Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

naleśniki wytrawne
25.03.2022 23:47 Sycące, śniadaniowe naleśniki z twarogiem i pomidorami

A może naleśniki na śniadanie? Nie z dżemem ani czekoladą, ale wytrawne, więc zdrowsze. Jeśli narobiliśmy wam smaku, zapraszamy na śniadaniowe naleśniki z twarogiem i pomidorami. Są sycące, pożywne, smaczne i orzeźwiające. Idealne na dobry początek dnia. Naleśniki kochają wszyscy. Stwarzają bowiem tak szerokie pole do popisu, że każdy może przygotować dokładnie takie naleśniki, jak lubi. Jeśli ktoś nie przepada za dżemem, może zjeść naleśnik z twarożkiem i owocami, a jeśli ktoś nie lubi słodkiej wersji, może zrobić wytrawną. Właśnie taką jak proponujemy lub nieco inną. My przygotowaliśmy farsz z twarogu i pomidorów, ale równie dobrze twarożek możecie połączyć z samym szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, papryką czy dowolną ich mieszanką. Zróbcie po prostu taki farsz, jaki wam odpowiada.

ciasto krówka
25.03.2022 23:47 Krówka ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia

Jeśli lubisz ciasta, przy których jest mało pracy, a efekt szybko znika z talerzyków, mamy słodką propozycję. Przygotuj Krówkę ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia. Doskonale smakuje i nigdy nie zawodzi. Bez ryzyka przypalenia i zakalca. Jeśli masz w kuchennych zapasach herbatniki, krakersy, puszkę masy kajmakowej i trochę mlecznych produktów, możesz przygotować pysznego przekładańca. W sumie, kolejność w jakiej ułożysz poszczególne warstwy, nie ma większego znaczenia. By jednak całość dobrze się trzymała, kładź na przemian mokre warstwy i ciastka.

racuchy
25.03.2022 23:47 Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe?

Uwielbiamy racuchy, bo jakże ich nie kochać. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i doskonale smakują posypane cukrem pudrem. A wiesz, jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe? Takie, które są dobrze wyrośnięte i po prostu chce się je jeść? Zdradzimy ci prosty patent, by rzeczywiście się udały.Racuchy to tak naprawdę placki, które mają dodatek środka spulchniającego. Dzięki niemu nie są płaskie i zwarte, a wyrośnięte i puszyste. Do spulchniania można użyć proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. My sięgnęliśmy właśnie po drożdże, bo takie racuchy są najbardziej klasyczne i naturalne.Jest jednak istotna różnica między racuchami na drożdżach, a na pozostałych spulchniaczach. Te na proszku do pieczenia czy sodzie można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Ciasto na racuchy drożdżowe musi wcześniej wyrosnąć, inaczej placki nie będą miękkie ani smaczne.

kawa
25.03.2022 23:46 Piernikowa kawa z kakao i przyprawą korzenną

Potrzebujesz porannego przebudzenia? Myślisz o kawie? Dziś proponujemy małą, wyjątkowo czarną, która swym smakiem i aromatem wprowadzi was w świąteczny nastrój. Przygotujcie piernikową kawę z kakao i przyprawą korzenną. Doskonale syci i uspokaja, ale też dodaje tak potrzebnej rano energii.Każdy kawosz ma już z pewnością swoją ulubioną kawę. Jedni wybierają taką, która im najbardziej smakuje, inni, taką, która najlepiej i najszybciej na nich działa. Nasza propozycja łączy smak i działanie. Dodamy dziś do kawy kakao, które również niesie ze sobą sporo energii, a także niezwykle aromatyczną przyprawę do piernika. Ta kawa jest sycąca, ale wcale nie musi być słodka. Oczywiście możecie ją dosłodzić cukrem, miodem lub słodzikiem, ale nie jest to konieczne. Przyprawy tak balansują jej smak, że wcale nie jest gorzka.

