Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

kammel kawa
02.02.2023 22:31 Tomasz Kammel wrzuca je do kawy i wyciąga blender. Śniadanie i poranny napój w 1

Tomasz Kammel podzielił się rewelacyjnym pomysłem na śniadanie. Dzięki niemu ma energię i siłę do pracy, a także oszczędza czas niezbędny na przygotowanie posiłku. W recepturze prezentera próżno szukać cukru oraz glutenu. Poniżej przedstawiamy przepis na kawośniadanie, czyli połączenie kawy z bananem i płatkami owsianymi.Tomasz Kammel nie stroni od zaskakujących eksperymentów kulinarnych. W swoich mediach społecznościowych nie raz pokazał, że ma do tego dryg. Po dziurawych tostach i gofromletach przyszedł czas na kolejne odkrycie. Sprawdźcie co znany dziennikarz dodaje do porannej kawy.Śniadaniowy pomysł Tomasza Kammela składa się z samych zdrowych składników. Prezenter używa do niego bowiem mleka migdałowego i płatków owsianych. Do tego banan, woda kokosowa i dojrzały banan. Brzmi bardzo dobrze, a jak smakuje?

Anna Lewandowska robi domowe mleko za grosze. Jest zdrowsze i dużo pyszniejsze niż ze sklepu
23.01.2023 11:56 Anna Lewandowska robi domowe mleko za grosze. Jest zdrowsze i dużo pyszniejsze niż ze sklepu

Domowe mleko owsiane według przepisu Anny Lewandowskiej przygotujesz z płatków owsianych, wody i substancji słodzącej. Mleko będzie gotowe dosłownie w 40 minut. Domowe mleko roślinne jest o wiele smaczniejsze i tańsze od kupnego produktu.Mleko owsiane jest świetną alternatywą dla mleka krowiego. Jest pożywne, zdrowe, ma mało kalorii. Pół szklanki mleka owsianego dostarcza około 50 kcal. Mleko z płatków owsianych jest polecane osobom uczulonym na laktozę i cierpiącym na skazę białkową. Laktoza i białko zwierzęce w dużych ilościach znajdują się w krowim mleku.Gotowe mleko roślinne jest niestety dużo droższe od zwykłego mleka. 1 l mleka owsianego kosztuje około 10 zł, w zależności od firmy i sklepu. Mało kto wie, że mleko owsiane możemy zrobić samodzielnie w domu. Wtedy będzie kosztować grosze. Anna Lewandowska zdradziła najlepszy przepis.Domowe mleko zrobimy z kilku łyżek płatków owsianych, wody i substancji słodzącej. Lewandowska mleko owsiane słodzi suszonymi daktylami lub naturalnym słodzikiem, np. stewią. Do mleka możemy dodać również miód. W ten sposób wzbogacimy je o cenne składniki.

domowy ser
20.01.2023 09:02 Już nigdy nie kupisz go w sklepie. W 30 minut zrobisz własny ser. Wystarczą 2 składniki

Kupne produkty spożywcze coraz częściej i chętniej zastępujemy własnoręcznie wykonanymi wyrobami. Wynika to z rosnącej świadomości w kwestii żywienia. Okazuje się, że w zaciszu własnej kuchni bez trudu można przygotować także domowy ser żółty. W tym celu potrzebujesz twarogu i mleka.Ser żółty kupowany w sklepie nie zawsze ma jasny i pewny skład. Na szczęście nie musi to już być Twoim zmartwieniem. Przygotuj własny domowy ser i nie martw się podejrzanymi dodatkami. To prosty, pyszny i niedrogi sposób.Składniki domowego sera możesz dowolnie modyfikować. Dołóż zioła, suszoną paprykę lub aromatyczny czosnek. Ten sam przepis na każdym razem może dać zaskakująco smaczne rezultaty. To świetna baza do eksperymentów.

