Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Olgi wlewała go do ciasta na drożdżówki. Wychodziło bosko puszyste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.02.2023 16:56

Babcia Olgi wlewała go do ciasta na drożdżówki. Wychodziło bosko puszyste

ciasto
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.

Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.

Przepis na wyjątkowe ciasto na drożdżówki

Składniki:

  • 500 ml ciepłego mleka

  • 80 g cukru

  • 10 g suchych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 80 ml oleju roślinnego

  • 2 jajka

  • 700 g mąki

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 1 łyżka octu 9%

  • 50 g masła

  • 100 g orzechów włoskich

  • 3 łyżki cukru

  • 1 żółtko

  • 2 łyżeczki mleka

  • mak do dekoracji

Jak przygotować puszyste ciasto na drożdżówki?

Mleko do ciasta delikatnie podgrzej i wlej do dużej miski, dosyp do niego cukier oraz suche drożdże. Składniki połącz ze sobą za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodaj do nich sól, olej roślinny oraz 2 jajka. Całość wymieszaj.

Do miski z ciastem przesiej 600 g mąki, dołóż również proszek do pieczenia. Drewnianą łyżką zamieszaj zawartość naczynia. Do naczynia dolej łyżkę octu i ponownie połącz całość. Kiedy masa stanie się płynna przesiej do niej pozostałe 100 g mąki i zagnieć wszystko ręką do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Ciasto przełóż na blat i dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej. Całość cierpliwie wyrabiaj dłońmi. Kiedy będzie już gładkie i napowietrzone przełóż je do miski nasmarowanej niewielką ilością oleju. Naczynie przykryj folią i odstaw pod ściereczką na 40 minut w ciepłe miejsce.

W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta drożdżowego. W tym celu drobno posiekaj orzechy włoskie. Na koniec przesyp je do miseczki i wymieszaj z 3 łyżkami cukru.

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i ponownie zagnieć. Następnie podziel je na 12 równych części, każdą z nich zawiń w kulkę. Uzyskane w ten sposób bułeczki ułóż równo i przykryj na 20 minut czystą ściereczką. Po upływie tego czasu każdą z kulek delikatnie rozwałkuj, ułóż na niej łyżkę orzechowego nadzienia i zamknij całość w okrągłą drożdżówkę.

Bułeczki z ciasta drożdżowego ułóż na blaszce do pieczenia, ponownie przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie posmaruj je z wierzchu żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami mleka. Posyp je również makiem.

Nadziewane ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika. Piecz je przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki powinny być złocisto-brązowe. Podawaj je po całkowitym ostygnięciu. Z przepisu babci usmażyć również te obłędne naleśniki. Sprawdź jaki składnik gwarantuje powstanie cudownie mięciutkich pączków.

Canva / vm2002
Canva / vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Przepisy od Olgi