Jak zrobić idealne puree?
25.03.2022 23:46 Jak zrobić idealne puree?

Puree to smaczny dodatek do mięs i ryb, jednak jego przygotowanie wymaga zastosowania kilku tików, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze puree ziemniaczane, jakie jadłeś. Jak zrobić idealne puree?Puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Ugotowane ziemniaki wymieszane na gładką masę z masłem, mlekiem, śmietaną i przyprawami smakują wybornie. Puree możesz przygotować w tradycyjny sposób lub urozmaicić je cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem, a nawet podsmażonym boczkiem.Puree ziemniaczane pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb pieczonych. Puree świetnie łączą się z wyraźną wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Piersi z kaczki w sosie imbirowym podane na puree ziemniaczanym wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Puree wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najważniejsze jest samo gotowanie ziemniaków i odpowiednie proporcje mleka i śmietany, aby puree miało idealną konsystencję, było gładkie i delikatne. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejsze puree.

racuchy
25.03.2022 23:45 Jak zrobić idealnie pulchne racuchy?

Zimowy wieczór aż prosi się o pyszny podwieczorek. A co powiesz na puszyste racuchy? Chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem? Sprawdź jak zrobić idealnie pulchne racuchy. Nawet jeśli nie masz drożdży, możesz je zastąpić innym składnikiem. Wyjdą idealnie pulchne i pyszne.Zwykle do racuchów dodajemy drożdże. Jednak jest to składnik, który dość szybko traci swoją świeżość. Jeśli więc nie masz drożdży, możesz je zastąpić proszkiem do pieczenia. Ma tę zaletę, że ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dla zwiększenia pulchności racuchów dodaj do nich ubitą pianę z białek.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
25.03.2022 23:45 Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem i liśćmi kaffiru to pomysł na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Tajska zupa dyniowa jest słodka, wyraźna w smaku i gęsta. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę dyniową z mlekiem kokosowym.Zupa dyniowa to wyjątkowo smaczna, gęsta zupa krem, którą przygotujesz błyskawicznie. Zupę możesz dodatkowo oprószyć świeżą kolendrą, przygotować grzanki lub uprażyć pestki dyni lub słonecznika. Każda wersja ma niepowtarzalny smak, który świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami.Do przygotowania zupy wykorzystaj dynię hokkaido, która zawiera dużo miąższu i jest bardzo aromatyczna. Z upieczonej dyni łatwiej zdejmiesz twardą skórę, a cała dynia pieczona z cebulką, czosnkiem i oliwą nabierze doskonałego smaku. Zupę dopraw imbirem i liśćmi limonki, czyli kaffirem. Szukasz pomysłu na orientalny obiad? Ugotuj tradycyjną, tajską zupę Tom Yum z krewetkami.

Szybki mus z marakui
25.03.2022 23:45 Szybki mus z marakui - niewiarygodnie pyszny deser

Mus z marakui to pomysł na szybki i wyjątkowo smaczny deser dla całej rodziny. Słodki mus z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki w połączeniu z słodko-kwaśnymi owocami skradnie Wasze serca już od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na pyszny i szybki mus z marakui.Sezon na owoce trwa od października do lutego, wtedy też kupimy najsmaczniejsze, dojrzałe owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować wyśmienite desery, dżemy, marmolady i soki. Poza sezonem poratować możemy się gotową pulpą z marakui w puszce. Marakuja ma słodko-kwaśny smak i jest rewelacyjnym dodatkiem do lodów, gofrów i musów.Marakuja to nie tylko wspaniały, egzotyczny smak. Regularne spożywanie owocu zmniejsza ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, a także łagodzi kaszel, obawy astmy i pomaga zasnąć. Lecznicze działanie marakui od lat wykorzystywane jest w medycynie naturalnej oby Ameryk.Mus z marakui to warstwowy, słodko-kwaśny deser, idealny do kawy lub herbaty zimowej. Słodki, pyszny mus na bazie mleka kokosowego, śmietany i wanilii rewelacyjnie łączy się z przetartymi, świeżymi owocami, dodając Ci energii i wprowadzając w doskonały nastrój. Jeśli chcesz zrobić dżem z marakui- w tym artykule dowiesz się, jakich błędów unikać podczas robienia dżemów i marmolad. Na zimę zrób również wyśmienity, słodko-gorzką marmoladę z pomarańczy, która będzie idealnym dodatkiem do gofrów, deserów i pomysłem na słodkie śniadanie.