Jak gotować kalafiora?
17.01.2023 14:00 Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Wyjątkowa mieszanka sprawdzi się 100 razy lepiej

Czy wiecie, jak gotować kalafiora, by zachwycał smakiem? Do wody dodajcie mleka i wsypcie trochę soli oraz cukru, a uzyskacie znakomite efekty. Tak miękkiego i rozpływającego się w ustach warzywa dawno nie jedliście. Musicie spróbować. Gotowanie różyczek kalafiora w wodzie wcale nie jest najlepszym sposobem przygotowania. O wiele smaczniejsze warzywo uzyskamy, gdy doprowadzimy je do miękkości w całości, a wodę z odrobiną soli uzupełnimy o mleko i cukier. Raz spróbujecie i już zawsze będziecie tak robić.

Zapomnij o mleku. Do kawy dodaj o wiele zdrowszy produkt
16.01.2023 11:07 Zapomnij o mleku. Do kawy dodaj o wiele zdrowszy produkt

Zrezygnuj z regularnego dodawania mleka do kawy. Nie tylko podbija ono kaloryczność napoju, ale też źle wpływa na przewód pokarmowy. Zamiast krowiego mleka, wlej do kawy napój sojowy czy owsiany. Tzw. mleko roślinne sprawi, że kawa będzie smaczniejsza i o wiele zdrowsza. Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Mocny, aromatyczny napój ma dosłownie kilka kalorii, pobudza, wzmacnia pamięć i koncentrację. Kawa podwyższa również ciśnienie krwi i przyspiesza metabolizm.O ile filiżanka czarnej kawy ma około 2-3 kcal, tak kawa z krowim mlekiem, syropami smakowymi lub cukrem może mieć aż 300-400 kcal, czyli tyle, co powinno mieć całe śniadanie. Kawa z mlekiem i syropami smakowymi lub cukrem przyczynia się do powstawania nadwagi. Nie musimy jednak zupełnie rezygnować z dodatków do kawy. Wystarczy zamienić tradycyjne mleko na produkt pochodzenia roślinnego, a wyjdzie nam to na zdrowie. By ograniczyć dodatek cukru do napoju, można dodać mu aromatu oprószając cynamonem, imbirem czy kardamonem.

domowy budyń
12.01.2023 22:41 Najlepszy przepis na domowy budyń. Wypróbujesz i nie będziesz chciał słyszeć o kupnych mieszankach

Budyń jest deserem, który uwielbiają wszyscy, niezależnie od wieku. Najczęściej kupujemy gotową mieszankę w sklepie, dodajemy ją do mleka i gotowe. Warto pokusić się jednak o samodzielne przygotowanie domowej wersji budyniu. Jego smak jest bez porównania lepszy.Do przyrządzenia domowej wersji budyniu potrzebujesz zaledwie kilku składników. W zależności od dodatków możesz stworzyć popularny deser w wielu smakach. My przedstawiamy klasyczny przepis na budyń waniliowy. To idealna baza do dalszych eksperymentów z tym smakołykiem.

Kawa sypana czy rozpuszczalna?
11.01.2023 10:15 Zdrowsza jest kawa sypana czy rozpuszczalna? Dietetycy nie mają wątpliwości. Ogromne zaskoczenie

Badania wykazują, że kawa rozpuszczalna jest o wiele zdrowsza od sypanej. Zawiera mniej kofeiny, nie podrażnia również żołądka i wątroby. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Na rynku mamy kawę w kryształkach i w proszku. Jak powstaje kawa rozpuszczalna?Kawa parzona jest mocną kawą. Ma kwaśny odczyn PH i zawiera dużo kofeiny. Minusem kawy są również fusy, które mogą przeszkadzać podczas picia. Kawa rozpuszczalna jest o wiele łagodniejsza. Kawa rozpuszczalna w kryształkach będzie wyglądać jak kawa z ekspresu przelewowego.Jeśli chcemy, żeby kawa miała piankę, wybierzmy kawę rozpuszczalną w proszku. Warto zaznaczyć również, że na rynku mamy kawę 2 i 3 w jednym. Taka kawa nie jest już zdrowa, a kaloryczna. W kawie 2 w 1 mamy mleko w proszku. W kawie 3 w 1- cukier i mleko. Ten napój ze smakiem kawy nie ma nic wspólnego.Kawę parzoną dietetycy polecają pić jednak z niewielką ilością mleka, żeby złagodzić kwaśny odczyn. Jeśli lubimy słodką kawę, zamiast cukru i syropów smakowych, wybierzmy ksylitol lub stewię. Świetnym dodatkiem słodzącym do napoju jest również miód.

