Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

Ciasto bez pieczenia IZERA
28.06.2022 14:47 Budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser dla każdego

Poznajcie przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser jak ze zdjęcia przygotujecie w kilka chwil, a posmakuje z pewnością każdemu. Sekretem tego przysmaku są apetyczne i soczyste owoce oraz fakt, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Używanie piekarnika w czasie upałów nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego mamy na dziś doskonałe rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Przygotujcie ciasto budyniowe z brzoskwiniami, które nie wymaga pieczenia. Nie przegrzejecie mieszkania, a schłodzony deser będzie smakował nawet w ciepłe dni. Sprawdźcie, jak apetycznie wygląda ciasto Izera. Prezentowane zdjęcie jest screenem z kanału „Prosty przepis na” na YouTube. Zapraszamy was do kuchni.

Placuszki bananowe
28.06.2022 08:12 Puszyste placuszki bananowe. Pomysł na proste i pyszne śniadanie

Masz dwa banany? Przygotuj z nich puszyste placuszki bananowe. Ten pomysł na proste i pyszne śniadanie zachwyci małych i dużych, bo placuszki są naprawdę wyjątkowe. By jednak udały się, jak należy, pamiętaj o tym, że banany powinny być dobrze dojrzałe. Wtedy bez problemu je rozgnieciesz i dodadzą ciastu przyjemnej słodkości. Placuszki bananowe to prosty sposób na urozmaicenie codziennych śniadań. Są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Banany dostarczają bowiem owocowego cukru, a także witamin i soli mineralnych. Zrobisz je szybko, użyj tylko dobrze dojrzałych bananów, które mają wyraźny smak i aromat i są odpowiednio miękkie.

puree ziemniaczane
27.06.2022 12:57 Jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Trik polega na odpowiednim czasie podania

Wiecie, jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Cały trik polega na odpowiednim czasie jego podania. Powinno być bowiem serwowane od razu po przyrządzeniu, gdy jest jeszcze dobrze ciepłe. Trzymajcie się tej zasady, a na pewno nie zawiedziecie się na smaku tego dodatku.W Polsce ulubionym dodatkiem do obiadu wciąż pozostają ziemniaki. Zwykle serwuje się je ugotowane w całości lub w postaci purée. Te drugie potrafią być bardzo smaczne, bo dodatek masła i mleka nadaje im kremowej konsystencji. Pamiętajcie jednak, by na purée najlepiej przeznaczyć mączyste ziemniaki. Ich smak warto podkręcić szczyptą mielonej gałki muszkatołowej lub cynamonu. Podajcie je zaraz po przygotowaniu, bo wtedy jest najsmaczniejsze.

pyzy drożdżowe
24.06.2022 19:56 Najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Nawet niejadek poprosi o drugą porcję

Poznajcie przepis na najlepsze pyzy drożdżowe cioci Marylki. Są na tyle smaczne, miękkie i delikatne, że nawet niejadek poprosi o drugą porcję. Można je podać polane sosem mięsnym, grzybowym czy duszonymi owocami. Gdy przygotujecie je raz, przekonacie się, że nie ma przy nich dużo pracy.Pyzy drożdżowe inaczej zwane są pampuchami czy buchtami. Robi się je z lekko słodkawego ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu gotuje się na parze. Można je też gotować bezpośrednio we wrzątku, jednak wtedy bardziej nasiąkną wodą.

lody
23.06.2022 20:11 Proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych

Masz ochotę na smaczne schłodzenie? Przygotuj proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych, gotowych produktach. Lody zrobione według naszego przepisu zawierają tylko naturalne składniki, są kremowe i ciężko przestać je jeść. Do przygotowania domowych lodów wcale nie jest niezbędna specjalna maszynka. Tak naprawdę wystarczy zamrażarka. Przy pomocy tego urządzenia z kilku składników szybko wyczarujecie chłodzący deser. Dziś proponujemy wam lody czekoladowe z dodatkiem prawdziwej czekolady. Są aksamitne i wyjątkowo smaczne. Przekonajcie się o tym sami.

