picie popularnego napoju przynosi wiele korzyści. Należy uważać jednak na dodatki, jak syropy smakowe, cukier, bita śmietana. Zamieniają kawę w bombę kaloryczną.
Naleśniki bez jajek są puszyste, delikatne i przygotujesz je wyłącznie z 3 składników. Gdy mąka zupełnie się rozpuści, a ciasto będzie lejące, usmaż placki na patelni na złoty kolor. Gotowe naleśniki podaj z dżemem, cukrem lub przygotuj wytrawny farsz. Będą przepyszne.
Kluczowym składnikiem pierogów jest ciasto. Musi mieć odpowiednią konsystencję, musi być elastyczne i sprężyste. Babcia zdradziła swój przepis na kultowe danie. Do ciasta na pierogi wlewa gorące mleko. Ciasto jest o wiele bardziej elastyczne.
Masz ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga nadmiaru pracy? Wypróbuj nasz przepis na galaretkowe ciasto bez pieczenia. Wyjątkowej świeżości nabiera dzięki malinowej, lekko kwaskowej nucie. Na kawałek takiego deseru skusi się absolutnie każdy.
Wiele osób ma wspomnienie związane w piciem świeżego mleka. Takiego mleka prosto od krowy można było często skosztować podczas wakacyjnego pobytu na wsi. Dziś w wyniku wielu badań nieco inaczej patrzy się na ten niegdysiejszy specjał. Picie surowego mleka może mieć poważnie konsekwencje.
Popularny dietetyk wziął pod lupę kawę rozpuszczalną i sypaną. Zdradził, jak są przygotowywane i który rodzaj jest zdrowszy. Okazuje się, że lepszym wyborem jest kawa rozpuszczalna. Nie zawiera chemii, a jest łagodniejsza dla żołądka.
Te naleśniki są prawdziwym hitem. Wszystko za sprawą nietypowego składnika dodanego do ciasta. Waniliowy budyń zapewnia nie tylko puszystą konsystencję, ale też obłędny waniliowy smak. Ten prosty składnik diametralnie zmienia finalny efekt dania.
Każdy wie, że schab przed pieczeniem należy zamarynować. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, jaka forma kąpieli będzie dla mięsa najlepsza. Gwarantujemy, że 24 godziny marynowania w mleku da rezultaty, a jakich nawet nie śniliście. Krucha i soczysta pieczeń zachwyci wszystkich przy stole.
Domowy ser żółty przygotowany ze świeżego mleka, kwaśnej śmietany i jajek smakuje fantastycznie. Jest twardy, łatwo się kroi i jest delikatny. Ser będzie gotowy po 3 godzinach. Jest pyszną alternatywą dla kupnych produktów.
TikToker na własnej skórze wypróbował jeden z przepisów Anny Lewandowskiej. Na warsztat wziął jej sposób na mleko roślinne z 3 składników. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wyrób smakuje dokładnie tak samo, jak kupne mleko owsiane.
Zapomnij o gotowym produkcie. Twaróg zrobisz samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Po 4 godzinach ser będzie gotowy do jedzenia. Podaj go ze świeżym pieczywem, szczypiorkiem i ulubionymi warzywami. Poznaj przepis na domowy twarożek. Przepis na domowy twarożek jest bardzo prosty i przygotujesz go błyskawicznie. Potrzebujesz jedynie mleka, soku z całej cytryny i łyżeczki soli. Ser, który wytrąci się podczas podgrzewania, koniecznie odciśnij z nadmiaru wody i dociąż, a dopiero później wstaw do lodówki.Nie każde mleko nadaje się do przygotowania twarogu. Zrezygnuj z mleka UHT w kartonie. Biały ser będzie najsmaczniejszy, kiedy przyrządzisz go z jak najbardziej świeżego mleka, czyli mleka niepasteryzowanego. Wtedy też szybko mleko się zsiądzie, a ser oddzieli.Przepis na domowy twarożek jest przepisem podstawowym. Ser możesz wzbogacić np. o pokrojone, czarne lub zielone oliwki, ulubione zioła lub suszone pomidory. Wystarczy, że masę z zsiadłego mleka przełożysz dodatkami. Taki ser będzie idealny na pożywne śniadanie.
Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.