Jajecznica bez tłuszczu
10.01.2023 07:57 Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent

Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowszą wersją śniadaniowego klasyku przyrządzanego na maśle czy oleju. Jej przygotowanie jest równie proste, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Lekka niczym puch potrawa zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować. Jeśli szukacie sposobu na uzyskanie kremowej i jednocześnie lekkiej jajecznicy, smażenie bez tłuszczu będzie doskonałym pomysłem. Zastępując masło lub olej odrobiną krowiego nabiału, uzyskacie przyjemną w odbiorze i niezwykle sycącą potrawę. Smakować będzie znakomicie i ułatwi wam dobre rozpoczęcie dnia.

krokiety
09.01.2023 21:03 Gessler wskazała najczęstszy błąd przy robieniu krokietów. Popełniamy go nagminnie

Nawet tak prosta czynność, jak usmażenie naleśników na krokiety wymaga przestrzegania ważnych wytycznych. Przypomina o tym znana restauratorka Magda Gessler. Podczas przygotowania ciasta mleko oraz wodę dodajemy do przesianej mąki, nigdy na odwrót. Takiemu autorytetowi lepiej zaufać.Wiele osób przygotowanie naleśników do krokietów zaczyna od wlania płynów do miski, a następnie wsypuje do nich mąkę. Okazuje się, że jest to błąd. Składniki ciasta lepiej zwiążą się, jeśli połączymy je w odwrotnej kolejności. Magda Gessler swoje naleśniki do krokietów przygotowuje właśnie w taki sposób.Składniki na naleśniki do krokietów powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Szybko przekonasz się, że dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad Twoje krokiety wyjdą doskonałe za każdym razem.

Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń
07.01.2023 19:44 Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń

Piotr Ogiński podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w butelce i w kartonie. Mleko UHT nazwał "białą wodą z dodatkiem wapnia". Czy faktycznie proces pasteryzacji wpływa na jakość mleka? Pod postem na Instagramie wywiązała się dyskusja. Głos zabrał dietetyk kliniczny.Na sklepowych półkach mamy ogromny wybór mleka. Możemy kupić mleko w butelce i mleko w kartonie. Mleka w butelce należy przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku dni od otwarta. Mleko w kartonie ma dłuższą datę ważności. Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem udzielającym się w mediach społecznościowych. Jego profil, Kocham Gotować możemy śledzić między innymi na YouTube, Instagramie i TikToku. Ostatnio kucharz podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w kartonie oraz mleka w butelce.Były uczestnik kultowych programów kulinarnych, TopChef i Hell's Kitchen, zaznaczył, że mleko z butelki o wiele bardziej przypomina mleko prosto od krowy. Takie mleko nie jest poddane procesowi pasteryzacji. Ogiński uważa, że proces ten przyczynia się do utraty wartości odżywczych produktu.

ciasto bez pieczenia
06.01.2023 22:49 Najbardziej eleganckie ciasto bez pieczenia na wyjątkowe okazje. Orzechowy przysmak podbije każdy stół

Mamy dziś dla Was mega prosty i mega pyszny przepis na ciasto. Jeśli szukacie eleganckiego deseru na każdą okazję, nie mogliście lepiej trafić. Orzechowe ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie i tak samo smakuje. Orzechowe ciasto bez pieczenia złożone jest na bazie herbatników. Maślane ciasteczka przekłada się budyniową masą z dodatkiem orzechów. Wierzch wieńczy apetyczna czekoladowa polewa. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.

Babciny blok czekoladowy
05.01.2023 09:07 Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia

Słodki blok czekoladowy skusi każdego. Zrobienie kultowego przysmaku z czasów PRL-u nie zajmuje wiele czasu, a babcina receptura, do której dotarliśmy, jest niezawodna. Tym łakociem osłodzicie sobie nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień. Pyszny deser bez pieczenia o kakaowym smaku zachwyci nie tylko najmłodszych. Pełen pysznych herbatników i bakalii blok czekoladowy prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube VideoKuchnia.pl, gdzie opublikowano bardzo podobny przepis. Nic tylko zajadać.

Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Zachwycą się nie tylko wielbiciele napoju
05.01.2023 08:11 Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Zachwycą się nie tylko wielbiciele napoju

Kawa z cynamonem jest niezwykle aromatyczna i pozytywnie wpływa na cały organizm. Do pobudzającego napoju dodaj również odrobinę miodu. Kawa poprawi nastrój, wzmocni odporność i rozgrzeje w chłodne dni.W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie i grypę, sięgnijmy po rozgrzewającą kawę z cynamonem. Przyprawa ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Doskonale pobudza, zmniejsza skutki stresu, zwalcza wirusy, wspomaga odchudzanie i pracę serca.Cynamon warto dodawać nie tylko do kawy. Możemy wsypać odrobinę do rosołu pod koniec gotowania lub doprawić nim ciasto, zapiekankę z jabłkiem, czy aromatyczne curry. Cynamon uważany jest za naturalne lekarstwo. Kawa z korzenną przyprawą jest więc nie tylko pyszna, ale i zdrowa.Słodzisz kawę? Zamień cukier lub słodzik na płynny miód. Zimowa kawa z cynamonem i miodem będzie doskonałym napojem na chłodne dni. Do kawy możesz dodać również ulubione dodatki, jak mleko, napój kokosowy, sojowy, czy migdałowy.

Sprytny sposób na elastyczne naleśniki
04.01.2023 21:23 Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler

Sekretem idealnych naleśników nie jest smażenie, a ciasto. Musi być przygotowane w odpowiedni sposób, aby było elastyczne i delikatne. Nie dodawaj całych jajek do masy. Oddziel białka od żółtek, a z białek ubij pianę. Wtedy usmażysz najlepsze naleśniki.Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Domowe, słodkie placki smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą, owocami, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Naleśniki będą o wiele lepsze, kiedy przyrządzimy je według tradycyjnej receptury.Do ciasta na naleśniki dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Dzięki niemu ciasto nie będzie przyklejać się do patelni, nie będzie się rwać, a my do smażenia wykorzystamy naprawdę niewielką ilość oleju rzepakowego. Naleśniki będą więc o wiele lżejsze. Do ciasta warto dodać również cukier z wanilią.Naleśniki będą elastyczne, puszyste i delikatne, kiedy dodamy do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Piana świetnie spulchni przygotowaną masę. Nie musimy dodawać już sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Do naleśników dodajemy nie tylko mleko, ale i wodę gazowaną, która wzmocni efekt piany z białek.

ceny mleka i masła
04.01.2023 20:41 Nowe informacje o cenach mleka i masła. Polacy będą zaskoczeni

Nie mamy dla Was dobrych wieści odnośnie cen mleka oraz masła. Koszt ich zakupu będzie niestety coraz wyższy. Pod tym względem musimy przygotować się na trudny rok. Winne takiego stanu rzeczy są wciąż rosnące koszty wyrobu żywności.Kryzys energetyczny, wojna na Ukrainie, ograniczenia produkcji a także brak rąk do pracy w branży rolnictwa i mleczarstwa powodują niebotyczne ceny wytwarzania podstawowych produktów spożywczych. Boryka się z nimi nie tylko Polska, ale i cała Europa. Podwyżki najboleśniej uderzają w mleczarnie oraz konsumentów.

Babcia Stasia od lat robi najlepsze racuchy. Zawsze pamięta o 1 najważniejszej zasadzie
01.01.2023 22:33 Babcia Stasia od lat robi najlepsze racuchy. Zawsze pamięta o 1 najważniejszej zasadzie

Babcia Stasia zdradziła recepturę na najlepsze racuchy z dodatkiem świeżych drożdży. Racuchy są puszyste, delikatne i pełne smaku. Nie chłoną również tłuszczu podczas smażenia. Podaj je z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. Poznaj sekretny przepis babci na racuchy.W sekretnym przepisie babci na racuchy nie znajdziemy startych jabłek i innych dodatków. Babcia Stasia przygotowuje słodkie placuszki z mleka, świeżych drożdży, jajek i cukru. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. To najważniejsza zasada. Do ciasta dodaje również odrobinę spirytusu, który zapobiega wchłanianiu oleju podczas smażenia, a racuchy nie są tłuste i ciężkie. Babcia Stasia wymieszany rozczyn od razu wlewa do przesianej mąki i dodaje kilka innych składników. Dopiero wtedy odstawia na chwilę ciasto, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Po dodaniu jajek i mleka, ciasto wyrabia ręcznie przy pomocy drewnianej łyżki. To kolejny trik w sekretnym przepisie babci na racuchy. Ciasto na racuchy przed smażeniem musi odpocząć przez około 30 minut. Dopiero wtedy babcia smaży je na mocno rozgrzanym oleju. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki któremu słodkie placuszki się nie przypalą.