gofry
21.06.2022 12:53 4 proste zasady, dzięki którym domowe gofry wyjdą lepiej niż z budki. Są chrupiące, lekkie i przepyszne

Lubicie gofry? Dziś zdradzimy wam cztery proste zasady, dzięki którym domowe gofry wyjdą lepiej niż z budki. Będą chrupiące, lekkie i przepyszne. I oczywiście o wiele tańsze niż te kupne. Podajcie je z ulubionymi dodatkami — bitą śmietaną, świeżymi owocami lub słodkim sosem.Gofry są jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów. Kojarzą się z wakacjami, ale oczywiście można je przez cały rok zamówić w wielu cukierniach lub kawiarniach. Dość prosto można je przygotować również w domu, zwłaszcza jeśli jest się szczęśliwym posiadaczem gofrownicy. Kluczem do sukcesu, a więc do puszystych i delikatnych gofrów jest odpowiednie ciasto. Należy też trzymać się kilku żelaznych zasad, a gofry wyjdą lepsze niż z nadmorskiej budki.

puree ziemniaczane
19.06.2022 10:56 Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak

Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy. Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami. My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

gofry
16.06.2022 22:18 Gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Rodzina będzie błagać o dokładki

Poznajcie przepis na gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Są lekkie, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. A przy tym nie zawierają proszku do pieczenia. Podajcie je z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a rodzina z pewnością będzie błagać was o dokładki. Gofry kojarzą się z wakacjami i wyjazdem nad morze. Przy każdym niemal deptaku stoi bowiem budka, w której można nabyć ten smaczny deser. Jego ceny są dość wysokie, zwłaszcza jeśli przeliczycie sobie, ile kosztuje was jeden gofr przygotowany własnoręcznie. I właśnie dlatego chcieliśmy was namówić na przygotowanie domowych gofrów. Nasz przepis z pewnością was zachwyci, bo gofry wychodzą lekkie, delikatne i to bez użycia proszku do pieczenia.

placki ziemniaczane
14.06.2022 16:49 Patent babci Reginy na placki ziemniaczane jest lepszy niż sposób Magdy Gessler. Wyjawiamy jej sekret

Dziś zdradzimy wam patent babci Reginy na placki ziemniaczane. Jest nawet lepszy niż sposób Magdy Gessler. Na czym polega? Babcia Regina sparza starte ziemniaki wrzącym mlekiem, co zapobiega ich ciemnieniu. Znana restauratorka w tym celu dodaje zaś łyżkę śmietany. Przetestujcie nowe rozwiązanie, a z pewnością się do niego przekonacie. Kochamy placki ziemniaczane. Zwłaszcza jeśli są chrupiące z wierzchu oraz miękkie i jasne w środku. Niestety ziemniaki mają to do siebie, że szybko ciemnieją. Wpływa to potem na kolor placków, które w przekroju nie są żółtawe, a szarawe.Na szczęście ciemnieniu startych ziemniaków i placków ziemniaczanych można zapobiec. Sposobów na to jest kilka. Można szybko posypać starte ziemniaki warstwą mąki, co ograniczy ich kontakt z powietrzem i utlenianie. Magda Gessler proponuje zaś połączyć skrobię ziemniaczaną z łyżką kwaśnej śmietany. Babcia Regina hamuje zaś ciemnienie ziemniaków sparzając je po starciu gorącym mlekiem. Poznajcie bliżej jej przepis.