Jak zrobić idealne gofry?
25.03.2022 23:45 Jak zrobić idealne gofry?

Gofry to zawsze świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oprószone cukrem pudrem, polane polewą, z bitą śmietaną, owocami, dżemami smakują wyśmienicie. Odpowiednie smażenie i przygotowanie ciasta to sekret doskonałych, chrupiących i jednocześnie miękkich w środków gofrów. Sprawdź, jak zrobić idealne gofry w domu.Gofry na słodko kojarzą nam się głównie z wakacjami, morzem i długimi, słonecznymi dniami. Możesz samodzielnie przygotować pyszne desery, które będą równie chrupiące i smaczne, co te podawane w budkach przy plażach. Gofry na słodko uwielbiam robić zimą, aby umilić sobie chłodne dni i pomarzyć trochę o gorącym lipcu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na gofry na słodko. Jeśli zastosujesz również rady dotyczące samego pieczenia, gofry wyjdą idealnie za każdym razem, a Ty staniesz się domowym królem słodkości. Gofry podaj z cukrem pudrem, dżemem truskawkowym, ulubioną polewą, owocami. Gofry możesz również przygotować w wytrawny sposób. Tu poznasz przepis na pożywne gofry z szynką i serem, idealne na pożywne śniadanie, lunch lub kolację.

ciasto Maxi King
25.03.2022 23:44 Rozkosznie, zniewalająco proste ciasto Maxi King bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia cieszą się u nas niesłabnącym powodzeniem. Stwarzają wiele możliwości łączenia składników, na dodatek bez ryzyka, że coś nie wyjdzie. Dziś polecamy wam ciasto bez pieczenia Maxi King. Jego przygotowanie jest rozkosznie, wprost zniewalająco proste. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Ciasta bez pieczenia bazują na trwałych półproduktach, takie jak herbatniki, biszkopty, krakersy, czekolada, masa kajmakowa czy orzechy. Ich uzupełnieniem są świeżo przygotowane kremy, np. budyniowy, z mascarpone czy bitej śmietany. To połączenie skutkuje niezwykłym smakiem przy minimalnym wysiłku. Zobaczcie też, jak kusząco wygląda - prezentujemy ciasto Maxi King pochodzące z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.

herbata z mlekiem
25.03.2022 23:44 Czy warto pić herbatę z mlekiem?

Kawa z mlekiem ma liczne grono wielbicieli. A czy próbowaliście już herbaty z dodatkiem mleka? Choć połączenie to nie brzmi zbyt apetycznie, jednak napój ten zaleca się zazwyczaj kobietom karmiącym piersią. Czy jednak warto pić herbatę z mlekiem?Herbata z mlekiem zwana popularnie bawarką to nic innego jak herbata z dodatkiem mleka lub gorące mleko, do którego dolano napar herbaty. Efekt jest ten sam — powstaje beżowa mikstura, która niektórym smakuje, a innych odpycha. Jednak do prawdziwej bawarki można też dodać cynamon, miód czy aromatyczny alkohol. Dzięki temu powstanie o wiele smaczniejszy napój. Czy jednak połączenie herbaty z mlekiem daje nam jakieś korzyści?

