Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

kutia
06.12.2022 16:49 Jak przygotować mak i pszenicę na kutię? Podajemy patent babć

Któż nie przepada za smakiem tradycyjnej kutii? Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje ta przygotowana przez babcie. Czas najwyższy jednak przejąć pałeczkę i przygotować ten przysmak we własnym zakresie. Wystarczy pamiętać, że pszenicę na kutię należy wstawić do namoczenia na dzień poprzedzający jej przygotowanie, mak zaś wymaga ugotowania w mleku i przemielenia.Na charakterystyczny smak świątecznej kutii składa się pszenica, mak oraz bakalie. Przepis nie może powstać bez dodatku miodu i mleka, w którym mak się gotuje. Na sukces potrawy składa się odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Poniżej przedstawiamy sprawdzone babcine metody na tradycyjne danie.

Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Korzyści są nie do przecenienia
05.12.2022 17:54 Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Korzyści są nie do przecenienia

Moczenie karpia w mleku jest skutecznym sposobem na pozbycie się intensywnego smaku i zapachu mułu. Już po 12 godzinach ryba będzie soczysta i niezwykle delikatna. Smażony karp przygotowany według tradycyjnej receptury zachwyci całą rodzinę.Karp jest rybą, którą przygotowujemy głównie na Wigilię. Karp pieczony, smażony, ryba w galarecie, czy zupa rybna to jedne z tradycyjnych potraw serwowanych w tym szczególnym dniu. Wiele osób nie przepada jednak za karpiem ze względu na duże ości i mułowaty zapach i smak. Jest na to jednak prosty sposób.Moczenie karpia w mleku jest skutecznym trikiem na pozbycie się smaku i zapachu mułu. Rybę moczymy przez 12 godzin. Dodajemy również przyprawy. Po tym czasie karp będzie delikatny i pyszny. Jeśli wybieramy smażonego karpia, koniecznie przygotujmy również odpowiednią panierkę.Panierka chroni delikatne mięso przed wysuszeniem i sprawia, że karp z zewnątrz jest chrupiący i złocisty. W środku natomiast zachwyca soczystym i wilgotnym mięsem. Odpowiednie filetowanie, moczenie karpia w mleku i panierowanie są kluczem do doskonałego karpia smażonego a Wigilię.

placki ziemniaczane jak u babci
02.12.2022 14:38 Nasze babcie doskonale wiedziały, jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Sekret tkwił w 1 triku

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej na świecie karmi własna babcia. Właśnie od takiej doświadczonej kucharki dostaliśmy przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane. Cały ich sekret tkwi w przelaniu surowych startych warzyw gorącym mlekiem. Już nigdy nie przygotujesz tego smakołyku inaczej.Placki ziemniaczane jak u babci doskonale pasują do rozmaitych potraw. Możesz je przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Dzięki temu możesz cieszyć się nimi w ramach wieczornej przekąski, lub przygotować na obiad z dodatkiem mięsnego czy grzybowego sosu. Ta babcina receptura jest bezkonkurencyjna.

gryczanka
29.11.2022 22:28 Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a przy tym bogatego w składniki odżywcze, koniecznie spróbuj gryczanki. To mleczne danie na bazie kaszy gryczanej jest absolutnym śniadaniowym hitem.Kasza gryczana zwykła kojarzyć się z dodatkiem do gulaszu czy sosu grzybowego. Zrywamy z tym wyobrażeniem. Ugotowana na mleku gryczanka z dodatkiem owoców i słodkiego miodu smakuje wręcz fenomenalnie.Mleczną gryczankę możesz przygotować z dowolnymi owocami. Jabłka, gruszki czy owoce suszone odnajdą się w tym daniu jednakowo dobrze. My proponujemy pożywną gryczankę z dodatkiem sezonowych śliwek.

racuchy
24.11.2022 19:47 Wsyp dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Placuszki wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Znane i lubiane racuchy mogą być jeszcze lepsze, niż zazwyczaj. Wystarczy dodać 1 niepozorny składnik, a zyskają zupełnie nowy wymiar. Mowa o waniliowym budyniu w proszku. Ten produkt poprawia nie tylko smak, ale i konsystencję placuszków.Budyniowe racuchy są banalnie proste do wykonania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na ciasto i usmażyć placki. Złociste racuchy podane z cukrem pudrem rozpływają się w ustach. Twoja rodzina je pokocha.

karp
24.11.2022 18:50 Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Mamy najlepsze patenty