Lody z 3 składników
14.06.2022 10:43 Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników

Nie musisz mieć specjalnej maszynki, aby zrobić domowe lody. Lody śmietankowe są pyszne, puszyste i przygotujesz z nich wspaniałe desery dla najbliższych. Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników.Lody śmietankowe są rewelacyjnym pomysłem na deser w upalne dni. Możemy wykorzystać również sezonowe owoce, bakalie, orzechy i polewy, aby przygotować pucharki lodowe. Do lodów o smaku śmietankowym szczególnie polecam świeże truskawki i maliny. Śmietanka równie dobrze komponuje się również z orzechami i polewą czekoladową lub sosem toffi.Sekretem puszystych, domowych lodów bez maszynki, jest odpowiednie mrożenie. Co pół godziny musimy wyjąć masę z zamrażalki, dokładnie zmiksować ją na puch i ponownie wstawić do mrożenia. Czynność powtarzamy, dopóki lody nie będą miały idealnej konsystencji. Jeśli włożymy przygotowaną masę do zamrażalki i nie będziemy jej mieszać, otrzymamy zbrylony kawał mrożonej śmietany, z którą już nic nie zrobimy. Lody musimy mieszać, dzięki czemu będą puszyste i bez trudu nałożymy je do pucharków lub słodkich wafelków.Domowe lody przygotujesz w wielu smakach- przygotuj również lekkie lody jogurtowe, lody bananowe z dodatkiem kawy i lody truskawkowe, cała rodzina będzie zachwycona.

mizeria
11.06.2022 21:01 Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak

Ogórki wymieszane ze śmietaną stanowią proste i szybkie dopełnienie wielu dań obiadowych. Jednak dla niektórych zestaw ten jest zbyt ciężkostrawny. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na doskonałą mizerię bez nabiału. Jej smak doskonale podkręci oryginalny dodatek, którym jest mleko kokosowe. Choć produkty nabiałowe są popularne w naszej kuchni, to jednak coraz więcej osób z nich rezygnuje. Powodem są zazwyczaj względy zdrowotne, alergie i nietolerancje mleka oraz jego przetworów. Często są one zastępowane tzw. mlekami roślinnymi, które tak naprawdę z mlekiem mało mają wspólnego. To znaczy, mają zbliżony smak, jednak nie zawierają alergizujących białek, a także zwierzęcego tłuszczu i cholesterolu. Co by nie mówić, są zdrowsze. I właśnie po taki produkt sięgniemy dzisiaj, przyrządzając oryginalną wersję mizerii. Zamiast śmietaną, pokrojone ogórki polejemy mleczkiem kokosowym. Surówka zyska nowy wymiar, a przede wszystkim lżejszy, ciekawszy smak.

Delikatne naleśniki na bazie maślanki. Cudowny, domowy smak
11.06.2022 16:11 Delikatne naleśniki na bazie maślanki. Cudowny, domowy smak

Pomysł na słodki obiad lub podwieczorek? Delikatne i puszyste naleśniki na bazie maślanki. Naleśniki podaj z serkiem waniliowym i owocami sezonowymi lub domową konfiturą, a sprawisz wszystkim przepyszną niespodziankę. Naleśniki przygotujemy na wiele sposobów, ale to właśnie maślanka jest tym składnikiem, który doskonale spulchnia ciasto, bez dodatku proszku do pieczenia, czy sody oczyszczonej. Naleśniki mają delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii, koniecznie musisz ich spróbować.Najsmaczniejsze naleśniki uzyskasz, kiedy przygotowane ciasto odstawisz na 30 minut, aby odpoczęło i troszkę podrosło. Danie podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam połączenie serka waniliowego i świeżych truskawek lub domowej konfitury. Obiad podać możesz również w totalnie słodkiej wersji z dodatkiem smażonego banana, masła czekoladowego i prażonych migdałów lub wiórków kokosowych. To połączenie jest również fenomenalne, idealne, kiedy mamy ochotę na solidną dawkę czegoś słodkiego.Jeśli masz ochotę na naleśniki w zupełnie innych wydaniu- tu poznasz przepis na zielone naleśniki pistacjowe, urzekną wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.

owsianka
09.06.2022 20:20 Wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem jest 1 przyprawa

Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie, które robi się samo? Z pewnością jest nim wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem tej prostej potrawy jest aromatyczna przyprawa. Zetrzyj na tarce jabłko, wymieszaj je z płatkami owsianymi, posyp cynamonem i zapiecz. Po 30 minutach możesz zajadać się tym pożywnym rarytasem. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od niego bowiem zależy, jak ten dzień zaczniemy. Musi więc być pełne energii i wartościowych składników. Niestety rano mamy zwykle mało czasu na długie przygotowywanie posiłku. Dlatego warto skorzystać z dobrych pomysłów, którym z pewnością jest owsianka z piekarnika.Owsianka niewątpliwie jest bardzo zdrowa, bo dostarcza błonnika, witamin z grupy B i wielu soli mineralnych. Jej wartość odżywczą dopełnia mleko czy jogurt, z którym zwykle łączy się płatki owsiane. Warto też do nich dorzucić owoce i orzechy. Ich smak doskonale podkreśli szczypta cynamonu.

brukselka
07.06.2022 18:20 Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy

Lubicie brukselkę? A wiecie, co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy, jak ustrzec się przed tym niepożądanym smakiem. Nasz prosty trik polega na dodaniu do wrzątku łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Poznajcie też inne cenne wskazówki dotyczące przyrządzania tego warzywa. Brukselka to warzywo kojarzone głównie z jesienią i zimą. Jednak tak naprawdę można je kupić przez cały rok — jak nie świeże, to mrożone. Można je dodawać do zup i zapiekanek, ale zwykle serwujemy je jako dodatek do dań obiadowych. Wtedy wcześniej zazwyczaj je gotujemy. Niektórzy jednak nie przepadają za brukselką, ze względu na jej specyficzny zapach i smak. Często wychodzi gorzka, co jednak wynika z nieodpowiedniego procesu jej przyrządzenia. Dlatego powiemy wam, jak prawidłowo gotować brukselkę.

Prosty przepis na naleśniki bez jajek
07.06.2022 08:07 Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje

Zjedlibyście naleśniki, lecz zabrakło wam jajek? I tak możecie je przygotować. Nasz nowy przepis nie wymaga bowiem dodawania kurzego specjału. Zachowajcie tylko podane w instrukcji proporcje składników, a efekty będą więcej niż zadowalające. Naleśniki można podać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wersję wytrawną z serkiem i pomidorami, czy też na słodki specjał z twarożkiem — będą lepiej smakowały, gdy ciasto wyjdzie cienkie i delikatne. Dziś zdradzamy jak je przygotować, gdy nie mamy pod ręką jajek. Okazuje się, że składnik ten wcale nie jest niezbędny. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać proporcje użytych produktów, a naleśniki będą jednocześnie lekkie, smaczne i nie będą się rozpadać. Spróbujecie?

Pyszna i pożywna jaglanka na mleku
06.06.2022 08:47 Pyszna i pożywna jaglanka na mleku. Proste śniadanie

Jaglanka jest pyszną śniadaniową alternatywą dla płatków kukurydzianych czy owsianki. Pyszne ciepłe danie wymaga zaledwie dwóch składników, by je przygotować. Jeśli macie w kuchni mleko i kaszę, koniecznie spróbujcie. Smakołyk jest wyborny, sycący i przyjemnie rozgrzewa. Do jaglanki możecie podejść podobnie jak do owsianki. Wybierając dodatki według własnych upodobań i nastroju, za każdym razem stworzycie nieco inne śniadanie. Posiłek można przygotować zarówno w wersji słodkiej — jak proponujemy w przepisie — jak i wytrawnej. W tej drugiej po prostu zamieniamy cukier na przyprawy dopasowane do słonych dodatków. Spróbujecie?

Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu
05.06.2022 18:35 Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu. Prosty sposób na pyszny podwieczorek

Racuchy lubi wielu smakoszy. Dobrze znany rarytas warto przygotować z dodatkiem budyniu. Masa nabierze przyjemnego aromatu, a po usmażeniu będzie lekka niczym chmurka. Placuszki zachwycą nawet najbardziej sceptycznych amatorów słodkiego specjału. Spróbujcie koniecznie. Racuchy zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Prezentowaliśmy wam już jednak inne wersje rarytasu np. taką z rabarbarem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by owoce dodać dopiero po ich przyrządzeniu, a masę na placki uzupełnić o dodatek aromatycznego budyniu waniliowego. Będzie bardzo smacznie. Skusicie się?

naleśniki
05.06.2022 13:39 Wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Nikt się im nie oprze

Masz ochotę na lekkie, pyszne danie? Przygotuj wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Są delikatne, o ciekawym smaku i z pewnością nikt się im nie oprze. Zrobisz je dosłownie w pół godziny. Naleśniki podaj na przykład z bitą śmietaną lub kulką lodów i sezonowymi owocami. Jeśli nie masz ochoty na długie pichcenie obiadu, przygotuj naleśniki. Może nie wszyscy będą zadowoleni z tak lekkiej potrawy, jednak wcale nie musi być ona mało sycąca. Wszystko zależy od tego, czym nadziejesz naleśniki. Jeśli więc masz np. mięso z rosołu, zrób z niego farsz dla bardziej głodnych. A tym, którzy wolą coś lekkiego, zaserwuj naleśniki z owocami i bitą śmietaną. Wszyscy będą zadowoleni. Dziś proponujemy małą odmianę naleśnikowego smaku. Dodajcie do ciasta pół na pół mleko i piwo. Dzięki temu naleśniki będą puszyste, lekkie i o ciekawym smaku. Jakim? To zależy, po jakie piwo sięgniesz. Jeśli wolisz gorzkawe, chmielowe wybierz piwo jasne. Gdy słodkawe, sięgnij po piwo ciemne. Możesz też użyć piwa smakowego i bezalkoholowego.

omlet
31.05.2022 20:10 Prosty sposób na puszysty omlet. Pokocha go cała rodzina

Jeśli lubicie racuchy i placki, z pewnością smakują wam też omlety. Zwłaszcza jeśli są puszyste. Dziś właśnie zdradzimy wam proste sposoby na przygotowanie puszystego omleta. Z pewnością pokocha go cała rodzina. Niezależnie od tego, czy podacie go na słodko, czy wytrawnie. Dodatki każdy może sobie bowiem dobrać sam. Omlet jest prostą potrawą zrobioną na bazie jaj. Niektórzy do przygotowania omleta używają samych jajek, niektórzy rozkłócają je z odrobiną mleka lub wody, a jeszcze inni wzbogacają jajka 1-2 łyżkami mąki. Ta ostatnia wersja omleta zwana jest grzybkiem.Omlet może być mniej lub bardziej puszysty, co zależy głównie od sposobu jego przygotowania. Dziś zdradzimy wam kilka pomysłów na uzyskanie wyjątkowo puchatego omleta.

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi?
28.05.2022 15:11 Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Receptura babci Kasi jest naprawdę prosta, a przy tym pozwala na przygotowanie delikatnego i lekkiego ciasta, które po usmażeniu smakuje wyśmienicie. Wystarczy wymieszać po szklance wody i mleka oraz dodać jajka, mąkę i nieco soli. Koniecznie spróbujcie. Naleśniki lubi wielu smakoszy. Można podać je w wersji wytrawnej np. z jajkiem sadzonym lub serem i meksykańskim farszem. Dziś jednak proponujemy wam prostą deserową kompozycję z białym serem i rodzynkami. Lekkie ciasto od babci Kasi idealnie pasuje do słodkiego połączenia. Skusicie się?

