Któż z nas nie uwielbia puree ziemniaczanego? Idealne kremowe i gładkie warzywa pasują doskonale do wielu dań. Anna Lewandowska wzięła uwielbiany przepis i wprowadziła do niego kilka swoich modyfikacji. Do ziemniaków dolewa zdrowe i smaczne mleko ryżowe.
Znamy niezastąpiony przepis na naleśniki. Jego autorką jest nie kto inny, jak sama Ewa Wachowicz. Sekret jej złocistych placuszków tkwi w płynnych dodatkach. Najlepsze ciasto nie może powstać bez mleka i wody gazowanej.
Gdy za oknem brzydka pogoda, mamy większą niż zwykle ochotę na słodkości. Jeśli chcecie uraczyć się czymś wyjątkowym i przepysznym, skorzystajcie z poniższego przepisu. Z mleka, czekolady i kilku dodatków stworzycie deser, jakiego nie kupicie w żadnej cukierni.
Co się stanie, gdy włożymy torebkę herbaty do wrzącego mleka? Efekt zaskoczy najbardziej doświadczonych kucharzy. Z tych dwóch składników możesz bowiem przygotować domowy ser. Całość zajmie Ci najwyżej kilkanaście minut.
O kotletach schabowych powiedziano już niemal wszystko. Chcecie jednak wiedzieć w czym tkwi tajemnica tych najpyszniejszych? Nie zawodny sposób na klasyczne polskie danie zdradziła niezawodna Magda Gessler. Dzięki moczeniu w marynacie na bazie mleka jej kotlety schabowe nabierają wyjątkowej soczystości.
Mleko bez laktozy jest łatwo dostępne. Chętnie dodawany do kawy produkt, nie jest jednak pozbawiony wad. Zaszkodzić może on zwłaszcza osobom, które na nietolerancję mlecznego cukru jeszcze nie cierpią. Wyjaśniamy dlaczego.
Masz w domu mleko i cytrynę? Zrobisz z nich rewelacyjną przekąskę i dodatek do pieczywa. Dodaj również czarne oliwki, a domowy ser będzie totalnym hitem w Twojej kuchni. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.
Chcesz przygotować pyszny deser, który zachwyci wszystkich gości? Wypróbuj przepis na doskonały łakoć z owocami i czekoladą. Trudno o bardziej efektowny poczęstunek. Ten specjał wygląda tak obłędnie, że aż szkoda go pałaszować.
Nasze babcie smażyły naleśniki na patelni przesmarowanej słoniną. Mała ilość tłuszczu nie wpływała na smak, a dzięki niemu placki nie przywierały do patelni. Były również o wiele smaczniejsze od smażonych na oleju.
Kawa z kardamonem smakuje jeszcze lepiej. Przyprawa wydobywa z niej najlepszy aromat. Sprawia również, że napój ma prozdrowotne właściwości. Kawę z kardamonem możesz posłodzić miodem, dodać ulubione mleko i przyprawy. Będzie przepyszna.
Sezon wakacyjny jeszcze się nie rozpoczął, a już pojawiają się „paragony grozy”. Pani Ewelina pojechała z rodziną nad morze. Za jedną porcję lodów gałkowych z lodziarni zapłaciła aż 9 zł.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Mleko jest produktem, który bardzo prosto zamienić, uzyskując równie delikatny przysmak pozbawiony laktozy. Przepis jest niesamowicie prosty. Spróbujecie?
Takiego patentu na kapustę jeszcze nie widzieliście. Ten przepis bije na głowę tak tradycyjne danie, jak gołąbki. Zalej główkę kapusty gorącym mlekiem i odstaw na 20 minut. Pod wypływem temperatury liście zmiękną, a w dodatku nabiorą wyjątkowej delikatności.
Biała kiełbasa już nigdy nie wyjdzie zbyt sucha. Wystarczy, że do garnka wlejemy mleko, a smak mięsnego rarytasu będzie znacznie przyjemniejszy. Prosta sztuczka po raz kolejny podkreśla danie. Musicie spróbować.
