Babcia Olgi wlewała go do ciasta na drożdżówki. Wychodziło bosko puszyste
Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.
Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.
Przepis na wyjątkowe ciasto na drożdżówki
Składniki:
500 ml ciepłego mleka
80 g cukru
10 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
80 ml oleju roślinnego
2 jajka
700 g mąki
5 g proszku do pieczenia
1 łyżka octu 9%
50 g masła
100 g orzechów włoskich
3 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżeczki mleka
mak do dekoracji
Jak przygotować puszyste ciasto na drożdżówki?
Mleko do ciasta delikatnie podgrzej i wlej do dużej miski, dosyp do niego cukier oraz suche drożdże. Składniki połącz ze sobą za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodaj do nich sól, olej roślinny oraz 2 jajka. Całość wymieszaj.
Do miski z ciastem przesiej 600 g mąki, dołóż również proszek do pieczenia. Drewnianą łyżką zamieszaj zawartość naczynia. Do naczynia dolej łyżkę octu i ponownie połącz całość. Kiedy masa stanie się płynna przesiej do niej pozostałe 100 g mąki i zagnieć wszystko ręką do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Ciasto przełóż na blat i dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej. Całość cierpliwie wyrabiaj dłońmi. Kiedy będzie już gładkie i napowietrzone przełóż je do miski nasmarowanej niewielką ilością oleju. Naczynie przykryj folią i odstaw pod ściereczką na 40 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta drożdżowego. W tym celu drobno posiekaj orzechy włoskie. Na koniec przesyp je do miseczki i wymieszaj z 3 łyżkami cukru.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i ponownie zagnieć. Następnie podziel je na 12 równych części, każdą z nich zawiń w kulkę. Uzyskane w ten sposób bułeczki ułóż równo i przykryj na 20 minut czystą ściereczką. Po upływie tego czasu każdą z kulek delikatnie rozwałkuj, ułóż na niej łyżkę orzechowego nadzienia i zamknij całość w okrągłą drożdżówkę.
Bułeczki z ciasta drożdżowego ułóż na blaszce do pieczenia, ponownie przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie posmaruj je z wierzchu żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami mleka. Posyp je również makiem.
Nadziewane ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika. Piecz je przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki powinny być złocisto-brązowe. Podawaj je po całkowitym ostygnięciu. Z przepisu babci usmażyć również te obłędne naleśniki. Sprawdź jaki składnik gwarantuje powstanie cudownie mięciutkich pączków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o maśle i oleju. To 100 razy lepszy patent na jajka sadzone
Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Przepisy od Olgi