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
27.05.2022 19:07 Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Jogurt naturalny przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczy, że użyjesz specjalnego mleka, a otrzymasz pyszny, delikatny, kremowy produkt, idealny na śniadanie i na lekki deser. Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny?Domowy jogurt naturalny jest doskonałym dodatkiem do słodkich śniadań, deserów i koktajli owocowych. Dodasz go również do twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, przygotujesz z niego lekki i pyszny sos czosnkowy lub tatarski.Jogurt, w zależności od pożądanej konsystencji, będzie gotowy po 6 lub 8 godzinach. Po krótszym czasie otrzymasz jogurt o rzadkiej konsystencji. Po 8 godzinach natomiast produkt będzie gęsty i kremowy, idealny do owsianki z owocami na śniadanie.Do przygotowania jogurtu w dużym, litrowym słoiku, potrzebujesz mleka pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Pamiętaj, że mleko pasteryzowane to nie to samo, co mleko UHT. Z takiego mleka nie przygotujesz jogurtu, ponieważ jest mocno przetworzone i poddane obróbce termicznej, co skutecznie uniemożliwi przygotowanie pysznego produktu w domowym zaciszu.

smażony ser
21.05.2022 22:32 Największa czeska klasyka, prawdziwy smażony ser. Gratka dla głodomorów

Dziś nie lada gratka dla głodomorów. Prezentujemy przepis na największą czeską klasykę, czyli prawdziwy smażony ser. Podajcie go na obiad z frytkami i sosem tatarskim. Mało przy nim pracy, a taki posiłek z pewnością wprawi w zachwyt nie tylko miłośników czeskiej kuchni. Smażony ser wymyślili Czesi, ale jada się go też na Słowacji. Można go zamówić w każdej lepszej i gorszej restauracji. Wyglądem przypomina nieco kotlet, bo jest to gruby plaster żółtego sera, który jest panierowany, a potem smażony. Smażony ser podany z frytkami jest na tyle sycącym daniem, że wystarczy za cały obiad. Będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów, a po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Zapraszamy więc na czeski rarytas.

jajecznica
20.05.2022 22:33 Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja

Marzy wam się lekkie danie na śniadanie? Może nim być jajecznica. Jednak nie taka klasyczna, smażona na tłuszczu, a pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko jajek, odrobiny mleka i soli. A zamiast patelni wystarczy metalowa miska. Kto z was nie lubi jajecznicy? To proste danie jest nie tylko smaczne, ale też sycące i pożywne. Oczywiście niektórzy unikają jedzenia go zbyt często ze względu na cholesterol w jajkach i maśle użytym do smażenia. I właśnie dla tych, a także dla osób będących na lekkostrawnej diecie i zwyczajnie lubiących lekkie dania serwujemy dzisiejszy przepis.Pokażemy wam, jak zrobić jajecznicę bez użycia tłuszczu. Przygotujemy ją bowiem nie na patelni, a w misce. A ponieważ będziemy gotować jajecznicę na parze, najlepiej jakby miska była metalowa. Wtedy bowiem szybciej się zetnie do pożądanej konsystencji.

racuchy
18.05.2022 08:46 Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Poznajcie przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w jednej sztuczce, a mianowicie w dodatku ubitego na sztywno białka. Dzięki temu racuchy wyjdą lekkie, wyrośnięte i bardzo naturalne w smaku. Tym razem obędzie się bez wyczuwalnej na języku ostrości i niekoniecznie lubianego posmaku drożdży. Racuchy lubią mali i duzi. Głównie za to, że są puszyste, smaczne i posypane cukrem pudrem. To, że są wyrośnięte, wynika z dodanego do ciasta spulchniacza. Może nim być proszek do pieczenia, soda oczyszczona lub drożdże. Użycie dwóch pierwszych jest bardzo proste, a efekt szybki. Dodatek drożdży wymaga odstawienia ciasta do wyrośnięcia. Są jednak osoby, które wyczuwają dodatek spulchniaczy tak do racuchów, jak i pieczonych ciast. Ich smak im po prostu przeszkadza, bo soda daje charakterystyczną ostrość na języku, podobnie zresztą proszek do pieczenia. Zwłaszcza jeśli przesadzi się z ich dodatkiem. Są też osoby, które mają uczulenie na tego typu dodatki. Na szczęście można zupełnie zrezygnować z popularnych spulchniaczy, a podobny efekt uzyskać dodając do ciasta ubite na sztywno białko. Trzeba tylko pamiętać, że struktura białkowej piany jest bardzo delikatna, więc dodaje się ją do ciasta tuż przed smażeniem i delikatnie miesza całość łyżką.