Karp jest jedną z pozycji obowiązkowych na świątecznym stole. Nierzadko jednak smak potrawy popsuty jest przez charakterystyczny dla tej ryby zapach mułu. Dzięki leżakowaniu mięsa w odpowiednich produktach możemy łatwo temu zapobiec. W poniższym tekście przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.Świąteczny karp pojawia się w rozmaitych postaciach. Smażony, pieczony lub w galarecie- możliwości jest wiele. Niezależnie od wybranego przepisu, rybie mięso warto zawczasu odpowiednio przygotować. Dzięki temu błotny smak odejdzie w zapomnienie.

orzechowy krem do ciast i tortów
23.11.2022 21:34 Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent

Orzechowy krem do ciast i tortów jest wyśmienitą propozycją na smaczne przełożenie biszkoptu. Smak kremu jest oszałamiający, a deser wykonany z jego użyciem wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie jest trudne i przy odrobinie uwagi poradzi sobie z nim każdy początkujący amator cukiernictwa. Składniki do przyrządzenia orzechowego kremu do ciast i tortów powinny mieć temperaturę pokojową. Specjał ten twardnieje w lodówce, wobec czego warto wstawić do niej gotowy już deser na kilka minut przed podaniem. Również przed samym przełożeniem orzechowy krem do ciast i tortów należy chłodzić przez ok. 30 minut. Nabierze dzięki temu odpowiedniej konsystencji i nie wypłynie spomiędzy biszkoptów pod wpływem ich ciężaru.

błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych
21.11.2022 22:49 Błyskawiczne ciastka z 2 składników. Zaskoczysz się, jakie są pyszne

Czy wiesz, że jesteś w stanie przygotować chrupiące ciastka w mniej niż pół godziny? Nasze błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych są genialnie prostym a zarazem genialnie pysznym pomysłem. Wystarczy wymieszać płatki ze skondensowanym mlekiem i deser jest niemal gotowy. Gwarantujemy, że błyskawiczne ciastka znikną ze stołu w mgnieniu oka.Chociaż wykonanie błyskawicznych ciastek z płatków kukurydzianych wymaga użycia piekarnika, śmiało możemy stwierdzić, że jest to przepis bez pieczenia. W piekarniku bowiem jedynie podsuszamy ciastka przez kilka minut. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia
21.11.2022 08:46 Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia

Uwielbiasz słodkie śniadania? Koniecznie przygotuj owsiankę o smaku batonika Bounty. Owsiankę na mleku z oryginalnym kakao, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą przygotujesz zaledwie w kilka minut. Pożywne i zdrowe śniadanie zachwyci małych i dużych. Płatki owsiane są uniwersalnym dodatkiem w kuchni. Przygotujesz z nich owsiankę, podasz z ulubionym jogurtem, a nawet upieczesz wyśmienite ciasteczka i inne wypieki do kawy. Owsianka gotowana na mleku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego łasucha.Owsiankę kokosową podaj z ulubionymi owocami. Gorąco polecam banany, brzoskwinie lub borówki. W sezonie letnim maliny i truskawki. Owsianka smakuje doskonale również z bakaliami i ulubionymi orzechami, np. migdałami, suszoną żurawiną, czy orzechami laskowymi.Do przygotowania owsianki na słodko wykorzystaj płatki górskie. Zrezygnuj z kupowania płatków błyskawicznych. Im bardziej zmielony owies, tym ma mniej substancji odżywczych, w tym błonnika i cennych witamin. Owsianka będzie smaczna, pożywna i przede wszystkim zdrowa.

Moczenie grzybów suszonych
17.11.2022 12:35 Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne

Moczenie grzybów suszonych poprzedza przygotowanie z nich potraw. Większość z nas zanurza produkt w wodzie. Tymczasem mleko będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Trzymane w nabiale skarby lasu stają się niezwykle delikatne i aksamitne. Doskonale wzbogacą wigilijne dania.Suszone grzyby przed użyciem należy namoczyć. Zwykle zalewa się je ciepłą wodą. Jednak warto ją zastąpić letnim mlekiem. Staropolski patent na przygotowanie rozpływającego się dodatku do dań sprawdza się doskonale.

