Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podgrzej mleko i wlej sok z cytryny. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.02.2023 22:15

Podgrzej mleko i wlej sok z cytryny. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

Mleko i sok z cytryny
Screen z filmu pochodzi z kanału Einfaches Rezept na YouTube

Zapomnij o gotowym produkcie. Twaróg zrobisz samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Po 4 godzinach ser będzie gotowy do jedzenia. Podaj go ze świeżym pieczywem, szczypiorkiem i ulubionymi warzywami. Poznaj przepis na domowy twarożek. Przepis na domowy twarożek jest bardzo prosty i przygotujesz go błyskawicznie. Potrzebujesz jedynie mleka, soku z całej cytryny i łyżeczki soli. Ser, który wytrąci się podczas podgrzewania, koniecznie odciśnij z nadmiaru wody i dociąż, a dopiero później wstaw do lodówki.

Nie każde mleko nadaje się do przygotowania twarogu. Zrezygnuj z mleka UHT w kartonie. Biały ser będzie najsmaczniejszy, kiedy przyrządzisz go z jak najbardziej świeżego mleka, czyli mleka niepasteryzowanego. Wtedy też szybko mleko się zsiądzie, a ser oddzieli.

Przepis na domowy twarożek jest przepisem podstawowym. Ser możesz wzbogacić np. o pokrojone, czarne lub zielone oliwki, ulubione zioła lub suszone pomidory. Wystarczy, że masę z zsiadłego mleka przełożysz dodatkami. Taki ser będzie idealny na pożywne śniadanie.

Przepis na domowy twarożek. Takiego jeszcze nie jadłaś

Składniki:

  • 1 l mleka, najlepiej niepasteryzowanego z butelki

  • cytryna

  • łyżeczka soli

Jak zrobić twarożek? Będzie idealny na śniadanie

Mleko wlej do garnka wsyp sól i zagrzej. Z cytryny wyciśnij sok. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka wlej sok z cytryny i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż mleko się zsiądzie, a woda wyraźnie oddzielała się od zbitej masy, wyłącz ogień.

Do sita włóż gazę lub czystą ściereczką. Zawartość garnka wykładaj na sito łyżką cedzakową. Całość dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Uformuj kulę. Ser przykryj gazą i dociąż, np. miską z wodą. Odstaw na 2 godziny, następnie wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny, smacznego.

Domowe produkty są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od gotowych. Przygotuj również budyń bez mąki, cukru i sztucznych dodatków. Na przeziębienie i grypę postaw na domowy syrop z czosnku i cytryny. Nie ma lepszego lekarstwa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Nabiał Mleko Ser