pierogi
17.05.2022 13:53 Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Jeśli chodzą wam po głowie pierogi, ale obawiacie się, że ciasto znów wam nie wyjdzie, przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy przepis na plastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Dzięki temu dodatkowi ciasto wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Jest też delikatne i aksamitne w smaku.Podstawą pysznych pierogów jest udane ciasto. Powinno być cienkie i delikatne. Dobrze też, by dało się łatwo formować, bez przylepiania do stolnicy i klejenia się do rąk. Dobrej jakości ciasto nie rozpadnie się w czasie gotowania pierogów, a w czasie jedzenia będzie się rozpływać w ustach.

Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Odpowiedź zaskakuje
14.05.2022 15:57 Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Odpowiedź zaskakuje

Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Okazuje się, że nie każde mleko potrzebuje niskiej temperatury. Jeśli nie otworzymy jeszcze kartonu czy butelki, produkt możemy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Mleko, które powinno stać w lodówce potrzebuje jednak odpowiedniego miejsca, aby zachowało świeżość.W sklepach mamy obecnie ogromny wybór różnego rodzaju mleka- w butelkach, małych i dużych kartonach, większych baniakach, świeże, pasteryzowane. Wybór jest naprawdę spory. Mleko zaraz po zakupach wstawiamy do lodówki, zwykle na drzwi na dolną półkę, co nie jest wskazane.Nieodpowiednie przechowywanie mleka skutkuje jego szybszym psuciem i niezdatnością do spożycia. Nie każdy produkt jednak musi przed otwarciem stać w lodówce. Dowiedz się, jakie mleko należy wstawić do lodówki, na którą półkę, a jakie mleko może być przechowywane w kuchennej szafce.Mlekiem i produktami spożywczymi, które zaczynają się psuć, możemy się mocno zatruć. Po otwarciu kartonu czy butelki wypijmy je w ciągu maksymalnie 2 dni. Picie mleka prosto z opakowania skraca jego świeżość. Zawarte w ślinie enzymy przyspieszają proces psucia się produktu.

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie
12.05.2022 08:21 Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie

Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Ziarna kawy potrzebują odpowiedniej temperatury wody, dzięki czemu "mała czarna" ma rewelacyjny, wyraźny smak i doskonały aromat. Dowiedz się, jaka temperatura wody jest najlepsza do zaparzenia najlepszej kawy.Niezależnie od tego, czy wolisz łagodniejszą robustę, czy bardziej wyraźną, lekko kwaśną arabicę, parzenie kawy wymaga odpowiedniego przygotowania. Zwykle mielone już ziarna zalewamy wrzątkiem, jednak to poważny błąd, przez który nie możemy cieszyć się pełnią smaku pobudzającego napoju.Gorąco polecam jednak parzenie kawy przy pomocy filtra lub kawiarki. Kawa po przygotowaniu pozbawiona jest fusów, przez co ma genialny smak. Kawę powinniśmy zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.

gofry
11.05.2022 18:15 Jak przygotować chrupiące i puszyste gofry? Wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad

Gofry bez problemu można zrobić w domu. Dziś powiemy wam, jak przygotować chrupiące gofry. Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad. Jedną z nich jest dodanie na koniec dobrze ubitych białek. Dzięki nim nie będzie konieczny dodatek proszku do pieczenia.Gofry kojarzą się z wakacjami i latem. Wtedy w kurortach pojawia się wiele sezonowych punktów, w których można je zamówić. Jednak goframi można się raczyć przez cały rok. Bez problemu da się je zrobić w domowym zaciszu. Sprawdźcie, jak to zrobić, by były chrupiące i pyszne.