moczenie suszonych grzybów
24.12.2022 11:30 Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Błąd jest kosztowny

Jak prawidłowo zaplanować moczenie suszonych grzybów? Pozornie proste pytanie kryje w sobie kilka haczyków. Zbyt długie moczenie, lub kąpiel w nadmiernej ilości wody sprawi, że cenny produkt straci swój wyjątkowy aromat. W naszym krótkim poradniku rozjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.Na moczenie suszonych grzybów nie ma uniwersalnej metody. Wszystko zależy od gatunku, stopnia wysuszenia, a nawet czasu, w którym grzyby były zbierane. Najważniejsze, to kontrolować proces na bieżąco i dostosować go pod siebie.

makiełki
23.12.2022 21:33 Makiełki czy kluski z makiem - jak je nazywasz? Poznaj prostą recepturę na słodkie, wigilijne danie

Makiełki, czy też po prostu kluski z makiem, są popularnym wigilijnym deserem. W zależności od regionu Polski można je spotkać pod rozmaitymi nazwami. Niezależnie od określenia, ich smak pozostaje niezmiennie przepyszny. Z poniższym przepisem możesz bez trudu przygotować je również w swoim domu.Głównymi składnikami makiełek są bakalie, miód oraz oczywiście mak. Słodką masę, poza makaronem, można podać też z bułką śniadaniową lub słodką chałką. Ten przysmak kochają wszyscy, niezależnie od wieku. Spraw radość swoim bliskim świątecznymi kluskami z makiem.

W cieście naleśnikowym zrobiły się grudki? Mamy na nie prosty sposób. Masa będzie idealne gładka
17.12.2022 04:00 W cieście naleśnikowym zrobiły się grudki? Mamy na nie prosty sposób

Sekretem doskonałych naleśników jest ciasto. Jeśli nie przesiejemy mąki i nie dodamy do ciasta składników w odpowiedniej kolejności, naleśniki porwą się na patelni, będą ciężkie i znajdziemy w nich mączne grudki. Grudki można jednak w prosty sposób wymieszać z ciastem przy pomocy blendera.Większość z nas ciasto na naleśniki przygotowuje ,,na oko". Dodajemy mąkę, jajka, mleko i dopiero mieszamy, aż z produktów uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji. Przygotowywanie ciasta w ten sposób niesie ryzyko powstawania mącznych grudek, które psują smak całej potrawy. Jest na to jednak sprawdzony sposób.Grudek w cieście naleśnikowym pozbędziemy się przy pomocy blendera. Ciasto na naleśniki przygotujmy w odpowiedni sposób i zachowajmy odpowiednie proporcje składników, a grudki w cieście naleśnikowym nie pojawią się. Słodkie, cienkie placki wyjdą obłędnie.Do ciasta naleśnikowego z 300 g mąki, dodajemy 2 jajka, 280 ml mleka i 120 ml wody gazowanej. Dodajemy również opakowanie cukru z wanilią i łyżkę oleju lub roztopionego masła. Naleśniki będą cienkie i niezwykle puszyste. Naleśniki podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem
15.12.2022 22:10 Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się? Do masy makowej dodaj rozczyn z drożdży. Prosty trik znacznie ułatwi pracę, a strucla po upieczeniu będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni. Do maku dodaj również składniki, które nawilżą masę, a całe ciasto będzie wyrośnięte, wilgotne i pełne smaku.Strucla makowa, keks i piernik to jedne z ciast, które królują na naszych stołach w Wigilię i Boże Narodzenie. O ile makowiec na kruchym spodzie jest prostym deserem, tak makowiec zawijany na cieście drożdżowym wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku mak oddzieli się od ciasta i straci apetyczny wygląd. Strucla makowa, czyli makowiec zawijany, jest bardzo aromatycznym ciastem. Niestety, tradycyjny makowiec często rozwarstwia się podczas pieczenia, a masa makowa jest sucha. Jest na to jednak skuteczny sposób. Mak należy odpowiednio przygotować przed dodaniem owoców i bakalii. Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się?Sekretem doskonałej strucli jest rozczyn drożdżowy. Nie dodawaj go wyłącznie do składników na ciasto. Rozczyn będzie świetnym składnikiem masy makowej, ponieważ nawilży ją i sprawi, że mak nie oddzieli się od ciasta drożdżowego podczas pieczenia. Do masy warto dodać również inne składniki.

Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 dodatek zwiększa ich puszystość
14.12.2022 18:34 Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 naturalny dodatek zwiększa ich puszystość.

Bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody i bez grama mąki. Racuchy z kaszy manny są niezwykle puszyste, lekkie i pełne smaku. Puszystość zawdzięczają pianie z białek, którą dodaje się do reszty składników. Zachwyty przy tej oryginalnej kolacji lub podwieczorku są gwarantowane.Racuchy tradycyjnie smażymy na oleju. Do ciasta dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, i starte jabłko. Wiele osób placuszki przygotowuje z dodatkiem sody lub rozczynu drożdżowego. Jednak otrzymasz o wiele lepszy efekt, kiedy ciasto na racuchy zrobisz w zupełnie inny sposób.Racuchy z kaszy manny są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Są delikatne i bogate w błonnik. Bezpośrednio do ciasta dodaj niewielką ilość roztopionego masła, a unikniesz smażenia placków na oleju. Placki nie będą wtedy tłuste.Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami. Syrop klonowy, cukier puder, owoce, konfitura to tylko niektóre z opcji podania. Jesienią i zimą gorąco polecam racuchy z orzechami, migdałami, pokrojoną gruszką, śliwkami lub prażonymi jabłkami z cynamonem i kardamonem. Placki posmakują każdemu.

co zrobić, żeby mak na makowiec nie był gorzki
14.12.2022 11:37 Makowiec wyszedł gorzki? Wszystkiemu winny jest 1 błąd. Polacy nagminnie go popełniają

Niesmaczne ciasto może skutecznie zepsuć rodzinną uroczystość. Co zrobić, żeby mak na makowiec nie był gorzki? Produkt ten wymaga odpowiedniego sparzenia i późniejszego gotowania. Z przyjemnością dzielimy się sprawdzonym sposobem.Ziarenka maku mają charakterystyczną, gorzkawą nutę. To właśnie ona może zniweczyć nasze próby przygotowania apetycznego ciasta. Koniecznie dowiedz się, co zrobić, żeby mak na makowiec nie był gorzki i ciesz się przyjemnie słodkim smakiem swojego wypieku.

w czym moczyć suszone grzyby
13.12.2022 16:59 W czym moczyć suszone grzyby? 1 sposób jest absolutnie najlepszy

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już wkrótce w naszych kuchniach królować będą rozmaite potrawy, a wśród nich te wykorzystujące suszone grzyby. W czym moczyć suszone grzyby, aby zachować ich niezwykły aromat? Postaw na mleko i przekonaj się, jak pyszny efekt dzięki temu uzyskasz.Suszone grzyby wymagają namoczenia, aby można je było dodać do dania. Dzięki takiej kąpieli będą miękkie i delikatne. W czym moczyć suszone grzyby, aby uzyskać najlepszy efekt? Poznaj więcej szczegółów na ten temat.

rozgrzewająca kawa
13.12.2022 04:00 Dodaj do kawy wraz z kakao i cynamonem. Rozgrzewające trio pobudzi Cię w mroźny dzień

Mamy idealny sposób na rozgrzewający napój. Nasza kawa szybko i skutecznie uzupełni Twoją energię w zimowe wieczory. Wszystko to za sprawą aromatycznych dodatków.Do przygotowania tej niezwykłej kawy potrzebujesz skondensowanego mleka. W zależności od własnych upodobań, wybierz wersję słodzoną lub bez dodatku cukru. Do napoju dodaj też goździki oraz cynamon. Te dwie przyprawy gwarantują skuteczne rozgrzanie organizmu.