Herbata indyjska
25.03.2022 23:44 Rozgrzewająca herbata rodem z Indii z aromatycznymi przyprawami

Indyjska kuchnia pełna jest aromatycznych przypraw, więc nic dziwnego, że to właśnie stamtąd pochodzi rozgrzewająca herbata z korzennymi przyprawami. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu wspaniale łączy się ze smakiem kawy. Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami. Indyjska herbata jest słodka, zawiesista i esencjonalna. Choć niektórych może niepokoić obecność mleka, to właśnie dzięki niemu uzyskuje się wspaniałą kremowość i piękny kolor. Dodatkowym uspokojeniem z pewnością jest fakt, że ten napój wcale nie smakuje, jak znienawidzona przez wielu klasyczna bawarka.Owa herbata nieźle sprawdza się podczas relaksowania przy serialu, ponieważ wykazuje właściwości rozluźniające. Zalecana jest także po całym dniu obfitego jedzenia, gdyż poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

krokiety
25.03.2022 23:44 Jak zrobić naleśniki na krokiety, które nie pękają przy zwijaniu?

Naleśniki można jeść z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Można też zamienić je w pożywniejsze danie, robiąc z nich np. tort czy krokiety. A wiesz, jak zrobić naleśniki na krokiety, które nie pękają? Zobacz, jak przygotować ciasto, by usmażone naleśniki były elastyczne i dały się bez problemu formować. Naleśniki można składać na wiele sposobów. Popularne jest złożenie ich na cztery, w kopertę czy po prostu zrolowanie. Z naleśników można też przygotować krokiety. Żeby nie wypływał z nich farsz, należy najpierw zawinąć dwa przeciwległe boki do środka, a potem zrolować naleśnik.Trzeba przyznać, że takie wielokrotne składanie wytrzyma tylko elastyczny naleśnik. Jak więc przygotować ciasto, by naleśniki rzeczywiście takie były? Ważny jest tu skład ciasta i jego przygotowanie, a także usmażenie dość cienkich naleśników.

smażone pieczarki
25.03.2022 23:43 Smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce - idealna przekąska dla całej rodziny

Masz ochotę na smaczną przekąskę? Mamy pomysł na małe co nieco, które szybko zniknie z talerzyków. Są nim smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce. Ta przekąska będzie idealna dla całej rodziny. Możesz ją też zaserwować na spotkaniu ze znajomymi.Pomiędzy posiłkami często mamy ochotę zjeść coś małego, ale smacznego. Można oczywiście sięgnąć po paluszki czy chipsy, ale nie ma jak domowe przysmaki. Oczywiście najlepsze są takie, które nie wymagają dużo pracy i czasu. I właśnie takie są smażone pieczarki.Ta przekąska z pewnością posmakuje dorosłym. Doskonale pasuje bowiem do piwa. Jednak z pewnością i wśród młodzieży znajdzie swoich wielbicieli. Ma wszystkie zalety przekąski doskonałej — jest mała, chrupiąca i pełna smaku.

ciastka wuzetki
25.03.2022 23:42 Jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u?

Rozpoznajesz deser ze zdjęcia? Kilkadziesiąt lat temu zajadał się nim każdy. Zobacz jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u. Podajemy ci niezawodny przepis sprzed lat. Dzięki temu ciastku wrócą z pewnością wspomnienia z młodości. A ci, którzy nie znali Wuzetki, z pewnością się nią zachwycą. Wuzetka to ciastko, które składało się z dwóch kakaowych blatów przełożonych marmoladą i bitą śmietaną. Wierzch wieńczyła czekoladowa pomada i kleks bitej śmietany. Nazwa tego deseru powstała mniej więcej w połowie XX wieku, prawdopodobnie na cześć warszawskiej trasy W-Z. To właśnie niedaleko niej znajdowała się cukiernia, która sprzedawała owe ciastka. Inne teorie głoszą na przykład, że nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu WZC oznaczającego „wypiek z czekoladą" lub skrótu WZK od „wypieku z kremem". Jest też możliwość, że nazwa ciastka pochodzi od pierwszego jego producenta, czyli Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC).

puree ziemniaczane
25.03.2022 23:42 Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem

W jakiej postaci zwykle podajecie ziemniaki do obiadu? Gotowane wprost z wody? A może przygotujecie z nich puree? Jeśli chcecie, by ziemniaki były nie tylko neutralnym dodatkiem, ale miały też swój smak wzbogaćcie je czymś bardzo aromatycznym. Prezentujemy wam przepis na aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem. Puree ziemniaczane ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy wolą mieć na talerzu kremową papkę, inni całe ziemniaki. Ci pierwsi mają jednak spore pole do popisu. Przygotowując bowiem ziemniaczane puree, można pokusić się też o dodatki smakowe.

mięso w mleku
25.03.2022 23:41 Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Karkówka jest jedną z najbardziej lubianych części wieprzowego mięsa. Poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania i duszenia. Przed przyrządzeniem warto ją zamarynować. Dziś powiemy wam, dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku. Choć ta marynata jest łagodna w smaku, mięso wychodzi doskonałe.Marynaty do mięs zawierają zwykle kwaśny składnik. Może to być np. wino, trochę octu czy maślanka. Warto też użyć warzywa i przyprawy, które dodadzą pieczeni smaku i aromatu. Oprócz klasyki, czyli soli i pieprzu, można sięgnąć po zioła, np. tymianek, rozmaryn, majeranek, a także przyprawy takie, jak ziele angielskie, goździki czy paprykę. Doskonałym dodatkiem jest też czosnek, cebula czy marchew.

Wątróbka z cebulką
25.03.2022 23:41 W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Wątróbka jest dla wielu ludzi bardzo nieprzyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa, choć dzisiaj większość z nich lubi się nią zajadać. Jeśli chcesz, żeby po usmażeniu była miękka, wymocz ją w mleku, kefirze lub maślance przez minimalnie dwie godziny. Nabiał zmiękczy mięso, a także wyciągnie ewentualną goryczkę, która może być wyczuwalna. Wątróbka smażona z cebulką, a niekiedy również i z jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje mieszane uczucia. Młodsi z kolei zwykle nie mają żadnych wątpliwości i kategorycznie odmawiają jedzenia jej. Większość nieprzyjemności związanych z tym produktem jest jej gorzkość oraz twardość - znaki, że wątróbka została źle przygotowana. Przed smażeniem trzeba bowiem wymoczyć ją w mleku, kefirze lub maślance, a solenie zostawić na sam koniec.

kalafior
25.03.2022 23:41 Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Kalafior potrafi być pyszny. Zwłaszcza gdy jest ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś powiemy wam, jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny. Dzięki temu będzie wyglądał apetycznie i doskonale smakował. Tak naprawdę, by uzyskać ten efekt, wystarczy dodać do wody dwa składniki. Kalafior w polskiej kuchni nie gości zbyt często. Dodajemy go zwykle do zupy lub podajemy gotowany do obiadu. Gotując go, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by warzywo nie nabrało ostrego smaku i żółtawego koloru. Jak się okazuje, wystarczy tylko dodać do wody odpowiednie składniki.

Anna Lewandowska, racuchy
25.03.2022 23:40 Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Macie ochotę na coś szybkiego i smacznego? A co powiecie na racuchy? Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem. Jeśli czujecie się zachęceni, zapraszamy na obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej. Uwagę przykuwa m.in. dodatek imbiru.Racuchy kuszą puszystością, smakiem i łatwością przygotowania. Są doskonałą propozycją na podwieczorek, ale wiele osób chętnie jadłoby je o każdej porze dnia, np. na śniadanie. Najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakują na zimno czy odgrzane.Racuchy Anny Lewandowskiej mają kilka niecodziennych dodatków. Wśród nich są brzoskwinie, które doskonale zastępują klasyczne jabłka. Jest też imbir, który lekko rozgrzewa i dodaje wyrazistości potrawie, a także cynamon, który wprowadza moc aromatu. Koniecznie musicie ich spróbować.