Jak zrobić domowy jogurt?
17.11.2022 09:51 Jak zrobić domowy jogurt? Banalny sposób ucieszy wielbicieli mlecznego produktu. Nie będą przepłacać

Jogurt naturalny jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem. Niektórzy sięgają po niego dosyć często, przygotowując śniadanie czy deser. Dobrej jakości jogurt wcale nie jest tani. Na szczęście w niezwykle prosty sposób można go przygotować w domowym zaciszu. Jogurt pasuje do śniadaniowych owsianek, naleśników i wielu innych deserów. Zrobienie go w domu będzie niesamowicie proste. Wystarczy kupić jedno małe opakowanie gotowego produktu wysokiej jakości i mleko z pewnego źródła.Koniecznie zwróćcie uwagę czy jogurt zawiera żywe kultury bakterii — są niezbędne, by powstał nam oczekiwany, zdrowy produkt. Mleko również nie może być pozbawione flory bakteryjnej. Wybierzcie świeże lub pasteryzowane — UHT nie będzie dobre.

kożuch na mleku
12.11.2022 08:52 Koniec z wyrzucaniem kożucha z mleka. Szefowie kuchni mają na niego niezwykłe patenty

Kożuch z mleka jednoznacznie kojarzy nam się z postrachem z dzieciństwa. Również dorosłe osoby nie przepadają za tym nieapetycznym produktem tworzącym się na powierzchni. Są jednak śmiałkowie, którzy dali kożuchowi szansę i w jego towarzystwie serwowali między innymi wykwintne dania z ryb. Ci kucharze to Wojciech Amaro oraz Aleksander Baron.Kożuch z mleka powstaje podczas podgrzewania produktu. Istnieją sposoby, aby nie dopuścić do jego uformowania się, można także kożuch mechanicznie usunąć z powierzchni. Zastanów się jednak, czy warto to robić. Nie trzeba być słynnym kucharzem, aby znaleźć dla tego produktu smaczne zastosowanie.

Wystarczą 3 składniki i chwila wolnego czasu. Mamy najprostszy przepis na sernik. Zamiast piekarnika wykorzystaj mikrofalówkę
12.11.2022 08:37 Najprostszy sernik z 3 składników. Zamiast piekarnika użyj mikrofalówki

Sernik bez pieczenia z 3 składników zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto jest niezwykle puszyste, lekkie i delikatne, a do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Masę podgrzewamy w mikrofalówce. Deser podajemy z konfiturą lub świeżymi owocami.Do przygotowania sernika bez pieczenia z 3 składników potrzebujemy ciastek z masą cytrynową, mleka skondensowanego oraz gęstego jogurtu śmietankowego. Zarówno ciastka, jak i masę będziemy kilkukrotnie podgrzewać w mikrofalówce. Gotowy sernik wstawiamy do zamrażalnika na całą noc, żeby masa stężała.Sernik bez pieczenia z 3 składników podajemy z owocami sezonowymi lub z ulubioną konfiturą. Latem postawmy na truskawki, maliny, jagody, jesienią natomiast na śliwki, konfiturę z czereśni i jeżyn. Tak podane ciasto wygląda bardzo apetycznie i dosłownie rozpływa się w ustach.Z tego względu, że sernik bez pieczenia z 3 składników przygotowywany jest w mikrofalówce, zrezygnujmy z tradycyjnej tortownicy. Wykorzystajmy natomiast naczynie żaroodporne lub kamionkową formę do pieczenia. Klasyczna tortownica lub blacha nie nadają się do podgrzewania w urządzeniu.Puszysty sernik bez pieczenia na cytrynowym spodzie Składniki:opakowanie ciastek z masą cytrynową1 kg gęstego jogurtu śmietanowegopuszka mleka skondensowanego

ciasto bez pieczenia
11.11.2022 20:43 Hitowe fit ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca smakiem. Jedz bez wyrzutów sumienia

Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem zawsze wtedy, gdy napada nas ochota na szybki deser. A co, jeśli taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia? Poniżej przedstawiamy innowacyjny przepis na fit ciasto bez pieczenia.Fit ciasto bez pieczenia swój "fit" przedrostek zawdzięcza temu, że nie używamy do jego przygotowania białego cukru. Zamiast niego stawiamy na erytrytol, zwany też "dobrym cukrem". Słodki smak toffi imitujemy zaś za pomocą zdrowych suszonych daktyli. Pysznie i bez zbędnych kalorii.

Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?
11.11.2022 20:36 Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Powód zaskakuje

Kawa z surowym jajkiem to bardzo popularny napój w krajach skandynawskich. Kawa jest kremowa i delikatna, ale przede wszystkim zdrowa. Możemy podać ją również z ulubionymi dodatkami. Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dziennego funkcjonowania. Kawę zwykle pijemy czarną lub z mlekiem, a niektórzy dodają również do niej cukier lub miód. Co ciekawe, do kawy możemy dodać także surowe jajko. To szwedzki patent na smaczny i zdrowy początek dnia.Kawa z surowym jajkiem jest bardzo puszysta, kremowa i delikatna, a samo jajko nie jest wyczuwalne w smaku. Do kawy możemy dodać krowie mleko lub napój sojowy, migdałowy, kokosowy. Kawa jajeczna z ulubionymi dodatkami będzie smakować rewelacyjnie.Zrezygnujmy jednak z syropów smakowych, które również dodawane są do kawy, ponieważ są naprawdę bardzo kaloryczne. Kawa z jajkiem, która ma właściwości odchudzające, nie przyspieszy metabolizmu, jeśli wlejemy do niej puste kalorie.

Ciasto budyniowe
10.11.2022 20:53 Obłędne budyniowe ciasto bez pieczenia. Najtańszy i najlepszy deser

Każdy z nas miewa czasem zachciankę na coś słodkiego, kiedy akurat niczego słodkiego nie ma pod ręką. Na ratunek przychodzi nam wtedy ciasto budyniowe. To ciasto bez pieczenia, dlatego jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste.Do przygotowania ciasta budyniowego bez pieczenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jeśli nie masz ich akurat w domu, zakupy niezbędne do zrobienia ciasta zrobisz tanio w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie. To ciasto bez pieczenia możesz łatwo przygotować na niespodziewaną wizytę znajomych.

jak usunąć nadmiar soli ze śledzi
10.11.2022 17:54 Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Mamy najlepsze, sprawdzone patenty

Śledzie goszczą na naszych stołach pod postacią rozmaitych potraw. Warunkiem ich zrównoważonego smaku jest odpowiednia ilość słonej nuty z rybie. Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Filety przed przygotowaniem muszą zażyć stosownej kąpieli.Poza sporą ilością soli, filety śledziowe posiadają także dość mocny rybny smak. Na szczęście temu również zaradzi namaczanie. Przedstawione poniżej metody nie tylko rozwiążą problem, jak usunąć nadmiar soli ze śledzi, ale sprawią też, że sama ryba stanie się łagodniejsza.

jak ugotować ziemniaki
09.11.2022 22:53 Ziemniaki szarzeją po ugotowaniu? 2 dodatki poradzą sobie z problemem. Apetyczny wygląd gwarantowany

Gotowanie ziemniaków jest pozornie banalną czynnością. Obrane warzywa wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą i postawić na kuchence. Zdarza się jednak, że ugotowane ziemniaki po kilku minutach od odcedzenia nabierają nieapetycznej, szarawej barwy. Na szczęście można temu łatwo zaradzić odrobiną soku z cytryny lub mleka.Ziemniaki ciemnieją po obraniu, co jest wynikiem reakcji z tlenem zawartego w nich enzymu. Ciemnienie może też dotyczyć już ugotowanych ziemniaków. Może być ono spowodowane dużą zawartością azotanów lub nieodpowiednimi warunkami przechowywania. Zmiany te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale szare ziemniaki z pewnością nie wyglądają apetycznie.

domowy twarożek
08.11.2022 21:09 Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie domowego twarożku nie jest trudnym zadaniem. Nie ważne, czy mieszkasz w małej miejscowości, czy też w centrum wielkiego miasta - taki twaróg jest w zasięgu Twoich możliwości. Jedynym, o czym musisz pamiętać, jest wybór odpowiedniego mleka.Do przyrządzenia domowego twarożku najlepiej wykorzystać zsiadłe mleko. Powstaje ono w wyniku przechowywania mleka świeżego lub pasteryzowanego poza lodówką. Na twarożek zupełnie nie nadaje się mleko UHT. A to dlatego, że jest poddawane mocniejszej pasteryzacji, która pozbawia je wszelkich mikroorganizmów odpowiadających za zakwaszanie. Domowy twarożek można zrobić z mleka słodkiego, zsiadłego lub z mieszanki obu. Twarożek z mleka słodkiego wymaga nieco więcej czasu, niż jego kwaśny odpowiednik. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na domowy twarożek.