Makaron marioli bojarskiej-ferenc
11.12.2022 16:33 Sycący makaron z warzywami Marioli Bojarskiej - Ferenc. Prosto i smacznie

Mariola Bojarska- Ferenc od lat inspiruje swoimi zdrowymi, a przy tym pysznymi pomysłami na posiłek. Tym razem podzieliła się sposobem na pożywny jesienny obiad. Jej bogaty w warzywne dodatki makaron otoczony aksamitnym sosem skusi niejednego amatora dobrego jedzenia. Ten smak wprost zachwyca.Makaron popularnej trenerki, dzięki dużej zawartości warzyw dostarcza do naszego organizmu błonnik, żelazo oraz witaminę C. Te składniki warto docenić zwłaszcza podczas obecnie panujących chłodów. Niezwykły aromat dania jest zaś zasługą przypraw, a także sera typu parmezan. Obok tego dania nie można przejść obojętnie.

syrop piernikowy
07.12.2022 22:15 Przepis na aromatyczny syrop piernikowy. Doskonały dodatek do świątecznej kawy i deserów

Chcesz nadać świątecznym deserom czy kawie niepowtarzalnego aromatu? Przygotuj zawczasu wyśmienity syrop piernikowy. Pięknie pachnący, słodki specjał momentalnie wprowadzi gości w wyjątkowy nastrój. Możesz go też podarować bliskiej osobie na pyszny prezent. Do przygotowania syropu piernikowego potrzebujesz mleczka kokosowego i mieszanki przypraw do piernika. Jego smak wzbogacają również starannie pokruszone korzenne ciasteczka. Nie uwierzysz, jak pyszny jest ten słodki dodatek. Koniecznie przygotuj go na nadchodzące święta.

Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd. Masa osób nagminnie go popełnia
07.12.2022 13:03 Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd

Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu MasterChef, pokazała uczestnikom, jak przygotować najlepsze ciasto na naleśniki. Dzięki kilku prostym trikom naleśniki wychodzą za każdym razem i zachwycają wyjątkowym smakiem. Poznaj przepis na ciasto na naleśniki Magdy Gessler.Wiele osób popełnia duży błąd podczas przygotowywania naleśników. Na początku zwykle zaczynamy od wlania do miski mleka, wody i dopiero później dodajemy mąkę, jajka i inne składniki. Znana restauratorka ciasto przygotowuje zupełnie inaczej. Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, a placki są cienkie i pełne smaku.Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, którą zawdzięcza składnikom dodawanym w odpowiednim momencie. Gessler wodę dodaje na samym końcu w takiej ilości, żeby delikatnie je rozrzedzić. Do ciasta dodaje również masło klarowane, dzięki któremu naleśniki mają wspaniały, maślany posmak.Magda Gessler do ciasta dodaje również solidną szczyptę brązowego cukru. Cukier sprawi, że naleśniki będą słodsze i będą miały piękny, brązowy kolor. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą polecam domowe konfitury z owoców i serek waniliowy.

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka najlepszych gospodyń
07.12.2022 08:05 Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka gospodyń

Zapomnij o drożdżach i proszku do pieczenia. Puszyste racuchy przygotujesz bez grama spulchniaczy i wyrabiania rozczynu. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj placuszki korzenne na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj przepis na świąteczne, puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia.Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia wychodzą za każdym razem. Sekretem jest piana z białek dodana do masy. Ciasto przed smażeniem musi odpocząć 15 minut. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Placuszki smaż na mocno rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie będą chłonąć tłuszcz.Do puszystych racuchów bez drożdży i proszku do pieczenia w świątecznej wersji koniecznie dodaj przyprawę do piernika, skórkę kandyzowaną, cukier z wanilią i miód. Te składniki podkręcą smak kultowych placuszków i dodadzą im zimowej nuty. Do racuchów zamiast jabłka dodaj gruszkę. Wszyscy będą zachwyceni.Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia podasz z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, syrop klonowy. Świeże owoce, ulubiona konfitura, czekolada, sosy, orzechy, owoce kandyzowane. Każdy składnik wzbogaci smak słodkich placuszków i sprawi, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.