Racuchy
25.03.2022 23:40 Puszyste racuchy na kefirze i sodzie

Tradycyjne racuchy, jakie wszyscy doskonale znamy, sporządza się zwykle na mleku oraz drożdżach - to one odpowiadają za charakterystyczny smak placuszków. Zamiast nich można wykorzystać kwaśny kefir i sodę oczyszczoną, co znacznie przyspiesza czas przygotowania racuchów. Nie trzeba bowiem czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz można od razu zabrać się za smażenie. Aby racuchy mogły zostać uznane za sukces, muszą mieć puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę, a ich smak musi zachwycać słodyczą i intensywnością. Co ciekawe wcale nie potrzeba do takich efektów mleka ani drożdży. Świetnymi zamiennikami są zupełnie inne produkty, które każdy z nas na co dzień trzyma w swojej kuchni - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej i kefirze. Soda pozwala uzyskać plackom wyrośnięcie, a kwaśny kefir aktywuje jej właściwości. Dodatkowo kwaśność nabiału stworzy przyjemny kontrast dla cukru pudru i jabłek.

Gorąca czekolada do picia z karmelem
25.03.2022 23:39 Jak zrobić pyszną czekoladę do picia?

Gorąca czekolada była niegdyś największym marzeniem każdego dziecka, dlatego dzisiaj pijąc ją, można powrócić do dawnych czasów. Poniżej prezentujemy przepis na czekoladę do picia z karmelem oraz solą. Odrobina przyprawy znacznie wzmocni słodki smak czekolady i karmelu i poprawi doznania. Udana gorąca czekolada wyróżnia się dwiema cechami. Po pierwsze jest gęsta i kremowa, a po drugie jej smak jest intensywny i złożony. Aby uzyskać taki produkt, warto korzystać ze składników najlepszej jakości. Dla złagodzenia gorzkości czekolady deserowej, w przepisie połączona ona została z czekoladą mleczną. Dzięki temu napój uzyska równowagę, której często brakuje gotowym czekoladom do picia ze sklepów.

wnętrze Lidla
25.03.2022 23:39 Wielka premiera w Lidlu. Quebonafide i Forxst wypuszczają nowy napój

Już dzisiaj w Lidlu odbywa się wielka premiera. Słynny duet muzyczny Quebonafide i Forxst wypuszcza wyjątkowy napój. Na razie nie kupicie go nigdzie indziej, więc jeśli macie ochotę spróbować delikatnego pobudzenia w wyjątkowo zdrowej wersji, udajcie się do popularnego dyskontu. W sklepach sieci Lidl można kupić dobre i poszukiwane produkty w dobrych cenach. Do takich produktów z pewnością od dziś będą należały napoje, które dzisiaj debiutują na polskim rynku właśnie w sklepach Lidl. Ich smak i skład z pewnością przypadną wam do gustu. I mamy dla was dobrą wiadomość — będą na stałe w ofercie Lidla.

budyń
25.03.2022 23:39 Jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki?

Masz ochotę na budyń? Ale nie taki z torebki, a prawdziwy, domowy? Zobacz, jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki. Będzie smaczny, pożywny i doskonały również dla bezglutenowców. Ten domowy specjał przygotujesz w mniej niż 15 minut. Jest w sam raz na deser. Budyń z torebki jest prosty do przygotowania. Wystarczy rozmieszać gotowy proszek z mlekiem, wlać do wrzącego mleka i całość zagotować. Jest smaczny, jednak przygotowany z mało naturalnych składników. Jeśli więc chcesz poczęstować rodzinę czymś prostym, ale też zdrowym, przygotuj budyń domowym sposobem. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. A do budyniu nie musisz dodawać mąki pszennej.

naleśniki
25.03.2022 23:39 Jak zrobić puszyste naleśniki na drożdżach?