Kotlety mielone powinny być soczyste i delikatne. Na ich konsystencję i smak znacząco wpływa dodatek namoczonej bułki. Pieczywo powinno być zanurzone w mleku. Tylko wtedy sprawi, że danie zachwyci nas od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy dlaczego.
Znasz kawiarkę ze zdjęcia? Cuccumella, czyli neapolitańska kawiarka parzy najlepszą kawę. Działa zupełnie inaczej niż klasyczne urządzenia. Kawa jest bardzo aromatyczna. Cuccumella ma dodatkową funkcję, dzięki której napój na dłużej pozostanie gorący.
Babcia Henia naleśniki robi inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich mleka. Gotowe ciasto miesza z 2 łyżkami majonezu. Naleśniki są o wiele bardziej puszyste. Poznaj przepis na naleśniki na majonezie. Placki z ulubionymi dodatkami znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Zrezygnuj z gotowych słodyczy na Wielkanoc. Zamiast nich przygotuj galaretkowe jajeczka w wydmuszkach. Gotowe deserki w kształcie jajek będą totalnym hitem na świątecznym stole i znikną błyskawicznie. Poznaj przepis na szybki deser na Wielkanoc.
Znamy najlepszy przepis na aksamitny sernik. Dzięki dwóm dodatkom będzie lekki i idealnie wilgotny. Apetyczne ciasto warto przygotować na spodzie z herbatników. Dzięki temu zyskamy nie tylko wyjątkowy smak deseru, ale także oszczędzimy sobie sporo pracy.
Mleko owsiane nie należy do tanich. Anna Lewandowska pokazała, jak przygotowuje roślinną alternatywę nabiału w domu. Składniki są znacznie tańsze niż gotowy produkt ze sklepu, a wykonanie niezwykle proste. Musicie spróbować.
Niemal każda rodzina może pochwalić się kucharką, spod której ręki wychodzą najlepsze specjały. Jedną z takich właśnie czarodziejek jest ciocia Zosia. Jej naleśniki nie mają sobie równych pod względem delikatności ciasta. Ich sekret tkwi w dodatku skrobi do ciasta.
Szukasz pomysłu na słodkie co nieco dla całej rodziny? Proponujemy przepyszne ciasto bez pieczenia. Karpatkę zrobisz dosłownie w 15 minut. Wystarczy, że przygotujesz krem budyniowy i połączysz go z groszkiem ptysiowym. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki, żeby masa stężała.
Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się miękkie i elastyczne naleśniki. Takie, które bez problemu można nadziewać, czym się lubi i składać wedle upodobań. Nic dziwnego, wszak takie naleśniki są też bardzo smaczne, bo miękkie i soczyste. Jeśli macie problem z przygotowaniem takich właśnie naleśników, zdradzimy Wam prosty patent.
Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zamiast jeść coś niezdrowego na szybko, ugotuj owsiankę z jabłkiem o smaku szarlotki. Jest przepyszna, pożywna i przygotujesz ją w dosłownie 5 minut.
Koniec z tłustymi naleśnikami. Zamiast dużej ilości oleju, wsyp na patelnię szczyptę soli i przesmaż. Dopiero później wlej odrobinę tłuszczu i rozprowadź ciasto naleśnikowe. Placki nie będą przywierać na patelni, nie porwą się i będą jeszcze smaczniejsze.
Ugotuj kalafiora w mieszance wody i mleka. Wsyp cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Warzywo będzie delikatne, smaczne i nie straci swojego koloru. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, do garnka dodaj gałkę muszkatołową, listek laurowy lub sok z cytryny.
Sekretem doskonałej karpatki jest dobrze wyrobione i sparzone ciasto. Masa pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się odkształcać, tworząc charakterystyczne fałdy przypominające pasmo górskie. Babcia Basia zdradziła przepis na najlepszą karpatkę z kremem.