Z 3 składników zrobisz wyżerkę dla całej rodziny. Na pewno masz je w kuchni. Cudowne połączenie
05.11.2022 09:23 Z 3 składników zrobisz wyżerkę dla całej rodziny. Na pewno masz je w kuchni. Cudowne połączenie

Szukasz pomysłu na tani i pożywny obiad? Przygotuj makaron z serem, danie będzie gotowe błyskawicznie i cała rodzina zje je ze smakiem. Do makaronu z serem potrzebujesz dodatkowo mleka, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Poznaj przepis na tani obiad z 3 składników.Sosy do makaronu przygotowujemy głównie z pomidorów lub śmietany. Dodajemy również warzywa, ser, czasem mięso i oczywiście przyprawy. Makaron z serem z 3 składników jest prostym daniem bez grama śmietany i pomidorów. Aromatyczny sos zrobimy z mleka.Makaron z serem na mlecznym sosie jest naprawdę błyskawicznym daniem, które przygotujemy na jednej patelni. Makaronu nie gotujemy wcześniej, będzie gotował się z resztą składników. Do dania polecam makaron świderki, kokardki lub penne. Makaron spaghetti wymaga pokruszenia, żeby zmieścił się na patelni.Makaron z serem solidnie oprószamy startym parmezanem lub goudą. Polecam dodatkowo oprószyć danie świeżą natką pietruszki, która wzbogaci smak potrawy. Do obiadu z 3 składników dodajemy również oliwę z oliwek, dzięki której sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

Prosty i odżywczy deser winogronowy. Ideał na podwieczorek
03.11.2022 18:19 Prosty i odżywczy deser winogronowy. Ideał na podwieczorek

Deser winogronowy z kaszy manny jest świetnym pomysłem na pożywny podwieczorek dla całej rodziny. Posiłek jest pełen smaku i zachęca swoim wyglądem. Poznaj kaszę mannę w zupełnie nowym wydaniu. Zachwyty są gwarantowane.Deser winogronowy zrobimy z kilku prostych składników. Wystarczy dosłownie chwila w kuchni, a przygotujemy rewelacyjny podwieczorek. Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają go od pierwszego kęsa.Przed przygotowywaniem deseru winogronowego, kaszę mannę zalej sokiem winogronowym i mlekiem, następnie odstaw na godzinę, żeby napęczniała. To sekret delikatnego, puszystego deseru. Kasza manna gotowana z cukrem wanilinowym nabierze doskonałego smaku. Przysłowiową wisienką na torcie będzie dodatek słodkiej śmietanki i soku z cytryny. Tak przygotowany deser jest słodki, ale nie mdły. Doskonale też syci.

Wymieszaj z mlekiem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wręcz doskonałe
01.11.2022 19:22 Wymieszaj z mlekiem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wręcz doskonałe

Naleśniki są świetnym pomysłem na obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Słodkie, delikatne ciasto z cukrem waniliowym i płynnym miodem będzie o wiele delikatniejsze i puszyste, kiedy dodamy do niego wrzącą wodę. Naleśniki na słodko podaję z różnymi dodatkami. Jesienią sięgam po czekoladę i domowe dżemy i konfitury, głównie konfitury ze śliwek, brzoskwiń, truskawek. Latem natomiast stawiam na świeże owoce sezonowe, mus owocowy i serek waniliowy, naleśniki podane w ten sposób smakują całej rodzinie.Ciasto naleśnikowe przygotowuję nieco inaczej niż wszyscy. Zamiast zimnej lub gazowanej wody, dodaję wrzątek i odstawiam na 30 minut, żeby masa zgęstniała. Do ciasta dodaję również cukier waniliowy, miód i łyżkę oleju rzepakowego, dzięki któremu naleśniki nie przywierają do patelni podczas smażenia.Do naleśników nie dodaję również ani proszku do pieczenia, ani sody. Nie ubijam również piany z białek, żeby spulchniły ciasto. Wrzątek jest najlepszym sposobem na delikatne naleśniki. Masa naleśnikowa z początku jest bardzo rzadka, po 30 minutach natomiast ładnie gęstnieje i nadaje się do smażenia.

Wafle z kajmakiem
20.10.2022 13:48 Banalnie proste wafle przekładane kajmakiem. Smak sprzed lat zachwyca do dziś. Pamiętaj o 1 detalu

Wafle przekładane kajmakiem są prostym przepisem, który w przeszłości niejednokrotnie zaspokajał apetyt na słodycze. Podstawowe składniki oraz łatwe przygotowanie sprawiają, przekąska ta jest dobrym pomysłem również dzisiaj. Wafle przekładane kajmakiem biją na głowę niejeden kupny deser.Do przygotowania wafli przekładanych kajmakiem najlepiej przygotować własną masę z gotowanego skondensowanego mleka. Jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć kupnej masy krówkowej, jednak końcowy efekt nie będzie z pewnością tak smakowity. Odrobina cierpliwości przy przygotowaniu wafli odpłaci się nam z nawiązką.

Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku?
18.10.2022 14:07 Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Mało kto zdaje sobie sprawę. Od razu poczujesz różnicę

Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Wychodzi o wiele delikatniejszy. Jeśli dodatkowo wsypiecie nieco cukru do płynu, warzywo będzie miało jeszcze bogatszy, głęboki smak. Dwa dodatki stosowane przez szefów kuchni są niezawodne.

drożdże
16.10.2022 22:50 Przechowujesz drożdże w lodówce? Koniecznie pamiętaj o ważnym szczególe

Kiedy wybrany przez nas przepis wymaga użycia drożdży, mamy do wyboru dwie opcje. O ile drożdże suszone nie nastręczają żadnych problemów i rozterek, tak te świeże skłaniają nas do zadania pytania- jak przechowywać drożdże? Odpowiedź jest prosta- w lodówce. Koniecznie jednak pamiętaj o zawinięciu drożdży w papier.Drożdże są składnikiem niezbędnym przy wielu specjałach kulinarnych, od babki drożdżowej poczynając, a na cieście do pizzy kończąc. Nie każdy przepis wymaga jednak zużycia całej ich kostki na raz. Dowiedz się, jak przechowywać drożdże, aby były zdatne do użycia w przy następnej okazji.

papieskie kremówki
15.10.2022 18:55 Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy

Tradycyjne kremówki niezaprzeczalnie kojarzą się z klasycznymi polskimi słodkościami. Nie bez powodu tak uwielbiane były przez naszego papieża, Jana Pawła II. Dzięki poniższemu przepisowi możesz przygotować papieskie kremówki we własnej kuchni. Delikatny krem między warstwami ciasta sprawdzi się jako doskonały poczęstunek na każdą okazję.Klasyczne, papieskie kremówki robi się na kruchym cieście, jednak niektórzy używają zamiast niego ciasta francuskiego. Jest to polecana wersja dla osób mniej biegłych w sztuce cukierniczej lub takich, którym zależy na przygotowaniu deseru w krótszym czasie. Na ten wariant kremówki idealnie sprawdza się dodatkowa warstwa bitej śmietany rozprowadzona na budyniowym kremie.

domowy budyń
14.10.2022 17:40 Jak zrobić aksamitny domowy budyń? Mamy najlepszy sposób

W dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do przygotowywania kupnego budyniu z proszku. Zapewne większość z Was nie spodziewa się, jak proste jest przyrządzenie tego przysmaku w tradycyjny domowy sposób. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis, w którym dodatek masła sprawia, że budyń jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.Dodanie masła do przygotowywanego domowego budyniu podbija jego smak, oraz sprawia, że nasz deser ma wyjątkowo gładką konsystencję. Kolejną kwestią mającą niebagatelny wpływ na budyniową perfekcję jest dbanie, aby w wyrabianej masie nie powstały grudki. Efekt ten uzyskasz, jeśli zamiast łyżki, do mieszania budyniu użyjesz widelca.

kawa z goździkami
13.10.2022 21:16 Dlaczego warto dodać goździki do kawy? Korzyści zachwycają

Sposobów na parzenie kawy jest tyle, co amatorów tego gorącego napoju. Aromatyczny rozgrzewający napar stawia na nogi i pomaga dobrze rozpocząć nowy dzień. Wśród bogactwa dostępnych do kawy dodatków warto zwrócić szczególną uwagę na goździki. Poza pysznym smakiem i aromatem, ta niepozorna przyprawa może zaoferować nam dużo więcej.Goździki to nic innego jak nierozkwitłe i wysuszone pąki drzewa goździkowego. Swój smak i aromat zawdzięczają substancji o nazwie eugenol, która ma działanie znieczulające. Goździki pomogą zatem uśmierzyć ból zęba lub ból głowy. Kawa z goździkami jest skutecznym napojem rozgrzewającym, warto więc przygotować ją gdy czujemy nadciągające przeziębienie lub grypę. Ponadto goździki pomogą uporać się z nieświeżym oddechem a także pozytywnie wpłyną pracę trzustki. Te małe niepozorne pąki kryją w sobie wielką moc.