Jeśli lubicie naleśniki, te będą dla was z pewnością pysznym odkryciem. Dziś powiemy wam, jak zrobić naleśniki na drożdżach. Są puszyste, miękkie i bardzo elastyczne. Pachną mlekiem i masłem i doskonale smakują ze słodkimi dodatkami, np. twarożkiem, musem jabłkowym czy dżemem. Klasyczne naleśniki są cienkimi, delikatnymi plackami. Jeśli jednak chcielibyście zwiększyć ich grubość i puszystość, dodajcie do ciasta trochę drożdży. Zobaczycie, że naleśniki będą bardzo miękkie i delikatne, mimo swojej grubości. Będą doskonałe na deser, śniadanie, kolację i przekąskę.

naleśniki
25.03.2022 23:38 Lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek

Naleśniki pyszna rzecz. Są proste do przygotowania i zawsze każdy zje je z wielką ochotą. Dziś podamy wam przepis na lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek. Będą w sam raz, gdy zabraknie wam w domu tego produktu lub gdy ze względów zdrowotnych nie możecie jeść jajek.Ciasto na naleśniki robi się zwykle z mąki, jajek i mleka. Jest jednak wiele innych składników, z których możecie przygotować równie smaczne i lekkie naleśniki. Tak naprawdę każdy z tych składników da się zastąpić innym. To dobra alternatywa na braki w domowych zapasach lub dla osób uczulonych na niektóre z podstawowych produktów. Dziś przedstawimy wam przepis na naleśniki bez dodatku jajek. Jajka pełnią w cieście rolę substancji wiążącej pozostałe składniki. Dają mu też pulchność i lekkość. Jeśli chcecie z nich zrezygnować, musicie je zastąpić składnikiem o podobnych właściwościach. Takim dobrym odpowiednikiem jajek jest aquafaba, czyli woda po ugotowanej ciecierzycy. Aquafaba to także płyn, w którym znajduje się gotowa, ugotowana już ciecierzyca w sklepach. Pod żadnym pozorem nie należy jej wylewać, bo z jej pomocą możesz przygotować dziesiątki pysznych przepisów.

pączki
25.03.2022 23:38 Prosty przepis na domowe pączki kładzione łyżką

Pączki są słodkością kojarzoną głównie z karnawałem. Jednak doskonale smakują przez cały rok. Zwykle pączki kupujemy, bo jest przy nich sporo pracy. Dziś podamy wam jednak prosty przepisy na domowe pączki kładzione łyżką. Tak naprawdę wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i usmażyć je po wyrośnięciu. Prawda, że proste?Trudno zaprzeczyć, że przygotowanie pączków jest pracochłonne i zajmuje sporo czasu. Najpierw trzeba zagnieść drożdżowe ciasto, które wymaga wyrastania. Potem trzeba uformować pączki i znów poczekać, by wyrosły. My mamy jednak dla was łatwiejszy sposób na pączki. Wyrobione ciasto wystarczy nabierać łyżką i kłaść wprost na gorący tłuszcz. Takich pączków nie nadziewa się marmoladą, wystarczy po usmażeniu oprószyć je cukrem pudrem.

Jak usunąć nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?
25.03.2022 23:38 Jak usunąć nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?

Lubicie brokuły, lecz niekoniecznie podoba wam się zapach, jaki pojawia się podczas ich gotowania? Dosypcie sodę oczyszczoną do garnka. Wystarczy łyżeczka tego środka, a problem zniknie. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by przyrządzanie zielonego warzywa stało się przyjemniejsze. Potrawy z dodatkiem brokuła potrafią być bardzo smaczne. Wystarczy wspomnieć delikatną śniadaniową jajecznicę czy rozgrzewający zimowy krem z tego warzywa. Brokuł jest bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, dlatego nie powinniśmy z niego rezygnować. Przygotowanie zielonych różyczek do trudnych nie należy, ale eliminacja zapachu, jaki towarzyszy ich gotowaniu potrafi już przysporzyć nieco kłopotów. Znamy jednak proste sposoby, które uchronią was przed niepożądanymi zapachami.